» »

Kako namestiti pATA poleg sATA trdega diska

Kako namestiti pATA poleg sATA trdega diska

Malcolm_Y ::

Stari računalnik je bil za na odpad, sem pa vzel ven trdi disk (pATA) in dva kabla. Na tem disku imam neke datoteke, ki bi jih rad dobil na novi PC.

Zdej pa tako, novi PC ima sATA trdi disk, matična plošča pa ima pATA odprtino. (V roki) imam 2 IDE kabla, en ima 3 vtiče (vsi črni) z 20-imi, drugi pa 3 vtiče (črn, moder, siv) z 19-imi luknjicami. Na starem disku bi rad pravilno nastavil jumperje, a ima narisanih 16 različnih nastavitev (verjetno pride v poštev SLAVE, ampak tudi za to ima 4 opcije - 15 heads, 16 heads, 32 GB clip in Auto spin disable). Kako je z napajanjem starega diska?

Ali obstaja kje na netu kaka dobra, podrobna razlaga, kaj te reči pomenijo oz. kako pravilno namestiti pATA disk (kateri vtič gre v matično ploščo, kateri v disk, a gresta zunanja dva ali zunanji in srednji, kako morajo biti nastavljeni jumperji, napajanje,...)?

Oziroma, skrajna možnost - če poskusim na srečo in popolnoma napačno priključim zadeve, ali lahko kaj zj**em?

Hvala za vsak nasvet.

lp,

Matej

robertli ::

Kateri kabel vtakneš je čisto vseeno. Čeprav jih mora biti 40, preštej še enkrat :). Za bit 100% da boš prav vtaknil, uporabi raje tega z 39 luknjicami saj ga tako ne moreš narobe obrniti, če pogledaš na disk ima disk 39 pinov, imaš pa itak tisti ''zobek'' na vtikaču, ki recimo da je tudi do ene mere zaščita, da ga ne obrneš narobe. Slave bi prišel v poštev če bi imel recimo 2 ide diska, pa daš enega kot master pa drugega kot slave. V tvojem primeru pusti na CS ali MASTER, nevem kateri disk imaš. Zlepa ne moreš napačno priključiti nič... na silo se pa da :)

Mogoče te bo zanimalo wiki

Ja, 20 jih je v eni vrsti. :)

Bom tole na Wikipedii predelal in mislim, da bo šlo.

Hvala.

No, sem poskusil sam in imam nasvet za vse, ki niste prepričani kaj počnete - nikar! Namreč, priklopil sem stari pATA disk z 80-žičnim IDE kablom in disk dal na položaj Slave. Ko sem zalaufal PC mi Windowsov ni hotelo zagnati, zato sem pogledal v Bios, kjer je bil kot primarna zagonska naprava naveden stari (!) disk. To sem spremenil v novi sATA disk in potem se je računalnik prižgal in delal normalno. Ko pa sem začel kopirati datoteke, mi je javilo, da ni dovolj prostora na voljo. No, očitno se je ob priklopu starega diska novi disk spremenil iz NTFS v FAT32 in se posledično zmanjšal na 30 GB. Ok, obupam, odklopim stari disk in restartam - ne pomaga. Poskusim System restore - ne pomaga. Potem najdem rešitev, kako spremeniti FAT32 v NTFS in mi uspe, ampak disk je še vedno velik 30 GB. V Disk managementu je vsaj kazalo 270 GB unallocated space, zato pogooglam, potem ...khm... kupim ...khm... Partition Magic in dejansko mi je ratalo zrihtat novi disk v staro stanje.

Skratka, če priklapljate drugi disk, pa niste ravno strokovnjaki, se raje obrnite na koga, ki je, ker ni tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled. :)

Zgodovina sprememb…

amigo_no1 ::

No, očitno se je ob priklopu starega diska novi disk spremenil iz NTFS v FAT32 in se posledično zmanjšal na 30 GB.

Takih buč že dolgo nisem slišal :D.. Ja, diski imajo afiniteto spreminjanja FS kar tako, kot se spomnejo. NOT

Partition Magic je zastarelo orodje v pm, z njim si boš naredil več škode kot koristi.Raje uporabi gparted ali sysresccd live:
http://gparted.sourceforge.net/livecd.p...
http://www.sysresccd.org/Main_Page

Če imaš samo en pata (ide) disk, je zaželjeno, da je priklopljen kot master (+ jumper nastavitev na master).
Z 40 žilnim kablom bo disk sicer delal, vendar bolj počasi kot bi z 80 žilnim (max udma 2):
40 žilni vs. 80 žilni IDE kabel
Ali je razlika med AtA100 in ATA133 kabli?
Razlika med IDE 40 pin in IDE 80 pin-ski kabel

Zgodovina sprememb…

Vem, da je bedarija, ampak je čist res. :)

Ne vem zakaj, ampak po tem ko sem priklopu stari pATA kot Slave z 80-žilnim kablom, je bil novi (320 GB) disk velik nekaj čez 30 GB, ostalo pa je bil unallocated space.

Zato sem s PM samo razširil C: čez ves unallocated space, v kaj drugega se pa nisem spuščal.

Lp.

guest #44 ::

Bom izkoristu temo za podobno vprašanje ampak iz obratne smeri.

Imam en starejši računalnik s standardnim ATA diskom, ki ima že naložen gor windows xp. Jaz bi hotu dodat SATA disk in naložil gor tud win xp. Sam bi želel, da je SATA master oz da je boot.

A bo kul če enostavno vštekam SATA in inštaliram XPje? Sam vrjetno morem pazit kere particije bom spreminjal, da ne uničim prejšnjo inštalacijo?

Zgodovina sprememb…

Preveč pameten ne bom, ampak odkod se boota nastaviš v BIOS-u - takoj ko zalaufaš PC maš kako tipko (ali kombinacijo nekih tipk), da prideš v Boot (jaz mam Delete).

Ampak to pride pol, ko že uspešno dodaš disk - tisto je pa druga zgodba. :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HDD priklopi

Oddelek: Strojna oprema
131201 (824) lolipop2
»

ATI AGP ne zažene sistema (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
593627 (2886) boset
»

SATA Pekač

Oddelek: Strojna oprema
172270 (1497) DJ MartiNi
»

pri okroglem IDE kablu je disk glasnejši

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
171754 (1519) Pudding
»

Performance pri Maxtor SATA HDD 120GB