» »

Poraba računalnika

Poraba računalnika

halozan ::

Zanima me, kakšno imate izmerjeno porabo računalnika v "standby" ali power-off načinu.

Meni osebno se zdi previsoka. Napajalnik ima napisano, da je "ultra greeen" in da ima porabo 0.1W :), tudi matična
je kao green varianta od Asusa. Izmerjene vrednosti so sledeče, 18 W konstantne porabe pri zklopljenem računalniku (tudi v sleep načinu je enako). Če dam stikalo
zadaj pri napajalniku na 0 ( po mojem mnenju bi naj bil to totalni power-off), je še vedno poraba 9W, kar je preveč. Ima kdo kakšne referenčne vrednosti, koliko bi to naj bilo, ali se še kje kaj nastavlja?

Vem, za 0W porabe je potrebno izklopit iz vtičnice .....

Konfiguraicja je sledeča: 500W napajalnik, Asus M4A78LT-M, Phenom I X4 965 procesor, 4 gb RAMa (2x2Gb), HD 5770.

Izi ::

Po moje narobe meriš porabo ali pa ti inštrument ne deluje pravilno.
Pri ugasnjenem stikalu zadaj na napajalniku bi morala biti poraba 0, enako kot če bi imel kabel iztaknjen iz vtičnice. Tisto stikalo dejansko prekine 230V fazo in je torej enako, kot da bi iztaknil kabel.

Drži pa, da normalno ugasnjeni računalniki porabljajo kar nekaj elektrike. Ugasnjeni računalniki porabljajo okoli 1,5 wattov in to ne glede kako zmogljivi so. Matična plošča ima ves čas napajanje, ki se ga ne da ugasniti.
V Sleep načinu pa je že pomembno katere komponente so v računalniku, predvsem količina RAMA, ker bistvo spanja je, da se ohranijo vsi podatki v RAMU in je torej le ta ves čas pod polno elektriko, poraba računalnika v spanju pa je nekje med 3 in 8 Wattov.

Tudi na monitor se ne sme pozabiti. Povprečen ugasnjen monitor porablja okoli 0,5 Watta, v Sleep načinu pa okoli 1 Watt. Je pa ponavadi tako, da dražji monitorji porabljajo manj ko so ugasnjeni.

halozan ::

Ja, sem najprej tudi pomislil na napako merilca. Potem sem šel preverjal pše tok in dejansko merilec kaže pravilno. V spanju mi je jasno, da je
potrebno osveževat določene komponente. Ampak pri ugasnjenem ( dobro, matična je dejansko ves čas pod napetostjo).
Ni mi jasno, kako lahko napajalnik pri ugasnjenem zadnjem stikalu porabi še cca. 9W. Imajo ti novejši kakšno "finto"?

Vse sem meril brez monitorja.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

a ugašate računalnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18119727 (14900) looser
»

Poraba elektrike računalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6611679 (9590) Spajky
»

Računalnik se random užiga

Oddelek: Strojna oprema
261895 (1556) Rainbow Dash
»

Ali je 180 W napajalnik dovolj za Core i3?

Oddelek: Kaj kupiti
396936 (5951) amigo_no1
»

koliko časa je lahko prenosnik največ v sleepu in koliko časa je lahko največ ugasnen

Oddelek: Pomoč in nasveti
71270 (1023) rdecaluc

Več podobnih tem