» »

Velika Britanija ukinila ContactPoint

Velika Britanija ukinila ContactPoint

BBC - Britanska koalicija konservativcev in liberalnih demokratov, ki je po zmagi na majskih parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji prevzela vodenje države, je po prevzemu oblasti predstavila koalicijski program. V njem so med drugim obljubili tudi, da bodo Veliko Britanijo preoblikovali v manj policijsko državo in ena izmed zavez je bila ukinitev registra mladoletnikov ContactPoint. Lepo je videti, da ni šlo zgolj za leporečje in mrtvo črko na papirju, marveč so obljubo izpolnili. Prejšnji teden so bazo podatkov ukinili, podatke pa bodo v dveh mesecih uničili.

Povod za vzpostavitev ContactPointa je bila ugrabitev Victorie Climbie, ki se je končala tragično. Preiskava je tedaj pokazala potrebo po boljši izmenjavi informacij med različnimi agencijami in službami, ki so bile udeležene v iskanju in preiskavi, zato je vlada leta 2004 sprejela Children Act, ki je postavil zakonsko osnovno za ContactPoint. Dostop do podatkov o mladoletnikih v zbirki so imeli zdravniki, socialni delavci, šole, dobrodelne organizacije ter drugi, ki so se v svojem poklicu ukvarjali z zaščito otrok; skupno kar 300 tisoč ljudi. V registru so bili ime, naslov, spol in naslov otrok, identifikacijska številka, podatki o skrbnikih, šolanju, izbranem zdravniku in vsi drugi podatki, ki bi lahko bili razlog za skrb. Zagon zbirke je stal 224 milijonov funtov, vzdrževanje pa dodatnih 41 milijonov letno.

Kritiki registra so ponavljali, da je ta predimenzioniran in popolnoma nepotreben za zaščito. Vlada je zato izpolnila obljubo in v petek začela razstavljati zbirko, podatke pa bo v dveh mesecih uničila. Izbris se seveda nanaša na centralni register, saj bodo posamezne zbirke, od koder so jih črpali za vnos v sistem, ostale.

8 komentarjev

mjk ::

super ... naredili niso pa nič ??
Ne vem zakaj naj bi bilo potrebno bazo ukinit, verjento samo šparajo na un 50 miljonih

Pyr0Beast ::

Tehnologija in birokracija bo vse rešila ™
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Bananovec ::

Hmm, meni se zdi ta baza podatkov kot brezplačna pomoč pedofilom.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

BaRtMaN ::

mjk je izjavil:

super ... naredili niso pa nič ??
Ne vem zakaj naj bi bilo potrebno bazo ukinit, verjento samo šparajo na un 50 miljonih
Vsi relevantni podatki o nas so nekje izven naših rok v državnih/oblastnih institucijah. Dokler so razdrobljeni je kakršnokoli profiliranje posameznika zelo težko opravičljiva in zamudna operacija, zato se velja takih centraliziranim zbirkam, ki to operacijo trivializirajo, upirati.

Da, ti podatki še vedno bodo nekje, a razdrobljeni. Morda si marsikdo želi, da bi imel svoje podatke v lasti fizično le kot posameznik in jih ne zaupal (tudi) neki instituciji, a tako pač tudi ne gre, saj so potenciali za neupravičen dostop do raznih storitev previsoki. Npr. če bi bila kartica zdravstvenega zavarovanja brez posvetovanja z nekim registrom upravičencev dovolj za zdravljenje, bi se javno zdravstvo najverjetneje sesulo od prevelikih stroškov.

poweroff ::

http://www.ip-rs.si/priporocamo-prebrat...

Velika Britanija: Dostop do informacij razkril priročnik o tehnikah fizičnega obvladovanja mladoletnih zapornikov
26.07.10

Uspešna bitka za dostop do informacij javnega značaja v Veliki Britaniji, ki je trajala celih pet let, je pomagala odkriti skrivni priročnik o dovoljenih tehnikah fizičnega obvladovanja mladoletnih zapornikov v zasebnih otroških zaporih, ki jih je odobrilo tamkajšnje pravosodno ministrstvo.

Razkritje dokumenta, ki ga je odredil tudi britanski Informacijski pooblaščenec, je sprožilo tudi izvedbo neodvisne sodne preiskave o režimu delovanja zasebnih otroških zaporov od leta 1998 naprej.

Več o tem si lahko preberete v BBC-jevem prispevku: www.bbc.co.uk/news/uk-10675034
sudo poweroff

Pyr0Beast ::

Another authorised measure is outlined in a description which reads: "Continue to carry alternate elbow strikes to the young person's ribs until a release is achieved."
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Pyr0Beast ::

Ja. Treba prec skriti. Ker če se skrije se to ne dogaja ne ?

Earlier this month the government was prepared to go to a tribunal to fight against the disclosure of the manual, despite the information commissioner ruling that the public interest was so grave the document should be released.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

SkipEU ::

Pravilno, da so ukinili. V imenu naše "zaščite" bi vsi delali neke baze, ki na koncu služijo same sebi ali pa v komercialne namene.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ICREACH: NSA-jev Google search po prometnih podatkih (tudi) za policijske organe

Oddelek: Novice / NWO
2810661 (8970) Manu
»

Javno objavleni IPji - vecer.com (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16446853 (41701) tx-z
»

Britanska koalicija napoveduje manj policijsko državo

Oddelek: Novice / Zasebnost
164156 (3418) Thomas
»

www.udba.net (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7419569 (19569) NoUse4AName

Več podobnih tem