» »

Najmanj prijazni narodi

Najmanj prijazni narodi

«
1
2

GreenLight ::

Mene pa zanima, kakšne so vaše izkušnje v tujini, kateri narodi se vam zdijo najbolj in kateri najmanj prijazni? Do tega vprašanja sem prišel že lani, ko mi je prijatelj, ki živi v Mehiki, ko je prišel v Evropo dejal, da smo Evropejci neverjetno hladni. Najprej se mi je to zdelo čudno, saj sam na to nisem nikoli pomislil. Rekel je, da je bil v več evropskih državah in da je prav neverjetno, kako hladni smo. Nekaj časa sem se potem družil z njim in njegovimi prijatelji, prav tako Mehičani in opazil, da so res popolnoma drugačni. Prav čutiš tisto toplino, tip prijatelju reče, da ga ima rad, kar bi pri nas takoj označili, da je gej itd.

No, pred kratkim pa sem se vrnil iz Avstralije, naravnost šokiran!! Take prijaznosti, kot sem jo doživel tam, nisem doživel še nikoli. Že na letalu doživim prvo presenečenje. Avstralci neverjetno vljudni. Pridem na njihovo letališče, tamkajšnji carinik mi ob pregledu vize pove neko avstralsko šalo, me vpraša od kot sem, cel nasmejan, mi zaželi vse lepo. Prodajalci v trgovini me vsakodnevno sprašujejo, "Hey how are you? How was your day". Ljudje se me na ulici niti dotaknejo ne, pa že rečejo Sorry, Sorry. Včasih slišiš sorry, pa sploh ne ves kaj so ti naredili :)) Najbolj šokira me mestni avtobus, ko 15-letne najstnice (ko pomislim na slovensko mularijo, omg) izstopijo pri zadnjih vratih in ena punca na glas reče, hvala šofer za vožnjo, lep dan! In še ogromno je bilo teh anekdot v Avstraliji, ko sem bil vsak dan dobesedno šokiran.

Potem pa se spomnim na Ljubljano, kdaj sem nazadnje doživel kaj takega, ko te prodajalci niti ne pogledajo v oči, ljudje se na Čopovi skoraj pobijejo med sabo, med nami pa vlada zavist. Kakšne so vase izkušnje? Smo Evropejci res tako hladni?
  • zaklenil: Mavrik ()

PINki ::

Lepo slišat :)

mikena ::

Najmanj prijaznosti sem doživel v Braziliji, kjer te mularija na vsakem koraku oskubi za nekaj denarja! Nonstop nekaj fehtajo, prodajalke te prav nevljudno pogledajo, če na blagajni pobereš tisti mali drobiž.

Precej nevljuden narod se mi zdijo tudi Nemci, ki so pravi arogantneži do tujcev. Če prideš k njim na obisk, so sicer prijazni in odprti, ampak bog ne daj, da bi ti nalili več kot 2 dc soka, tudi če pol dneva preživiš pri njih. Da ne omenjam, kakšni huligani znajo bit pri raznih športnih prireditvah (nogomet, košarka).

Grki so neverjetno prijazni, kulturni in ustrežljivi. So tudi precej tolerantni do tujcev, ki ne poznajo njihove tradicije in kulture.

Italijani ne poznajo prometne kulture!

Američani znajo biti zelo prijazni in odprti. Ampak nimajo nekega temperamenta v sebi, zato se mi zdi ta njihova prijaznost bolj "plastična" oz. priučena.

Bosanci! Carji! Pozabite na to bosansko mularijo, ki živi tukaj v Sloveniji. Tiste prave karakterje najdete na Balkanu, ki jim ni para, kar se gostoljubnosti in ustrežljivosti tiče. Pri njih nikoli ne boš lačen ali žejen :D Ko prideš k njim v hišo, te tretirajo kot družinskega člana in bi ti dušo dali, samo da bi se dobro počutil. Res, svaka čast!

gzibret ::

> Bosanci! Carji! Pozabite na to bosansko mularijo, ki živi tukaj v Sloveniji. Tiste prave karakterje najdete na Balkanu, ki jim ni para, kar se gostoljubnosti in ustrežljivosti tiče. Pri njih nikoli ne boš lačen ali žejen :D Ko prideš k njim v hišo, te tretirajo kot družinskega člana in bi ti dušo dali, samo da bi se dobro počutil. Res, svaka čast!

Svakog gosta ima za 3 dana dosta :)) Kar reči, da boš pri njih 1 teden, te bodo začeli utrujati, kako je pri njih vse u k, kak nič ne laufa, kak bedni so ipd... Bosanci so ornk zafrustrirani. Nič kaj veliko veselja ni več v njih. In vsi po tihem čakajo novo sr***.

Najhujša nacija v Evropi so Švicarji, za njimi Norvežani, pol pa že pridejo Francozi. Najbolje se počutim pri Italijanih. Tudi na Portugalskem je bilo ful OK. In pa seveda v Makedoniji in pa Srbiji, kjer se počutim (skoraj) kot doma. Z ljudstvi izven Evrope pa nimam ravno veliko izkušenj, ki niso striktno povezane s turizmom.
Vse je za neki dobr!

darkolord ::

Grki so neverjetno prijazni, kulturni in ustrežljivi. So tudi precej tolerantni do tujcev, ki ne poznajo njihove tradicije in kulture.
Hmm, vsaj na Krfu se mi niti približno niso zdeli taki... Vsi so neki tečnarli, nekje so pa celo gladko zvišali ceno, ko smo povedali, iz kje smo.

Najbolj nesramni so se mi pa zdeli Madžari... Nikjer nobene prijaznosti; nekaj vprašaš v angleščini, pa ti nič kaj prijazno odgovarjajo v madžarščini; če kaj nardiš narobe te takoj izsiljujejo, ...

flipflop ::

Bedake najdeš v vsaki naciji, prav tako pa tudi izjemno dobre, prijazne ljudi. Posploševat na cel narod da so taki in taki, je pa malo mimo...

Scorpia ::

Sam se v italiji dober počutim, ko nisem na cesti, kot je en povedal, ne poznajo prometne kulture. Ko si pa med njimi, recimo kak športni dogodek, so prijazni. Nasploh kjerkoli sem bil, so prijazni, edino ko se vsedejo v avto se jim nekakšen klik v glavi naredi.

Bosna odvisno kam prideš, nekje so gostoljubni, nekje ne. Odvisno kateri teritorij, slabe izkušnje imam v Sarajevu. Srbija, res da te loh vsak mulec tam zakolje, sredi belega dne. V večini, posebej starejša populacija, je neverjetno kako so umirjeni družabni. Ob 11ih zvečer je beograd poln po lokalih, pa so večinoma ljudlje srednjih let. Pa še tam smo dobili zastonj spat, čeprav smo se na začetku zmenili za nek znesek, nam je gospa na koncu dala zastonj spat :D
////

technolog ::

Do tega vprašanja sem prišel že lani, ko mi je prijatelj, ki živi v Mehiki, ko je prišel v Evropo dejal, da smo Evropejci neverjetno hladni. Najprej se mi je to zdelo čudno, saj sam na to nisem nikoli pomislil.


No shit, šerlok. A te čudi. To kok ti občutiš hladnost oseb okoli tebe, je odvisno kok si na to pozoren.

Pri italjianih koker vem ni nč čudnega, če se dobra prijatelja ko se srečata, poljubita na obe lici. Pri nas si peder če se koga istega spola le dotakneš.
O družabnosti slovencev itak ne bom zgubljov besed, ko imamo višek družabnosti sedenje pr šanku pozno zvečer in nadlegovanje tiste boge kelnarce k tm streže. Na ulci vsak gleda al v luft al pa v tla.

Bil sem na finskem in ja - tm je še bl žalostna situacija kot pr ns.

Sicer pa samo pogledaš lestvico samomorov po državah, pa takoj vidiš ke smo. Obstaja močna korelacija. Poglejte si, kje je italija pa španija, pa kle slovenija pa finska. Google and wikipedia are your friends.

Komej čakam, da stegnem nekam v Italijo. Pa bo imela ta nesposobna Slovenija en potencial manj. Beg možganov, pa vendar Slovenija si me s svojimi nesposobnimi politiki in tako glupo mentaliteto ne zasluži.

Zgodovina sprememb…

ZaLoMaT ::

Sam sem najbolj bil razočaran nad Grki, ki imajo prav drugačna pravila za tujce. Tako, da mene grčija ne vidi več, ever!

ABX ::

V Španiji (in drugih latinskih državah) ko ti predstavijo punco se spodobi da ji daš roko in poljubiš na lice dvakrat.
Tudi ko prideš v službo se spodobi da vsako punco ki srečaš poljubiš.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

JebatGa ::

No lepo, o tem govorim. Eni težko potegnejo mejo med splošno kritiko in osebnim napadom.

Žal je treba včasih malo pokukat izza planka. GreenLight je to naredil, delil svojo izkušnjo z nami in z njim se kompletno strinjam. Probleme v gospodarstvu moramo začeti reševati v družbi. Ljudje bi morali drug drugemu dajati večji občutek sprejetosti...

Prosim povej mi kaj te še zadržuje tukaj. Pa prosim ne mi rečt šola.

technolog ::

V Sloveniji se spodobi, da če kdo doživi sredi ulice srčni zastoj, da greš mimo in se brigaš zase. In ni malo takih situacij. Skrb za sočloveka je na nuli. Pač ljudje so navajeni ob pomanjkanju dobrin gledat samo na svojo rit. To se pozna.

JebatGa, zadržujejo me finance, pa tud težko je službo poiskat drugje. Pač samo povem da mi ne odgovarja. Ni bilo malokrat ko sem se počutil kot zadnji drek in noben še uča ni name vrgel. In preden grem, bom poskrbel, da bo država dobila od mene toliko davka, kolikor je dala zame za šolanje in ostalo. Da si bomo bot.

Če si tako pogumen, samo povej mi, zakaj imamo slovenci toliko samomorov, če smo tako perfektna država. Da, slovenci smo hladni in to zelo.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

ja, tachnolog ima prav. in zaradi takih debilov, kot je jebatga, in jih je vedno več, se ne splača več trudit v tej 'prelepi' sloveniji...
če imaš možnost, samo pojdi. nekteri smo jo že zapravili...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

JebatGa ::

technolog je izjavil:

V Sloveniji se spodobi, da če kdo doživi sredi ulice srčni zastoj, da greš mimo in se brigaš zase. In ni malo takih situacij. Skrb za sočloveka je na nuli. Pač ljudje so navajeni ob pomanjkanju dobrin gledat samo na svojo rit. To se pozna.

JebatGa, zadržujejo me finance, pa tud težko je službo poiskat drugje. Pač samo povem da mi ne odgovarja. Ni bilo malokrat ko sem se počutil kot zadnji drek in noben še uča ni name vrgel.

Če si tako pogumen, samo povej mi, zakaj imamo slovenci toliko samomorov, če smo tako perfektna država.

1. nikoli nisem rekel da je Slovenija perfektna država. Zakaj je toliko samomorov, ti bodo lahko povedali drugi strokovnjaki ne jaz. Nisem psiholog. Razlogov je lahko ogromno. Ne poznam veliko družin, katerih člani so storili samomor. Do sedaj vem za naslednje vzroke. Človek, ki je najel veliko posojilo, ga ni mogel več plačevati in je rajši storil samomor. Za drugega pa vem da je bil kot otrok zlorabljen, pil celo življenje in pri 50. ni mogel več zdržati. Nikoli pa tudi ni hotel poiskati kakršnekoli pomoči pri strokovnjakih, ki bi mu lahko pomagali. Vem pa še za en poskus samomora, takrat pa je bila kriva ljubezen. Na srečo ga je mama našla preden bi lahko izkrvavel.
Seveda se strinjam, da se bi lahko situacija v Sloveniji lahko izboljšala precej. Mnogo zakonov se bi lahko napisalo bolje in marsikatera situacija bi se lahko od reagirala precej bolj odgovorno.
2. Kar se mene tiče pomagam ljudem kar se da. Sem prostovoljni gasilec, darujem kri vsake tri mesece, sem registriran darovalec kostnega mozga, če se slučajno kaj zgodi in mi lahko vzamejo organe, sem se že pobrigal, da mi jih lahko če hočejo. Na ulicah dam večkrat denar brezdomcem in prosjačem, čeprav vem da nekateri to zlorabljajo in tako nekateri služijo s tem denar. Ko sem nazadnje videl nesrečo sem se ustavil in pomagal kolikor se je dalo. Tudi tukaj se strinjam da nekatere ljudi briga samo za svoje pizde. Na srečo s(m)o tukaj vedno ljudje, ki nas briga in radi kaj naredimo tudi za druge.
3. Mnogo ljudi se je preselilo drugam z gotovo mnogo slabšim finančnim stanjem kot si ga imel ti. Ne poznam te in tega ne morem reči zagotovo, toda poznam ljudi, ki so stalno gobčni in se pritožujejo nad vsem in vsakim in kako se bodo preselili in boljše živeli drugje. Pa jih zmeraj vprašam kaj te sploh še zadržuje v Sloveniji če ti gre tako slabo. Zmeraj začnejo vsi z izgovori o tem in onem. Kako bodo po tem ko bo konec krize šli, da morajo dokončati šolo, da ne vejo kje bodo stanovali in še bi lahko našteval. Resnica pa je da se samo radi pritožujejo in ko jih vprašaš kaj bodo naredili glede tega pa so vsi takoj tiho in gledajo v tla.
4. Oprosti, če sem se prej izrazil tako kritično, vendar me ljudje ki se tako pritožujejo nad Slovenijo in govorijo kako bodo kmalu odšli, vendar kar čakajo in čakajo, razjezijo.

gruntfürmich je izjavil:

ja, tachnolog ima prav. in zaradi takih debilov, kot je jebatga, in jih je vedno več, se ne splača več trudit v tej 'prelepi' sloveniji...
če imaš možnost, samo pojdi. nekteri smo jo že zapravili...

In zdaj sem jaz debil, ker imam dovolj ljudi, ki stalno gobezdajo kako bodo odšli se bodo preselili in kaj jaz vem kaj še. Ko pa jih vprašaš zakaj tega še niso storili pa najdejo 1001 vzrok zakaj ne. Pa še, možnost imaš vedno. Zato prosim ti bodi tiho in kot sem že dejal pojdi, takih tukaj ne rabimo. Imam rajši 5 bosancev kot pa enega takega slovenca kot ti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JebatGa ()

gruntfürmich ::

JebatGa je izjavil:

In zdaj sem jaz debil, ker imam dovolj ljudi, ki stalno gobezdajo kako bodo odšli...

hmmm, ja. če že ne zaradi drugega, si zato ker si nestrpen. takih pa ne maram (ker vas je preveč) :)):D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

JebatGa ::

gruntfürmich je izjavil:

JebatGa je izjavil:

In zdaj sem jaz debil, ker imam dovolj ljudi, ki stalno gobezdajo kako bodo odšli...

hmmm, ja. če že ne zaradi drugega, si zato ker si nestrpen. takih pa ne maram (ker vas je preveč) :)):D

Po tej logiki si potem debil tudi ti.

Ziga Dolhar ::

Dejmo nehat z "debili" ...
https://dolhar.si/

technolog ::

JebatGa, vse čestitke da si tako požrtvovalen. Spoštujem te na podlagi tega, kar si napisal. Zato tudi razumem tvojo burno reakcijo, saj sem kritiziral tisto, za kar se ti žrtvuješ.

Nisem egoist, pa vendar me srce boli, ko gledam ravnanje države z našim skupnim denarjem aka. gospodarnost. Boli me, ko vidim toliko ljudi samih, osamljenih. Ko nekomu pomagam, potem pa vidim da je dobrota v bistvu sirota. In me mine.

Bolj z veseljem in več bi delal, če bi videl, da se zaradi mojega truda in dela dejansko spremembe dogajajo na globalnem nivoju države, ne samo konkretno v mojem življenju.

Pa da ostanemo on topic, ker smo mal skrenil... Slišal sem že za veliko raziskav, kjer so Slovence ocenili za najbolj gostoljuben narod. Žal pa je tako, da smo slovenci prijazni samo do tujcev, zares spoštujemo samo tuje ljudi.

Vem da se v drugih državah ne cedi samo med in mleko, pa vendar tukaj manjka ravno tistega, česar si jaz želim. Človeške topline, skrbi za sočloveka. Še posebej zdej pozimi.

Zgodovina sprememb…

aljoose ::

Cudi me, da imate slabe izkusnje z Finci. Jaz sem bil gori na Erasmus in imam tam veliko prijateljev z katerimi sem se vedno v stiku in grem vsake toliko na obisk gor.

Je pa po drugi strani res, da sem vecino kontaktov navezal na raznih studentskih zabavah, kjer spijejo kaksen kozarec prevec in so poslednicno zelo odprti.

Trenutno zivim v Nemciji in mi z nemci ne uspe navezati stikov. Kaksen buddy na faksu se gre, ampak z njimi si na faksu izmenjam nekaj besed, to je pa to. Ostali tujci so druga pesem, iranci so neverjetno prijazni, indijci tudi... je pa res, da naceloma je tujec do tujca vedno prijazen.

barakus ::

Pomoje je pa odvisno na koga naletis, jaz imam ravno obratne izkusnje od vecine ljudi tukaj za posamezne drzave...

In isto velja za Slovenijo, spreminjat pa jo lahko zacnemo ze mi, da bo vedno več tujcev in slovencev navdušenih nad slovenci in njihovo kulturo.

whatever ::

Meni je tudi Italija kul, zaenkrat samo dobre izkušnje, je pa res da bolj malo znajo kaj angleško. To je itak simptom velikih narodov.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

USS Liberty ::

Edini normalen del Italije je Južna Tirolska...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Relanium ::

@GreenLight: Točno vem kaj misliš ja.
Mene zadnje čase tudi vedno bolj moti kakšne kisle kumarice so moji sodržavljani.
Je pa po mojih opažanjih tudi tako, da v večjem mestu kot se nahajaš, manj prijazni so ljudje.
Zadnjič sem v ljubljani enega starejšega gospoda hotel vprašat za navodila do neke ulice,
sam tak: a vas lahk neki vprašam, on pa: NE
WTF??

Sem pa bil na nizozemskem. Tam smo tud mal ljudi na ulici sprašvali za smer pa kje je kaj, tam ti je človek direkt pripravljen vse razložit,
koga po telefonu poklicat al pa informacije in pa včasih celo s teboj it, da bi ja najdel. Mislim čisto izven naše predstave.
Sem pa slišal da so skandinavci zelo odprti ljudje. Oni ko pridejo sem nemorjo vrjet kako smo zaprti.
Zato pa tudi upam da mi to poletje uspe gor spizdit.

Ampak kaj čemo, to je že zgleda da od staršev, ker tudi pri mojih starcih opažam kake murke sta, mat najbolj

Good Guy ::

najmanj prijazen narod..vsekakor Slovenci

technolog ::

No, saj tukaj se točno ve. Kdor še ni izkusil prave povezanosti med ljudmi, potem lahko tudi v Sloveniji lepo mirno živi in si domišlja, kako družabni in človeško topli smo Slovenci.

Ko pa enkrat pokukaš čez plot ti pa ni več pomoči.

Mentaliteta nas jebe, dojemamo soljudi kot sovražnike - to pride čisto zgodovinsko in odraz gospodarskih razmer. Pa tudi nekaj genetike ima prste vmes tukaj. Če imajo drugi, zame ne bo ostalo. Pa se pobijmo.

Zgodovina sprememb…

T-h-o-r ::

GreenLight je izjavil:

Mene pa zanima, kakšne so vaše izkušnje v tujini, kateri narodi se vam zdijo najbolj in kateri najmanj prijazni? Do tega vprašanja sem prišel že lani, ko mi je prijatelj, ki živi v Mehiki, ko je prišel v Evropo dejal, da smo Evropejci neverjetno hladni. Najprej se mi je to zdelo čudno, saj sam na to nisem nikoli pomislil. Rekel je, da je bil v več evropskih državah in da je prav neverjetno, kako hladni smo. Nekaj časa sem se potem družil z njim in njegovimi prijatelji, prav tako Mehičani in opazil, da so res popolnoma drugačni. Prav čutiš tisto toplino, tip prijatelju reče, da ga ima rad, kar bi pri nas takoj označili, da je gej itd.

No, pred kratkim pa sem se vrnil iz Avstralije, naravnost šokiran!! Take prijaznosti, kot sem jo doživel tam, nisem doživel še nikoli. Že na letalu doživim prvo presenečenje. Avstralci neverjetno vljudni. Pridem na njihovo letališče, tamkajšnji carinik mi ob pregledu vize pove neko avstralsko šalo, me vpraša od kot sem, cel nasmejan, mi zaželi vse lepo. Prodajalci v trgovini me vsakodnevno sprašujejo, "Hey how are you? How was your day". Ljudje se me na ulici niti dotaknejo ne, pa že rečejo Sorry, Sorry. Včasih slišiš sorry, pa sploh ne ves kaj so ti naredili :)) Najbolj šokira me mestni avtobus, ko 15-letne najstnice (ko pomislim na slovensko mularijo, omg) izstopijo pri zadnjih vratih in ena punca na glas reče, hvala šofer za vožnjo, lep dan! In še ogromno je bilo teh anekdot v Avstraliji, ko sem bil vsak dan dobesedno šokiran.

Potem pa se spomnim na Ljubljano, kdaj sem nazadnje doživel kaj takega, ko te prodajalci niti ne pogledajo v oči, ljudje se na Čopovi skoraj pobijejo med sabo, med nami pa vlada zavist. Kakšne so vase izkušnje? Smo Evropejci res tako hladni?



avstralija že od nekdaj moja želja, po tem zapisu pa sem še precej bolj odločen, da jo obiščem :)
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

mikena ::

Jaz bi izpostavil še Arabce, ki so se po mojih izkušnjah izkazali kot zelo v redu ljudje. Sem mislil, da moram biti bolj pazljiv na to kaj rečem in kako se obnašam, na koncu pa se je izkazalo, da so ultra odprti in tolerantni. Za povrh sem bil tam še s punco, ki se je sprva ful bala, kako bodo reagirali na njeno sproščenost in fancy oblačenje... dejansko pa se nihče ni zmenil za njen Zahodni stil in je celo pila alkohol s tipi in se zafrkavala :)) Ok, res je, da do domačink niso tako tolerantni, ampak vseeno menim, da so vse tiste zgodbice, kako se morajo turistke zamaskirat in v celotni prilagodit njihovi kulturi, totalno pretirane. Dejansko so Arabci bolj topli ljudje, kakršnikoli so že stereotipi.

papasmrk ::

Ma jaz pa mislim da smo v sloveniji še kar prijazni in odprti, vsaj take imam izkušnje. Sicer je pa tako, da če si sam v kur*u itak vidiš kolk je vse v kur*u in se ponavad tudi družiš s takimi, ki so v kur*u in pol ob parih pirih pade ideja, da je vsepovsod bit bolje sam ne v Sloveniji, ker je vse v kur*u. Narod jamračev pač...

roscha ::

@mikena

Dejansko ti ne ločiš Arabcev in Arabcev v določeni državi. V tvojem primeru Egipčanov.


Pejta še malo v Iran recimo pa potem razlagaj o odprtosti in tolerantnosti....

OrkAA ::

Kolega ima ravno danes predavanje o svojem potovanju po Iranu, kjer ljudi predstavi kot izjemno prijazne in dobrosrčne. Meni je pravil, da je tam smotano kogarkoli vprašati za smer, ker v istem trenutku letijo domov po avto in te sami dostavijo na cilj. Vmes pa itak obiščeš še njihovo familijo, kjer te nafutrajo do sitega.

Še en zanimiv fakt. Ta isti kolega je v zadnjih dveh letih obiskal Turčijo, Sirijo, Iran, šel čez celo Rusijo po transsibirski, Mongolijo, Kitajsko, sedaj pa predeluje Francijo. V državah "tretjega sveta" nikoli nobenega problema, v Franciji so mu pa takoj ukradli iPhone.. :))

Toliko o varnosti...

genius11 ::

Kaj ti nuca, če so nekateri mehičani prijazni, če pa te že za vogalom oropajo, ali pa tam, kje je vojna, prijazen folk že čez 5 minut si lahko brez ene noge in roke.

karafeka ::

A potem so te novice o bombah v teh državah, vsak dan, novinarske race?
Ali pa streljanje v Mehiki? Verjetno so tako gostoljubni, da ti še kroglo pošljejo, tako ko te zagledajo.

Okapi ::

Sem bil marsikje in povsod naletel na prijazne ljudi. So pa seveda razlike v gostoljubnosti. Pred leti, še v stari Jugi, sem bil recimo na študentski ekskurziji na Kosovu in v Prizrenu so nas vsi vabili k sebi domov in je nastal celo problem, ker so se med seboj skregali, kdo nas je prvi povabil:-)

Nekoč smo bili na Mljetu, v eni najbolj zabačeni vasici, Kozarice. Tabor smo si postavili malo izven vasi in cel dan so nas obiskovali domačini, nam nosili vino, travarico, ribe, sadje - in v pogovoru šimfali vse sosede. Skoraj vsi v vasi so bili med seboj skregani, do nas pa maksimalno prijazni;-)

Kakšni Angleži in Škoti znajo biti na začetku zadržani - moraš popiti 3-4 pire z njimi, potem se pa sprostijo:-)

Sicer pa sem se z domačini zapijal v Rusiji (zelo v redu, postanejo malo naporni, ko se napijejo;-), v Indoneziji, na Kitajskem, Japonskem, Maleziji, Koreji, Sri Lanki, Nigru, Turčiji ... in povsod je bilo lepo;-)

Z Grki imam manjše probleme, ker so vsi po vrsti fašisti, ko beseda nanese na Makedonijo, Makedonci pa so mi zelo kul.

Skandinavci so tudi OK - med sabo se sicer ne marajo (Švede imajo recimo vsi sosedi, Finci, Norvežani in Danci za nadute), tako da v kakšni mešani družbi zna biti kar zabavno;-)

Španci so OK, ampak Katalonci v Barceloni recimo zadnje čase že začenjajo vihati nos, če se hočeš z njimi pogovarjati po špansko.

V glavnem, povsod so prijazni ljudje, imajo pa tudi kakšne svoje "posebnosti", ko jih bolje spoznaš. Pa seveda je precejšnja razlika, v kakšni vlogi te spoznajo - če si turist je eno, če si študent na izmenjavi nekaj drugega, če si prijatelj od kakšnega domačina, nekaj tretjega, če si gastarbajter nekaj čisto četrtega ...

Ampak od vseh krajev, kjer sem bil, so se mi kot najbolj prijazni (ali pa so me vsaj najbolj presenetili) zdeli v Zahodnem Berlinu, ko je bil še berlinski zid. Tisti občutek izoliranosti, obkroženosti s komunisti, je imel očitno zelo pozitiven učinek na prijaznost in solidarnost prebivalcev. Veliko je bilo tudi mladih (zahodnih) Nemcev, ki so se preselili v Zahodni Berlin, da jim ni bilo treba iti v vojsko. Skratka, zelo kul mesto je bilo, od združitve je šlo pa kar se tega tiče hitro navzdol, zdaj je bolj ali manj isto kot recimo v Munchnu - kjer Balkanci nismo ravno na prvem mestu po priljubljenosti:-)

O.

OrkAA ::

Treba se je zavedat, da so to več 10 milijonska mesta, zato je pojavnost kriminala malenkost večja kot pri nas.

Glede medijev je pa tako. Če turist o Sloveniji ne bi vedel ničesar in pred potovanjem sem odprl 24ur.com, bi si mislil, da smo evropska prestolnica seksa! Nemogoče si je ustvariti sliko o deželi samo s spremljanjem novic, ker vsi vemo, da se najbolje prodajajo tragične zgodbe.

.:joco:. ::

Japonci so tudi poleg Avstralcev med prijaznejšimi narodi.

Najdeš pa v US tako zelo prijazne, kot zelo neprijazne. Oz. je tista prijaznost mnogokrat mal pofejkana in je pol ko se pokaže v pravi luči dokaj velko razočaranje.

Slovencem manjka predvsem smisel za humor. Če se kdo na slovenčev račun kaj pošali, je to huje kot bi ga na gobec.

Če bi bilo glasovanje, bi votal za Avstralce oz. morda v istem rangu Novozelandce. Kot najprijaznejše. Najmanj prijazne pa težko rečem. Verjetno smo evropski narodi kar med manj prijaznimi. Vsaki mal po svoje.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Karaya 52 ::

Se strinjam z OP, Avstralci so pravi happy-tripperji napram Evropejcem, isto velja za Kivije, sledijo jim Američani. Ti ki pridejo v Evropo se ponavadi že zavedajo svojih "superiornih hib" tako da hitro pade kakšna šala na lasten račun, poleg tega lahko cele noči šimfamo socializem in retaridranost našega pokojninskega sistema. Nasploh je za desničarje Zahodna Evropa pravi ideološki oddih. Razočaran sem bil nad Japonci, vedno se držijo zase, poleg tega sem dobil občutek kot da jih nadlegujem. Španci so kot Štajerci, super folk.

Francozi, hehe... Zelo taktni, vsak dan v službi poljub levo desno (js itak samo ženske), kar se mi zdi super. Mi je hitro zlezlo pod kožo in ob povratku v Slovenijo manjkalo. Več milijonska mesta so vedno neosebna, kar me moti. V Mariboru se npr. zapleteš v pogovor z neznancem v dvigalu bolnišnice. Drugače te Franzoc vedno pokliče za fešte, ko se z njimi spoznaš, prej pa praktično ne obstajaš. Čez dan zelo mirni, pokažejo malo čustev, zvečer pa ... >:D

aljoose ::

roscha je izjavil:

@mikena

Dejansko ti ne ločiš Arabcev in Arabcev v določeni državi. V tvojem primeru Egipčanov.


Pejta še malo v Iran recimo pa potem razlagaj o odprtosti in tolerantnosti....


Brez zamere, ampak ne ves najbolj o cem govoris. Iranci niso arabci, niti se nimajo za njih. Sami sebi pravijo perzijci. IMO so ekstremno prijazni, po vecini (to sicer ziher ni uradna statistika) niti niso verni in se na skrivaj zabavajo in pijejo alkohol. Politika != ljudje.

Manu ::

Vsak narod (ali država) ima neko svojo kulturo in mentaliteto. Nekaj kar se tebi zdi "odprto" je lahko za druge normalno. Kar pa je zate normalno je za druge "prijazno in gostoljubno".

Doživljanje gostoljubnosti je lahko tudi subjektivno. Odvisno je tudi od tega kakšen si ti sam.

Če pa hočemo, da smo Slovenci bolj topli v odnosih, potem naj vsak začne pri sebi.

Kdor želi med ljudmi videti toplino, mora najprej v sebi nositi ogenj in to toplino deliti z drugimi.

Izi ::

Kakorkoli obračamo, smo Slovenci eden, če ne celo najbolj, hladen narod na celem svetu. Bravo mi >:D
Je kar nekaj strani na netu, kjer so za vsak narod zapisane pozitivne in negativne lastnosti. Vidiš sicer vse sorte ampak hladnost Slovencev pa ne pozabi omeniti prav noben tujec, ki je bil kdajkoli v Sloveniji.
Poleg naše hladnosti nas uvrščajo še med najslabše voznike na svetu poleg Italijanov seveda. Ti dve lastnosti najbolj izstopata izmed vseh. Je pa Evropa na splošno najbolj negostoljubna celina na svetu.
Imamo pa Slovenci celo nekaj dobrih lastnosti, smo med najbolj delavnimi na svetu in povsod se čudijo nad našim zgodnjim vstajanjem. Menda smo narod, ki vstaja najbolj zgodaj na celem svetu :D

Sam sicer še zdaleč nisem prepotoval celega sveta ampak med najbolj prijaznimi ljudmi so po mojem mnenju Bosanci. Za najbolj neprijazen narod na svetu pa bi tudi sam izbral Slovence, takoj za nami pa verjetno Nemce.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

darkolord ::

Poleg naše hladnosti nas uvrščajo še med najslabše voznike na svetu poleg Italijanov seveda.
Eh?

Karaya 52 ::

Zanimivo, tujci ki so bili v Sloveniji so mi povedali da so bili zelo presenečeni nad prijaznostjo, v pozitivnem smislu. Ponavadi smo ja celi mastni ko nas obišče "tuja delegacija", smo pa obsedeni s tem kako nas dojema tujina: kako se počutite pri nas, kaj vas je najbolj presenetilo, kakšna se vam zdi Ljubljana, kaj pogrešate, česa je preveč, vam je toplo, vas zebe, bi lulali ... Potem se počasi gostoljubnost prevesi v pregovorno servilnost.

Tear_DR0P ::

zanimivo, kako ste sposobni iz obiska enega mesta/vasi ali dveh sklepati o lastnostih celotnega naroda. moja izkušnja iz Makedonije je takšna, da so ljudje v Skopju takšni kot v Ljubljani, v Velesu so bili noro prijazni, v Ohridu je bilo pa precej napetosti v zraku in dva dni po moji vrnitvi iz Makedonije, je pršlo do izgredov, streljanja in par avtov so zakurl v Ohridu. Pa iz tega ne morem rečt da so v Ohridu sami banditi, niti da so Makedonci noro prijazni - kot nacija.

Lahko pa rečem, da so takrat v večini živeli bolj bedno življenje, kakor Slovenci.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

ABX ::

Ma kašno bedno življenje? Te zebe, si lačen?

Veselje najdi v sebi.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

gulfstream ::

Poleg naše hladnosti nas uvrščajo še med najslabše voznike na svetu poleg Italijanov seveda.


Saj je res da slabo vozimo in da Italijani vozijo še mnogo slabše... samo očitno še nisi bil v Afriki:))

JohanP ::

Neprijazen narod! LOL.
Slovenci smo prijazni, samo treba je stopit ven iz mesta... Tako kot v veliko drugih deželah. Folk na podeželju je precej odprt in dostopen. Vsaj jaz imam take izkušnje.
Tudi v tujini so ljudje na podeželju precej bolj odprti. Najbolj pozitivne izkušnje sem imel s Kurdi (in Turki) na vzhodu/jugovzhodu Turčije in npr. Berberi v Sahari.
Neiskreno prijaznost sem največkrat začutil v Črni Gori in na zahodu Turčije.

donfilipo ::

Neiskreno prijaznost sem največkrat začutil v Črni Gori in na zahodu Turčije.


Kaj pa hodiš tja:))
Če bi se posvetil Črnogorcem v Sloveniji in Turkom v Nemčiji, bi pa zlahka odkril povsem nasprotno.
Iskreno neprijaznost;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Daliborg ::

Pozdravljeni ,

Mene je moja teta ko sem bil mulc vprasala: Kje in zakaj Mislis da so narodi topli po srcu?..seveda pojma nimam...
Njen odgovor je bil tak:
Ko se je zemlja talila se je otoplila najprej okoli njenega pasu kateri je najblizji "soncu". Zatorej se je tam zacela civilizacija. Ljudi kateri so se razvili v bolj hladnih krajih oz. so se selili na sever naj bi bili bolj hladni tudi po srcu.

zdej kolk je to dejansko povezan nimam dokazov, mi je pa dalo misliti in ce pogledamo npr. razliko med stereotipskim "anglezam" in stereotipskim "bosancem" je razlika v socutju do druge osebe vec kot vidna :).

lp
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

ABX ::

In potem se ljudi bunijo za globalno segrevanje. :)
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Damiani ::

Mah, odvisno od situacije. Če gledaš s strani soseda, običnega turista v rodni grudi. Potem ti ne bo nihče nudil vse v roke. Le če se ta turist preobleče v neobičajnega turista, kmalu občuti drugačno gostoljubnost kot tvoj predhodnik v povprečni odpravi. Za primer povem moje občutek, ko smo šli s kolegi peš na morje. Med to 150km potjo smo spoznali veliko prijaznih domačinov, ki so nam z veseljem razlagali zgodbe kraja, posedali z nami ob deževju pred gostilno in pripovedovali svoje zgodbe o prehojenih poteh. Prišli smo enkrat zvečer v eno vasi, pa je kolega vprašal enga domačina, če je kje kakšna voda da se lahko malo namočimo. Domačin pa je narobe razumel pa prec pravil. "Ma vode pa ne boste pil, pridte sem." Pa je model prinesel iz kleti plato piva. Nam dal na pot liter šnopca, litr borovničk smo pa pri njemu spil. Čez 500m smo na leteli na eno prireditev, kjer so nam takoj podturili pivo in nas je en poba pospremil do mesta, kjer lahko kampiramo. Med samo potjo smo čutili veliko gostoljubnost. Ko smo prišli na morje, smo padli v skupino povprečnih turistov in temu je sledi tudi gostoljubnost.
Če prideš v tujino (v eno vas), si takoj za njihovo mizo. Zelo odstopaš od drugih. npr. Bosna, srbija, makedonija. Ko prideš v veliko mesto si eden izmed ostalih. Te v beogradu vsak vabi k sebi? Primer: v Moskvi so bili obrazi strašno negostoljubni- mrhkih obrazov, javni uslužbenci so me pošiljali le z okenca do okenca in me skušali obrati, policistov sem se moral izogibati. Ko pa sem prišel v eno vas, in spoznal domačine je bila zgodba čisto drugačna. Naleteli smo na eno praznovanje RD in so nas totalno nalili. Gostoljubnost je bla na vrhuncu. Še par dni smo ga pili z njimi, ko smo pa odšli iz vasi so nam zrihtali vodičko v 400 km oddaljenem kraju, kjer smo imeli vlak za naprej. Vodička za pol dneva vodenja ni hotela plačila, niti ni hotela da ji plačamo kosilo.

Ocenjevanje gostoljubnosti je ful odvisna od položaja ocenjevalca.

gruntfürmich ::

ja, mislim da je tudi v sloveniji situacija bolj črno - bela, kot pa siva. so področja, kjer so izredno gostoljubni (periferija, ter razna področja prekmurje, kozjansko...) ter mesta, kjer je odnos med ljudmi bolj hladen in brezoseben...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fresh new beginning in Slovenia (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11921111 (17072) Ramon dekers
»

slovenčki zapuščajo slovenijo? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12321868 (16694) Invictus
»

Iran na smrt obsodil še enega programerja

Oddelek: Novice / NWO
276568 (4492) Spock83
»

dunajski hlapci

Oddelek: Loža
427454 (5874) Ramon dekers

Več podobnih tem