» »

Parcela v lasti večih dedičev?

Parcela v lasti večih dedičev?

apekkk ::

Zanima me kaj storiti v takem primeru, sem namreč lastnik 9 parcel, problem je pa v tem kar je poleg mene zraven še 5 drugih lastnikov, torej sem od vsake parcele lastnik samo 1/6. Ker bi rad s tem nekaj naredil oziroma bi najraje zružil v eno parcelo, me zanima kako je to možno izvesti (nepremičninska agencija?), je pa res da stika z ostalimi lasniki nimam, tako da ne vem koliko je to ravno izvedljivo da se z njimi "dobim". hvala

Bellatrix ::

Če so lastniki parcel tudi druge osebe bi mogel na geodetski upravi (kataster) pogledat imena ostalih lastnikov. Glede na to, da si lastnik parcele tudi ti, nebi smelo biti nobenega problema s tem da ti podatke dajo. Potem se pa lahko z njimi dobiš in se zmeniš naprej.

Mislim da bi se dalo na ta način kej narest.
People are quick to judge and slow to correct themselves.

apekkk ::

mhm, se mi je kar zdelo da bo treba na tak način, ja pa problem ker so nekateri kolikor sem slišal malo "čiv čiv"

Highlag ::

Ja pri teh rečeh rabiš veliko potrpljenja in $$. Ni pa nemogoče.

En nov sosed je sestavil svojo parcelo iz enih 4 parcel, od katerih je vsaka imela po več lastnikov. Je pa trajalo ene 2 leti. Vsekakor se moraš z vsakim prej dobit, če misliš kupit deleže, če so sploh pripravljeni prodajat. Kataster je pravi naslov za vse poizvedbe..
Never trust a computer you can't throw out a window

Aston_11 ::

Na zemljiško knjigo greš po zk izpisek - ne na geodetsko. Zk izpisek dobiš tudi na netu.
Nato skleneš delilno pogodbo. Če to ne gre, preostane pot na sodišče.
Postopek je drag.

apekkk ::

Mi lahko poveš kaj več o delilni pogodbi?
drugače pa če bi nekdo poenostavil te stvari v praksi bi si zaslužil nobelovo nagrado.

Ziga Dolhar ::

Kaj bi pravzaprav rad dosegel, in zakaj?

V eno parcelo boš sicer lahko spravil le, če je na vseh parcelah ENAKO zemljiškoknjižno stanje (isti lastniki, v istih deležih, z enakimi obremenitvami), in - sklepam - če parcele ležijo skupaj :).
https://dolhar.si/

BALAST ::

Ja zraven pa pokupil pol slovenije.
P.S. Nekateri politiki so tako postali miljonarji.

Aston_11 ::

Morda ni mislil na združitev v eni parceli, temveč da bi le ena postala njegova do celote. Ni prav jasno.

apekkk ::

Kaj bi pravzaprav rad dosegel, in zakaj?
V eno parcelo boš sicer lahko spravil le, če je na vseh parcelah ENAKO zemljiškoknjižno stanje (isti lastniki, v istih deležih, z enakimi obremenitvami),

To vse drži. Jaz bi rad bil 100% lastnik ene parcele, da pač lahko z njo počnem kar hočem, zanima pa me kako to izvest oziroma če kdo to ureja :/
in - sklepam - če parcele ležijo skupaj :).

ne parcele so rametane po isti občini.

Company ::

Brez dogovora z ostalimi lastniki ne boš mogel čisto nič. Vsak od njih je lastnik do 1/6 zemljišča, in konec. Če hočeš ti dobiti eno parcelo, se mora vsak od drugih petih lastništvu na tej parceli odpovedati/ti prodati/podariti/ karkoli. Drugače ne bo šlo.
LP!

turkx90 ::

Ja in še s tem bos verjetno dobil kasno slabo parcelo, ker dvomim da bi se vsi za enega odrekli najlepši parceli.

Okapi ::

Obstaja postopek za deljenje (oziroma združevanje, v tem primeru), da so vsi zadovoljni. Predpogoj je seveda, da to sploh hočejo vsi narediti.

V preprosti različici imaš eno parcelo in dva lastnika. En lastnik potegne mejo, kot se njemu zdi najbolj pošteno, drugi pa izbere svojo polovico. Z več lastniki in več parcelami je stvar seveda bolj komplicirana.

Fair division @ Wikipedia

S šest lastniki in devetimi parcelami zna biti mission impossible;)

Za začetek vsakega vprašaš, katero od devetih parcel bi imel najraje sam zase. V idealnem primeru bi vsak imel rad drugo in potem si že skoraj zmagal, ker se morate potem samo zmeniti, kakšne deleže bo imel vsak pri preostalih treh. Če bi jih več hotelo imeti isti parcelo, pa je pač treba začeti kupčkati, koliko je komu res do prav tiste parcele, ali pa bi morda vseeno hotel vzeti tudi kakšno drugo, pa zato malo večjo, ali dve manjši, ali kakorkoli pač.

Brez sodelovanja z ostalimi petimi lastniki pa ne bo šlo. Za začetek moraš torej stopiti k vsakemu in mu razložiti, da bo zanj bolje, če bo imel eno celo parcelo in en večji delež druge, kot po šestinske deleže devetih parcel, kjer sam ne more nič početi.

Drugače pa po Sloveniji sameva cel kup parcel, natanko zaradi tega, ker je v zemljiški knjigi vpisanih kup lastnikov, ki se ne morejo zmenit.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

apekkk ::

hja bom kontaktiral, samo se malo bojim da nisem ravno tip človeka ki bi se ukvarjal z rednecki

Avenger ::

Kaj pa če je recimo 6 parcel in so bili 3 lastniki; eden drugemu izplača dogovorjen delež, drugi potem podpiše da prepušča svoj delež prvemu in sta torej zdaj 2 lastnika, en do 2/3 in drugi do 1/3.

Ali na sodišču to kaj pomeni; v primeru da oba recimo na vsak način hočeta parcelo A, 1/3 lastnik, bi jo delil v naravi, po mnenju 2/3 lastnika bi s tem parcelo pokvaril in jo želi obdržati v celoti, zato se zadeva ne premakne. Kako na to gleda sodišče?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

gulfstream ::

Dedek imel isto težavo, starši ubiti v drugi svetovni vojni ene 7 otrokom zapustili cel kup zemlje (mešano gozd, travnik, nekaj zazidalno). Potem so ti otroci za 50 let pozabili na to, imeli svoje potomce, se malo razselili po svetu... Zdaj pa se potomci med seboj ne morejo zmenit, kaj je čigavo.

Oziroma bi se še zmenili, pa se zaradi enega izmed dedičev ne morejo, ker vse blokira in izsiljuje ostale z nesmiselnimi pogoji. Pa so na sodiščih in se tožijo, da je veselo.

Nauk te zgodbe: Če se ne morete normalno zmeniti in če zemlja res ni veliko vredna (ali pa si navezan nanjo) jo raje podari nekomu, ker si boš prihranil čas, živce, pa mogoče celo denar v končni fazi.

apekkk ::

samo tole je res hecno vse skup, recimo moj vnuk bo potem že npr. 1/20 lastnik in kaj naj potem s tem :S
treba bi bilo nekakšno varovalko v zakonu narest, da še dopušča neko normalno po ploščini razpolavljanje zemlje

Uporabnik ::

Če že uporbljaš kakšno od teh, in če se ne da zmenit, vložiš tožbo za razdelitev solastnine iz idealnih deležev v realne. Pri tem pa še nekako dokažeš kateri del ti že do sedaj koristiš.

Tako bolj realno pa je, da greš tja pa začneš kar koristit en del, in potem imaš počasi že v posesti... tko je to "pr nas".

apekkk ::

bom polet postavu eno "barakco" tam :D

poweroff ::

Nabije se davke, pa se hitro najde interes za dogovor.
sudo poweroff

Pyr0Beast ::

Tudi davki se delijo, hehe :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

MIHAc27 ::

Kolikor vem se lahko od parcele z več lastniki "odcepiš" in dobiš parcelo, ki je samo tvoja last.
Problema nastaneta 2. Prvi je da bi dobil 9 majhnih parcelic. Drugi ponavadi še večji pa.. da se je potrebno z ostalimi lastniki dogovoriti kateri del zemlje bo tvoj in kaj ostane njim.
Lahko pa tudi vedno zahtevaš da te za ostale parcele izplačajo. Vkolikor ne želijo, sodišče parcele lahko proda in vsakemu da njegov delež v denarju. Pa si z denarjem kupiš novo parcelo.
Seveda bi bilo zate najbolj fino, če bi se vsi strinjali katero parcelo so ti pripravljeni odstopit celo, in katere od ostalih bi si vzeli v račun (Delež se jim poveča iz 1/6 na 1/5). Verjetno niso vse ovrednotene enako.

apekkk ::

Aha, hvala MIHAc27 tvoj odgovor mi je zelo koristen, sem se pa odločil, da spomladi (marec) kontaktiram lasntnike, potem pa bomo videli katera možnost pride v poštev.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sosedova stavba na moji parceli (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16025653 (20358) rekt
»

Priposestovanje nepremičnine

Oddelek: Loža
364514 (3099) SmotaniJanez
»

imam ime, rabim pa vedeti kaj poseduje ta človek ?

Oddelek: Loža
438015 (6311) noraguta
»

Priposestvovanje

Oddelek: Loža
92306 (2053) Aston_11

Več podobnih tem