» »

Epox

Epox

Loser ::

Zanime me ali imate kaksne izkusnje dobre ali slabe o plati EPOX 8K5A2 Kt333
Namreč sem jo pred kratkim kupu in me zanima vaše mnenje ce je vredna tega din dina.
Bila je namrec ;( 30K .;(

Hvala

morphling1 ::

Ja itak da je dobra plata, sploh zelo primerna za navijanje in tweakanje, bi rekel druga najboljša za KX7 po hitrosti in stabilnosti v navitem stanju, vendar z veliko plusi ki jih KX7 nima kot so USB2 onboard sound ter branje interne cpu diode. Jaz bom jutri na tej plati stestiral vodne bloke, ter se na koncu pozabaval z navijanjem, trenutno imam pa btw Epox 8kh+ verjetno še vedno najhitrejša Epox plata.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

VASkO ::

morphlin, res da plata podpira branje interne diode, toda z nobenim programom prebrane temperature SE ne mores opazovati, ker uporablja nek Attansic cip, ki se ni nikjer podprt

pa tudi v BIOSu baje plosca prikazuje samo temperaturo socket senzorja

morphling1 ::

Damn a veš da res,ker sem ravno pripravil vse da začnem testirat bloke, in mi plata kaže socket diodo in ne interne. Moram tuje forume preletet, če že obstaja kakšna rešitev.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Boško ::

Kaj ni to plošča 8k3a+, le da ima nekaj novejših tehnologi gor?!? Ker moja plošča bere XP diodo!

L.p.

slon ::

na enmu forumu je tipo reku ,da je kontaktiru epoxa in so mu rekli , da dotična plata nikoli ne bo prikazovala temp xp diode.
pol pa je bi komentar pa dajmo kontaktirat z proizvajalcem Attansic, vendar so dobili odgovor da ni možno.
Jaz mam epox 8k5a2+ in se mi tud zdi glupo da ta čip bere to xp diodo vendar se neda brat.Fak pa tak proizvajal (epox).;((
AMD Ryzen7 5900x & MSI MAG 570x TOMAHAWK
& Asus TUF 3080 & 32 GB 3200MHz@3600MHz
& Samsung 970 Evo plus 1TB & LG 27GL850

morphling1 ::

Ja točno to, groza, naredil so da bere interno diodo in jo uporablja pri varovanju, se pravi ko gre cpu interno na neko temperaturo se lahko izklopi, na zunaj pa kaže temperaturo tiste diode v socketu, BEDA, vse načrte mi je pokvarilo. Grem stavit da so to naredili zaradi miljonov butastih uporabnikov ki jokajo ko imajo temperature previsoke (čeprav so to realne) in so zdaj spet vsi veseli ko jim zračni hladilnik kaže 40°C na full loadu, YEAH WRIGHT, ko bi bila vsaj možnost vklopa...
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

morphling1 ::

Evo odgovora direkto iz Epoxa, točno to kar sem prej napisal zaradi butastih uporabnikov so to naredili, in zgleda da tudi bios ali kakršenkoli drug update ne bo tega rešil.

Hi,

I was wondering why this new board I have purchased does not read the cpu temp from the internal diode on the XP cpu, comming from the 8k3a+ I kind of expected this to be present as it was good to know the true cpu temp on that board, now I find that this board does not give a true temp but that of the one from the sensor under the socket, can you please tell me why this was done, does this affect the thermal death shutdown feature, will the internal diode be brought back in to the features on future boards and by reading the cpu temp from the sensor under the socket how much difference is there between this and the true temp roughly in degrees centigrade.

Thanks for answering my questions, ........

*****

Dear *****,

Many thanks for your enquiry.

For reasons that are not in the interest of the public, it was decided to measure the temperature on this mainboard product in this manner.

The feature of on die probe reading may or may not be re-implemented on future products depending upon suitability.

This does not affect the thermal shutdown feature of the mainboard.

Approximate difference between core on diode temperature and cpu package backside thermistor is approximately 17 degrees Celsius, although this varies on the thermal dissipation of the processor which will vary with factors of load and speed.


Senior Technical Engineer
http://www.epox-uk.com



From further enquiries I have learned that "reasons that are not in the interest of the public" now point to the overwelming volume of technical support required with the launch of the 8K3A+ when people realised that their cpu temps were alot higher than before, basically to cut out this happening again epox reverted back to the old thermistor method of cpu temp reading so they dont get so any people complaining again. Hope this answers all your questions.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Jebiveter ::

Shit! Pa ravno sem hotu nabavit Epox 8k5a2+! Do sedaj sem imel zelo uredu izkusnje z epox platami in sem upal da me ta ne bo razocarala!

sloroland -> Kako si kaj zadovoljen z to plato? A je vredna tistih 35k? Js sm se itak odlocu, le mnenje ne zanima.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Boško ::

Torej če razumem:
-8k3a+ bere interno diodo in jo je moč tudi videti-prebrati
-8k5a2+ bere interno diodo, le da jo uporablja le za zaščito procesorja, za ludeka je pa samo sloket dioda?!?>:D

Hecno...

morphling1 ::

Točno tako.
Jabiveter, plata je bolša od 8k3a, samo ta črno piko ima
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

VASkO ::

novi 8235 southbridge je poglavitna novost za se visjo hitrost od ostale kt333 raje

Lime ::

Nova ASUS A7V8X naj bi bila trenutno ta boljša plošča.
KT400, AGP8x, RAID 0 ali 1, SerialATA, LAN, 2x IEEE 1394, 6x USB 2.0...

Edino cena je malo visoka 46k SIT.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lime ()

slon ::

jaz sem z plato zadovolen. zakaj?
mam xp 1800+ ki se mi je neodklenen butal na 1910mhz, s tem da mam ta slabo verzijo agoia,
v sam os pa nisem prišel. Na netu pa pravjo če hočeš dober navit sistem mej dobre rame kar pa jaz nimam(kupu pr mlacomu ddr333, resda samsung rami a vprašaj kdo jih je naredu, mlacom ne pove).
Do sedaj nisem imel nobenih težav z stabilnostjo.Glede temp pa tko mbm 2.0 kaže 35 st. ko pa je toast pa pride do 48 st. hladilnik je v7+ na min obratih.
Raida ne uporabljam, zvoka pa tud ne.tko da ti zadevi nemorem komentirat.
AMD Ryzen7 5900x & MSI MAG 570x TOMAHAWK
& Asus TUF 3080 & 32 GB 3200MHz@3600MHz
& Samsung 970 Evo plus 1TB & LG 27GL850

morphling1 ::

Lime, kot za koga, za nekoga ki hoče imet vse na defaultu in čim več dodatkov še mogoče, za recimo mene, ki hočem vedno maximalno vse komponente izkoristit (beri naviti- stabilno) pa je ta plata kot večino drugih beda. ABIT in EPOX sta edina dva proizvajalca, ki znata naredit plato ki je stabilna na visokih frekvencah vse ostalo je daleč zadaj.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Dami ::

Hm..se mi je zdel da mam nekam nizko temp. Če je dost hladno zunaj se mi okol 30°vrti. Glede navijanja pa ne vem več. Mam xp1700+ in ddr 2700 pa ga ne spravim na več k 145Mhz FSB. Zaj ne vem al se res tok pregreva pa da je ona temp k jo kaže res velik nižja al kaj? Ga bo treba odklent če ga hočem na 166mhz spravit.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

nodes ::

3500 o/min na Volkano 9, 2000+ ob zagonu 30, neobremenjen 40, obremenjen 50, vse cca. Meni niti ni pomembna tempetura do desetinke natančno, ali je že poledica? Služi mi bolj grafično. Niti nisem premišljeval o tem ali je pravilna.
Plošče za ta denar ne dobiš boljše, če sploh obstaja?
Jaz sedaj razmišljam o eni Serial ATA plati. :\

Lime ::

Pa imaš možnost dobiti kakšen Serial ATA disk?
Jaz imam namreč serial ATA plato, samo diska ne podpirata.

Lime ::

Dva, ki naj bi podpirala serial ATA:
Maxtor DiamondMax plus 9 160GB
Seagate Baracuda Serial ATA V 120GB

Se dobita kje v Sloveniji?
Cena?

Spajky ::

morphling1; jaz se bom takih, ki rabijo reading on-die diode mogoče usmilil in nekaj konstruiram v stilu adapterja za branje te diode preko dodatnega konektorja na plati (ki sicer služi ponavadi za termistor-sondo za merjenje temp grafične); ma me še nekaj zeza ta elektronika /še ne dela kot bi moralo!/. To počnem s Celly400 in mojo MS6163pro, ma mislim, da je popolnoma enako z AMD-ji; so pa tu nevarnosti /beri lotanje po plati in gre lahko marsikaj narobe: jest sem po nesreči že skuru en fenomenalen proc!/. Ko bo fertik če bo, bom dal link od sheme, bo pa vsak to počel na lastno odgovornost! ..
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

morphling1 ::

Spayky, jaz sem to naredil že lep čas nazaj, Čitalec XP temperaturne diode
Ja zadeva je super, in s tem čipom tudi bolj natančna kot rešitve ki so vgrajene na platah, samo meni je moj čip crknil, ker sem nekajkrat izklopil povezavo na diodo, čip je bil pa še pod napetostjo, kar sem kasneje prebral da se ne sme. Zdaj pa čakam da dobim iz Maxima še kak sample :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Spajky ::

Ja ma jest delam to analogno-ojačevalec enosmernega toka z diskretnimi elementi in temp kompenzacijo! in ni problemov za nabavit material ali kaj programirat mikrokontroler oz.SMbus in bi moralo delat na vsaki plati s standardnimi programi za monitoring temp. V digit.elektroniki sem bolj švoh pač! Bomo vidli, kaj bom spacal skupaj kasneje...Kar pa se tiče tistega mejla od Epoxa je po moje samo metanje peska v oči; zaradi nekaterih težav pri izdelavi in montaži pravega čipa na MoBo in njegovega pravilnega delovanja bi enostavno podražilo izdelavo plate: beri: termistor je đabe praktično in standardni Winbond čipi skoraj tudi; IMHO to je pravi razlog! My2c...8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Spajky ::

EVO! Zadevo sem skonstruiral in temperaturno dovolj stabiliziral in material za male pare se najde brez problemov v vsakem Electronic shopu za vogalom: Adapter (CpuOnDieDiode/MoboAuxTempNTCSensorProbeIn konverter) je trenutno narejen kar v "luftu"-štrleče žičke :-) sestavljen in isproban dvakratno; konvertira od -15 do 110°C; uporabni range -10 do 105°C kar je popolnoma zadosti, kalibriran na 0°C, 25° in 100°C (ja, sobna temperatura ter ledena in vrela voda delata čudeže...he he..) in konvertira readinge relativno zelo točno! Zaradi toleranc prikaza (MoBo+software in CPU) ima tudi mali trimer za kalibracijo! Če koga (nadebudnega hrabrega elektronika) interesira ko zrišem lepo shemo, naj me mejla zanjo, da dam link ko uploadam nekam!

Ja zdej tudi razumem, zakaj proizvajalci nočejo vgradit prikaza CpuOnDie diode na plošče, ker bi vsi paničarili zaradi dejanskih temperatur v jedru (so precej visoke!) moj Celerko400 z retail HSF brez venta hlajen pasivno pri odprti kishti je v idle+RainSoftCooler imel dobrih 40°, ko sem ga "zateral" je pa šel do 80°C !!!! Še jaz vsega hudega vajen sem skoraj zapaničaril, ma Winsi se niso sesuli in proc je še živ in cel! Moj OnBoard CpuTempSensor laže ko svinja (kot večinoma na vseh platah); mimogrede: max delovne temperature procov po DataSheet-ih so zgleda vse merjene s tempProbe pritisnjenim na jedro in NE z interne diode merjeno in so zato nižje podane od resničnih On-Die!
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

morphling1 ::

Ja itak da me zanima, ker ne vem kdaj bom dobil nov maxim čip, se že kar vleče.
A mi lahko pošlješ info na turbo1@email.si
Glede temp, kako si delal kalibracijo? Jaz sem jo naredil po tem http://www.arcticsilver.com/diode_calib... temperature se mi vseeno zdijo zelo visoke za enega celerona, meni grejo max na 45°C seveda z vodnim, res pa je da kolegu z volcano 7+ in dosti manj navitim in predvsem z manj voltaže gretim axp-jem skočijo tudi na 75°C.
Grejo podatki potem prek smbusa, da jih lahko bereš v mbm ali kako imaš narejen prikaz temperatur?

Lp
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Spajky ::

Zadeva je v bistvu enostavni dvotranzistorski ojačevalec istosmernega toka (ojačenje cca.300x) in emulira 10k-NTCtempProbe in je analogna, torej jo priključiš na OnDie diodo, kateri dovaja mali tok in ojača napetostne razlike na njej, ki jih potem filaš direkt na MoBo Aux priključek za merjenje dodatnih temperatur npr. tisti za merjenje s standardno tempProbe za grafično!

Nobenih SMbusov in digitalnih fint; reading temperature izvaja že obstoječi Winbond (ali drugi hardware monitoring) čip na plati in obstoječi program (npr.MBM) kot aux temperaturo (lahko pa prevežeš in preklapljaš preko stikal, će imaš preveč temp senzorjev kot jaz!) Cpu dioda (katoda) je lahko ozemljena-nulirana=minus (Vss) na s370 in če matična nima povezane anode od nje na plati in je ne uporablja ter ni kratkosklenjena, enostavno samo priciniš žičke na adekvatne pine na s370 (ali socketA) za na OnDie diodo (ni treba rezat vezic na plati!) in mora delat glede na to, da so te interne diode in MoBo AuxTemp vhodi standardizirani! Še največ časa sem izgubil s termično kalibracijo vezja, da se ojačenje vezja ne menjuje preveč glede na bodoče interne temperature zraka v PC kišti /negativne reakcije in NTC v vezju!/ = tretjino časa!

Glede na to, da na moji plati HW monitoring čip temperature s standardno dodatno sondo, ki jo dobiš s plato relativno zelo točno prikazuje (že zdavnaj preveril z zunanjim senzorjem!) in potopljeno v zmrzavajočo vodo kaže 0° in 100° v vreli vodi, sem tako tudi kalibriral ojačenje vezja upoštevajoč seveda stopinjo transfer izgube med procom /v slotketu položenem na mizo/ preko bakrene ColdPlate (pasta seveda vmes!) in kuhinjskim 1,5l loncem položenim gor z adekvatno temperaturo vode, ki jo je treba vzdrževat /gret ali hladit/ na dotičnih temperaturah cca. vsaj 15min vsakič, da se proc v celoti pregreje/prehladi skoz in skoz jedro na približno temp vode v loncu (stopinja gor ali dol ni bistvena toliko!), da potem tudi CPUonDie dioda ima notri isto temperaturo seveda! Efekten vendar čas zgubljajoč način kalibracije (tretjino časa!) po "domače" v Balkan stilu-snađi se! :-))))

Ni kaj, polhen sem raznoraznih inovacij in trikov... :-) ... Vzelo mi je pa kar nekaj dni cajta za vse preverit! Vem pa da reading temperature ni 100% linearen v tem obsegu, vendar stopinja gor ali dol od idealne linije je še kar v redu! :-) a ne? Kasneje bom zase si zadevo spravil na protoboard in v škatlico in v komp. Kalibracija se izvrši, ko se vezje stabilizira v kompu temperaturno čez čas s trimerjem in 11k uporom vezanim namesto CpuDiode in mora MBM kazat 25°C. Ko zrišem ti pošljem shemo čez kak dan! 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

morphling1 ::

Super, Spajky car si :D
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Jebiveter ::

To Spajky! :D
Daj na forum shemo pa slikce kar si naredu -> da bomo imeli tudi ostali kaj od tega! Al pa, se bolje, WRITE AN ARTICLE! Po moznosti vkljucis tudi modifikacijo za Tulca!:D
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Spajky ::

J**o te Tulac, saj si nabavu Tvrdića /Durona/ in člankov za tisti mod je na Netu ko peska in nima smisla več pisat članek že nekaj časa o tistem modu! O tej moji najnovejši inovaciji je pa čisto druga pesem ker je unikatna! In bi se mi splačalo spisat kaj (v angleščini seveda za cel svet!) in postavit na moj net plac,a moram prej dokončno sestavit zase in nekako poslikat v bližnji prihodnosti.. bom kasneje ob priliki! 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kok ste ga vi našponali (XP)

Oddelek: Navijanje
262066 (1202) Blinder
»

Natančnost temperaturnih senzorjev

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
232002 (1652) Spajky
»

Interna temp. dioda - kalibracija

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
61161 (1023) njok
»

Čitalec XP temperaturne diode (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
905854 (4579) Jux
»

internat dioda v XP 1700+ ?

Oddelek: Navijanje
8893 (743) OwcA

Več podobnih tem