» »

Zunanji disk buffalo ali WD?

Zunanji disk buffalo ali WD?

lukamarti ::

Pozdravljeni,

malo sem prebiral po forumu in ugotovil, da je poleg western digital diskov priljubljen tudi buffalo.

Zanima me, kakšne so kaj prednosti med njima. Na internetu ne najdem nobenih primernih testov. Sam namreč iščem zunanji disk z 1tb ali več prostora, 7200 obratov/minuto, vsaj 16mb predpomnilnika... Kako pa je s tem usb 3.0 in 2.0? Nekje sem gledal da podpira vse... Je potrebna kakšna menjava kabla ali je pač vse eno če je v USB 2.0 priklopljen kabel za USB 3.0 (vem, hitrost bo za usb 2.0).

Naprošam vas za kakšen nasvet in razlog, zakaj naprimer kupiti WD oz Buffalo. Gre še vedno bolj zaupati WD? Kateri so bolj trpežni...

Lep pozdrav in hvala

Izi ::

lukamarti je izjavil:

iščem zunanji disk z 1tb ali več prostora, 7200 obratov/minuto, vsaj 16mb predpomnilnika...

Če kupuješ USB disk je število obratov in predpomnilnik popolnoma nepomembno, ker je daleč najpočasnejši člen v verigi USB vodilo. Na USB 2.0 disk ne bo prišel niti do polovice svojih zmogljivosti, zato je povsem vseeno kako hitrega vzameš.
Drugače pa so vsi USB-ji med seboj kompatibilni. USB 3.0 napravico boš brez problema lahko priklopil tudi na USB 2.0 ali celo USB 1.0 vodilo.

Če se ti gre kaj za hitrost potem pozabi na USB in kupi zunanji disk z eSATA priključkom. Seveda preveri, če imaš eSATA konektorje na zadnji strani računanlika, vse matične plošče zadnjih 5 let ali nekaj takega bi morale imeti zadaj 1 ali 2 eSATA priključka.

USB ima samo eno prednost, in sicer da zunanji disk ne rabi dodatnega napajanja, ker dobi dovolj elektrike kar direktno iz USB konektorja. Pa še to deluje samo na 2,5" diskih, stari 3,5" diski tudi prek USB rabijo dodatno napajanje.
So pa tudi 2,5" diski že dosegli 1 TB, ampak so pa seveda opazno dražji od 3,5". Se pa vseeno splača vzeti 2,5", ker je mnogo tišji, se manj greje, porablja manj elektrike in seveda ne rabiš okoli vlačiti dodatnega napajalnika.

Imaš 3 vrste zunanjih diskov:
1. 3,5" USB zunanji disk je še najslabša možnost od treh. Cena + , Hitrost - , Prenosnost -
2. 3,5" eSATA zunanji disk, če rabiš hitrost, velike kapacitete več kot 1 TB in nizko ceno. Cena + , Hitrost + , Prenosnost -
3. Če pa rabiš prenosnost in kapacitete do 1 TB pa kupiš 2,5" USB disk, ki ga lahko vtakneš v vsak žep in ga uporabljaš kot USB ključek brez dodatnih napajalnikov. Cena - , Hitrost - , Prenosnost +

Samo druga možnost ima 2 plusa.
Ampak, če boš zunanji disk dosti prenašal naokoli potem se splača dati nekaj več denarja za tretjo možnost, boš bolj zadovoljen. Čeprav so USB 2.0 diski približno polovico počasnejši od eSATA diskov je hitrosti še vedno dovolj in je majhnost diska in odsotnost zunanjega napajalnika bolj pomembna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

lukamarti ::

Hvala ker ste se potrudili in tole malo bolj razložili.

Sam bom disk potreboval bolj za shranjevanje podatkov oziroma za arhiviranje in ga nimam namena kaj preveč nositi s seboj, tako da me velikost ne bi motila. Ker imam namen pobrati podatke z računalnikov, ki so stari tudi po 10 let, verjetno eSata ne pride v upoštev. Oziroma bi prišel upoštev če se lahko povežejo tudi preko usb?

Drugače pa nameravam kupiti 3,5 disk, vendar sedaj ste me malo zbegali s tem USB in sSATA. Ta disk pa bi bil pripravljen odšteti tam nekje do 160EUR... Ali so diski z kapaciteto 2tb počasnejši, kot tisti ki vsebujejo 2x po 1tb oziroma 1,5tb?

Izi ::

lukamarti je izjavil:

Ali so diski z kapaciteto 2tb počasnejši, kot tisti ki vsebujejo 2x po 1tb oziroma 1,5tb?

Ne, v resnici je ravno obratno. Diski z večjo kapaciteto so načeloma hitrejši od tistih z manjšo.
Ampak kot sem omenil je USB 2.0 dokaj počasen za današnje diske in bo upočasnil tudi najpočasnejši trdi disk, ki se ga da danes kupiti.
Prenos podatkov preko USB 2.0 v praksi je vedno manj kot 40 MB/s. Sami trdi diski pa so danes zmožni povprečno dosegati nekje med 60 in 80 MB/s, najhitrejši modeli že okoli 100 MB/s.
USB 2.0 torej tiste hitrejše trde diske upočasni že za polovico.

Zato sem zgoraj omenil, da ni treba preveč gledati na hitrost zunanjega trdega diska, ker nikakor ne bo šlo preko 40 MB/s, kolikor dovoli USB 2.0 vodilo.
Mogoče je celo bolje vzeti disk z manj obrati, ker bo tišji in se bo manj grel, tistih slabih 40 MB/s bo pa še vedno z lahkoto dosegel.

lukamarti ::

Kaj pa sama izbira med WD in buffalo diski?

Izi ::

lukamarti je izjavil:

Kaj pa sama izbira med WD in buffalo diski?

Za Buffalo diske nisem še nikoli slišal kar pomeni, da prav hudo znani ne morejo biti :D
Z WD pa ne moreš zgrešiti, kar se trdih diskov tiče so specialisti.

Zvezdica27 ::

lp,

Mediamarkt, Avstrija. WD 1,5 TB za 89 ojrov, pri nas isti 119 ojrov.

tenkjuverimeni,

zz


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zunanji trdi disk (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
6514254 (11485) Dromar
»

Zunanji disk na USB napajanje

Oddelek: Kaj kupiti
91967 (1677) blackbfm
»

Kateri 1TB disk kupiti? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
29533855 (14005) xyxyxyxy
»

eSATA zunanji disk

Oddelek: Strojna oprema
134659 (3518) kmetek
»

Priklop zunanjega diska

Oddelek: Strojna oprema
493725 (2978) Stoyc

Več podobnih tem