» »

Scanning BIOS image in hard drive?

Scanning BIOS image in hard drive?

tyara ::

Pozdravljeni,

PC se mi ne zažene. Na začetku mi na črn zaslon napiše:

Scanning BIOS image in hard drive.....
BIOS Auto-recovering.....

in potem se vedno znova zaganja. Kaj bi bilo lahko narobe? Je morda crknil disk?
Hvala in lp

Duhec ::

Prej osnovna plošča. Povej model.

tyara ::

Gigabyte S-series GA-965P-DS3 S3

xardas212 ::

Si probal vse odklopit iz napajnja ter baterijo na os. plošči za kako minuto ven...?

tyara ::

izklopil sem vse iz vtičnice, baterijo na plati pa nisem ven jemal.
A bi to znalo pomagat, mislite, da je problem v plati?

tyara ::

vzel sen baterijo ven za uro in pol, vendar ni spremembe.
ali je 100%, da je problem z matično ali morda kaj drugega ima kdo še kako idejo? Disk dela, ker sem ga priklopil v drug PC.

_Dejan_ ::

Ni problem z matično ampak si verjetno flashal napačen BIOS in se ti je BIOS sesul. Ko flashaš bios te vedno vpraša če želiš narediti backup na HDD. Sedaj poglej katere fajle morš dat na HDD in jih z drugim pc-jem prekopiraj in zaženi pc. Potem se bo bios restoral in bo delalo bp...
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)

Duhec ::

Če bi flešal bios bi povedal !
Vseeno naredi Clear Cmosa. (Izštekaj 220V kabel, stisni tipko za vklop, da se izpraznejo kondenzatorji, kratko skleni jumper, ki je poleg baterije, ki jo pustiš na miru, počakaj kako minuto, razkleni jumper, vtakni 220V kabel in vklopi)
Poročaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Duhec ()

5er--> ::

Sem imel isti problem z eno starejšo gigabyte matično. Bios se en dan odloči, da se bo scorruptal in stvar je fuč. Pa nekaj se hvalijo z dual-bios tehnologijo, ki naj bi varovala pred takimi stvarmi... (aja... čipa sta seveda prilotana na matično. :P )

Lahko poskusiš rešit stvar s temle člankom.

tyara ::

dejan kaj pomeni flashat bios niti ne vem:)
je pa res, da sem mel priklopljen monitor in sem nato brez, da bi ugasnil PC preklopil kable na drugi monitor in ker ni bilo slike sem resetiral in nastala je težava.

duhec
ok izklopim glavni kabel, pritisnem tipko za vklop...narprej pa ne razumem
"kratko skleni jumper"?

misek ::

5er, dual-bios pomeni samo to, da imaš vedno enostavno možnost nadgradnje BIOS-a, če le-ta več ne deluje. V nasprotnem primeru moraš flash pomnilnik programirati z zunanjim programatorjem.

Duhec ::

@tyara, še povej, če lahko prideš v Cmos nastavitve biosa takoj od začetka, če pritiskaš DEL tipko (možno tudi F2 ali F10) ?

Poizkusi še tole:
Prenesi si zadnjo vsebino biosa iz http://download.gigabyte.eu/FileList/BI...

Ko poženeš ti naredi 3 datoteke:
autoexec.bat
flashspi.exe
965PDS3.F14

To je namenjeno, če sistem bootaš iz disketne enote ali usb ključka v DOS načinu in štartaš potem datoteko autoexec.bat, ki požene flashspi.exe program, on pa pretoči vsebino 965PDS3.F14 v bios.

Ampak, ker se ti sistem ne boota iz diskete ali usb ključka (vsaj povedal nisi tega) potem lahko poizkusiš še sledeče, če seveda imaš disketno enoto:
Skopiraj samo datoteko 965PDS3.F14 na disketo, jo vstavi v disketno enoto in ugasni pc, odklopi sata ali ide podatkovni kabel za disk, vklopi pc in upaj, da bo bios procedura iskala namesto na disku zdaj na disketni enoti to flash datoteko in jo sprogramirala.
Poročaj.

p.s.
S pojmom "kratko skleni jumper" sem mislil na tisti konektorček z dvema kontaktoma, ki jih premostiš (narediš briko-kratek stik med njima), Ta konektorček se nahaja neposredno blizu baterije na osnovni plošči in zraven navadno piše CLR_CMOS, nekaj takega. V glavnem moraš ta dva kontakta kratko skleniti in počakati kako minuto, seveda pri odklopljenem 220V kablu.

tyara ::

v bios ne morem pridet in nobena tipka ne prime. Takoj ko se prižge komp je črno in piše kot sem omenil, ter se ponovno resetira.

disketne enote nimam vendar bi jo lahk iz drugega kompa dobil sm nevem če mam kako disketo:) bom to nazadnje probal. Sedaj sem pa vtaknil izvijač med jumper kjer piše clr_cmos kot praviš, da vidmo ce bo kaj bolje. bom poročal.

se mi je pa sedaj šeena težava pojavila k sem šaral po plati. prej ko sem prižgal PC je ventilator na procesorju se vrtel, sedaj pa sm neki trza in se ne premika, kaj bi to lahko blo? mnde nisem se kaj poskodoval, to se mi je začelo pojavlat ko sem tist kablček(izklopil in nazaj vklopil) ki je na gumb za prizgat komp vezan.

5er--> ::

misek je izjavil:

5er, dual-bios pomeni samo to, da imaš vedno enostavno možnost nadgradnje BIOS-a, če le-ta več ne deluje. V nasprotnem primeru moraš flash pomnilnik programirati z zunanjim programatorjem.

Matična ima 2 čipa. Če eden ne dela (zaradi katerega koli razloga), lahko nadaljuješ boot z drugim ali pa popraviš prvega... v glavnem stvar je v praksi crap (sicer te teme in podobnih po internetu, kjer stvar kar na lepem crkne, ne bi bilo). ;)
 DualBIOS

DualBIOS

tyara ::

@Duhec
Probal sem sklenit clr_cmos vendar ni spremembe. Našel sem ene par disket, tako, da bom probal še zadnjo možnost kot si omenil.
Če prav razumem moram na disketo samo ta file posnet 965PDS3.F14 ali lahko vse tri?

Duhec ::

Ne, dovolj je samo ta fajl.
Sicer se na ta način fleša bios preko tipke End ob zagonu, samo tebi se očitno (žal) to ne izpiše.

misek ::

Poskusi skopirati ta BIOS file na trdi disk v osnovni direktorij (c:\).

Slobos ::

Meni se zdi da ima ta plošča neko tovarniško napako.

Dej CD z biosom not (original od matične) in probaj rebootat toliko krat dokler ne začne loadat c CD-ja

Eni pravijo da so probali 30 krat z to ploščo pa jim je ratalo, eni so pustili mašino vgasnjeno in probali po nekaj urah in je ratalo iz prve...


Pa kontaktiraj gigabyte.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Slobos ()

tyara ::

@Slobos
Meni se zdi da ima ta plošča neko tovarniško napako.


Hm mogoče, sm nevem zakaj mi je potem tri leta PC lepo delal.

Dej CD z biosom not (original od matične) in probaj rebootat toliko krat dokler ne začne loadat c CD-ja


Hvala za nasvet, bom tudi to opcijo sprobal. Čez kak dan-dva pridem domov in bom poskusil z vsemi nasveti ter poročal o rezultatih.

Slobos ::

Hm mogoče, sm nevem zakaj mi je potem tri leta PC lepo delal.


Glede na model plošče ki si ga dal in proizvajalca pa sem ugotovil da nisi edini, ki ima tak problem. Zato pravim da kontaktiraj gigabyte, ti bodo oni znali povedat. Serviserji mogoče samo če so od prodajalca verjetno bodo klatli marsikaj samo da ne povejo da nisi edini s problemom.

Pol ostane navit procesor ali plošča, električni sunki iz omrežja samo to so bolj filozofske, ker je BIOS kot USB ključek ali pa telefonske na SIM kartici. Zdej če ti krepa čip pol si gotov samo si videl kaj sem ti pisal. So poskušali iz obupa na 30 krat in potem je šlo. To se mi zdi bolj taka inženirska površnos pri načrtovanju. Se zgodi enkrat na 10.000. Takih je malo morje zato full opreme ne dela tako kot mora, samo vsi pol rečejo da je kriv MS (pa ne da so oni perfektni ma tudi za vse niso krivi).

tyara ::

hm poročam o neuspešnih rezultatih:S

1.) probal sem nasvet Slobosa z cd-jem in ni haska.

2.)te tri file sem skopiral na c:\ disk kot mi je svetoval misek
autoexec.bat
flashspi.exe
965PDS3.F14
tudi ni spremembe

3.) izklopil sem disk in cd-rom ter priklopil disketno enoto. Vstavil sem disketo z filom 965PDS3.F14 kot je svetoval duhec. Tudi ni bilo spremembe, probal sem še z disketo z vsemi fajli pa tudi nič. NI bilo niti slišat, da bi kaj poskušal brat z diskete.
Bila je edino manjša sprememba, da mi je v tem primeru ko je bila samo disketna enota vklopljena na zaslonu pisalo samo "Scanning BIOS image in hard drive" brez "BIOS Auto-Recovery".

4.) probal sem tudi s USB ključem na katerem so bili omenjeni fajli in tudi nič.


Ima še kdo kakšno idejo oz nasvet kaj bi se še dalo poskusit,
ali naj matično zalučam v smeti in kupim novo.

misek ::

Tisti "BIOS Auto-Recovery" ni bil pod točko 3 ker ni imel trdega diska z datoteko. Morda bi moral BIOS datoteko preimenovati v nekaj specifičnega.

S kod si? Morda se jaz poigram z njo.

DeeCoy ::

js bi reku, da se pomen s kakim izkušenim popravljalcem plat, js mam enga iz lublane, pa ti dam tel. če hočeš...
Ker če neveš kje je CRL_CMOS, in si dal za stik namesto jumperja "šraufnciger", potem že nisi nevem kako nadarjen računalničar.. res raje poklič koga, ki ve za kaj se gre ;)

tyara ::

Ker če neveš kje je CRL_CMOS, in si dal za stik namesto jumperja "šraufnciger", potem že nisi nevem kako nadarjen računalničar.. res raje poklič koga, ki ve za kaj se gre ;)


hehe:)) res je, nisem nek računalničar zato sprašujem tukaj na forumu. Znam odpret mašino pa kej priklopit in to je to. Rabim samo ideje in navodila:) Pred to temo nisem niti vedel kaj je to CLR_CMOS ampak sem ga pa našel:) Sem pa šeenkrat sklenil CLR_CMOS improvizirano z žico za spajkanje:)

Zavedam pa se tudi dejstva, da če dam plato nekemu serviserju v pregled mi bo pobral najmanj 20 evrou, na koncu pa mi bo verjetno rekel, da je zanič. Raje dam še 30 več pa kupim novo plato.

Če ima tvoj kolega kakšno idejo kar bi še sprobal bi bil zelo hvaležen, sicer bom primoran kupit novo plato. Dovolj bi mi bilo, da mi nekdo zaneslivo reče, da se ne da popravit. Ker če ni neke programske rešitve se mehanskih okvar tako ali tako ne popravlja. Vsaj takšne izkušnje sem imel z okvarjenimi deli.

misek ::

Če poznaš koga z enako ploščo priključi svoj disk na to ploščo. Nato v BIOS-u naredi backup le-tega - poglej navodila za ploščo kako. Nato ta disk priklopi nazaj na svojo ploščo in ti bo na disku našla BIOS file in skopirala v BIOS. In plošča bi morala oživeti. Vsaj v teoriji :) Zato sem se ti javil da se poigram z njo pa sva predaleč narazen. Če pa hodiš kaj v MB pa se lahko dobiva...

Kolikor berem BIOS na disku ni samo navadna datoteka ampak se nahaja na posebnem mestu imenovanem Hidden Protected Area (HPA).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: misek ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Težave z grafično kartico

Oddelek: Pomoč in nasveti
204044 (3762) zack069
»

Zaflashan Bios Gigabyte GA K8N SLI

Oddelek: Pomoč in nasveti
262269 (1961) Domini tm
»

Test matičnih ploŠč - kje so clr cmos zobci

Oddelek: Strojna oprema
163382 (3085) Siddh
»

bIOS Matična plošča gigabyte - POSODOBITEV BIOSA

Oddelek: Pomoč in nasveti
203837 (3386) fr4nc
»

Težave z zagonom računalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
171983 (1780) solatko

Več podobnih tem