» »

VGA se poslavlja

VGA se poslavlja

Uporaba teh kablov se poslavlja

vir: Wikipedia

HDMI in DisplayPort - standarda prihodnosti

vir: Ars Technica
Ars Technica - AMD in Intel sta dosegla sporazum, ki največja proizvajalca procesorjev skupaj z nekaterimi proizvajalci osebnih računalnikov, Dellom, Samsungom in Lenovom, zavezuje, da se bodo VGA priključka do leta 2015 popolnoma znebili na vseh računalniških sistemih. Mesto tega prek 20 let starega analognega standarda bosta prevzela najnovejša digitalna standarda HDMI in DisplayPort. Glavni cilj ukinitve VGA-ja je popolnoma digitalizirati komunikacijo med zasloni in sistemi, ki skrbijo za prikaz slike (s tem je z DRM-jem mogoče nadzorovati celotno povezavo med medijem in zaslonom), dodatna prednost zamenjave priključka VGA pa bo prišla še v tanjših ohišjih prenosnikov. Tako DisplayPort kot HDMI sta namreč že v običajni različici mnogo tanjša od priključka VGA, obenem pa ponujata še standardne priključke manjših velikosti. Intel bo še dve leti pred VGA-jem ukinil uporabo povezave LVDS, prek katere sliko dobivajo zasloni v prenosnikih. Uporaba DisplayPorta, ki bo nadomestil LVDS, bo omogočala uporabo zaslonov z višjimi ločljivostmi in večjo bitno globino, obenem pa bo zasedala manj prostora ter omogočala bolj inovativne oblikovne rešitve. Po mnenju AMD-ja in Intela naj bi DisplayPort 1.2 zamenjal predvsem VGA, LVDS in DVI (zaradi digitalno-analogne narave se ukinja tudi ta) povezave v osebnih računalnikih, tako na namizju kot v prenosnikih (eden izmed ciljev zasnove DisplayPorta je bila prav zamenjava LVDS-a), medtem ko se bo HDMI 1.4a uporabljal v povezavi s televizijskimi sprejemniki. Oba najnovejša digitalna standarda podpirata 3D prikaz slike ter obenem zagotavljata dovolj prepustnosti za prikazovanje takšne slike v polni visoki ločljivosti.

62 komentarjev

«
1
2

zee ::

Hvalabogu, ker sem sit vijacenja VGA/DVI konektorjev v graficno kartico.

HDMI/DisplayPort sta bistveno bolj prilagojena danasnjim casom.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

chittax ::

Mislim da tukaj ni kaj hvaliti boga.
Bomo pa spet ponovno menjavali monitorje in še delujoče metali proč, proizvajalca pa se bodo ob ogromnih dobičkih samo smejali ovcam.

hamax ::

Ce se prav spomnim, sem za displayPort v DVI adapter placal priblizno 5eur.
Dvomim da bo kdo zaradi tega menjal ekran.

chittax ::

No potem še ni tako hudo...

ingo ::

Pa kaj še ne obstaja kaka brezžična tehnologija za take stvari????? Teh kablov bi se pa res lahko že enkrat znebili!!

RejZoR ::

Sam sem pred ene 5 leti že ob nakupu LCD-ja (ki je za današnje razmere že antični primerek s svojim 5:4 razmerjem in ločljivostjo samo 1280x1024) gledal, da ima DVI priklop. Ima sicer tud VGA ampak sem ga uporabil samo ene parkrat za priklop netbooka. Če bi kupoval danes bi verjetno vzel takega, ki podpira HDMI. Itaq ima moja trenutna grafična tud ta priključek...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Izi ::

ingo je izjavil:

Pa kaj še ne obstaja kaka brezžična tehnologija za take stvari????? Teh kablov bi se pa res lahko že enkrat znebili!!

Ob vsej zasebnostni paranoji, je zelo malo možnosti, da bodo monitorji sploh kdajkoli v prihodnosti brezžični. Že sedaj preko kablov se da "prestrezati" sliko na okoli 20 metrov naokoli, na brezžičnem pa bi svojo sliko pošiljal 100 metrov naokoli vsem na razpolago in to brez dragih naprav kot jih rabijo za prestrezanje slike sedaj.
In ne, dodatna kodiranja slike v računalniku in odkodirne naprave v monitorjih ne bi prav nič pomagali, samo podražilo bi se vse skupaj.
Da ne omenjamo, da za pošiljanje HD signala 1920 x 1080, kaj šele resolucije 2048×1536, ki jo zmorejo najboljši monitorji že kabli komajda zadostujejo, rabiš precej kvalitetne kable, po zraku pa to trenutno niti v sanjah ni mogoče.

Tody ::

kok fajn ko bo treba vse projektorje zamenjat :P

sverde21 ::

@Izi: a enkripcje pa ne poznamo?
<?php echo `w`; ?>

zee ::

rabiš precej kvalitetne kable


O really? :))
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

jest10 ::

zee je izjavil:

rabiš precej kvalitetne kable


O really? :))

Za VGA priklop pa res:P

Matevžk ::

In ne, dodatna kodiranja slike v računalniku in odkodirne naprave v monitorjih ne bi prav nič pomagali, samo podražilo bi se vse skupaj.

Táko ljudsko mnenje se pa ustvari, ko se kriptografijo prepogosto uporablja na (matematično dokazljivo) napačen in "nevaren" način ...

Edit: Bogpomagaj, Slo-tech, a je tako težko narest editor, ki ne bi pohabil znakov, ki jih je možno vtipkati na slovenski tipkovnici in ki jih za pisanje v slovenščini človek celo potrebuje ...
lp, Matevžk

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matevžk ()

Izi ::

Kot da se še ni zgodilo, da je ob nakupu najcenejšega HDMI kabla SD siglan delal bez problema, pri HD signalu pa je bila samo tema, kabel ni zmogel take frekvence. Danes res že težko dobiš tako slab HDMI kabel, ki ne bi zmogel HD resolucije.
Glede enkripcije pa ni problema pri brezžičnih tipkovnicah, pri enkripciji HD signala v realnem času pa bi rabil en hud računalnik samo za enkripcijo in v monitorju spet drug hud računalnik, ki bi lahko v realnem času dekriptiral vse tiste silne Gigabajte podatkov na sekundo.
Kot kaže si nekateri sploh ne predstavljate kakšna količina podatkov se pretaka med računalnikom in monitorjem pri HD signalu.
Kakorkoli že, še dolgo časa bo računalnik povezan z monitorjem s takim ali drugačnim kablom. Na brezžičnost zaenkrat pozabite.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Matevžk ::

Izi, splošnonamenski procesor ima morda res težave s kriptiranjem takšne količine podatkov, poseben čip v grafični kartici (in dekodirnik v ekranu) pa s tem res ne bi smel imeti težav. In če se ne motim, pri HD signalu ne gre za več kot 50mbps, kar dandanes wi-fi standard prebavi brez težav. Z enkripcijo vred!
lp, Matevžk

frudi ::

Matevžk je izjavil:

pri HD signalu ne gre za več kot 50mbps, kar dandanes wi-fi standard prebavi brez težav. Z enkripcijo vred!

Ehm, HDMI (do 1.2) in Single-Link DVI imata 3.96Gbps prepustnost. Pa še to je dovolj samo za 1920x1200 pri 60Hz.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Matevžk ::

My bad. To spada pod postavko "se motim". :) Hvala.
lp, Matevžk

Opkow ::

B Maximum resolution is based on CVT-RB, which is a VESA standard for non-CRT-based displays.[117] Using CVT-RB 1920×1200 would have a video bandwidth of 3.69 Gbit/s, 2560×1600 would have a video bandwidth of 8.12 Gbit/s, and 4096×2160 would have a video bandwidth of 5.35 Gbit/s.[118]
C Using CVT-RB 2560×1600 would have a video bandwidth of 8.12 Gbit/s and 4096×2160 would have a video bandwidth of 6.69 Gbit/s.[118]
D Using CVT-RB 1920×1200 would have a video bandwidth of 7.91 Gbit/s and 4096×2160 would have a video bandwidth of 8.03 Gbit/s.[118]
E Using CVT-RB 1920×1200 would have a video bandwidth of 7.39 Gbit/s.[118]

Wiki - HDMI

ingo ::

Izi je izjavil:


Na brezžičnost zaenkrat pozabite.


Ti si pa kr prec štartal na max!!! Jaz (in še milijoni drugih), v domačih računalnikih ne posedujemo nekih HD monitorjev in ne laufamo nekih HD aplikacij. Za normalno domačo uporabo bi verjetno že moral obstajat nek brezžični prenos podatkov, ki bi imel lahko domet max 2m! Več kot toliko itak večina ne potrebuje! Če bi pa že kdaj rabil bi pa takrat še tisti HDMI kabel vklopil!

Senitel ::

Saj obstajajo. Če hočeš izvoli... Ob tem si pa zapomni, da že 1280x1024 pri 60Hz na prastarih 19" LCD-jih potrebuješ 1,9Gbps, kar pomeni da te napravice na eni strani kompresirajo signal in na drugi dekompresirajo.
Ves ta full HD bullshit nekaterim "računalničarjem" že pošteno škodi, ker jim še ni potegnilo, da že 10 let stari CRT monitorji lahko potegnejo večje ločljivosti od tega full hd crapa.

Sicer ko smo že pri tem dajmo še 48bpp, in 120Hz za 3D vmešat not, tudi malo povečat gostoto pixlov ne bi škodilo.

P.S.: Glede enkripcije: saj že imamo HDCP in v grafičnih in v monitorjih. Glede tega ni noben problem. Problem je, da ločljivosti izpred 10 let ne moreš nekompresirano prenašat po zraku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Senitel ()

JurijTurnsek ::

Na HD monitorju imam možnost VGA in HDMI - uporabljam VGA, ker HDMI slika izgine za nekaj sekund, če se zamiga kabel v priključku na laptopu. VGA kabel pa je pritrjen dovolj dobro, da s tem nimam težav. Kvaliteta slike pa je identična.
http://www.slatnaskejta.com

Izi ::

ingo, na žalost tudi resolucije 640 x 480 še dolgo ne bomo sposobni prenesti po zraku.
Recimo, da smo trenutno ob najnovejših standardih po zraku sposobni prenašati 150 Mbit/s

640 x 480 = 307200 pik za eno sliko
Če vzamemo najbolj osnoven RGB signal, imamo 3 bajte oz. 24 bitov za vsako piko (danes vsi uporabljamo 32 bitno sliko)
307.200 pik x 24 bitov/piko = 7.372.800 bitov za eno sliko
V eni sekundi moraš poslati najmanj 30 slik, da bo zadeva sploh gledljiva, 30 Hz (danes vsi uporabljamo najmanj 60 slik na sekundo, 60 Hz)
7.372.800 x 30 fps = 221.184.000 = 221,84 Mbit/s

Torej tudi najmanjša resolucija ob samo 24 bitnih barvah in samo 30 Hz na monitorju ne znese po zraku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

r0ker ::

mene pa najbolj razjezijo imbecili, ki zategnejo te vga kable kolko se da, potem ko ne gre ven pa celo zadevo spipajo.
slika je slaba? zategni prasca do konca, to bo ziher pomagalo!

Senitel ::

Izi: Alpha kanal ne pride do monitorja, ker tam nima kaj počet. Tako da se prenaša 24 bitov. Je sicer že danes nekaj high end monitorjev z 30bpp torej R10G10B10, ampak počasi bodo prišli tudi 48bpp.
Saj prenašat se da, sam je signal kompresiran, pa še stvar je draga ko žafran. Recimo tole.

Ampak 2m DVI/HDMI/DP kabla je bistvno bolj neudobno kot ena škatla za računalnikom, 2m napajalnega kabla za škatlo, še ena škatla za monitorjem in še 2m napajalnega kabla za škatlo za monitorjem. >:D

Matej_ ::

Sem bil kar malo razočaran, ko sem prebral tole novico. Ne zaradi VGA priključka, ki se mi zdi bolj ali manj logičen korak, temveč zaradi omenjenih digitalnih priključkov. Sem držal pesti, da bo vsaj HDMI (če že ne tudi DisplayPort), kljub razširjenosti in popularnosti, ki jo dosega zadnje čase, čim hitreje dobil naslednika v obliki HDBaseT priključka.

Presenečenje je tudi, da je Samsung omenjen v zgornji druščini, saj je eden od ustanoviteljev HDBaseT Alliance. Verjetno je šel po poti najmanjšega zla?

Ko so bili že omenjeni kabli zgoraj, s HDBaseT bi se lahko v precej primerih znebili napajalnega kabla, saj podpira napajanje do 100W naprav. Poleg tega pa ima še cel paket lastnosti, ki spremljajo na (100BaseT) Ethernetu temelječa omrežja, kot je recimo domet (100m max dolžina kabla med napravama).

Prvi proizvodi s HDBaseT naj bi se pojavili že konec 2010, za doseganje združljivosti s predhodniki (kar bo verjetno določen čas neizogibno) pa je bilo govora tudi o konverterjih.

Izi ::

Hvala Senitel, za dodatna pojasnila.
Sicer pa ni potrebe, da smo tako strokovni, ko pa večina še popolnih osnov ne pozna ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Senitel ::

Izi: Drži... Mi grejo kar kocine pokonci, ko začne kdo full HD kovat nekam v zvezde.

Matej: HDBaseT bo uporaben za prenos slike iz recimo HTPC-ja garaži do TV-ja v dnevni sobi. Ker je pač UTP imštalacija nekako samoumnevna. Ampak še vedno zadeva ne bo šla čez obtoječe switche, tko da je rahlo... Mehhh?

RejZoR ::

Full HD je ful famozni izraz v svetu TV-jev in vsak rata cel moker ko to sliši al pa izgovori, v svetu PC-jev pa je to dost žalostna ločljivost.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

jlpktnst ::

Jah, če bi vektoriziral sliko bi lahko kamot prenašal dosti več.

Senitel ::

Pa še iz Avatarja bi avtomatsko dobil South Park! How cool is that! :))

Izi ::

Senitel je izjavil:

Pa še iz Avatarja bi avtomatsko dobil South Park! How cool is that! :))

Hehehe, drži :D

PrimozR ::

Izi je izjavil:

ingo je izjavil:

Pa kaj še ne obstaja kaka brezžična tehnologija za take stvari????? Teh kablov bi se pa res lahko že enkrat znebili!!

Ob vsej zasebnostni paranoji, je zelo malo možnosti, da bodo monitorji sploh kdajkoli v prihodnosti brezžični. Že sedaj preko kablov se da "prestrezati" sliko na okoli 20 metrov naokoli, na brezžičnem pa bi svojo sliko pošiljal 100 metrov naokoli vsem na razpolago in to brez dragih naprav kot jih rabijo za prestrezanje slike sedaj.
In ne, dodatna kodiranja slike v računalniku in odkodirne naprave v monitorjih ne bi prav nič pomagali, samo podražilo bi se vse skupaj.
Da ne omenjamo, da za pošiljanje HD signala 1920 x 1080, kaj šele resolucije 2048×1536, ki jo zmorejo najboljši monitorji že kabli komajda zadostujejo, rabiš precej kvalitetne kable, po zraku pa to trenutno niti v sanjah ni mogoče.

Kje si pa staknil 2048 x 1536 skupaj z najboljšimi monitorji? Več od 1920 x 1200 oz. x 1080 je le 2048 x 1152, 2560 x 1440 oz. x 1600. In za vse te ločljivosti zadostuje že dual link DVI (za 1920 x 1200 celo enojen link). HDMI 1.0 je bil po pasovni širini enak enojnemu DVI-ju, HDMI 1.3 pa to razširi na širino enako dual-link DVI-ju - torej do 2560 x 1600. 1.4 to spet dvigne na 4k x 2k, 1.4a pa doda podporo 3D. Kvaliteta kablov je pa en marketinški bavbav, najcenejši HDMI kabel deluje prav tako dobro kot najdražji.

DisplayPort je izgleda da še bolj prepusten.

Matevžk je izjavil:

Izi, splošnonamenski procesor ima morda res težave s kriptiranjem takšne količine podatkov, poseben čip v grafični kartici (in dekodirnik v ekranu) pa s tem res ne bi smel imeti težav. In če se ne motim, pri HD signalu ne gre za več kot 50mbps, kar dandanes wi-fi standard prebavi brez težav. Z enkripcijo vred!

Če je oddaljenost meter, mogoče dva brez ovir v zraku.

EDIT: itak se pa meri v Gbps, ne Mbps. DisplayPort ima recimo prepustnost do ~17 Gbps.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

IvoJan ::

Izi je izjavil:

ingo je izjavil:

Pa kaj še ne obstaja kaka brezžična tehnologija za take stvari????? Teh kablov bi se pa res lahko že enkrat znebili!!

Ob vsej zasebnostni paranoji, je zelo malo možnosti, da bodo monitorji sploh kdajkoli v prihodnosti brezžični. Že sedaj preko kablov se da "prestrezati" sliko na okoli 20 metrov naokoli, na brezžičnem pa bi svojo sliko pošiljal 100 metrov naokoli vsem na razpolago in to brez dragih naprav kot jih rabijo za prestrezanje slike sedaj.
In ne, dodatna kodiranja slike v računalniku in odkodirne naprave v monitorjih ne bi prav nič pomagali, samo podražilo bi se vse skupaj.
Da ne omenjamo, da za pošiljanje HD signala 1920 x 1080, kaj šele resolucije 2048×1536, ki jo zmorejo najboljši monitorji že kabli komajda zadostujejo, rabiš precej kvalitetne kable, po zraku pa to trenutno niti v sanjah ni mogoče.

Ne sanjaj. Wireless tehnologija za monitorje ze obstaja. Galaxy ima posebno verzijo gtx460 ki to podpira.
http://www.aptudejt.si/galaxy-geforce-g...
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|32gb 6000 CL32 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: IvoJan ()

PrimozR ::

RejZoR je izjavil:

Full HD je ful famozni izraz v svetu TV-jev in vsak rata cel moker ko to sliši al pa izgovori, v svetu PC-jev pa je to dost žalostna ločljivost.

Pri TV-jih je pomojem ločljivost oz. majhnost le-te povezana predvsem s težavami pri broadcastingu.

Sicer je pa FullHD oz. 1920 x 1200 za računalnike popolnoma spodobna resolucija, z nekaj kakovosti slike v igrah zahteva že precej spodobno graifčno kartico, jasno pa je, da so možne višje resolucije. A so vse prej kot razširjene.

Pyr0Beast ::

Ne vem od kod izhaja prepričanje in lenoba da mora biti ja vse brezžično.

Zatakni tisti jeb*i kabel noter ne pa da smetiš po spektru ki ga že tako ni veliko na razpolago

HDMI je DRM shit od shita. Je ža počasi čas da se začnemo loosati propriatary tehnologije tudi v računalniškem svetu.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

netanyahu ::

Mene bi dosti bolj kot konektorji zanimalo, kaj nameravajo ukrenit z zastarelimi 16-bitnimi programskimi vmesniki (VGA in VESA BIOS).

Ne bi bilo slabo namreč, če bi med proizvajalci obstajal enoten moderen vmesnik za (pospešeno) 2D grafiko. EFI ponuja standarda UGA in GOP, Apple to uporablja, PC-ji pa capljajo v prazgodovini.

Želel bi si natanko enega preklopa resolucije po vklopu računalnika in to je v firmwaru povsem na začetku. Firmware nastavitve, bootloader, fbdev konzola in okenski sistem vsi v nativni, morebiti widescreen resoluciji. Konzola in okenski sistem gnana z enotnim gonilnikom za vse grafične čipe.

Malo kislo je, da v letu 2010 na PC-jih pri zagonu monitor nekajkrat zamenja resolucijo, da je tekstovni način ves meglen in popačen na widescreen monitorju, da med zagonom gledam nizkoločljivostno paletno grafiko (tudi v Windowsih, ja), da preklop iz konzole v grafični način traja 5 sekund, da je VESA način obupno počasen, ipd.

driver_x ::

Izi je izjavil:

Glede enkripcije pa ni problema pri brezžičnih tipkovnicah, pri enkripciji HD signala v realnem času pa bi rabil en hud računalnik samo za enkripcijo in v monitorju spet drug hud računalnik, ki bi lahko v realnem času dekriptiral vse tiste silne Gigabajte podatkov na sekundo.


A ni signal iz BlueRay predvajalnikov, ki uporabljajo DRM kriptiran?

Bistri007 ::

netanyahu je izjavil:

Mene bi dosti bolj kot konektorji zanimalo, kaj nameravajo ukrenit z zastarelimi 16-bitnimi programskimi vmesniki (VGA in VESA BIOS).

Če želiš odstraniti PC kompatibilnost, izvoli, ampak kaj ti bo to koristilo? Od proizvajalcev je edino Apple najbolj navdušen, da to naredi, da lahko reče, da njihovi računalniki niso PC ampak Mac.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

MrStein ::

Če bi vedli, kaj vse je v vašem novem PC še identično tistemu iz osemdesetih. :))
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

mtosev ::

se ena starina se poslavlja.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

smash ::

kabli so zgodovina .

krho ::

@netanyahu: Ti ne furaš Win 7 a ne? Ker začetna animacija oz. splash je čisto lepo WS na WS monitorju, pa tudi ločljivosti so precej visoke...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

PrimozR ::

UEFI prihaja vsaj na Intel platformo z LGA-1155, torej Sandy Bridgem. Ne bi bil presenečen če proizvajalci podoben korak pri AMD-ju naredijo z buldožerjem.

Začetek torej je.

Matej_ ::

Sentinel:

HDBaseT bo uporaben za prenos slike iz recimo HTPC-ja garaži do TV-ja v dnevni sobi. Ker je pač UTP imštalacija nekako samoumnevna. Ampak še vedno zadeva ne bo šla čez obtoječe switche, tko da je rahlo... Mehhh?


Zakaj gledaš na zadevo tako ozko? V redu, če boš slučajno potreboval premeščati večje razdalje (več kot 100m) ob pomoči stikal ter po možnosti še koristiti kar ponuja zvezdasta ahritektura, boš kupil ustrezno opremo. Dejstvo pa je, da bo potrebe povprečnega uporabnika standardni kabel (ki je cenovno drobiž v primerjavi s HDMI) s standardnim priključkom, ki ga uporabnik najverjetneje že ima, povsem pokril. Mimogrede, koliko stikal pa uporabljaš (ali celo sploh lahko uporabiš) pri HDMI, pa se je zadeva vseeno prijela.

Senitel ::

Niti nisem mislil glede večjih razdalj. V koliko primerih gre kabel v enem kosu od PC-ja do TV-ja npr.? Jaz imam dva switcha vmes recimo, pa je manj kot 20m.

Bistri007 ::

smash je izjavil:

kabli so zgodovina .
Kabli niso nič zgodovina - imajo veliko več frekvenčnega spektra kot ga je na voljo nelicencirano --- in samo zase. Poleg tega vlečejo dlje kot WiFi mreže.

Senitel je izjavil:

Niti nisem mislil glede večjih razdalj. V koliko primerih gre kabel v enem kosu od PC-ja do TV-ja npr.? Jaz imam dva switcha vmes recimo, pa je manj kot 20m.
Če imaš vezano vtičnica-patchpanel in patchpanel vtičnica, samo narediš prevezavo iz enega v drugi port patchpanela. Tako izgleda kot da je električno to en kabel. Če imaš pa samo kable, ki se končajo s moškimi konektorji že položene v zid, jih lahko pa "štukaš" - vzameš eno nadometno dvojno vtičnico in 110/Krone namesto na dva normalna kabla povežeš s 7cm kabelčkom enega z drugim.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Matej_ ::

Sentinel: "Od PC-ja do TV-ja" je ključno prizadnjem. Spet ožji segment uporabe, pa še znotraj tega res specifično področje (povezava preko stikal). Trenutno na primer PC povezuješ s TV-jem pri prenosu slike z S-VIDEO, VGA ali HDMI kablom. Pri nobenem od teh ne uporabljaš stikal, zakaj bi drugačni pogoji veljali za HDBaseT?

Plusi pri HDBaseT so predvsem:

  • poceni in enostaven kabel s priključki, (glede na trenutno stanje, revolucija)

  • možnost premeščanja velikih razdalj, (100m proti nekaj metrom za HDMI in DisplayPort)

  • velika prepustnost, (teoretično do 20Gbps)

  • možnost uporabe enega samega kabla za napajanje, zvok in sliko (do 100W za napajanje + vse drugo),

  • USB podpora preko istega kabla,

  • en tip kabla za vsa področja in medsebojne povezave vseh komponent,

  • uporaba obstoječih instalacij

Dr_M ::

Kabel je zakon, pa ceprav je rahlo neprirocen. Dvomim, da bo kvaliteta prenosa po zraku kdaj tako dobra, kot po zraku.
Meni se miska dela tezave, pa je neka superduper logitech mx1000, ki naj bi delala cez vse mozne ovire. My ass...wifi komaj vlece cez eno kartonasto steno vec kot 5mbps na 3 metre...
Kabel je se vedno bog in batina in nic ni videti, da bi se to v kaksni bliznji prihodnosti spremenilo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

nekikr ::

MX1000 ni superduper miš, je prva laserska miška, njena brezžičnost je pa enaka kot je bila tisti čas pri pol cenejših miškah. Novi wifi je pa povsem druga zgodba, MX Performance Mouse probaj - je kot noč in dan s to "zastarelo" MX1000.

On-topic: kabel je zakon trenutno, čez 10 let ga po vsej verjetnosti ne bo nikjer več, razen za napajanje. Na mizi imam brezžično miš in tipkovnico, brezžični tiskalnik, brezžične slušalke, če bi bila še kamera brezžična bi imel samo še par napajalnik kablov in to bi bilo to. Čez 10 let pa upam, da bo napajalni kabel samo še za večje porabnike i nič drugega.

techfreak :) ::

Jaz z MX1000 nisem imel nobenih težav in je delovala brez problema.

WIFI ti bi pa tudi moral veliko bolje delovati. Očitno imaš ali slab oddajnik/sprejemnik ali pa napačno nastavljeno.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

4K monitorji (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
29271025 (20867) Yenk
»

Display Port v Sloveniji ?

Oddelek: Kaj kupiti
345285 (3388) Heisenberg
»

VGA -> DVI-D

Oddelek: Pomoč in nasveti
101776 (1621) d4vid
»

Nov standard za povezovanje A/V opreme

Oddelek: Novice / Diski
227344 (6390) Pyr0Beast
»

pretvornik za MAC monitorje na PC

Oddelek: Strojna oprema
172439 (2183) PrimozR

Več podobnih tem