» »

Menjava napajalnika

Menjava napajalnika

echoman ::

Pozdravljeni,
Vem, da je bilo narejenih že veliko takšnih tem, vendar sam se ne znajdem, kako bi lahko zamenjal napajalnik pri svojem računalniku. Uporabljam namreč računalnik FSC Esprimo P5905, kater ima le 230 W napajalnik. Napajalnik bi moral nujno zamenjati, saj bi v prihodnosti vgradil novo grafično kartico na PCI-E režo.

Problem je v tem, da ima računalnik popolnoma (vsaj meni) čuden napajalnik, kater sproti hladi tudi procesor, kater že ima hladilnik brez ventilatorja (saj nad njega pride ta od napajalnika). Še slike, na katerih se vidi kako je napajalnik vgrajen - na levi sliki zgoraj, je malce drugače kot pri meni, saj je na spodni strani napajalnika procesor, kar je v mojem primeru pod napajalnikom.

Rešitev bi zares potreboval, saj denarja za nov računalnik ni. Zanima me še, če lahko sprememba napajalnika vpliva na komponente -> se jih lahko skuri tudi, če je vse pravilno priklopljeno?

Hvala in lep pozdrav! :)

kuglvinkl ::

Vprašanje je, kolk je prostora tam notri. Če je dovolj, potem ni panike. Če hladi kakšen ventilator iz trafe še kakršne druge vroče zadeve, boš moral poskrbet, da se to primerno hladi.

V bistvu prav zabaven projekt :)
Your focus determines your reallity

echoman ::

Prostora je po moje dovolj, predvsem za kakšen manjši napajalnik. Bi pa bila to enostavna zadeva, opažam. Malce težje bi le zamenjal hladilnik za procesor, ker takšnih in drugačnih posegov resno še nikoli nisem izvajal - v to sicer lahko štejem tudi napajalnik, vendar vsaj po videnih stvareh zadeve ni tako težko zamenjati.

Matična je tale, za podnožje 775 se dandanes seveda najde marsikakšen hladilnik. Bom pogledal še na YouTube, kako se zamenja hladilnik procesorja.

Zanima me še, če bi nov napajalnik lahko negativno vplival na komponente (razne prenapetosti, itd.) in pa kater napajalnik in hladilnik procesorja naj izberem?

Hvala in lep pozdrav! :)

EDIT: Pogledal videe na Youtube in opažam, da je precej preprosto odstraniti hladilnik, termalno pasto na njem in procesorju. Bom odprl računalnik pogledal koliko prostora je za napajalnik (predvidevam, da dovolj) in pa seveda če imam dovolj vhodov za 2 ventilatorja, ki bosta najbrž zakrpala luknjo pri sedajšnjem napajalniku. Bo pa treba "izrezati" zgornji del ohišja, da bo lahko na to mesto sploh prišel napajalnik. Zanima me še, kaj priporočate, kako naj potem namestim napajalnik?

EDIT2: Odprl in stvar pregledal. Napajalnik je lahko visok le 9cm, ostalo naj bi bilo zmerno temu. Problem je le v tem, ker ne vem kako bi vse skupaj izvedel, da bi napajalnik "stal" v računalniku - prilepil ga ravno nebi, bo pa treba seveda nekaj v podobni, če bom želel sploh kaj spremeniti.

Bo pa potrebno odstraniti tale zvočnik, ki ga sicer že sedaj ne potrebujem, da bom sploh lahko spravil napajalnik noter.

zvočnik



Trenutno hlajenje bo potrebno zamenjati z nečem, kar bo podobne velikosti, kot je to.

hlajenje procesorja



Potreboval bi še ideje, kako naj zgornji del izrežem, kjer pa je trenutno (napajalnik) na sliki prazno, pa bo prišel ogromen ventilator oz. ventilatorja.

ohišje



Sedaj bi potreboval še ideje, kako naj vse skupaj sploh izpeljem. Hvala! :)

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

kuglvinkl ::

Glede hlajenja procesorja, samo gor zabriš kakšen ventilator, in to je to. Lahko pa seveda vse skup zamenjaš.

Nisem čist štekal vprašanja, če sprašuješ po orodju, ki ga boš potreboval pri rezanju pločevine je tko, da če imaš Dremel, pol si na konju. Če nimaš, potem zvrtaš luknjo z bormašino in z žago za železo stvar spelješ do konca. Na koncu moraš ztadevo pobrusiti.

Jasno je, da mora biti kiša popolnoma prazna pred takšnim posegom. KO bo poseg končanš moraš bit zelo pozoren, da ne bo kakšen opilek kje ostal.

Če ne veš, kako trafo pridrit, si naredi kakšne nosilce.

Glede zname traf, je zgodab na Slo-techu takšna, da eni recimo LCjev niti povohamo ne (kupujemo Corsair, Antec, Enermax ipd), drugi pravjo, da je LC najboljša stvar pod soncem. Resnica je najbrž nekje vmes, če komponente niso požrešne bo tudi kakšen poceni LC verjetno OK - pravjo drugi, sam z njmi nimam izkušenj.
Your focus determines your reallity

echoman ::

Ok. Kaj pa komponente - se lahko pregrejejo oz. iz kakršnegakoli drugega razloga odpovejo?

Hvala! :)

P.S.: Obstaja kje kakšen kvaliteten vodič, kako bi najbolje vgradil napajalnik v takšno ohišje?

EDIT: Kakšen ventilator naj izberem pri tisti luknji, kjer je sedaj napajalnik in kako naj zaščitim vse skupaj pred prahom?

EDIT2: Sem gledal cene novih ohišij, pa opažam, da me vse skupaj z napajalnikom sicer 600W pride 52€. Potem sploh ne bi več pomislil na modifikacijo starega ohišja, vendar me od tega odvrača to, da niti ne vem kam paše kakšen kabel - sestavil bi seveda lahko vse, vendar nevem če bi zadeva delovala. Gledal sem tole ohišje, vendar niti ne vem, če bi bil tale napajalnik kompaktibilen s ploščo in če bi bila plošča kompaktibilna z ohišjem. Kaj naj naredim?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: echoman ()

echoman ::

Odločil sem se za tole ohišje, zanima pa me še, če bo moja plata kompaktibilna z ohišjem - predvidevam da bo, glede da ohišje podpira microATX.

Zanima me še, kater kvaliteten hladilnik procesorja priporočate?

Hvala in LP! :)

paljer ::

Kakšno grafično sploh misliš kupit? Ker starih pentiumov 4 se ne splača več nadgrajevati.

kuglvinkl ::

V manualu piše, da gre za uATX plato, pomeni, da je mamaplata standardne velikosti. Kot vidim, je željeno ohišje ATXC velikosti, pomeni, da tozadevno težav ne bo.

Za HSF poglej malo po netu, kateri paše na tvoj socket, potem pa najdi kakšnega rabljenega na Slo-techu. Lahko si najdešo samo HS (heatsink - hladilan rebra po domače), na katerega daš ventilator po želji, jasno znotraj za ta HS sprejemljiviih gabaritov.
Your focus determines your reallity

IvoJan ::

to vse skupaj vrži v kanto ker se ne splača nadgrajevat.
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|32gb 6000 CL32 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

Mare3 ::

IvoJan je izjavil:

to vse skupaj vrži v kanto ker se ne splača nadgrajevat.

+1

kuglvinkl ::

Eh, splača, ne splača. Lahko se tle kaj nauči, če ne druzga. Efekt bo pa bolj boren, ja.
Your focus determines your reallity

Pyr0Beast ::

Zadevo spucaj ter pusti pri miru.

Notri flikneš lahko kaj na rangu Geforce 6600GT ali 7600GT. Kaj več pa itak CPU ne premore.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

echoman ::

IvoJan je izjavil:

to vse skupaj vrži v kanto ker se ne splača nadgrajevat.

Je pred uporabo že imel enoleten premor, sedaj pa je postavljen zato, da lahko uporabniki kaj na hitro pobrskajo, natisnejo,...

Nadgradil bom zato, ker je sistem ne glede na starost še precej soliden, denarja za novo kišto pa ni ;) Grafična bo nekaj podobnega GeForce 8400GS. Je pa tako, da bom sam rabil izkušnje, ker zaenkrat svež sistema ne bi postavil sam, zato bom raje šel po delih - enkrat nekaj, drugič drugo, potem pa seveda "izkušnje" povedo, če se bom kdaj spravil postavljat svež sistem.

Hvala zaenkrat, bom pa pisal še preden bom dele nabavil.

IvoJan ::

za 8400gs ne rabis drugega napajalnika.
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|32gb 6000 CL32 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

echoman ::

Bom videl glede segrevanja - če bo za takšno rabo, kot je bil do sedaj vredu, bom še 1x premislil o nakupu, me pa moti, ker v ohišju ni ustreznega hlajenja.

Pyr0Beast ::

Ta 230W je več kot dovolj, ker se mi ne zdi da je ravno low-end tale roba.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

echoman ::

"Ker starih pentiumov 4 se ne splača več nadgrajevati."
"to vse skupaj vrži v kanto ker se ne splača nadgrajevat."
"Kaj več pa itak CPU ne premore."

Glede na mnenje v citatih in na moje finančno stanje - za tak denar se zagotovo novega računalnika (boljšega od tega) ne da nabavit, zato resno sprašujem:

Ali naj dokupim kar je zgoraj napisano, ali raje denar prihranim? (Bi pa seveda, če bi nadgradil, rad da vse deluje)

Prosil pa bi za resna mnenja in nasvete. Hvala! :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: echoman ()

axee ::

Če nimaš denarja, niti ne nadgrajuj, ker ne boš dobil željenih rezultatov. Raje še malce počakaj, za 300EUR dobiš že super in hitro mašino za vsakodnevna opravila, ko našparaš še kakšen EUR dodaš še grafično.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

vprasanje glede igranja igric

Oddelek: Pomoč in nasveti
101905 (1584) opeter
»

posodobitev pc-ja

Oddelek: Strojna oprema
321990 (1672) Pro_moted
»

računalnik ne vžge (črn ekran)

Oddelek: Pomoč in nasveti
183102 (2844) janali
»

novo ohišje, počasnost kompa

Oddelek: Pomoč in nasveti
221101 (631) gruntfürmich
»

Računalnik do 1700€ (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
619453 (8237) Pipi Castro

Več podobnih tem