» »

KD7 temperaturni senzorji

KD7 temperaturni senzorji

Jure2k ::

Zanima me nekaj. Imam Abitovo plato KD7, ki ima 3 temperaturne senzorje. Eden se nahaja v bližini čipa matične plošče, eden je zunanji procesorjev, tretji pa notranji. Štos je zdaj v tem, da mi noben program ne odčitava treh temperatur ampak samo dve, in še to obe precej visoki vendar vseeno dokaj blizu ena drugi. Hmonitor in Sandra mi rečeta, da je temperatura matične plošče višja od temperature procesorja (imam zračno hlajenje). V glavnem sta temperaturi pri 100% loadu po 2 dneh :) okrog 50°C in sicer prva 52°C in druga 49°C.
Osebno sumim, da je 52°C temperatura notranjega senzoja v CPU in 49°C temperatura zunanjega, ker se mi ne zdi normalno, da bi bil zrak pri matični plošči okoli 50°C.

Kaj mislite ostali? Ima še kdo to ploščo in podobne izkušnje?

Spajky ::

Ne verjami, kaj ti pravi za temperature plata, ker so večinoma ti senzorji samo bolj marketinški trik; dejanske zelo odstopajo: naprimer senzor za temperaturo ohišja praviloma kaže v resnici temperaturo MB plošče in ne zraka v kišti in ker je zalotan direkt na plato /ponavadi smd komponenta/ in če se nahaja v bližini voltaznih regulatorjev, ki so tudi tako zalotani ponavadi in jim je plata hladilnik in se grejejo ko hudič in grejejo ploščo, kaže precej previsoko temperaturo! Zato je pa na Netu toliko modifikacij v zvezi s temperaturnimi merjenji za folk, ki hoče vsaj približno vedet realne temperature...

Sami senzorji + HWmonitoring čip + npr.MBM pa lahko sicer popolnoma točno prikazujejo temperature; vprašanje je samo KAKO in KJE so senzorji postavljeni!!! In še nekaj, zelo zelo so redke plate za nas obične smrtnike, ki v resnici kažejo temperaturo z diode v jedru proca!!! zato ne verjami vsega, kar navajajo izdelovalci; največ kar je ponavadi je senzor v socketu, ki pa (tudi če se dotika proca) kaže samo povprečno temperaturo ohišja Proca in ne tiste v jedru, ki je bistveno višja!!! Kako ugotoviš ali je v resnici merjeno iz CPU On-Die diode merjeno? Enostavno: proc v idle /s vklopljeno HLT funkcijo ala CpuIdle ali Rain/ full obremeniš in mora odčitavat zelo zelo naglo velik porast temperature v nekaj deset sekundah!!!

Merjenje npr. na Slot1 platah je ponavadi kjer je senzor na plati pod hladilnikom zraven slota, totalno netočno! Sam sem napravil prototip enega vezja, ki transponira čitanje diode z jedra proca na standardni dodatni priključek na plati! Rezultat s C400 z retail HSF brez venta: CpuSensor/CpuDioda: idle 33/43, full load 39/80 !!! in to v manj kot minuti!!! in sicer najhitreje v začetku! malo bolje so zadeve s senzorjem v socketu...zdej si pa misli! :O
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Jure2k ::

Windowsi XP imajo pa HLT funkcijo že vdelano. Se tud to da izklopit? Ampak mislim, da če imaš procesor več dni na 100% vseeno ni nevemkoliko pomoči od te funkcije, ker naprimer Seti ponuca vse cikle. Ne vem. Vseeno se mi zdi čudno, zdajle bom resetiral računalnik, da vidim, če bo program, ki sem ga dobil zraven z matično ploščo pokazal 3 temperature. Drugače pa v biosu kaže 3 temperature in ena je vedno čez 50 stopinj. Okoli 56 ponavadi. Bom še enkrat preveril. Kam pa ti vtakneš svoje vezje, da ti meri interno temperaturo procesorja? Ker nisem velik stručko se mi zdi vse to nekoliko vesoljsko, ampak mislim da razumem približno:\ .

Jure2k ::

Ja preveru sem in ima notranji senzor. Ko sem restetiral računalnik je tretja temperatura kazala 70 stopinj, torej sta tiste dve zunanja temperatura in še ena brezvezna ničpomenijoča :D .
Original software ki se dobi zraven plate pa ne podpira monitoringa te tretje temperature. Mogoče kdo ve, kateri od programov zna brati interne diode procesorjev AMD? Ker plošča to podpira preverjeno. Mislim, da bom na podporo še čakal neki časa:'( .

Boško ::

MBM5 je najboljša stvar za to!!!

Jure2k ::

MBM5 nima (še)
Hardware sensors monitor nima (še)
Sysoft Sandra nima (upam, da bo imela 2003)
Winbond - Hardware doctor nima (CD s plato sem dobil z oznako KX-1.10M, zato sumim, da je CD od plate KX333)

No ja, bom pa počakal še kak teden dva...:))

Spajky ::

Probaj MBProbe...googlaj! 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Programi za merjenje temperature (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programska oprema
10234128 (11343) BaRtMaN
»

Natančnost temperaturnih senzorjev

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
232002 (1652) Spajky
»

Čudne temperature?! (Epox8rda+ & MBM)

Oddelek: Navijanje
171230 (1056) OwcA
»

Čitalec XP temperaturne diode (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
905854 (4579) Jux
»

?? Temperatura grafične

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
262215 (1829) mmisv

Več podobnih tem