» »

Apple prenovil iPode

Apple prenovil iPode

engadget - Napovedana Applova glasbena prireditev se je pravkar zaključila ter prinesla obilico novosti. V tem delu se bomo osredotočili prav na glasbeni del teh novosti, torej na nove iPode in novo različico iTunes.
Prenovljeni so vsi iPodi (Shuffle, Nano, Touch), razen dobrega starega klasičnega, ki je edini še vedno zelo podoben prvotni zasnovi iz daljnega leta 2001. Podobnost sicer vidimo tudi v četrti generaciji Shuffla, saj so se po tretji generaciji na samo ohišje vrnili gumbi za prekinitev oz. nadaljevanje predvajanje glasbe ter preskok na skladbo naprej oz. nazaj, poleg gumbov za spreminjanje glasnosti. Na tretji generaciji Shuffla so se gumbi za upravljanje s skladbami nahajali na slušalkah, kar je pomenilo, da je v preteklosti najmanjši in najcenejši iPod zahteval posebno izvedbo le-teh. Pri novem bo na voljo 5 barv, baterija bo zadoščala za do 15 ur poslušanja glasbe, dvogigabajtna različica pa bo v ZDA stala 49 ameriških dolarjev.
Nano je bil sicer po velikosti do sedaj veliko bolj blizu klasičnemu iPodu kot Shufflu, a to s šesto generacijo (poleg dveh generacij iPod Mini) ne drži več. Dobro znanega okroglega koleščka, t.i. click-wheel-a, s katerim se je navigiralo po menijih in upravljalo s skladbami, ni več. Nano je zdaj namreč močno pomanjšan iPod Touch, saj je komaj kaj večji od Shuffla, a namesto fizičnih gumbov za upravljanje skrbi majhen na dotik občutljiv zaslon. Le-ta seveda v Applovem slogu podpira več hkratnih dotikov. Barv bo tokrat 6 (dodana je še rdeča iz nabora Product RED), baterija je dovolj zmogljiva za celih 24 ur poslušanja glasbe, a bo v primerjavi s Shufflom cena in kapaciteta pomnilnika višja - $149 za 8 oz. $179 za 16 gigabajtov pomnilnika.
Po predstavitvi četrtega iPhone-a smo jasno pričakovali podobno osvežitev še v naboru iPod Touch. Z nekaj več kot dvomesečno zakasnitvijo smo jo pričakali s pričakovanimi specifikacijami. Centralni procesor je Applov A4, zaslon je enak kot na iPhone 4, torej Retina Display z ločljivostjo 960 x 480 pik, naložen je iOS 4.1 z igričarjem prijaznim Game Centrom, podprto je snemanje v visoki ločljivosti ter Face Time, itd. Oblika je drugačna od iPhone 4 ter je praktično enaka prejšnjim generacijam iPod Touch. Cene so za enako kapaciteto pričakovano višje kot za iPod Nano, $229 za 8 GB, $299 za 32 GB oz. $399 za 64 GB pomnilnika za hrambo skladb, medtem ko manjkata 16-gigabajtna in glede na pretekle razširitve pričakovana 128-gigabajtna opcija.
Ob takšni prenovi nabora prenosnih predvajalnikov glasbe je seveda primerno, če se nekoliko prenovi še programsko opremo za njihovo upravljanje. Za to so pri Applu poskrbeli z 10. izdajo iTunes, ki je, zanimivo, šele zdaj v ikoni izgubila dobro staro zgoščenko, predmet, pri koncu katerega aktivno sodeluje prav Apple. Poleg nove ikone je pomembnejša še ena novost, Ping. Ping je Applov poizkus v socialnih omrežjih, osredotočenih na glasbo. Po predstavitvi je bilo na spletu (predvsem Twitter) mogoče slišati razne komentarje, od tega, da Ping pomeni konec Last.fm-a, do spraševanja kaj nam bo Ping, če imamo Last.fm in Blip.fm že nekaj let. Kakorkoli že, Ping bo omogočal ustvarjanje kroga prijateljev, kakor se za socialna omrežja spodobi, a bodo med njimi lahko tudi izvajalci, ki so vam všeč. Vsem prijateljem boste lahko povedali, da se udeležujete prihajajočega koncerta, katerih je v bazi okrog 17.000. Poleg iTunes 10 bo Ping v prihodnosti vgrajen še v iPod Touch in iPhone.

Zgoščenke ni več!

vir: engadget
Poleg novosti je Steve Jobs na prireditvi razkril še nekaj zanimivosti, npr. da so od leta 2001, ko so predstavili prav prvi iPod, prodali že 275 milijonov glasbenih predvajalnikov z nezgrešljivimi belimi slušalkami. Obenem v Cupertinu trdijo, da imajo pod nadzorom 50% prenosnega igričarskega trga, zahvaljujoč iPod Touch. Slednjih naj bi se dandanes prodalo več kot Nintendovih DS-ov in Sonyjevih PSP-jev skupaj, a je treba omeniti, da je Nintendo prodal že 132 milijonov DS-ov. Če to številko primerjate s 120 milijoni prodanih naprav z iOS, katerih večina je verjetno iPhone, vse skupaj postane nekoliko čudno.

37 komentarjev

Cancer ::

S temlem nanotom so ga malo posrali. :/

Khamul ::

Klele bo zabavno brat commente, ko se bo vnel... Jihad med Apple fani in nasprotniki :D

IvoJan ::

je že kaj znano kdaj bodo naprodaj pri nas?? nevem katerega naj kupim... shuffla ali nana -.-
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|32gb 6000 CL32 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

Zero0ne ::

Khamul je izjavil:

Klele bo zabavno brat commente, ko se bo vnel... Jihad med Apple fani in nasprotniki :D


Stallman je edini Bog, smrt nevernikom!!!1

Po mojem mnenju je Apple odlična firma kar se tiče hardwara. Ampak ne kupim nobenega njihovega hardwara, kjer se ne da GNU/Linuxa gor naložit. :O
uname -o

axee ::

Cancer je izjavil:

S temlem nanotom so ga malo posrali. :/


Meni je pa zelo všečen.. nekje vmes med shufflom in starim nanotom.. velikost zaslona ostane ista, samo znebili so se fizičnih gumbov..

JurijTurnsek ::

2GB predvajalnik za $49?
http://www.slatnaskejta.com

djordjevic ::

Končno so se znebili tistega debilnega gumba na nanu. Pozdravljam potezo sto na uro.
No grave is deep enough to keep us in chains.

js osebno ::

Nano je pa smešen. Odvzeli so mu kamero, odvzeli so mu kolešček, zmanjšali zaslon in le-tega naredili občutljivega na dotik. Za isto ceno.

bluefish ::

JurijTurnsek je izjavil:

2GB predvajalnik za $49?
Bi ga rad zastonj?

JurijTurnsek ::

bluefish je izjavil:

JurijTurnsek je izjavil:

2GB predvajalnik za $49?
Bi ga rad zastonj?

Verjetno morajo extra plačevati, da samo zanje delajo 2GB spominske module.
http://www.slatnaskejta.com

Bor H ::

Lahko bi dal 4Gb v shuffla, je pa pol težko po njem navigirat.

Mi je pa zanimiva, podobna velikost shuffle in nano, pa ima nano 24, shuffle pa le 15ur avtonomije. Kljub pomanjkanju zaslona. Se mi pa zdi da bi večina raje dala 230 za toucha kot pa 150 za nanota, dobiš precej več. Uglavnem, zdi se mi da je nano tak bastard child med touchom pa shufflom.

Aja, classica bi lahko povečal iz tistih 160, al pa počas ga šaltal na flash, še zmerej obstaja velik ljudi, ki jim je 64 premal za celo zbirko.

krho ::

Ne za tečt je tuch prevelik in pretežak. Nano je pa ravno pravi :) Sam imam sicer 4to generacijo..
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Lonsarg ::

Tale Nano je prov huda zadevca! Tok je luškan, da bi ga kar imel, čeprav muske ne poslušam skoraj nič:P

Samurai ::

Zopet bodo nastradali kitajci, ko bodo mogli delat po 16ur na dan in več, da bodo zmožni dostavit dovoljšno količino.

Števile so pa napihnjene,kot tudi vemo da je navaden čevljar naredil 2x več čevljev kot pa parov čevljev. Vse za propagando!

ikeman ::

Zero0ne je izjavil:


Ampak ne kupim nobenega njihovega hardwara, kjer se ne da GNU/Linuxa gor naložit. :O


Ni tako hudo.. konec koncev laufas *nix platformo. Imas dober JB community in http://linuxoniphone.blogspot.com ;)

kmetek ::

JurijTurnsek je izjavil:

2GB predvajalnik za $49?


v slo 59€ :p

PrimozR ::

4 GB je na ebayu okrog 45 EUR. Sicer prejšna verzija brez gumbkov, a vseeno :)

LuGi ::

Ojoj tale nano se mi pa nikakor ne dopade ;((

Glodko ::

Meni je žalostno da so dosodili classicu smrtni strel, pa je dejansko edini, ki še ustreza filozofiji in namenu nekdanjih iPodov.

r0ker ::

"...vse skupaj postane nekoliko čudno. "
LoL'd really hard. Dobra izbira besede :D

PrimozR ::

Glodko je izjavil:

Meni je žalostno da so dosodili classicu smrtni strel, pa je dejansko edini, ki še ustreza filozofiji in namenu nekdanjih iPodov.

Smrtni strel? What do you mean?

Glodko ::

No gledal sem konferenco ko je Jobs rekel da so prenovili VSE iPode, seveda potem o classicu ni bilo duha ne sluha. Pomoje ga bodo kmalu ukinili saj ne prinaša mikro dohodkov v obliki iger in aplikacij. Verjetno bi ga že če ne bi bil flash še vedno tako drag. :8)

trnvpeti ::

in nano je zgubil video

gzibret ::

Mogoče so to naredili zaradi tistih podstavkov za jajca :)). Drugače pa - všečno.
Vse je za neki dobr!

recmajkemi ::

Kamera je bila res nekaj najboljšega na nanu 5g. Le postavljena je bila nerodno. Škoda ker so jo odvzeli, če bi jo obdržali in mogoče celo malo posodobili bi že naročeval 6g ...

bluefish ::

Eh, tista kamera s 640 x 480 je vseeno, ali je ali je ni.

Bistri007 ::

Leta 2002 so izdali 20GB iPod. Danes smo 2010, pa je vseeno polovica predstavljenih "novosti" pod 20GB. Kaj ko bi izdali kak 320GB Classic...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

lurker ::

Glede na to, da so kitajski ponaredki vsaj 2x boljši in 5x cenejši, ne bi smel bit problem kupit 320Gb iPro.

Pa še z iTunes ne dela, kar je dodaten plus.

FireSnake ::

Khamul je izjavil:

Klele bo zabavno brat commente, ko se bo vnel... Jihad med Apple fani in nasprotniki :D


Podnapise, prosim!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Masamune ::

jaz sem vesel, da je izšel tanov ipod shuffle.
sem namreč zelo zadovoljen lastnik pred-prejšnjega modela, ki mi že nekaj let dnevno služi, ko sem na kolesu, ali ko tečem. me je nekajkrat orng dež ujel in še vedno dela brezhibno. sem pa zamenjal kar nekaj parov slušalk, zaradi znoja, ki jih prej ali slej uniči - in zaradi slušalk predzadnja verzija pri meni ni prišla v poštev.
lp, j

GregiB ::

Zgleda, da ta novi nano nima "built in" sprejemnika Nike+ :(

Bo treba spet reciever natikat... Sicer pa sploh ne vem, zakaj ga še uporabljam... poleg Garmina FR405...??
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Cancer ::

Apple Ipoda classica ne misli ukiniti... Je pa res že čas za kakšen updejt.

techfreak :) ::

Bor H je izjavil:

Mi je pa zanimiva, podobna velikost shuffle in nano, pa ima nano 24, shuffle pa le 15ur avtonomije. Kljub pomanjkanju zaslona.

Avtonomija je verjetno mišljena za predvajanje glasbe, kadar je zaslon izklopljen.

matejdro ::

V čem je point dati 49$ za 2GB predvajalnik brez zaslona, ko pa dobiš za isti denar 4GB predvajalnk z zaslonom? Majhnost?

PrimozR ::

QoS :P

Seto ::

Nano je vidt kar lušten, samo način upravljanja prek zaslona za ta tip naprave ni najbolj primeren. Pri tipkah se namreč lahko pritisne kakšno reč tudi brez, da pogledaš v zaslon (npr. kar iz žepa ali, če je kam pripet), tu pa je potrebno gledat na zaslon, da se ve, kaj pritisnit. Sploh, ker se orientacija prikaza obrača in si ne da zapomnit, kje je kaka komanda. Bo pa sigurno prodajan, ker med mini predvajalniki mu po dizajnu ni enakega. Ostale dva pa nista presenetila.
Slovenski Android portal http://slo-android.si

matejdro ::

Če sem prav razumel, se orientacija ne bo obračala samodejno,ampak jo obrneš ročno. Ampak ja, se strinjam, da je lepo, če lahko kar iz žepa kaj stisneš. Verjetno bodo to poskušali nadomestiti s gumbi na slušalkah, tako kot je to imel shuffle.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple izdal iOS 5, iTunes 5, iCloud in Mac OS X 10.7.2

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
2711526 (9297) MrStein
»

Applova predstavitev - iOS 5, iCloud, iPodi, iPhone 4S (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
12436412 (30804) Lonsarg
»

Apple WWDC: iOS 5

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
219130 (7736) zee
»

Apple ipod nano ali touch?!

Oddelek: Pomoč in nasveti
51574 (1456) caribbean
»

iOS 4 je prispel (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
11531294 (28274) PrimozR

Več podobnih tem