» »

Vodno hlajenje - vprašanja

Vodno hlajenje - vprašanja

Silence-r ::

Ker sem se izjemno navdušil nad Morphling1ovim testom vodnih blokov sem sklenil da bom zadevo (vodno hlajenje) tudi sam preizkusil (ko bog da dnar).

Sam zdej me neki zanima.
1. Lastim si GA-7VRXP MB in durona 1,3GHz, ki ga z zračnim hlajenjem (volcano 6cu+) poganjam trenutno pri 1,48GHz. Največja voltaža je okrog 2 voltov... Temperatura okrog 52 idla. Zdej me zanima če z vodnim hlajenjem lahko dosežem boljše rezultate pri navijanju? Predpostavljam da so pogoji voltaže, množilnik in fsb isti... Torej ali bi z vodnim hlajenjem ki bi mi zmanjšalo temperaturo dosegel večjo stabilnost in večjo končno frekvenco?

2. Kakšna je razlika pri uporabi pelta na procu? Ali mi lahko kdo pove približno temperaturo proca samo z nameščenim vodnim blokom in tistim pri katerem uporabimo še aktivni transport toplote (pelt).

3. Ali lahko uporabimo pelt za neposredno hlajenje vode in tako posredno hladimo procesor?

4. Lastim si midi tower (dimenzije cca. 45x45x18 cm), ali menite da je primeren za vgradnjo vseh komponent vodnega hlajenja?

To bi blo vse. Za odgovore se najlepše zahvaljujem.
In ko pomisliš da ne more biti slabše, ti nekdo vzame še to upanje!
  • premaknilo: OwcA ()

kuglvinkl ::

Zdej me zanima če z vodnim hlajenjem lahko dosežem boljše rezultate pri navijanju?

Absolutno. Po bazi sodeč (link je v FAQu), so ga navili tudi čez 2GHz., povprečje je pa 1.6 GHz.

Lastim si midi tower (dimenzije cca. 45x45x18 cm), ali menite da je primeren za vgradnjo vseh komponent vodnega hlajenja?

Sicer se da, ampak ti bo morph povedal, koliko je to racionalno.
Your focus determines your reallity

Silence-r ::

Ja vem da gre sam procesor precej daleč lahko, sam jst sm reku da je voltaža omejena na 2 volta, množilnik in fsb pa tud tko kot zdej.
In ko pomisliš da ne more biti slabše, ti nekdo vzame še to upanje!

Matek ::

2. Če nimaš pelta, so temperature tak 25-50, ne morm glih rečt, tu nekje od oka, torej za korak boljše od air coolinga, zelo odvisno od vseh členov hlajenja. Pelt pa je dosti bolj ekstremen, temperature grejo v minus.

3. Jah ok, če bi naredu eno kovinsko posodo s katere bi toploto odvajal s peltom, ki bi ga na drugi strani hladil,... Da se izvest, ampak je brezveze, ker vode ne moreš ohladit pod minus, tak da se bolj splača kr na proc dat, edino mogoče radiatorja ne bi rabu pa bloka, ampak vseen ne bi blo to preveč uporabno.

To je boljtak z lamerskega vidika, ja baš ni ne poznajem to. Počakaj morphlinga, če hočeš strokovne odgovore:D
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

morphling1 ::

1. Durona bi se dalo spravit tam do 1.6-1.7G zelo odvisno. Ta plata je kt333 right se pravi ti imas 52 stopinj na idle, hudo in sploh ce pomislim da je dioda v socketu in ne v jedru, z dobro narejenim vodnim in tako frekvenco ter voltazo se to spravi na okoli 30 stopinj ful load seveda (btw. idle temp. ne pomenijo cisto nic).
2. S peltom lahko pridobis se kar nekaj ce je seveda dovolj mocan za axp in durone je 156W min da sploh kaj pametnega dosezes, to zasabo potegne nekaj tezav: potreba po dodatnem napajanju , segrevanje vode in s tem topel zrak iz radiatorja, kar sploh ni zanemarljiv faktor pri ogrevanju sobe, no pozimi gre poleti pa ni prijetno, zaradi tega je uporaba 24/7 vprasljiva, ter nazadnje kondenzacija, kar se y dobro izolacijo lepo poskrbi samo moras se kar potrudit. Pelt je fin za kratkotrajne teste pri katerih si zraven za popolnoma brezskrbno uporabo pa ni cisto primeren in za varno delovanje moras imet narej sistem vklopa izklopa, da recimo ni pelt prizgan racunalnik ugasnjen , ker potem pride do meltdowna.
Samo vodno je pa pravzaprav full proof, meni je recimo racunalnik delal 24/7 ves cas ko sem bil v vojski navit in racunal Seti obcasno je sestra kaj gor delala.
Za pelt bom rekel da se je ze treba malo spoznati da dela brez tezav.
3.Water chiller s pelti ni najbolj ucinkovito ker bi bila izgradna takega maxi bloka, ki bi deloval kot prenosnik toplote kar draga zadeva, potreboval bi nekaj peltov za kar rabis se vec moci in vso to toploto na vroci strani moras spet odvesti v okolici, kar pomeni se bolj vroca soba, stroski elektrike postanejo opazni, pri delovanju 24/7
4. Seveda se da, vse je izbiri pravega radiatorja, samo vodno se da tako narediti da zavzame zelo malo prostora. Na samo ucinkovitost pretoka zraka v majhnem ohisju pa pri vodnem tako ali tako ni treba paziti.
V neki prihodnosti ko bom enkrat kupil drugo ohisje in pocasi nabral komponente za se en racunalnik bom za starega naredil eno mikro ohisje, ki bo idealno za lan partyje, masina bo seveda ostala zelo navita :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Silence-r ::

Sam tko btw. morphling1 kšne vodne bloki bi se dalo zdej pri teb dobit... A so vsi tvoji iz testa na razpolago? Pa če se še kšni novi v pripravi.
In ko pomisliš da ne more biti slabše, ti nekdo vzame še to upanje!

morphling1 ::

Ce je treba, lahko po narocilu naredim, drugace pa zdaj MWBC mk3 se pravi najboljsi.
Vedno bo pa kaj novega, samo za zdaj se zelo v konceptni fazi oz na papirju,
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

kuglvinkl ::

Morpf, na monitorju... ne na papirju.
Your focus determines your reallity

morphling1 ::

Hehe, ne ne na začetku je vse na papirju oz skicah ki jih na roke narišem, ker s tem nisem imel nikoli problemov. Ko dobro premislim vse grem na acad in ProE risat.
Evo ene ideje da boš videl o čem govorim:


Bom rekel zelo originalna ideja bloka z idealnim potekom vode saj je vhod in izhod v simetričen v centru -> nekaj za naslednji projekt
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

San ::

Moram rečt, da tudi mene vodno ohlajanje vedno bolj zanima. Imam pa dve vprašanji:

1. Prvo je glede šuma. Sam laufam sistem v svoji sobi 24/7 in me izredno moti vsak šum. Sedaj sem se končno navadil na Zalmana in me zanima do kakšne tišine lahko spravim svoj comp. ? Gre lahko še tišje ? Naj povem da navijanje ni v mojem planu in sem celo pripravljen na odvijanje v korist spanca.

2. Kakšna je zanesljivost vodnih črpalk - se lahko primerja z ventilatorji ?

kuglvinkl ::

Jep, jep, sem mislil, da sem edini, ki se še nisem popolnoma odrekel papirju in grafitu. Tiso kar sam potrebujem za vizualizacijo zelo enostavno naredim v Brycu (ravno delam rack). Samo, ko bi ti muharji končno izboljšali obupno počasen rednering engine (in morda presedlam na V 5.0, ali pa si pogledam Rhinota, render pa ostane).

Sicer pa, se ti zdi to prava odločitev, da si gornji del zamenjla s pleksijem? Mislim, glede zmogljivosti. Ker zgleda naravnost ubijalsko. >:D
Your focus determines your reallity

morphling1 ::

V sistem ki si ga zdaj opisal bi dal jaz en low speed 120mm ventilator kar pomeni neslišno oz. če povem drugače najglasnejši bo napajalnik oz kakšna grafična. Pa še vedno bi bolj hladilo kot 99% zračnih hladilnikov, tudi naviješ lahko še vedno.
Zaneslivost pump. Magnetno gnane potopne pumpe se prav zaprav ne morejo pokvarit saj se impeler vrti v vodi brez kontakta z ohišjem vrtijo ga pa elektromagnetne sile , tem pumpam se zaradi tega tudi reče mag-drive, pa seveda naj bo 220V, 12V so nezanesljive. Ni primerjave z ventilatorji ti dosti prej odpovedo.
Sama pumpa je zaradi tega tudi neslišna edino kar je , je to da vibrira, ud tu lahko prihaja določen hrup, kar se pa hitro poduši če pump vpneš na kakšne gumice oz jaz jo imam kar na neoprenu in se je praktično ne sliši.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

morphling1 ::

kuglvinkl, še tebi da odgovorim, pokrov nima res čisto noben vpliv na performanse drugače to ne bi počel, verjemi , akcija se dogaja direktno nad jedrom procesorja ter v zelo bližnji okolici, pot do pokrova je že predolga za toplotne tokove da bi vplival na hlajenje, sicer je pa bistvo v prestopu toplote (koef. alfa - kar je povezano s lasnosti vodnega toka ter površine , prevod toplote (koef. lambda - lasnost materiala) pa je v bistvu bremza ki se jo na razne načine probam znebiti in je samo zato da razširiš toploto na večjo površino.
Zato bom z novim designom probal naredit velik korak v velikem povečanju alfe (šobe), potem površine točno nad procesorjem in z minimalno potrebno količino materiala kar je že bolj povezano s trdnostnimi lasnostmi bloka.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

kuglvinkl ::

Dobro je vedet. tnx. Sicer se pa ta nov projekt sliši zelo obetavno.

Si že kaj razmišljal, da bi zaščitil to kot model in ga prodal?
Your focus determines your reallity

San ::

Še dve vprašanji:
1. Imaš morda kakšno rešitev tudi za napajalnik? Žal imam preveč stvari v svojem comp. da bi lahko imel fanless napajalnik, razen če obstaja 300W ? Sam ga nisem našel.

2. Če bi se v prihodnjosti odločil za tako rešitev, lahko predvidevam da bi se obrnil nate ?

Hvala za vse odgovore.

Boško ::

Morph: kaj misliš, kako bi se obnesel blok podoben tvojemu zadnjemu modelu, vendar da bi imel namesto "stebričkov" v centru stožec s premirom cca 35mm, visok 13mm in bi imel vrezane kanalčke od sredine na vzvn, ter dno debelo cca 15mm, kar bi bilo še ravno dovolj debelo, da bi zdržalo pritisk vzmeti??? Mislim, da bi bila površina dovolj velika, bakra pa ravno toliko, da bi čimbolje razprčil toploto.

Samo predlog!:) Komentiraj prosim, ker me zanima tvoje mnenje!

madmitch ::

SunTrace:

Evo ga, 300 w fanless PSU

Cena je sicer besna, samo čez tišino ga ni.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madmitch ()

San ::

Žal nimam naftnega vrelca, da bi si lahko privoščil tak napajalnik.
Ne vem točno kaj se hladi v napajalniku, vendar predvidevam da je to vezje in ga zato ni možno učinkovito hladiti z vodo, ker ni ravna površina, kot pri proc. ?

Ali obstaja še kakšna rešitev, za tiho ohlajanje napajalnika ?

VASkO ::

v napajalniku je treba aktivno hladit samo tranzistorji, ki so privijaceni na hladilna telesa. namesto teh hladilnih teles vstavis vodni blok in nanj privijacis tranzistorje

cist simpl, samo kaj, ko blok moras sam naredit ali pa kje narocit

morphling1 ::

SunTrace
Trenutno za napajalnik nimam še nič v mislih tudi zato ker bi bil to čist custom blok, prirejen konkretnemu napajalniku, bi pa moral tudi prej vse prekontrolirat kaj je in kaj ni pod napetostjo, ter potem uporabit gumi podoben material ki je izolator obenem pa tudi prevaja toploto. Torej odgovor je Da
Boško ne predstavljam si čisto dobro kaj misliš, nekaj podobnega mislim sam probat v bistvu bi si moral samo čas vzet in naredit sem si pa tako zamislil.



http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Boško ::

Točno tak stožec sem imel v mislih!!!! Samo, da bi bil vhod vode v izhodu vode, tko kot maš na unih skicah, da bi voda enakomerno tekla čez stožec!! Po moje najbolša ideja trnutno! Sam mal težko ivedljiva. Žal!

Matr, sam drugač mamo pa podobne ideje!!!!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

mnja, nakup peltilerja ???

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
341684 (1157) EX-B
»

vodno hlajenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
646342 (5079) LordWorm
»

Priklop peltierja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
272207 (1898) TESKAn
»

Kako hladiti vodo?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
223401 (2771) TESKAn
»

Baker vs srebro

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
192003 (1653) tec

Več podobnih tem