» »

WinXP, WIN 7 in Ubuntu 10.04

WinXP, WIN 7 in Ubuntu 10.04

rdrstv ::

Na prvem trdem disku sem imel na particiji C: naložene WinXP, na particijo D: sem naložil Win7, na drugi disk pa še Ubuntu 10.04. Win7 naloži svoj bootloader, ubuntu pa še svojega zapiše v MBR (grub). S programom Dist2vhd sem naredil sliko particije C:, na kateri so WinXP, in jo uvozil v Virtualbox (v Linuxu) kot trdi disk. (V WinXP imam nekaj programov, ki bi jih ob prehodu na Ubuntu pogrešal.) Ob zagonu virtualnega računalnika sem z ukazoma fixmbr sicer povozil grub, potem pa se javi nesrečni Win7 bootloader, ki pa ne uspe pognati WinXP, ker Win7 ob instalaciji zamenja particiji, tako da je Win7 na C: in WinXP na D:, zato sem si pomagal še z ukazom fixboot. Pojavi se zagon XP-jev, vendar se vse skupaj "obesi", tudi v varnem zagonu.
(Za vsak slučaj imam originalno WinXP particijo še živo in kopijo slike particije, tako da se lahko igram.)Ima kdo s tem kakšno izkušnjo?

Icematxyz ::

Kaj točno je problem? V enem stavku. Ker če imaš težave z XP in Win7 potem si verjetno Win7 odstranil? Omenjaš pa še VirtualBox.

Se pravi kaj sploh je težava? Prižgeš računalnik in ne moreš v XP, Win7, Ubuntu... Ali XP ne deluje v VirtualBox?

rdrstv ::

Naredil sem WinXP.vhd iz WinXP particije. Zdaj pa želim to sliko "očistiti nesnage", kot sta grub in win7 bootloader, tako da bo WinXP deloval normalno pod virtualboxom, ker bom potem originalno particijo zbrisal (prehajam na Ubuntu). V virtualboxu se mi namreč ta WinXP ne zažene (se obesi).

Icematxyz ::

Torej je težava izključno povezana z VirtualBox. Sva že bližje.

Pojavi se zagon XP-jev, vendar se vse skupaj "obesi", tudi v varnem zagonu.


Če prideš do varnega zagona. To ni več povezano z Grub2 ali Windows 7 Ali Windows XP "bootloaderjem". To težavo si že uspešno odpravil. Po postopku, ki si ga opisal višje.

Osebno nisem preveč navdušen, da si šel "uvažati" delujoč Windows operacijski sistem v VB. Menim, da če je le možnost, izdelaj "svežo" namestitev. Morda se zadeva zalomi že, ker je priklopljena na (navidezni) IDE in ne SATA (AHCI) krmilnik? Pod "settings" in "storage" za VM dodaj še drug tip krmilnika. In trenutni VM odklopi in ga priklopi na drug tip krmilnika. Če to ne bo delovalo. Lahko še preveriš malo druge nastavitve. Poskusi vse "nevitalne" zadeve izključiti. Kot so zvok, mreža... Če ne bo delovalo. Resno razmisli o sveži namestitvi XP v VirtualBox.

rdrstv ::

Hvala! Problem sem sicer rešil, tako da sem popravil obstoječi sistem z obnovitveno instalacijo. No ja, najbrž bi bilo res vsaj dvakrat prej končano, če bi sistem namestil na novo.

Icematxyz ::

No lepo, da si rešil. Če bodo pa zaradi "obnovitvene namestitve" kakšne težave (z ostalim programjem), pa izvedi klasično namestitev. Nenazadnje vmes lahko gledaš film ali pa prebiraš slo-tech. ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako naj namestim Ubuntu?

Oddelek: Operacijski sistemi
202813 (2208) Icematxyz
»

Ubuntu pomoč

Oddelek: Pomoč in nasveti
211676 (1397) dux
»

Izšel VirtualBox 3.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
8911761 (8164) Jst
»

Kateri OS uporabljate in zakaj ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
796917 (4831) opeter
»

vmware zagnat fiziščno nameščen os

Oddelek: Operacijski sistemi
192416 (1894) SasoS

Več podobnih tem