Forum » Operacijski sistemi » Linux distribucije
Linux distribucije
Trojaner ::
Rad bi se zacel ukvarjati tudi z Linuxom, pa me zanima, kako distribucijo bi mi priporocali kot zacetniku, ki je bolj vajen Microsofta. O konkretnih distribucijah namreč odkrito rečeno nimam pojma, in ne vem, ali bi se odločil za Redhat, Suse, Mandrake ali kaj drugega.... A je kaka tudi "free"?
Prednost bi dal taki, ki bi imela recimo enostavno in avtomatsko instalacijo novega kernela, vkljucene se kake uporabne programe, ima dobro podporo, redne popravke itd itd.
Prednost bi dal taki, ki bi imela recimo enostavno in avtomatsko instalacijo novega kernela, vkljucene se kake uporabne programe, ima dobro podporo, redne popravke itd itd.
webblod ::
Imam SuSE 8.0 Pro. (7 CD-jev) Samodejna namestitev (podobno kot Win2K... Javi se na moj mail, pa se dogovoriva...
There must be a reason, why I'm so damn dissapointed on M$ Visual Basic
WEBblod.NET :: Slovenska programerska scena
WEBblod.NET :: Slovenska programerska scena
Ales ::
Če se boš prvič ukvarjal s tem, potem je RedHat 8 po mojem kar dobra izbira. Zadeva je dejansko user friendly, čeprav si nebi mislil da bom to kdaj rekel za linux.
atlet ::
Hm, mislim, da je mandrake dosti bolj izi pa user friendly, ceprav je veljal nekoc, da je rh user friendl. Jst ti vsekakor priporocam mandrake.
Enostaven program za fakturiranje -> www.quibi.net
Brane2 ::
Sem probu Suse 8.0 . Not bad
Samo, splača se počakat na 8.1, ki pride ven naslednji teden.
Sicer pa se počasi pripravljam na popolnoma ročno instalacijo, a če si začetnik in se moraš odločiti za konkreten paket, hočeš pa met full raznoliko in natrpano zadevo, je Suse 8.0 ali novejši lahko odgovor.
Samo, splača se počakat na 8.1, ki pride ven naslednji teden.
Sicer pa se počasi pripravljam na popolnoma ročno instalacijo, a če si začetnik in se moraš odločiti za konkreten paket, hočeš pa met full raznoliko in natrpano zadevo, je Suse 8.0 ali novejši lahko odgovor.
roscha ::
Vsa tale krama temelječa na rpm-ji je na žalost za en drek. Dependecies so v paketih popolnoma nespedenani, tako da se jih ogibam kot hudič križa. Mandrek (za Redšit in suse ne vem) ima pa še lepo lastnost da ti konfiguracijska orodja v X-ih sesujejo (že prej ročno popravljane) konfiguracijske fajle (v /etc) Brez kakršnegakoli backupa prosim (npr: modules.old)... Obup.
Kaj priporočam? Debiana (deb paketi so daleč pred vsem) kdor mi ne verjame naj malo počekira po newsgrupah, za malo večje mazohiste pa Slackware.
by!
Kaj priporočam? Debiana (deb paketi so daleč pred vsem) kdor mi ne verjame naj malo počekira po newsgrupah, za malo večje mazohiste pa Slackware.
by!
Martesan ::
Ej Redhat je cist ql Debian pa tut ni za cistega zacetnika tak da jast recem da probej z Redhat al pa mogoce Mandrake. Suse pa ni zastonj drgac je pa kr uredu.
Enforcer, [MOb] - Members of besTeam
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Martesan ()
Gh0st ::
Ga ni čez Slackware, vam rečem!
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)
Gapi ::
FYI Suse 8.1 je že zunaj od 25.9 :) Za evropski trg. Dokler USA ga je pa dobila 7.10.
P.S.
Ali ga mogoče kdo že ima?
P.S.
Ali ga mogoče kdo že ima?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gapi ()
Aspirinix ::
RedHat mi je pomenil same težave(mogoče kaj povezano s kompom). Začel z Mandrakom in pristal in ostal na SuSE 8.
TuXterrestrial ::
Vse distribucije so user frendly dokler je hardware 100% kompatibilen z OS-om. Če ni boš moral veliko narediti za dobro delovanje compa. Sam imam Suse 7.3 in dela dobro razen problemov z zvokom(ni 100% driverja) nimam težav. Pri ročnem nastavljanju je pa tako, da slej ko prej pride do problemov z odvisnostjo. Zato moraš vedeti kaj delaš. Jaz pač uporabljam večinoma SUSE rpm-je in s tem nimam problemov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TuXterrestrial ()
Tux... Problemov načeloma ni. Zadnje čase je železnina (razen prekleto eksotične) kar dobro podprta. Da pa je problem z raznimi Yast-i sem pa že prej povedal.. Spičkanje konfiguracijskih datotekj je zadje kar želim! Debi(l)ian VEDNO naredi backup datoteke, čeprav (skoraj) nikoli NE POVOZI originala. Na žalost ali srečo je glede vsega skup še vedno no.1. Mogoče malo teča inštalacija, ampak jaz od nje pričakujem točno to. Vprašaj me. Next , next poznam že v Wintendotu. A si že kdaj videl apt-get install xyz? Ni blema opozori te 1. ali se tega ne da inštalirat zaradi zxy konflikta ali pa 2. poleg xyz bo potrebno inštalirati še xxyyzz. ->Nadaljujem? Če nadaljuje opravi vse sam. Pri rpm sranju tega ni..
OK prejšnji odgovor je res malo zblojen, ampak kdor ve o čem govorim, bo preživel.
P.S.
Dokler pa Primož ne misli popraviti skripte, bom VEDNO daljše poste pisal v več delih. Za tiste ki jih zanima zakaj:bug?
P.S.
Dokler pa Primož ne misli popraviti skripte, bom VEDNO daljše poste pisal v več delih. Za tiste ki jih zanima zakaj:bug?
TuXterrestrial ::
roscha
rpmji so že prevedeni programi in zato nekaterih paketov včasih ne potrebijejo recimo *-devel itd, ki jih potrebuješ pri prevajanju. Odvisnosti pri delovanju programa pa ti rpm prav tako javi . Seveda če pa ti laufaš vedno rpm na ---force in na --nodeps pol pa nič čudnega da pride do konfliktov pri samem delovanju.
YaST je pa zakon pri nastavitvah res pa je da sem ga primerjal samo z harddrakeom. SaX vedno naredi backup.
rpmji so že prevedeni programi in zato nekaterih paketov včasih ne potrebijejo recimo *-devel itd, ki jih potrebuješ pri prevajanju. Odvisnosti pri delovanju programa pa ti rpm prav tako javi . Seveda če pa ti laufaš vedno rpm na ---force in na --nodeps pol pa nič čudnega da pride do konfliktov pri samem delovanju.
YaST je pa zakon pri nastavitvah res pa je da sem ga primerjal samo z harddrakeom. SaX vedno naredi backup.
Jebiveter ::
A ima kdo zadnjo verzijo Debiana (milim da 8.x) na 8-ih CDjih?
Ze nekaj casa si zelim postopoma preiti na Linux vendar so me dosedajsnje distribucije (Mandrake 8.2, RH 7.x) pustile na cedilu zaradi nepodpore RAIDa (pa ne mislim sistemsko, ampak pri instalaciji - mi je zjebalo ves HD tko da podatki sploh ne vec!) in nekaterih drugih bugov (Mandrake je obstal v login konzoli kjer tudi po prijavi nisi mogel zagnati X-ow! Wierd! Sem pa prejsni teden delal na enem kompu z Debian 8.x, sveze instaliranim in sem bil presenecen! Stabilno, install bp, no bullshit,....! Je imel sicer tip vseh 8 CDjev vendar mi jih zaradi neposedovanja pekaca ni mogel spect posodit pa tudi ni mogu, ker je prisu mimo en frend (iz MB mi pa le na Primorskem) od katerega je imel sposojene CDje in jih je nujno rabu! Tko da sm ostal brez.
Ce kdo ima omenjeno bi bil zelo vesel, ce bi mi lahko speku za eno spodobno ceno (mediji+somewhat). MAIL!
Ze nekaj casa si zelim postopoma preiti na Linux vendar so me dosedajsnje distribucije (Mandrake 8.2, RH 7.x) pustile na cedilu zaradi nepodpore RAIDa (pa ne mislim sistemsko, ampak pri instalaciji - mi je zjebalo ves HD tko da podatki sploh ne vec!) in nekaterih drugih bugov (Mandrake je obstal v login konzoli kjer tudi po prijavi nisi mogel zagnati X-ow! Wierd! Sem pa prejsni teden delal na enem kompu z Debian 8.x, sveze instaliranim in sem bil presenecen! Stabilno, install bp, no bullshit,....! Je imel sicer tip vseh 8 CDjev vendar mi jih zaradi neposedovanja pekaca ni mogel spect posodit pa tudi ni mogu, ker je prisu mimo en frend (iz MB mi pa le na Primorskem) od katerega je imel sposojene CDje in jih je nujno rabu! Tko da sm ostal brez.
Ce kdo ima omenjeno bi bil zelo vesel, ce bi mi lahko speku za eno spodobno ceno (mediji+somewhat). MAIL!
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?
sasox ::
Hehe Jebiveter iz kerga leta pa ti prihajaš? Za verzijo v našem času poglej na debian-ovo stran :P
Gandalfar ::
Jebiveter: si ti sure da mislis debian, ker debian latest stable nosi razlicico 3.0 in kodno ime Woody. Z 8.x so oznaceni Red Hat, Mandrage pa Suse .. (se mi zdi)
Drugace je pa Debiana 3.0 nekako 7 cdjev.
Drugace je pa Debiana 3.0 nekako 7 cdjev.
Jebiveter ::
Opss, sori! Mate prow in mislu sem Debian 3, vendar me je zmedlo to, da je imel tip na cedejih napisano Debian - 8 (kar pa je oznacevalo 8i CD). Drugac pri install je pisal pa 3. Je pa 8 cdjev 100%.
Torej, a ima kdo?
Torej, a ima kdo?
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?
JLP ::
Debian 3 je zih 7 CDjov. Je pa sam fora ta da je prvi CD u dveh inačicah, US in NONUS zarad tega k so gor ene zadeve u glavnm kriptografske k se po bedastih ameriških zakonih ne smejo izvažat iz države. Nica se pa sam en CD izmed teh dveh. Po zakonih NONUS ampak sej vemo kuk nas boli kurac za take bedne zakone.
Live long and prosper!
Gandalfar ::
JLP: ubistvu ti HOCES imeti NONUS cd. Zato, ker vsebuje tako mocne kriptografske programe, ki jih US zakoni nimajo oz. so zasciteni z US patenti in jih zato ne smejo distribuirat v US.
ni vse zlato kar je iz US... ^_^
http://www.debian.org/CD/faq/#nonus
ni vse zlato kar je iz US... ^_^
http://www.debian.org/CD/faq/#nonus
BaNdWiDtH ::
lep pozdrav!
Mislim da so vse novejse distribucije dokaj prijazne do uporabnikov in tudi namestitev je otrocje lahka.. Sam bi ti priporocal Mandrake.
P.S.
http://www.linuxdoc.org -- zakladnica prevedenih howtojev , guidov.....
Mislim da so vse novejse distribucije dokaj prijazne do uporabnikov in tudi namestitev je otrocje lahka.. Sam bi ti priporocal Mandrake.
P.S.
http://www.linuxdoc.org -- zakladnica prevedenih howtojev , guidov.....
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | kateri LinuxOddelek: Operacijski sistemi | 1593 (1314) | MasterMind |
» | prvi Linux (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 5061 (4021) | mile |
» | še ena o linuxuOddelek: Programska oprema | 1757 (1462) | Ziga Dolhar |
» | Keri LinuxOddelek: Operacijski sistemi | 1554 (1185) | CaqKa |
» | Katera distribucija???Oddelek: Operacijski sistemi | 1906 (1544) | Kiri |