» »

Konzorcij okrog Microsofta ne bo odkupil Novellovih patentov

Konzorcij okrog Microsofta ne bo odkupil Novellovih patentov

ComputerWorld - Ko smo lanskega novembra poročali o prodaji Novella, je bilo domenjeno, da podjetje prevzame Attachmate Corporation, medtem ko bo portfelj patentov kupil konzorcij podjetij pod vodstvom Microsofta. Slednje se ne bo zgodilo.

Še decembra so želeli Microsoft, Apple, EMC in Oracle ustanoviti CPTN Holdings, ki odkupil 882 Novellovih patentov, in o tem so obvestili nemške protimonopolne inštitucije. Dan pred starim letom pa je bila vloga brez posebnega razloga umaknjena.

Res je nemški Urad za varstvo konkurence prejel pisma različnih iniciativ in odprtokodnih organizacij, med drugim Open Source Initiative in Free Software Foundation Europe, naj odkupa ne dovolijo zavoljo pomislekov o onemogočanju odprtokodne konkurence, a v tako kratkem času Urad ni mogel odločiti. To torej pomeni, da je bila vloga umaknjena prostovoljno.

5 komentarjev

filip007 ::

Čudno se mi zdi, da je Apple in Oracle zraven, potem sta nasprotnika Linuxa, odprto koda pa uporabljata kot vsi drugi. Pomeje se obetajo slabši časi za Linux, je pa res da Google stoji za Linuxom in bo on potem plačeval tožbe s strani firm nasproti Linuxa.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

BaRtMaN ::

filip007, malo slabo si predstavljaš, koliko komercialnega interesa je za odprto kodo. Da bi takšna količina firm, kot jih ima interes v odprti kodi, pustila odprta vrata patentni nevarnosti, bi bilo v današnji poslovni kulturi nepredstavljivo. Spomni se na tisti graf, kdo toži koga v svetu mobilne telefonije.

Kaj je OIN? Če te zanima več o nedavnih aktivnostih, odklikaj na lwn.net in išči termin "oin".

filip007 ::

No vlavnem se gre za keš, Linuxa pač ni mogoče zatreti in bodo pač korit gor nabili.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

driver_x ::

A kaj delata zraven Oracle in Apple? Oracle precej stavi na Linux, saj ga tudi priporočajo za uporabo z njihovo bazo podatkov. Kakor vem pa Novelovi patenti ne zajemajo samo Linuxa ampak tudi precej Unixovih zadev. Torej ni nič čudnega, če je zraven tudi Apple.
Google pa po moje ne stoji toliko za Linuxom, da bi vsepovprek plačeval patentne tožbe. kakor tudi ne stoji za Javo. Oni so pač uporabili tehnologije, ki so bile na voljo in so bile za njihove potrebe dovolj dobre.

Ales ::

Oracle še zdaleč ni tako open source friendly, kot si zgleda nekateri predstavljate. On predvsem želi imeti nadzor nad open source projekti, ne glede na želje in potrebe skupnosti. Poglejte samo, kaj počne z Open Office in kaj je naredil z Open Solaris. Da ne govorimo o neskončnem jajclanju z CDDL licenco, ki je kvazi open source, dejansko pa ni kompatibilna z GPL. Pa še marsikaj bi se našlo. Sun je tisti, ki je z open source skupnostjo kar dobro shajal, Oracle pa takega interesa zdaj enostavno nima.

Applu je pa linux direkten konkurent, tako da ne vem, kaj je tukaj čudnega...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google ponuja, Microsoft razkriva patente

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
115342 (4140) Poldi112
»

Apple ne more registrirati blagovne znamke Multi-Touch

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
4014495 (11887) klinker
»

Microsoft patentiral sudo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
567278 (6188) Poldi112
»

Patent tedna: vdorobran (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
639178 (7554) Brane2
»

Slovenska programska industrija proti programskim patentom

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
483848 (3848) ahac

Več podobnih tem