» »

Kako uporabnika preko interneta zavezati k plačilu storitve?

Kako uporabnika preko interneta zavezati k plačilu storitve?

Matthew ::

Recimo, da ustvarim neko spletno stran, na kateri lahko uporabniki oddajo naročilo za pomoč pri programiranju (ali biločem, gre samo za primer). Pri oddaji izpolnijo spletni obrazec (ime, priimek, ipd.) in obkljukajo, da so seznanjeni s ceno storitve in jo bodo po opravljeni storitvi tudi poravnali. Zanima me ali se na kakšen način da uporabnika preko interneta pravno zavezati k plačilu storitve. Dvomim, da ima kljukica, s katero se uporabnik obveže, da bo plačal, kakšno pravno veljavo. Ali se motim?

Torej, recimo, da uporabnikom preko interneta nudim neko storitev. Z njimi se v živo nikoli ne srečam. Kako preprečiti, da uporabniki po tem, ko jim je bila nudena storitev, preprosto ne bi plačali in se potuhnili? Na misel mi prideta samo 2 možnosti:
1. preko pošte se podpiše neka pogodba
2. uporabnik plača vnaprej

Nobena od omenjenih rešitev ni prav elegantna ali uporabniku prijazna, zato me zanima, če obstaja še kakšna druga možnost.

Tody ::

Ko nekdo sprejme pogoje poslovanja ponavadi to pomeni da ga malce obvežeš, saj ti ko inštaliraš programe tudi samo ja strinjam se klikneš in te lahko MS obesi za jajca če mu to v EULI piše.

Stvar plačevanja je pa preko spletnih bank in paypala, nove stranke 50% naprej ali kaj podobnega. Lahko imaš storitev na svojem strežniku in ko plača mu jo daš,.. pač različni pristopi za različne storitve.

Nekih normalnih projektov se itak ne da brez da bi se videl v živo in tudi to ni garancija za plačilo.

Matthew ::

Hvala za odgovor. Se strinjam, v določenih primerih je stik v živo nujno potreben. Ampak imaš pa primere, ko res ni potreben, zato ga je veliko ugodneje izključiti (manj stroškov, manj porabljenega časa).

Če si nov in nepoznan, je pomoje težava, ker bodo ljudje skeptični do vnaprejšnjega plačila. Teoretično jih tudi lastnik storitve lahko komot nategne in pobere denar. Kljub vsemu bo verjetno ta način najprimernejši (nekaj se plača že vnaprej ali pa enkrat vmes).

Če kdo kaj več ve o pomenu tega, da se uporabnik strinja s pogoji, se še priporočam. Jaz si predstavljam, da ima težko pomen neke pogodbe, ker ni nikjer lastnoročnega podpisa ali česa podobnega. Če že greš na sodišče, se da pa verjetno dokazati samo, da je bil ob tistem času iz tistega IP-ja poslan zahtevek, ki se ga vidi v logih. Če to kaj šteje, pa tud ne vem.

NekdoCe ::

Lahko uporabiš tudi elektronsko podpisovanje (http://www.si-ca.si/tehnicne_osnove.php). Najbolje bi bilo, da bi zahteval podpis s SIGEN-CA,NLB ali POŠTA(R)CE certifikatom (ali še s katerim drugim). Ni pa nujno, da bo to uporabnikom všeč.

ABX ::

Začni z manjšim delom, če ga ne plačajo prekini poslovne stike.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Vikking ::

Račun izdaš preko podjetja? potem ni nobenih problemov.

Če nimaš in šušmariš, potem se zavaruješ s tem da ustvariš t.i. demo verzijo programa, spletno stran postaviš na svoj strežnik... Uporabnik lahko vidi in zadevo preizkusi. Ko plača, dobi popolni nadzor oz. ima omogočene vse funkcije.

Sicer so te omejitve odvisne od vrste tvojega dela.

HardFu ::

Drugace pa mas tud middle providerje, kateremu stranka nakaze denar, ti pa ga po koncanem delu dobis. Googlaj "escrow"
http://codeable.io

fosil ::

Račun izdaš preko podjetja? potem ni nobenih problemov.

Dober štos :)

Tudi če si pravno pokrit in imaš pogodbo ti pri neplačnikih v sloveniji to ne pomaga dosti. Plačilna nedisciplina je velik problem in zaradi tega je propadlo že veliko podjetij.

Varianta je lahko plačilo po fazah.
Tako je!

Poldi112 ::

Ja, če izdaš račun si da on davek, ki ga TI plačaš, v stroške. Tako da v bistvu ti njemu plačaš in si še na slabšem.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Housy ::

Vikking je izjavil:

Račun izdaš preko podjetja? potem ni nobenih problemov.


Morda si ti eden izmed srečnežev, kateri prejme plačilo za opravljeno delo, vendar živiš malo v zmoti. Dandanes te vsak drugi po domače povedano napizdi, ker je folk žal preveč požrešen.

Verjetno bo najbolje, če se dogovoriš za vnaprejšnje plačilo (30-50%) in preostanek ob končanem projektu. Tako se mi zdi najbolj fer varijanta in v najslabšem primeru dobiš vsaj nekaj.

Lp, Housy

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Housy ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SP račun podjetju iz ZDA

Oddelek: Loža
399422 (205) KOSIUS
»

Freelance, sp, in davkarija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10422364 (15710) matic492
»

W-8BEN

Oddelek: Loža
143374 (3192) Invictus
»

Študentsko delo v EU

Oddelek: Loža
162287 (1746) mojca
»

Nekaj vprašanj v zvezi z odpiranjem S.P.-ja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5614810 (13372) pirx

Več podobnih tem