» »

AMD Bulldozer

AMD Bulldozer

Temo vidijo: vsi
««
7 / 128
»»

Xserces ::

Buldozer naj bi se spravu na i7 Sandija ;)
LINK
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

Mitja358 ::

D3m ::

Seksapilno :D

Še bolje bi bilo če bi dodali zmaja.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

Meni je za Black Edition, boljša črna barva.

blackbfm ::

zgleda kot kakšen adobe paket lol :p

Jst ::

Komentar z linka: V takšni embalaži bi poslal kakšno kozmetiko svoji ženi...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Robert_S ::

Najbrž hočjo prvabt tudi gejevsko publiko :))

mr1two ::

UUUwaaw. No, vsaj na enem segmentu so se potrudili :))

49106 ::

If the 8-core Bulldozer can't be faster than the 4-core + HT i7-2600, it will be disappointing.

49106 je izjavil:

If the 8-core Bulldozer can't be faster than the 4-core + HT i7-2600, it will be disappointing.

Upam, da bo enakovreden ali pa malenkost boljši.
|HP EliteBook|R5 6650U|

IvoJan ::

Se zavedas da to fizicno ni mogoce?
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|64gb 6000 CL30 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

Pustimo se presenetiti.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Ja to smo imeli debato okoli tega, samo meni še ni povsem jasno glede tega. Glede na to, da to stvar po MSI-ju, napihuje še ASUS ...?

dzinks63 ::

am3 vs am3+
Mogoče bodo naredili varianto za par cpu, da bodo klapal na am3, tako kot so naredili za phenom II dva cpu katera pašeta na am2+, na am3 pa ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dzinks63 ()

Verjetno bojo res.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Brane2 ::

Jst je izjavil:

Je že kaj več podrobnosti o arhitekturi. Brane?

Nisem kaj dosti iskal. Nekaj je ugibanj glede na kodo v tanovem gcc-4.6, da se bosta enoti v bloku znali obnašati kot ena "superenota", ki naj bi znala izvajati do 8 ALU OP, če druga enota ne bo uporabljena, a to so ugibanja.

Meni je že fajn to, kar se ve sedaj. Lasten dekoder za FPU je mega, prefetchanje v željeni level cachea ( in ne samo v L1, kot dosedaj ) in 16-way data L1 pa sploh. Če bo denar, bi se poigral s tem. Vendar tokrat ne, preden ne bom imel sposobnosti in kodo, da bi to izkoristil.

Če bo treba, bom počakal na drugo generacijo. Zaenkrat Phenom dela B.P. ...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Mitja358 je izjavil:

Buldožer bi naj deloval na nekaterih obstoječih ASUS AM3 matičnih ploščah. :D

ce bo bi bla to seveda zmaga ampak ce nebo je pa logicno XD

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Xserces ()

Odlična novica.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Brane: Saj točno glede teh info, sva se že pogovarjala. Sem mislil, da se boš spomnil. Jaz sem "low-level" programer, kar pomeni, da sem že dosti firmam naredil arhitekturne optimizacije. V primeru Q6600 mi ga je dala ena firma, kejr sem jim pohitril aplikacijo za okrok 25 do 30 %, pa čeprav je bila že multithreaded. To pa zato, ker sem z igranjem ugotovil, da moraš threade, ki so soodvisni laufati na ali prvem ali pa na drugem paru jeder. Prste imam zraven tudi pri "Very Unfair Scheduler" oz. "Completely Unfair Scheduling."

Bi pa nekaj poudaril, ko sem gledal posodobitve gcc: Glede na relativno veliko število Entry Points na modul bi rekel, da moduli nimajo dolge instruction queue. In da verjetno z Unified Schedulerjem to ne bo problem. Upam, da so prav predvideli kaj bo letelo skozi, da se Dispatch Thread Domain izkaže v vsej svoji briljantnosti.

Dr_M ::

Ce bodo pa delal z Asus AM3 platami, bo pa to cist hudo. Bulldozer here you come!! :)
Samo se vseeno ne bom prevec veselil.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Dr_M je izjavil:

Ce bodo pa delal z Asus AM3 platami, bo pa to cist hudo. Bulldozer here you come!! :)
Samo se vseeno ne bom prevec veselil.

ASUS je na svoji spletni strani še uradno potrdil podporo nekaterih obstoječih AM3 plošč za AM3+. :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mitja358 ()

Machiavelli ::

Pomnimo da AM3 bo cca 5-15% slabši performanc,zaradi HT3.0 namesto HT3.1 in ostalih drobnarij,je pa po eni strani lepo videt podporo,amd ima logiko thred vs thred,8/8 vs intel 4/8,kanček boljši bo a kaj gromozanskega pa spet nebo,saj komaj am3+ ima ht 3.1 kar je 6,4gt/s kar je intel že imel z prvo generacijo i7...

Pač 8/8 bo enak oz. 5-10% boljši od 4/8 sandija.

Torej fx 8/8,sandy 4/8,i7 970 6/12 to bo vse nekako v enakem zaboju.

Da razložim logiko:
Klasično jedro ima 100% moč
Bulldo jedro ima 80% te moči
intelov HT na Klasičnem jedru,rabi dva taka jedra z ht-jom da dobi moč navidznega enega surovega

8 bulldo jeder da performanc cca 6,5 surrovih
4 intel jedra z ht-jom dajo Per.cca 6 surovih jeder4

Kot je opaziti je razlika mala.
Nigaaazz

Zgodovina sprememb…

:) Ta tvoja predvidevanja so le osnovana v glavi. Ne moreš zdaj ti govorit koliko % pomeni to jedro in ono ...

Pa AMD ima drugačno arhitekturo kot Intel glede HT-ja, kolikor jaz vem.

Mitja358 je izjavil:

:) Ta tvoja predvidevanja so le osnovana v glavi. Ne moreš zdaj ti govorit koliko % pomeni to jedro in ono ...

Pa AMD ima drugačno arhitekturo kot Intel glede HT-ja, kolikor jaz vem.

že samo glej 1 jedro od buldota brez pomožnega bo slabše kot intelovo jedro brez htja,
zdaj pa 1 jedro z buldo pomožnim jedrom bo pa boljše kot intel jedro z htjom,čisto logična zadeva,zadevo so pa rešili na tak način da to eno buldo jedro brez pomožnega bo po potrebi nabilo na 4,3ghz+ in z tem bodo znižali razliko proti intelovem 1 jedru brez htja.

Da še to razjasnimo amd ht je tak da če je singl trid applikacija se ta lahko deli čez dva jedra v modulu in ju kanček navije,ali pa samo na eno jedro in temu posveti vse deljene resorse in več ocja.
Tako da v multi trided aplikacijah bo buldo vsekakor lepše in bolj dinamično skejlan,v eno jedernih aplikacijah pa mislim da bo enak oz. kanček slabši od intela.
Nigaaazz

Zgodovina sprememb…

x45 ::

Mitja358 je izjavil:

Še angleška novica, za boljše razumevanje.:)

what did I Tell u .....:D

You tell US!
|HP EliteBook|R5 6650U|

Jst je izjavil:

Brane: Saj točno glede teh info, sva se že pogovarjala. Sem mislil, da se boš spomnil. Jaz sem "low-level" programer, kar pomeni, da sem že dosti firmam naredil arhitekturne optimizacije. V primeru Q6600 mi ga je dala ena firma, kejr sem jim pohitril aplikacijo za okrok 25 do 30 %, pa čeprav je bila že multithreaded. To pa zato, ker sem z igranjem ugotovil, da moraš threade, ki so soodvisni laufati na ali prvem ali pa na drugem paru jeder. Prste imam zraven tudi pri "Very Unfair Scheduler" oz. "Completely Unfair Scheduling."

Bi pa nekaj poudaril, ko sem gledal posodobitve gcc: Glede na relativno veliko število Entry Points na modul bi rekel, da moduli nimajo dolge instruction queue. In da verjetno z Unified Schedulerjem to ne bo problem. Upam, da so prav predvideli kaj bo letelo skozi, da se Dispatch Thread Domain izkaže v vsej svoji briljantnosti.

Do tell about CUS. :)
Si brkljal po kernelovem drobovju ? Sem iskal z Googlom, pa sem našel samo nek Python script...

Mene bi to zanimalo iz drugega zornega kota in sicer tako, če se da scheduler prepričati, da štarta, če se da, določeno skupino niti HKRATI.
To bi blo zanimivo zato, da si threadi lažje podajajo podatke prek L3. Če veš,d a nek proces hkrati izvajajo recimo 3-threadi na Phenomu x3, lahko pač delo razdeliš na 4 korake in si threadi podajajo chunke kot delavci na tekočem traku, le da gre to preko L3 in je tako bistveno hitreje, kot da vsak delavec sharni podatke v RAM, od koder jih naslednji pobere...

Kaj je BTW Dispatch Thread Domain ? NEkaj iz te paralelne knjižnice, kaj je že, mpfr mislim ?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Brane2 ()

SavoKovac ::

Sam tko ne: K10, K10+, K10 512k, K10-1MB, K10-4000, K10-najboljš PC...
Videno, vedeno, pol pa jok in stok naslednjih 40 let.

Pomnimo da AM3 bo cca 5-15% slabši performanc,zaradi HT3.0 namesto HT3.1

Bla bla...HyperTransport na AM2+/3 platah gre uradno do 2.6GHz (neuradno jasno vec), kar je le malo manj, kot pri Bulldozerju. Ce si ga kdaj videl kaksne teste, pa pri AM2+/3 hitrtrost HT ne prinasa nekih razlik, oz je v nekaterih primerih npr 2.6GHz pocasneje kot 2GHz.

Dr_M je izjavil:

Pomnimo da AM3 bo cca 5-15% slabši performanc,zaradi HT3.0 namesto HT3.1

Bla bla...HyperTransport na AM2+/3 platah gre uradno do 2.6GHz (neuradno jasno vec), kar je le malo manj, kot pri Bulldozerju. Ce si ga kdaj videl kaksne teste, pa pri AM2+/3 hitrtrost HT ne prinasa nekih razlik, oz je v nekaterih primerih npr 2.6GHz pocasneje kot 2GHz.

HT 3.0 Je uradno 5,2Gt/s phenom II x6 ima 4.0Gt/s aka 2000Fsb
HT 3.1 pa naj bi prinesel do 6,4Gt/s Bulldo pa naj bi srkal vsaj nad 5,0Gt/s

Nekaj boosta je tak da malo poglej link :
http://www.xtremesystems.org/forums/sho...

ene 1000-1500 pik bi se znalo izcedit :D
Nigaaazz

Zanimljivo da vse plošče katere so prepakiral v AM3+ imajo HT 3.0,2.6Ghz aka 5,2Gt/s....
Ker so bazirane na 8xxx chipsetih D xD
Nigaaazz

Zgodovina sprememb…

Dispatch Thread Domain je v samem procu Event Dispatching in kot user nimaš vpliva. V to in Unified Scheduler polagam upe, da so pri AMDju, glede na logijo teh modulov, to RES dobro poštimali.

Z Very Unfair Scheduling sem za nekaj firm v bistvu naredil približen Soft Real Time OS. Sem pod NDA, pri obeh firmah, to kar pa ti opisuješ, je pa točno to, kar so te firme potrebovale.

VUS ima flage, da overrida data flow in da na čakanje, "parametri" so threadi, ki hočeš da se zaženejo istočasno, ter pomembno je, da je L3 prazen in ves tvoj.

VUS je closed, sem pa pogledal CUS, če je morda kdo leakal kodo in spremenil ime, vendar je očitno, da se je tip "akademsko" igral s tem.

Lep izgovor, si misliš, da sem pod NDA, a? Ampak tako rad bi da to kodo ven... Če bi mi bil sosed, bi ti z veseljem razložil in pokazal na praktičnem primeru, kako je sestavljen in dela. Pridi v Kočevje na "pivo." :)

Sedaj sem šel poiskat prvi NDA. 63 fsck strani teksta!!! Od tega so (na hitro preletel) 2/3 od MSja in 1/3 od firme. Brane, sem ti mislil poslati screenshot plačila, ker če bi jaz to zgoraj prebral, bi si mislil, da tip naklada. Upravičeno. (Ime "Jst" imam samo tukaj na slo-techu.)

"posredno ali neposredno, sestaviti iz različnih virov, ki jih avtor napiše na katerikoli medij in bi se dalo razbrati vlogo MSja, Firme, dele ali v celoti kode Windows Kernela, dela ali v celoti izdelka v bilokakšni fazi razvoja, zneska plačila, kdo je plačnik ali kdo prejemnik, je prepovedano in se kaznuje po 15a členu te pogodbe."

(na hitro poslovenil. Takrat pa plačal 1400EUR (pa še to prek vez, ki jih ima stric dr. Miloš Senčur, ki dela sedaj na gospodarskem ministrstvu. Zato je bil znesek relativno razumen.), da sta mi odvetnik in strokovnjak za avtorsko pravo, razložili stvari in napisali na ene štirih straneh KAJ NE SMEM)

common.dll, ki je vedno v fazi razvoja, je pa MOJ pod BSD licenco in v to knjižnico pišem common funkcije, kot so razne manipulacije z stringi, tabelami (tako se je začel(a)), do funkcij, ki jih ima PortMonitor, Process Monitor, Handle,... ki so programi/sys tools za Windows od Sysinternals (MS jih je kupil - firmo z utilityji vred seveda).

Aha. Ni panike. Ko najdem čas, uletim na pir.

Prej pa še stokrat preberem to poglavje v "Professional Linux Kernel Architecture".

Pi*da, preden bo to meni totalka jasno, bojo cel kernel spremenil... :))

Zgodovina sprememb…

Ma saj glede NDA IMHO ni panike.

V bistvu ne rabim tvoje izvedbe, le pointer ali dva okrog stvari ki mi niso in mi še ne bodo jasne okrog tega, kako to dela in kje so strateške točke, namenjene spremembam obstoječega stanja.

Aja, če ni očitno- LINUX kernel in s tem njegov scheduler me zanima. Z Winsi načeloma nimam nič.

Sicer imam idejo ali dve kako to vsaj v neki meri izpeljati brez posegov v kernel ampak to ne bi šlo brez izgub...

Zgodovina sprememb…

kmetek ::

Pa vi res mislite, da 80% ljudi sploh ve, o čem se vi pogovarjate itd? Morda 20% ve, od tega jih realno 10%. hehe.

Brane: Kerneli so si sicer (lahko zelo) različni, ampak glede nekaj njihovih osnovnih delov, pa načeloma laufajo enako oziroma bolje rečeno po enaki/podobni logiki.

CPU scheduling je po eni strani zaje*an, po drugi preprost. Primer: Več kot je aktivnih task-ov, več časa porabi, da se (re-)schedule task. Ko je load visok, je CPU obremenjen s schedulingom in porabi manj časa za Task-e same. To balansiranje naredi S. dobrega. Ampak dobrega za kaj? Za kontroliranje aktivnega vzmetenja pri avtu ali za odzivnost Desktop okolja v Oknih ali Vratih (linux:).

Torej. S. mora biti preprost, ne sme biti (pre)kompleksen (kot je bil default linuxov - meni se zdi, da je 2010 končno prišel BFS (Brain Fuck S.) v main tree patch S., ki že od leta 2007 prosi, ker močno izboljša odzivnost, medtem ko vseeno nudi real time priority tasks njihov slice of time.).

Važno je: dynamic task prioritization in SMP load balancing. Če imaš/veš konkretne predikcije, kaj bo CPU delal večino časa, s tem lahko narediš S. simple (ne-kompleksen), da CPU več časa dela na tasks at hand, torej se za samo schedulanje porabi manj. SMP Load Balancing je malo bolj zaje*an, ker ne veš kdaj/če se morajo taski med sabo pogovarjati, L3, L2. Spet, če veš kaj bo CPU počel večino časa, si zmagal.

Povej kaj te zanima, ti z veseljem pomagam. IBM je dober vir (začetnih) podatkov; članki tam niso preveč poljudni in ker vem po tvojem pisanju, da imaš dovolj znanja, boš izluščil kaj te zanima in poiskal. Tega je dosti na internetu.

Pa če naletiš na težave/nejasnosti, vprašaj mene.

Ma saj to štekam- ta "pogled iz helikopterja".

Saj tako je tudi tanov scheduler zanimiv. Veliko stvari je "performance oriented".

V obstoječem schedulerju je tako recimo nekakšen slip-ring ali diferencial. Stvar v nekih točkah izračunava ali bi bilo pametno zamenjat tekoči task in s čem, nato pa te rezultate ponuca v neki drugi točki, in task dejanjsko zamenja, ko je ugoden trenutek za to. Vse z namenom obdržat cache locality in ponucat čimmanj časa za režijo, sploh pa izvesti čimmmanj task switchev za isti efekt.

To štekam. Rabu bi nasvet izkušenega kirurga, kako prijeti skalpel in kje rezati...
No, saj bom že pogruntal...

V bistvu bi scheduler rad spremenu tako, da ko računa pleasure/pain ratio, da mu določen pleasure predstavlja tudi switchanje določenih niti _v_istem trenutku_ in da lahko nit naroči kernelu, naj ji ta pošlje signal, ko jo bo scheduler prekinil.

Težava je v tem, da je trenutno stanje stvari tako, da kernel skriva userspaceu podatke o dejanjskem izvajanju. Tako proces vidi stvari, kot da se ves čas izvaja, kar seveda ni res.

Po drugi strani sočasno izvajanej nekih niti slabi odzivnost sistema, zato to ne bi smelo biti absolutno. Po tretji strani je pa zamudno, če mora vsaka nit ves čas ob vsaki iteraciji preverjati ali so ostale v skupini še budne, ali pa je scheduler eno med njimi že uspaval.

Po četrti pa bi bili fajn,d a tudi če ni pogojev za optimalno laufanje recimo 4-ih niti, ki bi si podajale delo, da bi pač laufal recimo 2 ali tri, bi jim pa to sporočil preko signalov in bi se te prilagodile in temu ustrezno delile delo...

Aja, kar se tiče tistih IBMovih materialov, to sem nekako že predelal, samo ni zadosti podrobno, da bi šel na podlagi tega kar rezat v kodo...

Zgodovina sprememb…

>Težava je v tem, da je trenutno stanje stvari tako, da kernel skriva userspaceu
>podatke o dejanjskem izvajanju.

Ne, saj v tem je fora, da kernel ne ve kirursko kaj je *kje* v CPUju. Ve, kaj mu je narocil in ve katere podatke pricakuje, ostalo je pa black box. Edina varjanta bi bila, ce bi lahko nekako gledal kaj je v cache procesorja L1 in L2. Ampak kolikor vem, to ni mozno, niti implementacija ne bi bila smiselna, ker bi taksen query porabil prevec dragocenih resursov.

Ne zanima me toliko kaj je kje v cacheu ampak informacija tipa "Hej, tvoj timeslice se je izteku in sedaj se je začel novi. Skupaj s teboj je scheduler iz tvoje skupine štartal štiri niti..."

Asus je ze izdal BETA bios z AM3+ podporo za nekaj plosc.

M4A89GTD PRO/USB3 3012 Test BIOS
For testing AM3+ CPU Function only, do not update this BIOS while using AM3 or previous type CPUs!

Da stara novica :)

Zanimljivo pomoje bo vsaka 4+1 plošča z am3 zmožna podpirat...sicer če proizvajalec da podporo za izdelek...
Nigaaazz

Stara ja, 2 dni.

Ok, ubistvu je bil bios 15.3 objavljen.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Dr_M ()

No še kak dan dva preden je bil bios objavljen je bilo z strani Asusa izdana neka izjava o am3+ bios podpori....

Kakorkoli že naj bi 11ga junija izšla Bulldo serija... koliko je resnice v datum ni znano,znano je samo da procesorji izidejo q2-q3 2011
Nigaaazz

tudi če naredijo bios pa nevem kaj vse kako naj bi delu HT 3.1?

IvoJan ::

In kam bo pasal tisti extra pin? Ga bo treba dol cviknit?
:)
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|64gb 6000 CL30 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

HT 3.1 lahko deluje na HT 3.0 komot in celo nižje seveda terja svoj davek na performancu.

Socket AM3 941Pin
Socket AM3+ 942pin
Am3 procesor 938Pin

Torejn tudi če bo imel 941pinov bo delovalo.
Pini morajo sedet brez oviranja,kar očitno sedejo če asus že testira zadeve.
Če je v server svetu kompaktibilno na nazaj bo tudi tu.
Nigaaazz

Zgodovina sprememb…

Midnas ::

Lahko bodo pa en pretvornik naredil. Tako kot so ga za intelov mobilni 479 socket -> 478 socket...
««
7 / 128
»»