» »

GPIB

GPIB

Fave ::

Torej, čemu služi ta konektor? Mi lahko kdo napiše primer konkretne uporabe, če imaš funkcijski generator in napajalnik s tem konektorjem?

Hvala!
My mind's a hyper tool that fixes everything.

DuleKrtola ::

To je bolj industrijska/laboratorijska zadeva, uporablja se za avtomatizacijo meritev. Instrumente lah upravljaš preko pcja, recimo v kombinaciji z jezikom SCPI
Standard Commands for Programmable Instruments @ Wikipedia

srus ::

Fave je izjavil:

Torej, čemu služi ta konektor? Mi lahko kdo napiše primer konkretne uporabe, če imaš funkcijski generator in napajalnik s tem konektorjem?

Hvala!

Vtakneš kartico s GPIB (HPIB) konektorjem v PC, povežeš jo na inštrument s kablom in sedaj lahko avtomatiziraš meritve in zajem rezultatov - vse kar bi prej moral na funkcijskem generatorju pritiskati in odbirati ročno, lahko delaš s programskim jezikom npr. Basicom iz računalnika.

S to ropotijo sem se ukvarjal v zgodnjih 90h, verjetno so od takrat modernizirali tako HW kot SW.

Če prav razumem je potem stvar neuporabna za domačo uporabo?

DuleKrtola ::

Mislim, da je uporabno, če imaš poleg generatorjev še kake merilnike, ker lahko enostavno pregleduješ odzive na PCju in rišeš grafe. Za samo generiranje pa je najbrž overkill

Obe napravi imata še USB in LAN, tako, da če bo potreba bom lahko dobil kakšne podatke iz teh portov.

AtaStrudl ::

GPIB (HPIB) je danes ze malo zastarela stvar. V primerjavi z USB ali Ethernetom je pocasnejsi, kljub glomaznim konektorjem in kablom.

Prav pride, samo ce imas kake starejse merilne instrumente, ki se nimajo USB/LAN.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kupujem poceni USB osciloskop

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
224064 (3418) VolkD
»

Funkcijski generator, in tvorjenje signalov

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
91086 (826) kondezator
»