» »

Normalizacija glasnosti v vlcju

Normalizacija glasnosti v vlcju

popster ::

Pri gledanju filmov velikokrat pri pokih pride do prevelike glasnosti.

Zanima me kako kaj se nastavi v vlc-ju normalizacijo glasnosti(tam so dve nastavitvi), če to uporabljate in če je mogoče res da je stvar redno v uporabi pri filmih ki so predvajani na poptv, tvslo, itd..?

.:joco:. ::

Normalizacija tega problema ne reši. Pri normalizaciji se spreminja glasnost celotnega zvočnega zapisa. Kar iščeš je dynamic compression. Da torej samo glasnejše dele utišaš. Mogoče obstaja kak plug-in. Radiji in televizije priklapljajo kompresorje ja.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Izi ::

Normalize: Pri pretihih delih poveča glasnost, pri preglasnih pa jo zniža, tako da je ves čas bolj ali maj enako visoka glasnost. To bo verjetno točno to kar popster želi.
Regain volume: Poveča glasnost samo pri pretihih delih, zraven pa je vedno še drsnik "Boost", ki določi koliko se poveča glasnost delov, ki so preveč tihi.

Ti dve nastavitvi mora imeti vsak normalen video ali audio predvajalnik.

Kje ima (ali ima) to VLC ne vem, ima pa oboje MPC-HC (Media Player Classic - HomeCinema) v Options -> Internal Filters -> Audio Switcher
Link do že dolga leta najbolj naprednega predvajalnika: MPC-HC
Za začetnike zna biti malo kompliciran, ampak je na netu nešteto navodil in razlag.

.:joco:. ::

Normalize: Pri pretihih delih poveča glasnost, pri preglasnih pa jo zniža

Ne.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Izi ::

.:joco:. je izjavil:

Normalize: Pri pretihih delih poveča glasnost, pri preglasnih pa jo zniža

Ne.

Takemu argumentu je res nemogoče oporekati :P

Wiki - Audio normalization
Audio normalization is the process of uniformly increasing (or decreasing) the amplitude of an entire audio signal so that the resulting peak amplitude matches a desired target (the norm).

Na Googlu najdeš nekaj 1000 razlag. Povsod je omenjeno, da vrhove zvišuje in znižuje na normalo vrednost.
Sicer pa se lepo sliši tudi v vsakem predvajalniku, da tihi govor naredi glasnejši, streljanje in eksplozije pa naredi tišje.

.:joco:. ::

:)

No, da ne bom preveč nesramen, ti bom prevedel kaj si nalimal iz wikipedije.

Normaliziranje pomeni, da spremeniš glasnost celotnega audio signala na določeno vrednost tako, da je najglasnejši del (peak) na vrednosti, ki si jo določil (normalizirani vrednosti).
Po domače:
program/algoritem/tool/plug-in poskenira celoten fajl in najde najglasnejšo vrednost. Če je ta naprimer na -3dB, ti pa hočeš met fajl na -2dB, pomeni da bo glasnost celotnega fajla samo povečal za 1bB.
That's it.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: .:joco:. ()

Naabo ::

.:joco:. je napisal pravilno definicijo funkcije normalize. Kar popster išče je kompresija (compression), ki je osnovni element glasbene produkcije.

Izi ::

Rabil bom nekaja dodatne razlage, sem bolj laik na audio področju. V praksi meni zadeve delujejo povsem drugače kot razlaga joco. Jocotova definicija namreč pri meni ustreza za "Volume control"

Vzemimo moj ojačevalec:
Z velikim vrtljivim gumbom na jačevalcu spreminjam volumen za določeno število decibelov gor ali dol.
Če torej znižam volumen za -5 dB bodo eksplozije postale znosne, ampak bodo tihi deli pretihi, ker se celoten zvok zniža za -5 dB.
Potem pa pritisnem gumb za Normalizacijo, pri kateri ne morem ničesar nastavljati. Gumb je samo on ali off. Rezultat je, da je takoj ob pritisku tiho govorjenje malenkost glasnejše, čim pa pride do eksplozije pa je ta opazno tišja.

Potem pa uporabim še predvajalnik v računalniku (na drugem ojačevalcu) in je zadeva enaka:
Z drsnikom spodaj spreminjam volumen, če torej znižam volumen za -5 dB bodo eksplozije postale znosne, ampak bodo tihi deli pretihi, ker se celoten zvok zniža za -5 dB.
Potem pa dam kljukico pri Normalizaciji, pri kateri ne morem ničesar nastavljati.
Rezultat je, da takoj ob vklopu tiho govorjenje postane malenkost glasnejše, čim pa pride do eksplozije pa je ta opazno tišja.

Tudi na televiziji imam funkcijo Normalize in dela enako kot v obeh primerih zgoraj.

Tako je torej v praksi, sedaj pa k teoriji.
Ali je z Normalizacijo na mojih treh napravah kaj narobe in so dali drugo funkcijo pod napačno ime?
Kakšna je torej razlika med spreminjanjem Volumna in Normalizacijo v definiciji.

Z spreminjanjem Volumna za -5 dB se pri meni glasnost celega posnetka zniža za -5 dB, podobno kot je joco opisoval za Normalizacijo.
Pri Normalizaciji na Wiki pa piše, da se uporablja predvsem za preprečevanje Clippinga in točno to pri meni dela. Vsem vrhovom se opazno znižuje glasnost, medtem ko ostalo ni nič tišje oziroma je celo malenkost glasneje. Nikakor pa se glasnost ne spreminja za enako dB po celem posnetku kot trdi Joco, ker to dela pri meni Volume control.

Torej rabil bi razlago razlike med Volume control in Normalize, da ne bom širil krive vere :D

.:joco:. ::

Za preprečevanje clipinga se uporablja naprimer, da se zniža ves audio materjal na -3dB. Ker pač nekatere naprave ne prenesejo da gre vse v rdeče.
Drugače pa ja, normalize samo na neko normalizirano vrednost spremeni volume celotnega audio materjala. Podobno kot lahko storiš, če zavrtiš volume knof.
Le da ko nekaj normaliziraš, ponavadi spreminjaš volume source-a, ko pa vrtiš knof za volume, sorce ostaja nespremenjen, output signal ali pa ojačevalec pa spreminjata jakost izhodnega signala.
Poleg tega je normaliziranje destruktivno. Se zgublja mal informacij vsakič ko normaliziraš source material. Seveda, če ga shraniš normaliziranega.

Zakaj prihaja do zadev, ki jih opisuješ (na tvojem TVju, računalniku...) mi gresta po glavi trenutno 2 vzroka.
- Prvi je, da nista samo ti in popster zmedena s temi izrazi. Kar dosti ljudi to meša in ne bi se čudil, da so v kakem winampu ali audiofilni napravi dali limiter, in mu rekli normalizator.
- Druga, bolj verjetna razlaga pa je, da se ti samo zdi da pride do razlike v dinamiki, čeprav do te ne pride. Človek namreč zelo težko oceni kdaj je nekaj 30% bolj naglas ali pol tišje. Pri zvoku so placebo efekti in čudni zaključki zelo pogosti. Se spomnim enkrat ko sem na nek audio materjal dal nek filter. In se mi je zdelo ful boljše. Pa sem ga dal še malo, pa se mi je zdelo še boljše. Dokler nisem postopka ponovil 10x in ugotovil, da sploh nič ne delam in da je filter bil pravzaprav ves čas na bypass. To se večkrat dogaja, sploh pri laični publiki. Ljudje v audio industriji se zavedajo teh napak in se jih lahko izogibajo. Kar pa jih veliko stane, zato taki stroški za oblikovanje studijev, studijske monitorje in veliko let prakse.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Izi ::

Hvala za razlago.

Sem si vzel nekaj časa in prebrskal navodila o mojih omenjenih napravah na internetu in debate o funkciji Normalize ki se tičejo teh naprav.

Stvar je taka, da je ta Normalize pri meni povsod dinamičen (Dynamic Normalizer), ampak ker je normalni Normalizer tako rekoč neuporabna zadeva, ki se v nobeni napravi ne uporablja nikjer ne piše zraven besede dinamični ker je vedno dinamični. Na stari Normalize lahko pozabimo in si zapomnimo, da je Normalize po novem vedno dimaničen.
Pri dinamični normalizaciji se zadeva izvaja on the fly, se pravi ni treba preskenirati celotnega avdia vnaprej, da se določi najvišjo vrednost, kot pri stari Normalizaciji, ampak se sproti preveri vsaka naslednji avdio delček in se sproti po potrebi zvišuje in znižuje glasnost. To torej dela Normalizacija v sodobnih napravah.

Ampak to še vedno ni to. Streljanje in eksplozije so ponavadi še vedno preglasne in govor je še vedno pretih, tako da je zraven Normalize vedno še dodatna funkcija, ki je v bistvu "Dynamic Range Control" ali "Dynamic Range Compression" ali DRC, ampak so tudi to preimenovali v "bolj razumljive" izraze.
DRC se tako sedaj ponavadi najdemo pod imenom "Night mode" "Midnight mode", "Regain volume" ali pa kaj podobnega, v vseh primerih gre za DRC.
Dinamična normalizacija in DRC skupaj uporabljata en sam drsnik, ki nastavi do katerih najvišjih vrednosti sploh lahko vse skupaj gre. Skozi vse to pa potem dobimo to kar sem že zgoraj opisal, se pravi vse je ravno prav glasno :D

Naprimer ffdshow in Media player classic homecinema uporabljata izraze "Normalize" za "Dynamic Normalizer" in "Regain Volume" za "Dynamic Range Compression"

Dobro, da smo se zapletli v ta razgovor, ker so mi te nastavitve sedaj mnogo bolj jasne. Dela sicer enako kot prej, ampak sedaj vem zakaj tako dela :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

.:joco:. ::

No, vsak dan nekaj novega zveš. Se mi je zdelo da "entertaiment" izdelovalcem bolj dol visi za pravilne izraze.
No, VLC se vseeno drži tega, in normalizer dela to, kar naj bi.
Prihaja pa kot zgleda v verziji 1.2 še kompresor.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: .:joco:. ()

popster ::

no hvala za vse razlage..

zdaj sem nastavil VLC pri audio filtru "volume normalizer" nastavitve na:
Number of audio buffers:20
Maximal volume level:0.5!


Upam da bodo sedaj filmi&video manj moteči za sosede. Predvsem so ble problem explozije, ki so bile precej glasne.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri program za izenačevanje glasnosti MP3jev?

Oddelek: Zvok in slika
52018 (1916) multiscan
»

mp3-povečava zvoka

Oddelek: Pomoč in nasveti
101697 (1518) ST-777
»

adobe audition

Oddelek: Zvok in slika
131606 (1281) Fatboyslim
»

"Normaliziranje" mp3jev

Oddelek: Programska oprema
101414 (1178) Predator
»

Kako spravt volume pr wav fileu na "pravo" jakost??

Oddelek: Pomoč in nasveti
91009 (855) phladnik

Več podobnih tem