» »

Kje je temperaturni senzor???

Kje je temperaturni senzor???

Boško ::

Mislim na tist senzor, ki kaže temperaturo ohišja, ker sem razmišljal, da bi ga odcinil, ga pricinil na cca 30 cm dolgo žičko, in žičko pricinil nazaj na ploščo. Uporabljal bi ga pa za merjenje temperature vode, ker mam namen nardit LCD zaslonček, pa bi rad imel vse podatke na LCD-ju (Hitrost CPU-ja, temp. CPU-ja in vode ter napetost na procesorju). Ali obstaja kak enostavnejši način za to???

Hvala!

L.p.

morphling1 ::

Tisti temperaturni senzor je čisto levo spodaj na plati malo pod winbond čipom, na 8k3a nekaj podobnega bom enkrat naredil sam samo recimo za grafično merit na zadnji strani . Jaz sem drugače za temp senzor za vodo kupil od senfuja. in ga epoxiral v raven del bakren cevi malo pred vhodom v cpu, tako da to temp gledam z zunanjim LCD-jem. Variant za priklop senzorjev in samih senzorjev je ogromno, jaz bom ko pridem do malo časa probal spravit v delovanje Spajkyjevo rešitev tako da bom lahko na svoji plati spet bral interno diodo.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Boško ::

Sem že našel! Hvala!
Ma vem, da je veliko varjant, jaz tud zaenkrat merim z zunanjim termometrom, ki ga pa imam kar v vodo potopljenega tak da ni zunanjih vplivov, sem vzel bakreno cevko debelo 3mm, jo na enem koncu stolkel skupaj in zalotal, senzor namazal s pasto dal not in s selikonom zapacal zgornjo luknjo tak da je senzor na suhem! Ampak jaz hočem merit temp. preko računalnika, da če nardim screenshot, so na njem vsi podatki, pa v novem ohišju bo tud bol zgledal ko ne bo posebej en LCD sam za vodo, sam ko bo končan...
Misliš da bi senzor kazal enako če bi bil na pol metrskem kablčku, al bi ga blo treba pol v MBM kalibrirat??

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boško ()

morphling1 ::

Ja definitivno bo potrebno kalibrirat, sploh tako dolg kabel je problem zaradi šumov tako da morajo biti kvalitetni, potem bi pa senzor jaz najprej na zunaj umeril na nekaj točno znanih temperatur, da vidiš če je natančen v širšem območju, potem pa temu primerno v mbm dodaš ali odšteješ določen temperaturni zamik.
Sploh je pa fino da lahko vidiš več temperatur v mbm ;)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Boško ::

Itak bi ga kalibriral v neki posodi zraven dveh termometrov, na različnih temperaturah vode, da bi vidu če lepo linearno narašča, al ga kaj moti!

L.p.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boško ()

Spajky ::

Jaz sem za blokado proti motnjam (potrebno za dolžine večje od 1/4 metra!) uporabil trikot vezavo kondenzatorjev od 10nF in sicer med obema vodoma senzorjev eden in nato še med vsakim vodom in maso po eden; ntcTemp Probe kaže vseeno točno tudi če je kabel dolg par metrov-rahlo odstopa le nad 100°C zaradi upornosti žice, le RF motnje povzročijo, da odčitavanje npr.Winbond čipa blesavi /cifre norijo/ in prej ni pomagal niti oklopljen mic kabel ali prepleten "twisted pair"! Kar pa se tiče izolacije pred vodo; vsaj kratkoročno /izprobal/ "fabriški" senzor zdrži tunkanje vanjo, ker je neprodušno zalit (vsaj tisti prozorni del, ki se vidi senzor; tisti del kjer je zaspajkan pa bi bilo dobro dodatno izolirat; po moje ni treba nobene cevke za vanjo dajat senzor za ga potapljat v vodo!...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Boško ::

Spajky: a lahko to razložiš tko kot v vrtcu, pa s kakšno skico podkrepiš?? Ker bom mogu res dat pol metra dolg kabel, pa nebi rad da bi mi antene špilu!!!

HVLA!

Spajky ::

Boško Buha je napisou: >nebi rad da bi mi na antene špilu< LOL, upališ mobi a ono Athlon kaže 200°C :-)
Evo slikce: 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Boško ::

Prle sem se spravu delat in odlotal senzor, vmes prilotal 45cm dolg kablčk in stvar dela!! Sem kalibriral v vodi (btw- moral sem kvalitetno zatesnit kontakte, ker ko je voda povezala oba kontakta se je senzorju oz. čitalcu zrolalo!!!), ki sem ji spreminjal temperaturo (z grelcem iz akvarija>:D ) in stvar dela brez motenj čisto BP!!! Kablček sem pa vzel termometru, ki sem ga imel prej, on ga ima cca 2m, tak da mi še vedno dela z 1.5m dolgim kablom tud bp.

Torej stvar dela, če me pa naučite sliko uploadat na net pa lahko še pokažem sliko namizja z MBM5!!

L.p.

Spajky ::

Seveda mora delat, jest merim temperaturo na balkonu zunaj na primer (par metrov+mic kabel); sliko pa moraš najprej nekam uploadat na net preko ftp-ja /ftp.volja.net ali freeweb.siol.net ipd./, pol pa pejstaš link preko gumba v odgovoru na post (izbegavaj slike večje kot 800x600, raje manjše!) Rabiš za upload neki program, ki to zmore /ftpExplorer, CuteFTP, WinCommander, gre pa tudi s IE sam ne vem kako; jaz uporabljam prvega!)... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Resnične temperature

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
121616 (1390) Poldy
»

Natančnost temperaturnih senzorjev

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
232001 (1651) Spajky
»

Čitalec XP temperaturne diode (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
905853 (4578) Jux
»

Program za preverjanje temperature procesorja

Oddelek: Navijanje
172105 (1780) Overlord
»

?? Temperatura grafične

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
262215 (1829) mmisv

Več podobnih tem