» »

Programer iz Goldman Sachsa obsojen zaradi tatvine kode

Programer iz Goldman Sachsa obsojen zaradi tatvine kode

Sergey Aleynikov s svojo odvetnico Sabrina Shroff

New York Times - Sodišče na Manhattnu je 40-letnega programerja Sergeyja Aleynikova iz Goldman Sachsa zaradi kraje lastniške izvorne kode obsodilo tatvine poslovne skrivnosti in prenašanja ukradenega blaga, zaradi česar mu grozi zaporna kazen do 10 let. Aleynikov je bil aretiran lani, ko je na nemške strežnike prenesel izvorno kodo sistema za trgovanje z visoko frekvenco na Wall Streetu.

Trgovanje z visoko frekvenco je posebna vrsta trgovanja z vrednostnimi papirji, ki se vrši izjemno hitro in ob podpori zapletenih algoritmov, ki izkoriščajo najmanjše razlike med nakupno in prodajno ceno ter cenami na različnih borzah (temu pravimo arbitraža). Aleynikov se je po prihodu iz Rusije leta 1990 kot računalniški strokovnjak zaposlil v Goldman Sachsu, kjer je imel letno plačo 400.000 dolarjev. Premamila ga je ponudba podjetja Teza Technologies, ki mu je obljubilo trikrat večjo plačo v zameno za razkritje Goldman Sachsove kode. Aleynikov je julija lani na zadnji dan zaposlitve pri Goldman Sachsu del kode prenesel na nemške strežnike, a naj ne bi bil vedel, da počne kaj ilegalnega, saj naj bi bil verjel, da prenaša del kode, ki so odprti. S kodo se je tudi odpravil na pogajanja o zaposlitvi pri novem delodajalcu.

Tožilec je uspel dokazati, da je Aleynikov vede in iz pohlepa kršil pravila o zaupnosti, saj je podatke tudi šifriral, zato ga je 12-članska porota spoznala za krivega. Kazen bo sodišče izreklo 18. marca, do takrat pa ostaja na prostosti, a pod stalnim nadzorom, saj ima poleg ameriškega tudi rusko državljanstvo in obstoji nevarnost begosumnosti.

16 komentarjev

digitalcek ::

Hebiga, človeški pohlep ne pozna meja. Še en Janković, Šrot...

In kako ga boste zagovorjali? Prosti pretok informacij?
Kode bi morale biti public domain 5 dni po tistem, ko jih napišejo? Mogoče še isti dan, ko jih napišejo? Minuto čez polnoč...

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

tak finančni sistem je fubar
bmk za kodo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

e-marko ::

Sem bil prepričan, da je na sliki Borat...
Drugače pa ja, pohlep res nima meja.

LP
...somebody, somewhere...

Arthur ::

Najbrž smo edino računalničarji sposobni zaslužit take denarje, pa se še vedno oblačit ko klošarji.

IvoJan ::

400k na leto on bi pa še...
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|32gb 6000 CL32 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

Manu ::

digitalček - vidim, da tebi marsikaj ni jasno.

Kaj pa je narobe z odprto kodo? Če se avtor odloči za licenco odprte kode (GPL), potem je ta koda odprta. Ljudje jo uporabljajo in spreminjajo glede na licenco.

Če pa avtor na napiše kodo in jo zapre, potem se je tako odločil. Po pravilih to kodo ne sme nihče spreminjati ali odtujiti brez avtorjeve želje.

Mnogi med nami podpiramo odprto kodo.

Kaj pa ti hočeš povedati?

Poldi112 ::

On hoče povedati, da je svet črnobel in da bo zdaj večina slo-tech-a opravičevala krajo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

marS ::

eh, zmenli se bodo za kako poravnavo...
...no more heroes...
https://ilbis.com/

BALAST ::

Taka koda, ki izkorišča oz. goljufa menjalniške tečaje bi morala biti tudi kaznovana, ampak ker je borzno menjalništvo "zaenkrat" še neka kapitalistična hrbtenica, se verjetno "pametni" kapitalisti ne bodo ravno šli prerekat dokler je ta "igra za odrasle" še odprta.

Seveda se bodo pa pravila spremenila, ko bo v bližnji prihodnosti še enkrat pokleknil borzni sistem in padle prve jedrske bombe. :))

LeQuack ::

V Sloveniji bi imel plačo 1200EUR + malca in prevoz, pa folk bi mu govoru da more bit zadovoljen. 8-O
Quack !

Iatromantis ::

Odprta koda je bila samo njegova obramba, saj je trdil, da je v njegovi lasti, medtem ko mu je skoraj uspelo ukrasti algoritem najdražje programske opreme vseh časov - pomislite, že njega, ki pa ni bil edini kvant, so plačevali s sanjskimi vsotami, kakšna je šele vrednost tega softwera v lasti GS, največjega igralca na tem trgu.

Sama ideja in praksa HFT je kontraverzna, še posebej del, kjer več denarja kupi prednost v času. Nekaj več na: Matrica, a z denarjem

ta_ki_tke ::

Sodišče na Manhattnu je 40-letnega programerja Sergeyja Aleynikova iz Goldman Sachsa zaradi kraje lastniške izvorne kode obsodilo tatvine poslovne skrivnosti in prenašanja ukradenega blaga, zaradi česar mu grozi zaporna kazen do 10 let.

Sodišče ga seveda ni obsodilo tatvine poslovne skrivnosti, ampak ga je spoznalo za krivega tatvine itd. Prevajalcu se je na koncu prispevka sicer posvetilo, kako se temu reče po slovensko, kar je razveseljivo, morda pa tega niti opazil ni, saj bi sicer moral popraviti slabo preveden začetek.

LordPero ::

(temu pravimo arbitraža)

Pravimo, a? :)

BALAST je izjavil:

Taka koda, ki izkorišča oz. goljufa menjalniške tečaje bi morala biti tudi kaznovana, ampak ker je borzno menjalništvo "zaenkrat" še neka kapitalistična hrbtenica, se verjetno "pametni" kapitalisti ne bodo ravno šli prerekat dokler je ta "igra za odrasle" še odprta.


Hehe, lol, HFT ima seveda kar nekaj spornih stvari, ampak goljufija ni ena teh (ti pač kupiš ceneje kot prodaš, teh cen pa nisi ti postavljal -Iatromantis je sicer lepo izpostavil jedro HFT problematike), pa tudi 'dodatno likvidnost' lahko ponudi trgu. Ali bi ti raje videl, da bi vsi posli šli preko fizične tržnice? Ker tam bi šele bile velike razlike od branjevke do branjevke. Zakaj pa po tvoje ne bi smela ista stvar imeti iste cene na eni ali drugi borzi? Ker prej ali slej, bo nekdo to anomalijo opazil (posledična arbitraža pač izravna cene, če jih pač prodajalci/kupci ne že sami na podlagi cen drugih), če imaš več keša in si hitrejši, pač toliko bolje.
Al kako si ti predstavljaš, da so borze pač 'zaenkrat'? Bi bili boljši samo OTC posli brez kakega regulatorja sploh? Kakšna druga ureditev? (ker ni sistema po našem znanju, ki ne bi dajal prednosti močnejšim/kjer ne bi bilo močnejših, povsod so bili sloji)
Pa tudi, imho je hrbtenica kapitalizma, hm, kapital.
LordPero

Fritz ::

Tudi če je kradel, je kradel Goldman Sachsu - finančnemu 'orodju' za množično uničevanje. Že s tem si zasluži mojo simpatijo.

eee ::

Te algoritme bi bilo fino imeti :D

MrStein ::

Pomagajo ti le, če si v isti stavbi borze, sicer imaš že preveč latence.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Programer iz Goldman Sachsa obsojen tudi vdrugo

Oddelek: Novice / Tožbe
1013864 (10284) Looooooka
»

Google na zahtevo Goldman Sachsa izbrisal spročilo v e-poštnem predalu svojega uporab

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
227769 (5687) Matija82
»

Obsojeni programer iz Goldman Sachsa tri leta pozneje: oproščen, a brez kariere

Oddelek: Novice / NWO
157915 (6437) CaqKa
»

Facebookov IPO povzročil vihar tožb in preiskav

Oddelek: Novice / Ostale najave
97189 (5832) wooted
»

Programer iz Goldman Sachsa obsojen zaradi tatvine kode

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
164877 (3657) MrStein

Več podobnih tem