Forum » Operacijski sistemi » Userji v Win2000
Userji v Win2000
kuntek ::
Me nekaj glede userjev v Win2000 zanima:
1. Kje naj preberem (kaki naslovi) kaj lahko z userji vse počnem (kaj lahko in kaj ne smejo).
2. V bistvu bi rad naredil userja, ki bi imel neko kvoto na disku (svoj direktorij) in bi tam lahko instaliral kaj bi hotel. Ne bi pa smel nič po sistemu šarit in podobno. Vse kar bi instaliral bi videl samo on (in seveda admin). P še kake direktorije in diske bi mu prepovedal gledat................
3. Kako lahko kot Admin instaliram programe in da jih vidi samo Admin? Jih ne morejo drugi uporabljati.
4................
1. Kje naj preberem (kaki naslovi) kaj lahko z userji vse počnem (kaj lahko in kaj ne smejo).
2. V bistvu bi rad naredil userja, ki bi imel neko kvoto na disku (svoj direktorij) in bi tam lahko instaliral kaj bi hotel. Ne bi pa smel nič po sistemu šarit in podobno. Vse kar bi instaliral bi videl samo on (in seveda admin). P še kake direktorije in diske bi mu prepovedal gledat................
3. Kako lahko kot Admin instaliram programe in da jih vidi samo Admin? Jih ne morejo drugi uporabljati.
4................
JLP ::
Taprva stvar k jo preber je Windows Help.
V Windows 2000 je ta zelo kvalitetna in obsežna.
V Windows 2000 je ta zelo kvalitetna in obsežna.
Live long and prosper!
andrej ::
1. najprej preberes Help. Na pro sistemih dokumentacija, sicer ni tako obsezna zato pa je server dokumentacija zlo dobra. Poglej pa tudi na netu na MS w2k strani...
2. za kvote rabis NTFS. Drugace pa enostavno ustvaris uproabnika, potem pa gres na en disk, right click pa quotas pa potem lahko tam nastavis.
3. to je odvisno od programa. V vecini primerov pa zadostuje da odstranis bliznjice (iz All Users folderja) in potem po moznosti nastavis security na datotekah od programa - zoper na NTFS particiji.
4. za to tocno zal ne vem odgovora
2. za kvote rabis NTFS. Drugace pa enostavno ustvaris uproabnika, potem pa gres na en disk, right click pa quotas pa potem lahko tam nastavis.
3. to je odvisno od programa. V vecini primerov pa zadostuje da odstranis bliznjice (iz All Users folderja) in potem po moznosti nastavis security na datotekah od programa - zoper na NTFS particiji.
4. za to tocno zal ne vem odgovora
Zakaj ne morem nič instalirat, če sem prijavljen kot ne drugi user (Power User). Probal sem instalirat kar nekaj prog in igerc (dreamweaver4, PhotoShop, ICQ...) pa mi vedno napiše, da moram imeti dostop kot Admin. Kaj ne morem nič instalirat razen, če nisem Admin???
JLP ::
Kot power user verjetno nimaš dovolj pravic da bi se inštalirala kaka datoteka al pa kej šarl po registru.
Je pa to odvisno od programa in kaj se pri inštalaciji dogaja.
Nekako je normalno, da se vse stavri inštalirajo kot admin. Ta ima vse pravice in takrat lahko inštalacija naredi tisto kar je treba.
Je pa to odvisno od programa in kaj se pri inštalaciji dogaja.
Nekako je normalno, da se vse stavri inštalirajo kot admin. Ta ima vse pravice in takrat lahko inštalacija naredi tisto kar je treba.
Live long and prosper!
ti programi, ki si jih probal instalirat so nekoliko starejsi in se ne podpirajo novejsega w2k security modela, ki je dosti bolj zaprt kot pri NT4. Naceloma lahko tudi navadni userji instalirajo stvari, ampak bodo te programe lahko samo sami uporabljali... Power userji imajo v w2k podobne pravice kot navadni userji v NT4...
Zakaj pa potem še nič nisem mogel instalirat kot PowerUser (sem probal kar nekaj programov).
Pa še eno vprašanje. Kako nevarno je, če delaš nonstop kot Admin in si 24h priključen na net. Nekje sem prečital, da ni dobro bit gor nonstop kot Admin (zaradi trojancev in podobno)....
Pa še eno vprašanje. Kako nevarno je, če delaš nonstop kot Admin in si 24h priključen na net. Nekje sem prečital, da ni dobro bit gor nonstop kot Admin (zaradi trojancev in podobno)....
kot je JLP ze prej reko, nekateri programi sarijo po registru, Power Userji pa nimajo veliko pravic v registru. V w2k so to zelo zaostrili...
pod adminom pa nikakor ni dobro delat - niti takrat ko nisi priklucen na net. Admin account uporabljaj samo ce moras kaj instalirat.. drugace pa bodi navadni user, ker ce ze dobis kaksenga trojanca lahko naredi samo tiste stvari, ki jih lahko naredi navadni user. Ce pa si pod adminom pa lahko naredi prav vse...
pod adminom pa nikakor ni dobro delat - niti takrat ko nisi priklucen na net. Admin account uporabljaj samo ce moras kaj instalirat.. drugace pa bodi navadni user, ker ce ze dobis kaksenga trojanca lahko naredi samo tiste stvari, ki jih lahko naredi navadni user. Ce pa si pod adminom pa lahko naredi prav vse...
Pa imam spet en problem. Čez noč mi je crknil internet na drugih userjih. Če se prijavim kot Admin dela normalno, ko pa kot kak drug user pa NE dela. Nič nisem spreminjal in prej je delalo normaln. Mam kabelski. Kaj naj storim???
prijavi se kot admin in napisi v command promptu ipconfig /all. Enako stori za navadnega uporabnika in poslji kaj dobis...
Loki ::
Kaj pa, ce mas antivirusa in firewall?
A je se zmerej bolje bit prijavljen kot navadni user?
A je se zmerej bolje bit prijavljen kot navadni user?
I left my wallet in El Segundo
da. ponavadi taksni programi ne tecejo v kontekstu uporabnika, ki je trenutno prijavljen ampak uporabljajo poseben accout rezerviran za servise...
Kot Admin se instaliral MM Jukebox in dela normalno. Ko pa ga hočem pognat kot navaden user mi nekaj teži o nekih direktorijih in tralala, torej ne morem uporabljati programa. če pa tega istega userja spremenim v Power user pa program spet dela normalno. Kako naj uporabljam program kot navaden user???????
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Poganjanje Windows brez administratorskih pravic varneje (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 16267 (14131) | noraguta |
» | 0-day varnostna napaka v MS Word (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Varnost | 13007 (9541) | MrStein |
» | Kako varen je Microsoftov požarni zid? (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Varnost | 5807 (5807) | gumby |
» | Varnost v sistemih WindowsOddelek: Novice / Operacijski sistemi | 2813 (2813) | Mercier |
» | kako se izogniti hackanjuOddelek: Pomoč in nasveti | 2081 (1255) | billy |