» »

Avtorske pravice po izdelavi spletne strani

Avtorske pravice po izdelavi spletne strani

matic ::

Tisti ki se z izdelavo spletnih strani ukvarjate malo bolj resno, me zanima, kaj storite z © (avtorskimi pravicami) po "predaji" strani stranki. Ko se projekt zakljuci in placa.

Koga napisete pod ©? Sebe (svojo firmo,ime,..) ali samo stranko in potem samo zraven "izdelava: vase ime"!?

Ni mi jasno najbolj sploh kako je z © po koncanju projekta. Ali ko se zakljuci in poravanjo racuni, (verjetno) pomeni da ste jim prodali samo "delovni cas" ki ste ga porabili!? Ali pac tudi same avtorske pravice!?

Predvsem rata taka tema zanimiva, ko npr. cez 1 leto zacne taka stranka nadgrajevat strani, za to delo pa ne najame vas, ampak neko drugo podjetje, ki sari po vasem delu. Naj bi to podjtje imelo to pravico ali ne?

Na splosno me zanima kako poteka zakljucek in kaj se dogaja z vasimi projekti, ko se zakljucijo!?

p.s.: ali kdo prakticira to metodo da zasciti svoje avtorske pravice s pomocjo poste? (sprinta, zapre v kuverto in poslje sam sebi in ne odpre poste)

kuglvinkl ::

To je popolnoma odvisno od pogodbe, katere avtorske pravice se prenesejo, katere pa ne. Tematika je izjemno občutljiva, za sestavo nedvomo potrebuješ pravnika, tuji vzorci (bolje pogodbe, ki so objavljene na drugih straneh) tu odpadejo.

Morda se sliši panično. Poglejte iz druge strani. Zakaj bi pogodbo sploh sestavili? Da bo v najslabšem primeru (na sodišču ali pa tudi v izogib sodne poti) vam lažje.

Me pa zelo zanimajo prakse "zaščite".
Your focus determines your reallity

darh ::

fantje.. in punce... morte se zavedat... nič delat brez pogodobe... NIČ na lepe oči...jest sem se parktat takole opeku.... od sedaj naprej nič več...

pa tud če žrtvuješ onih 10k več pa neseš overt k notarju... pol ti vsaj srat ne morajo po glavi...
Excuses are useless! Results are priceless!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: darh ()

matic ::

Kaj vsakic ko dobis delo, potem z vsako stranko najprej sestavis pogodbo?
Ce smem se prasat, kaj ponavadi navedes v pogodbi?

Do sedaj sem vedno delal preko studenta v drugih studijih in s stem sploh nisem obremenjeval. Pac zmenil smo se kolk na uro in basta. In potem okvirno vsak mesec kaka naptnica. Kolikor je pac bilo dela...

kuglvinkl ::

Kaj vsakic ko dobis delo, potem z vsako stranko najprej sestavis pogodbo?

Ja.

Takole se zmeniva. Dobi eno resno pogodbo od profi studia, ampak naj bo dobra! (denimo vsaj dolga), jaz ti jo bom pa v doglednem času (+ potrpežljivost je božja mast) pregledal in dopolnil in morda vse skupaj objavil na STju, če bo kvaliteta ustrezna (ber: si bom upal dati to iz rok) kot pomoč vsem ostalim nadebudnim izdelovalcem spletišč.
Your focus determines your reallity

matic ::

Bom poskusil, samo tole;
"Dobi eno resno pogodbo od profi studia"
me malo bega, ker trenutno nevem kje jo bom dobil. Bom nekako namignil tja kjer sem delal...

[MYTiX] ::

Mene to tudi zanima kako z (c).

dobaluka ::

Ja mene tud to zanima.

kuglvinkl ::

Saj se lahko tudi vidva pomujata in nekje stakneta dobro pogodbo.
Your focus determines your reallity

perci ::

kuglvinkl: pazi, da ne bo tudi sama pogodba postala avtorska stvaritev in bomo imeli nov problem :D

kuglvinkl ::

Ta avtorska pogodba seveda bo AD, če bodo za to izpolnjeni pogoji. Se bom pa na čast STja odrekel materialnim in nekaterim imaterialnim pravicam (za druge pr. še nisem ziher), tako da jo boste mirne duše uporabljali, predelovali, krajšali, daljšali... :)

Zakaj hočem imeti pogodbo iz profi studia? Ker so zagotovo odrinili okrog 200-300k SIT za sestavo nekomu, ki se vsaj na daleč spozna na te zadeve. Sam imam nekaj idej, kam bi jo lahko uvrstil, je pa možno da so napačne. In, danes (prav danes!, januarja bo prekleto drugače) si želim skrajšati čas izdelave.

Skratka, da vidim vzorec razmišljanja.
Your focus determines your reallity

matic ::

kuglvinkl: drugace..!?

City ::

Nebi vam svetoval copiranje kakšnih jakih pogodb če ne poznate vsaj malo zakonov, da ne boste potem več dolžni. Več ali manj se pogodbe sklenejo že s samim predračunom ,ki ima že zakonsko podlago (seveda mora imeti uradno štapiljko in podpis direktorja ali lastnika firme ipd.) in lahko terjaš in tožiš po mili volji, stranka pa ga plača ko je projekt končan. Studiji pa ponavadi sklepajo pogodbe v "ekstremnih " primerih, kot so časovni roki, penali in podobno in so s tem tudi denarno odgovorni stranki. Odvisno kako velika je firma.

Če pa si se dogovoril s kakšno firmo, da jim boš napr. naredil stran in da uletiš z neko trapasto pogodbo boš verjetno bolj malo delal, razen če ni direktor tvoj kolega ali kolega od kolega.

Ziga Dolhar ::

City: Tukajle se pogovarja nekaj študentov prava.

TheD ::

Najbolje je, da se pozanimaš pri Avtorski agenciji Slovenije (AAS), odvisno je pa od pogodbe, sevede. Avtorske pravice se pa razlikujejo, moralne pripadajo (ponavadi) avtorju, na naročnika pa ponavadi prenese materialne avtorske pravice (se pravi pejdž) za določen čas ali pa za vedno.
TheD or not TheD?

splet2.com ::

kar se tice avtorskih pravic, pogodbe pomoje nima smisla pisat..na netu jih nihce ne uposteva..Cele strani so se vcasih kopirale in ni nihce odgovarjal.
Poleg tega je razumljivo, da kar ste stranki naredili (prodali), je njeno in lahko s tem pocne, kar hoce. Tudi mizar nima avtorskih pravic za mizo, ki jo proda, kvecjemu jih ima za design mize. Vendar je razumljivo, da na internetu designa skoraj ni mogoce scititi - patenti za spletni design ne obstajajo.

Raje naredite dobro pogodbo v financnem smislu - da boste dobili placano, kar ste naredili ali pa se boste nanjo vsaj lahko sklicevali.

Glede designa pa poskrbite da bo stvar tako dobra, da se bodo znova obrnili na vas.

Lp,
Marko

kuglvinkl ::

kar se tice avtorskih pravic, pogodbe pomoje nima smisla pisat..na netu jih nihce ne uposteva..Cele strani so se vcasih kopirale in ni nihce odgovarjal.

Glej, pogodba nastane po našem (kontinetalnem ) pravu že s konsenzom. Jako redko, je za to določena oblika oz. realna izpolnitev. Primer: ko kupiš žeton za avtobus, skleneš dve pogodbi: 1. Prevozna, 2. Zavarovalna. Tu ni oblike.

Zakaj jo sestaviti: zaradi bodočih sporov!

Kaj si mislil s tem, da ni nihče odgovarjal?

City: sem ti mislil, že prej odgovort, pa je na srečo Žiggga potegnu stvari iz stand-bya. Običajev pri tem poslu ne poznam. Frend se po novem ukvarja tudi s tem in če ne bi imel pogodbe, bi moral direkt na sodišče (pa tako mizerni zneski od 50k so 250k SIT). Ker imajo ti kvazi poslovneži z nikakvo poslovno kulturo (za pacta sunt servanda še absolutno nikoli niso slišali...) neko posebnost, da vsaj nekolko spoštujejo LIST PAPIRJA. To je ta žalost. In če ti odklanja pogodbo, pol je gotovo nekaj na temu, da boš ti prikrajšan.

Sam koncept AP je abstrakten in malo komu je sploh jasno za kaj se gre.

Aha, ta pogodba, ki jo ima frend, naj bi koštala okrog 400k SIT. Sam ne bi dal več kot dva pira. Če pride na sodišče bo tenko piskal. AP se namreč sploh ne omenjajo. Samo podjem

splet2:

.Poleg tega je razumljivo, da kar ste stranki naredili (prodali), je njeno in lahko s tem pocne, kar hoce.

Niti v sanjah! Torej, po tvojem mnenju lahko kupiš sliko, ki izpolnjuje vse el. AD (tj. je AD) in jo lahko predelaš? ...

Tudi mizar nima avtorskih pravic za mizo, ki jo proda, kvecjemu jih ima za design mize.

AP je ločena od lastninske pravice (kot stvarne pravice).

Vendar je razumljivo, da na internetu designa skoraj ni mogoce scititi - patenti za spletni design ne obstajajo.

Huh, da se. Patenti v našem primeru nimajo nek pretirane zveze z AP.
Your focus determines your reallity

splet2.com ::

kuglvinkl:

s tem, da ni nihče odgovarjal, sem mislil vse primere, kjer je bila spletna stran prekopirana, delno spremenjena in podobne zadeve, pa ni nihče odgovarjal. Vsaj jaz ne vem za noben primer v svetovnem merilu ali v Sloveniji. Lahko pa ti poveš kakšnega, če ga poznaš.

Sam poznam le primere, kjer je šlo za domene, ki so bile bodisi ukradene ali kako drugače odtujene, zasežene itd. in bi v bistvu morale pripadati lastnikom blagovnih znamk.

Glede slike - ne vem kako je s pravnimi dejstvi, ker priznam da o tem nimam pojma. Vem pa, da če bi sam kupil neko sliko in bi se mi zazdelo da nanjo narišem neko kraco in če bi slika visela v mojih prostorih, bi to tudi naredil in mi tega nikoli ne bo nihče preprečil

1. ker bi bila slika moja last
2. ker bi visela v mojih prostorih

Enako si predstavljam, da je z vsemi ostalimi stvarmi in če se nekomu zazdi, da bi si svojo stran predelal, potem ko sem mu jo jaz izdelal in prodal, naj to počne. Samo takoj, ko bo spremenjena, hočem da se moj podpis s strani odstrani.
To je mogoče še edini člen, ki bi ga zapisal v pogodbo.

Potem glede patentov - tu pa se sploh ne strinjam. Spet ne poznam nobenega primera, kjer bi bil določen način izdelovanja strani zaščiten. Če imam recimo navado, da imajo vse strani, ki jih izdelam, zlato ozadje, kako bi to pravno zaščitil ? In nenazadnje, kdo bi to sploh upošteval ?

lp

darh ::

Enako si predstavljam, da je z vsemi ostalimi stvarmi in če se nekomu zazdi, da bi si svojo stran predelal, potem ko sem mu jo jaz izdelal in prodal, naj to počne. Samo takoj, ko bo spremenjena, hočem da se moj podpis s strani odstrani.


Sem mislu da se dela to drugače.... moj podpis gre na stran po defaultu, cena je N, če želite, da podpisa ni, je cena 2*N... al kako?

Na pogodbo dodaš, da se v primeru menjave izvajalca dela (torej tebe za nekoga drugega) izplača primerna odškodina, če se oblika - design strani ohrani. To seveda ne velja, če se design spremeni. Sedaj pa... kakor se naročniku bolj splača..


Upam da ga nism kje preveč v kamen.. če sem ga me prosim popravite..
Excuses are useless! Results are priceless!

splet2.com ::

xbite:

ja tisto glede cene bi se dalo debatirat, ceprav tudi sam ne vem, kako je s tem konkretno. Recimo na lastnih straneh ne bi rad videl nekega napisa, če bi jih dali delati komu drugemu. Samo se mi zdi, da nisem pripravljen plačati dvojno ceno. Zato bi tudi sam osebno težko zahteval dvojno ceno. O tem kar dosti premišljujem. Verjetno bi se v primeru, da stranka noče podpisa zatekel k META oznakam in tja poskušal kaj vriniti.

V primeru menjave se pa načeloma strinjam s tabo. Ampak kaj pa, če se recimo spremeni čisto minimalno, samo kakšna barva recimo ? Potemtakem bi to bil še vedno tvoj design, izvedla pa bi ga druga firma, ti pa kljub temu ne bi dobil nič ? Kaj pa v takem primeru ?

Če bi iskal, bi verjetno našel še več podobnih zagat.
Samo pomoje bi morali izhajati iz tega, da je stranka ob predaji in tudi kasneje zadovoljna in potem lahko težave zelo zmanjšamo.

lp

kuglvinkl ::

če bi sam kupil neko sliko in bi se mi zazdelo da nanjo narišem neko kraco in če bi slika visela v mojih prostorih, bi to tudi naredil in mi tega nikoli ne bo nihče preprečil

Lastninska pravica je LOČENA od avtorske pravice, torej sta dve. Seveda ti tega ne sore nihče preprečiti. Bi bil pa ob mastne denarce zaradi posega v avtorsko pravico. Kaj ti tu ni jasno?

Enako si predstavljam, da je z vsemi ostalimi stvarmi in če se nekomu zazdi, da bi si svojo stran predelal, potem ko sem mu jo jaz izdelal in prodal, naj to počne.

Enako kot zgoraj. Lahko pa bi jo predelal npr. zase, s tem, da ne ib bila dostopna javnosti

So pa izjeme (glede arhitekture npr.), ki v našem primeru ne pridejo v poštev. Posebej pa moraš gledati poglavje Vsebinske omejitve AP.

Še glede varovanje spletnega oblikovanja. Če tako oblikovanje (nima zveze z nosilcem) dosega kriterije avtorskega dela, potem je varovano. Če se ne upošteva, tožiš. In nisem govoril o patentih, pač pa o AP. Patenti so štorija iz drugega filma, ta omni bus pa nosi naslov Pravo intelektualne lastnine.

xbite:

Sem mislu da se dela to drugače.... moj podpis gre na stran po defaultu, cena je N, če želite, da podpisa ni, je cena 2*N... al kako?

Vsak avtor (še enkrat!, če gre za avtorsko delo, navadni in pri pouku sesatvljeni "index.html" navadno ne bo AD) in moralno upravičenje do navedbe avtorstva. Je pa v nekaterih branžah običaj, da se avtorstvo eksplicitno ne označuje (oglaševanje, ...) Tudi, če tvojega podpisa ni na strani, si avtor še vedno ti, samo materialna ušpravčenja si prenesel ana naročnika.

Samo bojim se, da gre v tvojem primeru (po drugi strani pa spet ne, je bil v Kliku "uraden" cenik in sem videl to postavko) za to, da preneseš moralno upravičenje in iz tega razloga pobašeš 2× znesek. Če prideš s tem na sodišče, ti bo priznana navedba avtorstva (v končni fazi z izvržbo), in znižano plačilo. Namreč, med živimi moralne komonente niso prenosljive.

Na pogodbo dodaš, da se v primeru menjave izvajalca dela (torej tebe za nekoga drugega) izplača primerna odškodina, če se oblika - design strani ohrani.

Brez dvoma, tebi gre pravica do predelave. S tako klavzulo, bi zadržal to materialno komponento.

Ko boste pisali klavzule, bodite izjemno natančni.

Uf, ravno prav sem se razvnel. Upam, da že danes uredim, kar me pesti že ves teden glede STja (ni bilo časa :( ).
Your focus determines your reallity

darh ::

nene.. treba je ločiti med vsebino in (grafičnim) vmesikom... vsebina je spremenjiva in najbrž ni "last" izvajalca in jo je pripravil (če ima izvajalec srečo) že naročnik sam. Gre se za grafično podobo strani in spremeba barve spada notri.

pa še kuglvinkl je tačas udgovoru:
dvakratna cena je bila postavljena tako tako... vse moje strani na dnu krasi podpis moje ali posredniške firme. Nobeno od podjetji ni izrazilo še želje da bi to odstranili. Nekako je to tudi reklama zame ane?

Kot večina drugih tudi jaz vodim reference na svoji strani. Kaj pa ko naročnik eksplicitno zahteva, naj še od tam odstranim kakršnikoli podatek da je neka stran moje delo in moja referenca?
Excuses are useless! Results are priceless!

kuglvinkl ::

Nobeno od podjetji ni izrazilo še želje da bi to odstranili. Nekako je to tudi reklama zame ane?

Jep, tudi reklama.

Kaj pa ko naročnik eksplicitno zahteva, naj še od tam odstranim kakršnikoli podatek da je neka stran moje delo in moja referenca?

Takrat pokličeš mene in ti sestavim primeren dopis. Ok, tega NE SME zahtevati oz. za tako zahtevo nima pravice.
Your focus determines your reallity

darh ::

ok fino.
Excuses are useless! Results are priceless!

tha_Kalis ::

kuglvinkl: a lahko razložiš zakaj naj bi bilo spreminjanje AD ki je v tvoji lasti kaznivo? jas ne razuem sploh8-O potemtakem ne bi smel slike niti vreči stran:|

perci ::

Kdo je pa rekel, da je kaznivo? Ne mešat pojmov.

Avtorsk pravica je sestavljena iz dveh komponent: materialna + moralna

Materialna je inter vivos prenosljiva, moralna ni.

Torej ima moralno pravico lahko samo avtor in seveda njegov univerzalni naslednik.

Med moralni del avtorskih pravic spada tudi t.i. Pravica spoštovanja dela
19. člen (ZASP):
Avtor ima izključno pravico, da se upre skazitvi in vsakemu drugemu posegu v svoje delo ali vsaki uporabi svojega dela, če bi ti posegi ali ta uporaba lahko okrnili njegovo osebnost.
Pomemben je tudi tale člen:

Proste predelave
53. člen

Predelava objavljenega dela je prosta:
1. če gre za privatno ali drugo lastno predelavo, ki ni namenjena in ni dostopna javnosti;
2. če gre za predelavo v parodijo ali karikaturo, če to ne ustvari ali utegne ustvariti zmede glede izvora dela; 3. če gre za predelavo v zvezi z dovoljeno uporabo, ki jo zahteva namen te uporabe;
4. če gre za predelavo v zvezi z dovoljeno uporabo, pa je avtorjevo nasprotovanje predelavi v nasprotju z načelom vestnosti in poštenja.

Torej, v teh zadnjih štirih primerih je predelava prosta, drugače pa rabiš za predelavo dovoljenje avtorja, kar pomeni, da je avtor na osebo, ki predeluje, prenesel del materialnih upravičenj.

Kalis: torej odgovor na tvoje vprašanje se glasi - ne moreš spreminjati avtorskega dela brez dovoljenja avtorja (razen v zgoraj določenih primerih seveda), ker ti tega ni dovolil, gre pa za materialno upravičenje.

Konec koncev bi čudno izgledalo, da bi jaz brez dovoljenja predelal Picassovo Guernico, podpis pa pustil isti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

kuglvinkl ::

K Perciju bi dodal še to, da je te določbe brati v smislu 46. čl. ZASP!!

Še enkrat: ni vsaka slika že avtorsko delo! V predlogih za ST (poglej pod oddelek Slo-tech) sem na kratko povzel kumulativne pogoje, ki jih mora delo izpolnjevati, da ga lahko štejemo za avtorsko. Torej, mi se tu pogovarjamo izključno od AD.

Glede uničenja slike: 1. mora biti izvirnik (ta pr. kategorija je malce širša kot se zdi na prvi pogled) 2. če bi moral lastnik tega izvirnika, torej nosilec lastninske pravice, domnevati, da ima avtor upravičen interes za njegovo ohranitev, takega izvirnika ne sem uničiti, ne da bi poprej avtorju (kot nosilcu moralnih in nekaterih drugih komponent AP) ponudil njegovo vrnitev proti plačilu vrednosti gradiva. Če vrnitev ni mogoča ("actio de tigno iuncto", se spomniš Perci?), mora lastnik avtorju omogočiti, da naredi primerek izvirnika. Pri arhitekturnih objektih in filmskih matricah so še dodatne izjeme.

potemtakem ne bi smel slike niti vreči stran :|

Zakaj imam tak občutek, da se ima večina ljudi za absolutnega gospodarja vsega živega in mrtvega... Predvsem ta predzadnji klik me zanima.
Your focus determines your reallity

perci ::

Če vrnitev ni mogoča ("actio de tigno iuncto", se spomniš Perci?


It rings a bell, ampak če bi me vprašal, kaj to je, ti pa ne bi znal povedati ;). Žal >:D .

kuglvinkl ::

vzidan tram? Stvarno pravo v Rimu. >:D
Your focus determines your reallity

perci ::

Aaaaa, točno! I remember, ampak dolgo je od tega ;). Je pa zlo zanimiva zadeva, ni kej.

Ziga Dolhar ::

Pripomba glede razmerja cena/avtorstvo:

Kot se spomnim iz enega cenika, ki ga je priporočalo nevemkatero oblikovalsko društvo ali nekaj, je bilo tam navedeno takole:

a) da se na izdelku ne pojavi ime avtorja: cena * 2
b) da se na izdelku pojavi ime drugega "avtorja": cena * 3

darh ::

da se nekdo drug podpiše pod moje delo? mislm da ni cene k bi odplačala to (*cough*)
Excuses are useless! Results are priceless!

perci ::

Lol, to je pač cenik firme, ki nima pojma ali pa računa na nevednost webmastrov oz. meni, da pri spletnem oblikovanju ne gre za avtorsko stvaritev. Se absolutno ne strinjam.

Pravica priznanja avtorstva
18. člen

(1) Avtor ima izključno pravico do priznanja avtorstva na svojem delu.

(2) Avtor lahko določi, ali naj se pri objavi dela navede njegovo avtorstvo in s kakšno oznako.

Torej gre po ceniku te firme za promet z pravicami, ki sploh niso prenosljive, torej niti niso v pravnem prometu.

kuglvinkl ::

Tako je, moralno upravičenje je "res" extra commercium.
Your focus determines your reallity

City ::

Ziggga, ja vidim da so tukaj hudi študenti prava :D :D :D

Me zanima koliko jih ni pozerjev ali bolje, takih, ki ne ponavljajo

kuglvinkl ::

City, s katerim delom mojh postov se pa ne strinjaš?
Your focus determines your reallity

City ::

Nisem rekel, da se ne strinjam, samo eno je teorija eno praksa in nima smisla komplicirati, če nimaš prakse. Ni res?
Ne dolgo nazaj smo imeli pri nas podoben primer s tem copyright in nas je eden pošteno nategnil ( pravnik je nas zaščitil z 101 zakonam), no na koncu pa smo mi tega nategnili kot je on nas.

Trenutno pa razmerje cene za avtorstvo ni nikjer določena in je odvisna od posameznika, uradno je pa določena cena oblikovanja in vse kar spada zraven.

kuglvinkl ::

samo eno je teorija eno praksa in nima smisla komplicirati, če nimaš prakse. Ni res?

Ob odhodu enega največjh slovenskih pravnikov v tujino (sedaj je sodnik v Strasburu), nam je na poslovilnem predavanju dejal, kar si je zelo modro vtisniti globoko v spomin (to je rekel v konteksu, kako prepoznati ničvredneža, vendar je v našem primeru uporabno):

Ni bolj praktične stvari pod soncem, kot je teorija. Do danes, se vsaj glede mene, ni zmotil. Ne vem, kako si predstavljaš da se rešujejo problemi samo s prakso. Tega v mojem poklicu NI.
Your focus determines your reallity

perci ::

Če kdo zna teoretizirat, je to BMZ, ampak se ne strinjam v celoti s tabo in dajem cityju v določeni meri prav. Ne me razumet narobe, tudi sam se načeloma strinjam s tabo, ampak ko je teorijo treba dat v reallife, se velikokrat zalomi. In takrat moraš biti predvsem praktik. Drugače jih dobiš po glavi in greš lahko naprej teoretizirat.

kuglvinkl ::

Ne vem kaj misliš. Za moje pojme ni teorija eno, praksa pa drugo oz. to nista dva svetova, kot se sliši priljubljena krilatica. To sem hotel povedat.

Zdej, če ti to negiraš, mi moraš povedat kako. Kako to misliš, denimo, da pacta sunt servanda v praksi velja ali pa ne oz. manj? Ali pa s prakso misliš na rutino?
Your focus determines your reallity

perci ::

No, saj - ne strinjava se 0:) .
Sam ne morem postaviti enačaja med teorijo in prakso.
In sam si dobro ugotovil kaj mislim s tem. To, da pacta sunt servanda v praksi velja manj kot v teoriji. In ker praksa ne more iti popolnoma k teoriji, teorija teži k praksi. Bil bi idealen svet, kjer bi bila praksa in teorija identična. To je torej ideal h kateremu težimo in za katerega si moramo prizadevati. Je pa stvar vse prej kot lahka.

kuglvinkl ::

Spoštujem tvoje stališče. Sicer imam zgodbo v žepu, kako se je morala BMZjeva teorija prilagoditi praxi (prenos kazensko pravnega sistema v nestabilno državo), ampak se bova to pomenila kje in kdaj drugje.

Želel sem samo opozoriti, da tudi tisti, ki se tega oklepajo kot hudil križa, MORAJO poskrbeti za svoje pravice, ne pa čakati na darilo iz neba.

Če drugega ne, nimaš feedbacka (spet BMZ...) kaj se v resnici dogaja (no, pa smo le prišli na področje negativne entropije), predstave so ovite v aksiom (ki to seveda ni).

Se mi pa zdi tvoj zadnji stavek pomeben in nedvoumen: težiti k idealu (vsemu lepemu in velikemu. Ni čudno, da je "ljudstvo" sovražnik ravno tega).

Predlagam, da glede te tematike stvar zaključiva, razen seveda, če hočeš še kaj dodati.




Torej, ste dobili kakšno pogodbo ali ne?
Your focus determines your reallity

perci ::

OK :8) . Zaključeno.

City ::

"Brez teorije ni prakse, brez prakse ni teorije, znanje samo enega te pogubi."
Ne vem kdo je to rekel imensko je bil pa med drugim tudi pravnik.

kugel ne trdim, da samo s prakso se kam pride samo brez nje ti teorija nič ne koristi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: City ()

Ziga Dolhar ::

Mnjah, jaz _ZELO_ cenim teorijo. Za primer bi lahko dal "zdravnike z managersko žilico".

Na drugi pa imaš ekonomiste (emm, tiste ki jih to področje TUDI zanima -- ne le da maš opravljeno ustrezno šolo), ki lahko razume, kaj pomeni "strošek" ter kako se lahko "računovodsko" manipulira z njimi.

Nekoč sem mel podpis -- Računovodstvo je umetnost.

In je teorija.

--

Resno -- v šoli sem tri leta poslušal računovodstvo ter lahko (sicer zelo egoistično...) rečem, da sem nekako dojel bistvo oz. tisto, kar nas je profesorca želela naučit. Ne knjiženja, ampak vpliva in umetnost vknjižb.

--

Mnjah, teorija ima večunoma slab prizvok -- verjetno zaradi načina, na kakršnega nas učijo. Jebiga, morš pač sam razmišljat v tej smeri.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spletna stran - pridobitev izvorne kode

Oddelek: Pomoč in nasveti
445228 (3496) Ales
»

kaj izdelovalcem spletnih strani ni jasno... (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
548127 (5758) Mipe
»

Program kot avtorsko delo

Oddelek: Programiranje
184449 (3755) [D]emon
»

Ali so oddaje rtvslo javna last?

Oddelek: Loža
213075 (2074) BlueRunner

Več podobnih tem