Forum » Programska oprema » še ena o linuxu
še ena o linuxu
sash ::
Mal sem gledal po netu in me je prijelo da bi tud sam probal LINUX (ki sem ga enkrat že), pa sem opazil da obstaja "en-taužnt" linuxov (Red Hat, Mandrake, Suse,...). Tako me sedaj zanima kerega mi priporočate glede na to da sem popolen začetnik (!!!) na linuxu.
JLP ::
Probaj Mandrake. Se mi zdi da je ta najbolj tko narjen za začetnike. Drgač pa tud RedHat pa SuSE nista tko velik težja če sploh. Najbolj je probat kr use te pa pol vidt ker ti najbol paše. Drgač pa je tud recimo pomembn kaj majo kaki tvoji frendi k se na linux spoznajo tko da ti bojo lahk pomagal najlaži.
Live long and prosper!
footprint ::
Živjo,
glede na to da sem bil pred nekaj meseci pred enako izkušnjo kot ti, ti lahko povem kaj so meni priporačali.
Zelo ali najbolj sta uveljavljena RH in SüSE in sta tudi dovolj enostavna za instalacijo in z lepo urejeno podporo za SLO. Potem je še Debian katera distribucija je popolnoma nekomercialna in jo priporočajo kot najboljšo zaradi instalerja AWT. Sama instalacija ni povsem preprosta in ni za čist začetnika. Slackware je distribucija ki jo ne priporočajo razen če si želiš biti mučenik in narediti sistem "Življensko delo". Ostale distribucije ne odmevajo tako zelo vendar je Mandrake kot pravijo zelo podobne RH.
Torej na kratko če si popolnoma odločen da boš delal samo še z Linux OS-om potem izberi Debian in se poglobi vanj. Če si popoln začetnik in potrebuješ Windowse na Linux-u potem poišči eno od distribucij kot je Madrake etc. Če pa si želiš učenja in bi rad spoznal Unix potem pojdi na RH. Priporočam tudi ogled K-12Linux to je pravzaprav RedHat 7.3 z vgrajenim terminal serverjem K12LTSP.Je distribucija, ki je namenjena šolam, da zmanjšajo stroške in vključuje OpenOffice sama instalacija pa je kot bi instaliral RH 7.3 (saj tudi je RH) in ima enako podporo za SLO (osebno navijam za K12). Nemška distribucija SüSe pa se mi zdi da je zelo nemška, tako zaprti so ti ljudje in težko najdeš pravo pomoč s tem, da pravega foruma za suse sploh še nisem našel. Imam verziji 7.3 in 8.0 in mi delata vse od officea do zvoka in videa podprtpa je z veliko komercialnih paketov mogoče si poglej Euroteh slovenski uvoznik. Mene suse ne pritegne tako kot redhat ali debian nikakor pa ne tako kot K-12 ker je projekt LTSP naravnost odličen.
Torej sam presodi kam spadaš in kaj želiš doseči s to nadgradnjo.
footprint
whereis /bin/laden
glede na to da sem bil pred nekaj meseci pred enako izkušnjo kot ti, ti lahko povem kaj so meni priporačali.
Zelo ali najbolj sta uveljavljena RH in SüSE in sta tudi dovolj enostavna za instalacijo in z lepo urejeno podporo za SLO. Potem je še Debian katera distribucija je popolnoma nekomercialna in jo priporočajo kot najboljšo zaradi instalerja AWT. Sama instalacija ni povsem preprosta in ni za čist začetnika. Slackware je distribucija ki jo ne priporočajo razen če si želiš biti mučenik in narediti sistem "Življensko delo". Ostale distribucije ne odmevajo tako zelo vendar je Mandrake kot pravijo zelo podobne RH.
Torej na kratko če si popolnoma odločen da boš delal samo še z Linux OS-om potem izberi Debian in se poglobi vanj. Če si popoln začetnik in potrebuješ Windowse na Linux-u potem poišči eno od distribucij kot je Madrake etc. Če pa si želiš učenja in bi rad spoznal Unix potem pojdi na RH. Priporočam tudi ogled K-12Linux to je pravzaprav RedHat 7.3 z vgrajenim terminal serverjem K12LTSP.Je distribucija, ki je namenjena šolam, da zmanjšajo stroške in vključuje OpenOffice sama instalacija pa je kot bi instaliral RH 7.3 (saj tudi je RH) in ima enako podporo za SLO (osebno navijam za K12). Nemška distribucija SüSe pa se mi zdi da je zelo nemška, tako zaprti so ti ljudje in težko najdeš pravo pomoč s tem, da pravega foruma za suse sploh še nisem našel. Imam verziji 7.3 in 8.0 in mi delata vse od officea do zvoka in videa podprtpa je z veliko komercialnih paketov mogoče si poglej Euroteh slovenski uvoznik. Mene suse ne pritegne tako kot redhat ali debian nikakor pa ne tako kot K-12 ker je projekt LTSP naravnost odličen.
Torej sam presodi kam spadaš in kaj želiš doseči s to nadgradnjo.
footprint
whereis /bin/laden
borchi ::
kje si doma?
p.s. dejte folk met v profilu email prikazan, da se po forumu ne menimo pol stvari, ki se bi mogle po emailu!
p.s. dejte folk met v profilu email prikazan, da se po forumu ne menimo pol stvari, ki se bi mogle po emailu!
l'jga
Maximus ::
Jz sicer mam označen, naj mi mail prikaže, zgleda da ga ne. Drgac sm iz Ljubljane.
Moj mail pa je: maximuss16@hotmail.com
LP!
Moj mail pa je: maximuss16@hotmail.com
LP!
sash ::
footprint hvala za izčrpno poročilo , me pa zanima še nekaj in sicer kolk zasede inštalacija tegale RH 7.3 in ali ima RH7.3 ki ga potegneš dol z njihove strani že vključen terminal server K12LTSP ?
dr.J ::
RedHat 7.3 boš težko spravil pod 1 giga (sem se matral na enem prenosniku); pač odvisno, za kaj rabiš. Takole ti svetujem:
/ particija cca 3-4 GB
/swap cca 2*RAM
/home posebej (kolikor boš imel lastne krame)
/usr/local posebej (za razno programje - OpenOffice, Mozilla, Acrobat, RealPlayer ...)
pa še kakšno particijo po želji.
Za omenjeni server pa mislim, da ga ni. Poglej pakete na RH ftp strezžniku oziroma zrcalu na Arnesu.
RedHat je zelo dobro poslovenjen, bržkone bolje od ostalih /SuSE 8 ne poznam). Naše črke in tipkovnica dela iz prve povsod. Imajo pa malo konzervativno politiko kar se tiče novih verzij programov (KDE, Mozilla, pa tudi jedro)
/ particija cca 3-4 GB
/swap cca 2*RAM
/home posebej (kolikor boš imel lastne krame)
/usr/local posebej (za razno programje - OpenOffice, Mozilla, Acrobat, RealPlayer ...)
pa še kakšno particijo po želji.
Za omenjeni server pa mislim, da ga ni. Poglej pakete na RH ftp strezžniku oziroma zrcalu na Arnesu.
RedHat je zelo dobro poslovenjen, bržkone bolje od ostalih /SuSE 8 ne poznam). Naše črke in tipkovnica dela iz prve povsod. Imajo pa malo konzervativno politiko kar se tiče novih verzij programov (KDE, Mozilla, pa tudi jedro)
Mercier ::
Vsake toliko me prime, da bi si ubodu eno distribucijo. Kompletno, z literaturo. Je kdo preletel priloženo čtivo? Kateri ponujajo največ?
jenrej ::
Jaz bi tudi samo apeliral na tisto dobro dušo, ki si lasti Linux Suse 8.0 Pro. različico. Zraven XP bo vsak čas popi.dil.
moj e-mail:jenrej@email.si
moj e-mail:jenrej@email.si
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | prvi Linux (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 5064 (4024) | mile |
» | Linux distribucijeOddelek: Operacijski sistemi | 1656 (1120) | borchi |
» | buy linuxOddelek: Programska oprema | 1830 (1511) | suse80 |
» | Katera distribucija???Oddelek: Operacijski sistemi | 1906 (1544) | Kiri |
» | Kateri distribucijo Linux-a imate oz. katerega naj izberem?Oddelek: Operacijski sistemi | 1479 (1103) | SLOWWWeb.net |