» »

Prvi alfa test Diaspore

Prvi alfa test Diaspore

Ars Technica - Pred nekaj dnevi je luč sveta ugledala alfa verzija Diaspore. Gre za odprtokodno socialno omrežje, ki nastaja v odgovor na pomisleke o varnosti in zasebnosti na zaprtokodnih omrežjih, kot je Facebook. Prvo kodo je Diaspora objavila septembra, a so takrat pri podrobnem pregledu našli nekaj tehničnih težav in varnostnih pomanjkljivosti. Te so sedaj odpravili in pred izbrano zaprto skupino preizkuševalcev je alfa test. Udeleženi lahko povabijo svoje prijatelje, razvijalci pa bodo krog uporabnikov širili vsak teden.

Kaj ponuja Diaspora, so si ogledali na Ars Technici. Vse skupaj je še vedno zelo primitivno, pa tudi strežniki so nekolikanj počasni zaradi velikega navala. Kakorkoli že, poglejmo si funkcionalnosti. Stike je moč razvrstiti v različne skupine oz. aspekte, kot so poimenovane, ki jim lahko nastavite, kaj smejo in česa ne smejo videti. Vsak stik je lahko član več aspektov.

Glavni problem Diaspore je iskanje znancev, saj nima tako dodelanih orodij za odkrivanje kakor Facebook. Prav tako ne morete raziskati prijateljev prijateljev in ugotoviti, ali so med njimi tudi vaši znanci, kar je bržkone namerna lastnost sistema zavoljo več zasebnosti. Pohvaliti pa velja možnost izvoza podatkov (Facebook je nekaj podobnega dodal šele pred kratkim), saj lahko v datoteko XML shranite vso svojo aktivnost na Diaspori.

Ali bo Diaspora uspela, ne ve še nihče. Težko je verjeti, da bi dosegla ali celo presegla priljubljenost Facebooka, a to ta hip niti ni njen namen. Morda lahko upamo, da bo spremenila dojemanje socialnih omrežij in našo pravico do zasebnosti ter nadzora nad našimi podatki. Če se na njej zbere kritična masa ljudi, bo to še laže. Kdor želi, lahko za povabilo zaprosi na domači strani, za temeljitejše testiranje pa prenese izvorno kodo in jo namesti na svojem strežniku.

24 komentarjev

Sims ::

Ime je totalen FAIL. To je le moje mnenje.

lebang1 ::

Zakaj je pa ime zgrešeno? Saj se Diaspora čist lepo sliši.
Upam da bo tudi lepo delala.

Keyser Soze ::

Jah, sliši se nekako tako kot ena diareja.

Verjetno so želeli asociacijo na "tekoče" in "transparentno" delovanje.>:D
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

r0ker ::

enako mislim, da je ime fail.
želim pa jim uspeha. jaz se bom zagotovo pridružil, ko bo v sloveniji zanimanje.

MacQ ::

diaspora -e ž (a) narodnostna ali
verska skupnost, ki živi raztresena na
ozemlju druge narodnosti ali vere:
katoliška diaspora v Srbiji; slovenska
diaspora v Ameriki / živeti v diaspori;
položaj Židov v diaspori
The sound of the ocean is dead, it's just the echo of the blood in your head.

iElectric ::

Ne pozabite na vse varnostne luknje: http://www.kalzumeus.com/2010/09/22/sec...

hardfreak ::

Bomo videli koliko funkcij bo imela, mene ne prepriča
Sem pa tudi mišljenja, da je ime zgrešeno!

System ::

Ah pač, ko so videli kaki uspeh je požel Facebook so se spomnili, da bi tudi oni lahko imeli nekaj denarja.

blackbfm ::

Ocitno se se spomnl par let prepozno

strazo ::

jst pa mislm d so sli v pravo smer.... fb suck for me... pa sicr ga uporablam ampk je bedn... ;) pa prek fbja se da veliko zvedt o cloveku.... sam mal bol mors opazvat pa razmislt in opazs velik stvari k kršijo tvojo pravico do "zasebnosti" po en strani so te stvari dobre po drugi pa slabe.. ;)

mtosev ::

ni sanse da to na kaksen koli nacin uspelo. ta stran je prevec zaprta in nikoli ne bo imela velikega stevila uporabnikov.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

iggy ::

V stvari je za glupga uporabnika vseeno al uporabla facebook ali diarejo, ker je facebook bol popularen bodo še vedno usi na facebooku :)
Hey, you're fat!

sss ::

Učas je pomembno tud da je ime lahko izgovorljivo za čimveč ljudi širom sveta

smash ::

tako je..vcasih je bil myspace, pa je prisel neki novi s cudnim imenom facebook, ki se naj baje nebi prijel zaradi imena...

pa ga sedaj imamo, zdaj pa diaspora, ki se baje ne bo prijela zaradi imena, no pa jo bomo mogoče imeli... ali pa tudi ne, tako kot tudi nimamo facebooka in myspacea

Looooooka ::

Kdo je pa za facebook reku, da se ne bo prjel zarad imena?Jst se spomnim samo postov "aaah...sj mamo myspace".S tem da nobenga slovenca nisem poznal, ki bi mel myspace.
Ce mam pa izbiro med nekom za katerega vem, da bo fasal miljonsko tozbo, ko bo krsil zasebnost...in nekom, ki jo bo mogoce fasal ravno zaradi odprte kode(fix bo prisel skoraj 100% AFTER the abuse) pa te kazni se placat ne bo mogel...well ne hvala za diarejo.
Ze fb je kriv za prevelko zgubljanje casa :)
A...plus forsirajo uporabo chroma ali firefoxa...med tem ko njihov design sploh ni tko kompliciran, da bi blo karkoli od tega potrebno.F**** them.Tok o odprtosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

kitaj ::

mtosev je izjavil:

ni sanse da to na kaksen koli nacin uspelo. ta stran je prevec zaprta in nikoli ne bo imela velikega stevila uporabnikov.

Diaspora is an open-source personal web server that implements a distributed social networking service.

Nekaj povsem drugega kot Facebook in prav zaradi tega ima veliko možnosti za uspeh. Seveda med tistimi uporabniki, ki želijo imeti in ohraniti nadzor nad svojimi podatki in svojo vsebino.

Jux ::

Kakšni analfabeti v tej temi. Več kot polovica jih ne ve, kaj diaspora pomeni, velika večina pa ne kaj je namen Diaspore.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Keyser Soze ::

Ja, ker je takšnale suhoparna navedba ene jezikovne enote direktno iz slovarja res najbolj izvirna in nasploh dobra izbira poimenovanja produkta. Hvala bogu, da tile od Diareje niso analfabeti. Ali pač?

Namen pa še ni čisto jasno v kakšni meri je zgrešen. IMO ga kaj več kot ena obična stagnacija v enih vicah ne čaka. Če pa vi mislite, da so s temle trofli Bingo!, pa go for it. Denar (verjetno) imate, tako da je naložba jasna.
OM, F, G!

Manu ::

Ne vem zakaj ste vsi tolko orgazmični do "uspeha" (ki ga definirate z milijonsko uporabo ali milijonskimi dobički).

Diaspora je nastala izključno zaradi nezadovoljstva javnosti s problemom zasebnosti na Facebooku. To je vse. Poglejte si videe teh študentov in boste videli kaj jih je gnalo, da so se spravili na ta projekt. Ne zaradi denarja, ampak zaradi facebook-ovega površnega ravnanja z zasebnostjo. Ljudje so se množično odzvali na ta projekt in donirali (mislim, da tam nekje 200.000 dolarjev). Že samo to je uspeh (če govorimo o denarju).

Ljudje so lačni alternative (ki je povezana z zasebnostjo). Zato bo Diaspora (ali kateri drug podoben projekt) uspel. To ne pomeni, da bodo vsi zapustili Facebook, ampak, da bodo ljudje, ki so malo bolj inteligentni (v smislu, da jim je zasebnost pomembna) uporabljali alternativo. Pa tudi, če jih bo samo milijon. Debatiranje o "uspehu" ali "neuspehu" je nesmiselno.

P.S. Zaradi Diaspore (oz. kritične mase ljudi, ki je podprla ta projekt z razlogom spoštovanje zasebnosti) je Facebook popravljal in izboljševal kontrolo zasebnosti... Diaspora ima velik vpliv - že to je uspeh...

ahac ::

Diaspora proti FB je kot jabber proti MSN.
Kolk vas uporablja jabber za IM chat? I thought so...
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

vorantz ::

kolko star je jabber in kolko stara je diaspora?

lebang1 ::

Danes sem dobil povabilo za uporabo Diaspore Alpha.
A še kdo to uporablja?

PS: Trenutno izgleda tako:

smash ::

saj še G+ ni zalaufu, vi bi pa že tole uporabljam, k človk še izgovort ne more imena

na koncu bo vsak uporabnik v svojem socialnem omrežju

mogoče se splača narest nadsocialno omrežje, ki povezuje vsa dosedanja :p

ali pa če država uvede svoje socialno omrežje, kjer bi vsak državljan bil nujno včlanjen..to bi bla žurka

pa ti pol sodišče res lahko pošlje poziv kar preko tega - še večja žurka

lebang1 ::

smash je izjavil:

mogoče se splača narest nadsocialno omrežje, ki povezuje vsa dosedanja :p


Saj diaspora kolikor sem vidu lahko sinhroniziraš z Facebookom, da kar tu napišeš se tudi tam objavi ali nekaj takega...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook bi računal za pošiljanje sporočil

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
328118 (6138) [D]emon
»

Diaspora prilezla do verzije 0.0.1.0

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
83077 (1659) HeMan
»

Prvi alfa test Diaspore

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
245597 (3788) lebang1
»

Diaspora pokazala kodo

Oddelek: Novice / Zasebnost
309171 (7535) Jst

Več podobnih tem