» »

Ogrevanje preko računalnika

Ogrevanje preko računalnika

echoman ::

Pozdravljeni,
Vem, da se bo slišalo precej čudno ampak, kot že naslov pove, bi preko računalnika naredil nekakšno ogrevanje. Po celotnem stanovanju imamo narejeno talno gretje, kar "požre" precej elektrike, zato je v manjših sobah (tudi moji) ogrevanje na manjšem "nivoju", da se lahko prihrani kar nekaj elektrike. Ponavadi je okoli 20 °C, kar je ponavadi dovolj; ni pa le v primeru, ko se vsak dan odpre okno - takrat se soba popolnoma ohladi.

Ker imam skoraj vsak dan prižgan računalnik, sem prišel na idejo, da bi bil računalnik malce hladnejši, prostor okoli njega pa topel. Ker se komponente v računalniku grejejo, zaradi česar seveda nastane "računalniku vroče", bi poskusil nekako ta zrak speljati iz računalnika.

Ohišje je tole, sedaj pa bi potreboval le še ideje kako bi to naredil.

Hvala! :)

virtuality ::

No nevem ravno kako bi to naredil, saj računalniki niso narejeni za ogrevanje prostorov. Res pa je da ko je računalnik vžgan se pozna nekaj pri sobni temparaturi. Drugače pa naj čimveč ventilatorjev piha ven, graf in proc pa imej ves čas obremenjene tako se bodo bolj grele, teoretično tudi višja temparatura.

Nevem no meni se to sliši "bedasto", dam samo primer.

techfreak :) ::

Kupi nekaj strežnikov ter računaj kakšno število ali pa se pridruži Folding@home.

RazzorX ::

Bedarija, če ne boš pokuril energije za ogrevanje, jo boš pa za izračunavanje. Nesmiselno.

BALAST ::

Toplote že tako prehaja iz računalnika v prostor.
Da bi povečal temperaturo v sobi bi se kvečjem moral zmanjšati volumen v prostoru in pa izboljšati izolacijo, npr. na tla in stene položi tepih ter strop nepredušno znižaj na višino štokov vrat z armstrong ali knauf znižanim stropom. Investicija slabih 200EUR če znaš brati navodila za polaganje stropa in si vsaj malce majster za DIY.

JanK ::

Vseeno je kako imas sestavljen HW - ventilatorji nimajo veze. Ko se enkrat toplotno polje v racunalniku stabilizira, gre vsako sekundo ven iz racunalnika natanko toliko toplote, kot gre elektricnega dela za pogon procesorja. Ce je odvajanje toplote manj ucinkovito (efektivna toplotna prevodnost je manjsa), so pac temperature komponent visje, toplote pa gre ven enako kot pri zelo ucinkovitem odvajanju.

echoman ::

Ok, hvala za nasvete :)

Izi ::

Ne gre. Če bi hotel računalnik na silo hladiti oziroma učinkovito odvajati toploto kam drugam bi spet rabil dodatno energijo, izkoristek pa bi bil zelo slab. Poleg tega bi moral igrati igre cel dan, da bi zadeva imela sploh kaj smisla :D
Vse je treba preračunati ekonomsko.
Najbolje bo, da naslednjič pri kupovanju računalnika kupuješ čim bolj varčne in hladne komponente in boš tako prihranil veliko več kot pa bo stalo ogrevanje tvoje sobe na konvencionalni način.

mr1two ::

Jaz sobo ogrevam s f@h :D
Se pozna in je prijetno toplo, sicer računalnik požre več elektrike, ampak tudi prispevam k skupnosti s tem ko se ogrevam :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cena ogrevanja s klimo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21655404 (30523) facepalm
»

Ogrevanje majhnega stanovanja z IR paneli

Oddelek: Loža
3115986 (14532) vostok_1
»

Pomoč pri izbiri ogrevanja stanovanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6615709 (13499) T_F_7
»

Infrardeče ogrevanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9936504 (21227) energetik
»

Zakaj se z radiatorjem ne da hladiti prostora ?

Oddelek: Loža
457896 (6381) Zion10

Več podobnih tem