Forum » Šola » fizika(balon in met kamna)
fizika(balon in met kamna)
rok6 ::
Naloga je sledeča:
Balon se dviguje s hitrostjo 2m/s. Na višini 50m vržejo potniki iz balona kamen s hitrostjo 2m/s v vodoravni smeri. Po kolikšnem času in kje glede na mesto, kjer so odvrgli kamen, pade kamen na tla?
Seveda me zanima postopek kako se reši to nalogo. HVALA
Balon se dviguje s hitrostjo 2m/s. Na višini 50m vržejo potniki iz balona kamen s hitrostjo 2m/s v vodoravni smeri. Po kolikšnem času in kje glede na mesto, kjer so odvrgli kamen, pade kamen na tla?
Seveda me zanima postopek kako se reši to nalogo. HVALA
robinson33 ::
Ko je kamen odvržen, ima dve komponenti hitrosti: vodoravna 2m/s ter navpična navzgor prav tako 2m/s. Ker poznaš gravitacijski privlak, lahko izračunaš, koliko višine x bo kamen še pridobil, preden se bo v navpični smeri ustavil. Prav tako izračunaš čas t1, v katerem se to zgodi.
Potem pa izračunaš še čas t2, ki ga potrebuje kamen, da v prostem padu z začetno hitrostjo 0 preleti razdaljo 50m + x.
Vodoravni premik pa dobiš, ko konstantno vodoravno hitrost 2m/s pomnožiš z vsoto časov t1 in t2.
Potem pa izračunaš še čas t2, ki ga potrebuje kamen, da v prostem padu z začetno hitrostjo 0 preleti razdaljo 50m + x.
Vodoravni premik pa dobiš, ko konstantno vodoravno hitrost 2m/s pomnožiš z vsoto časov t1 in t2.
seminal ::
Torej, to je naloga iz poševnega meta D: Zaj iz teh podatkov lahko razbereš h=50m, v0y=2m/s in v0x=2m/s
Potem lahko izračunaš kot pod katerim vržeš kamen :D tgApha=v0y/v0x in dobiš da je to 45 stopinj, lahko izračunap tud začetno hitrost v0=sqrt(v0x^2+v0y^2) in doš 2,82m/s.
No potem zračunaš čas dvigovanja. t1=v0y/g in dobiš 0,2s potem izračunaš kako visoko je priletel. Hmax=(v0^2*sin^2Alpha)/2g in odbiš da je preletel 7,84m to prišteješ h.
Potem pogledaš čas padanja na y osi t2=sqrt(2h/g) dobiš da je 3,4s, potem sledi skupni čas ts=t1+t2=3,6s in iz tega izračunaš domet D=v0x*ts in dobiš 7,2m ;)
Mislim da se nisem nikjer zmoto drugače me pa popravite
Potem lahko izračunaš kot pod katerim vržeš kamen :D tgApha=v0y/v0x in dobiš da je to 45 stopinj, lahko izračunap tud začetno hitrost v0=sqrt(v0x^2+v0y^2) in doš 2,82m/s.
No potem zračunaš čas dvigovanja. t1=v0y/g in dobiš 0,2s potem izračunaš kako visoko je priletel. Hmax=(v0^2*sin^2Alpha)/2g in odbiš da je preletel 7,84m to prišteješ h.
Potem pogledaš čas padanja na y osi t2=sqrt(2h/g) dobiš da je 3,4s, potem sledi skupni čas ts=t1+t2=3,6s in iz tega izračunaš domet D=v0x*ts in dobiš 7,2m ;)
Mislim da se nisem nikjer zmoto drugače me pa popravite
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | FIZIKA, pomoč!Oddelek: Šola | 1477 (1034) | Unilseptij |
» | 6 nalog za fiziko ... prosim pomoč (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 12280 (9975) | lebdim |
» | Fizika... (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 15328 (12168) | MatVZ |
» | Fizikalna naloga (gibalna količina)Oddelek: Šola | 4183 (2801) | Brasi10 |
» | fizika(naloga)Oddelek: Šola | 2560 (2560) | Bela01 |