» »

Umetnost prepira in stopnjevanja agresije

Umetnost prepira in stopnjevanja agresije

1nadan ::

Trenutek, ko dialog preseže okvire zmernosti in se vmešajo čustva, naprimer jeza in frustracije ali kar strah pred fizičnim obračunom v konfliktu na cesti, v vrsti pred banko. Nekateri imajo naravno sposobnost prilagajati nivo komunikacije situaciji, drugi popolnoma odpovejo in kasneje kuhajo bolečino v sebi, tretji iznenada nepredvidljivo eksplodirajo. Včasih ima to veze s fizično pojavo in močjo, večinoma pa ne. Ta tema ni namenjena bebavemu bahanju, čeprav vem, da jo bodo nekateri izkoristili prav zato, da hitro povedo kako so oni zmeraj najglasnejši in se jih najdlje sliši.
Ta tema je namenjena razmišljanju o učenju umetnosti spretnega dialoga, ali kako se naučiti doseči(ali ohraniti, zavarovati) svoje stališče, svojo osebnost v najrazličnejših situacijah. Kako se naučiti umetnosti prilagajanja situaciji in ne odpovedati. Obstaja literatura, tečaj, šola?

Vojake pri urjenju nenehno tepejo zato da se jim ob fizičnemu obračunu ne sprošča v kri več preveč adrenalina in da ne "zmrznejo". Tako ohranijo hladno kri in trezno razmišljajo kadar se znajdejo v nevarni situaciji. Bi morali imeti podoben trening tudi za situacije psihološkega pritiska? Pogajanje za plačo v službi, prepir okoli parkirnega mesta pred hišo, moteče in agresivno dominantno obnašanje določenega člana skupine, ipd. .... bi morali to trenirati?

Zdi se mi da zaradi pomanjkanja spretnosti dialoga (ko človek "zmrzne", ker ga situacija šokira) velikokrat pride do hudih frustracij, ki v ekstremih vodijo celo v črno kroniko dnevnega časopisja.
http://1nadan.si
s kolektivnimi nakupi do neverjetnih popustov

Mipe ::

Vaja dela mojstra.

Karaya 52 ::

Obstajajo retorični in drugi programi uspešne komunikacije, vse to pa v bistvu že prakticiraš skozi vsakodnevne pogovore. Kar lahko prvo da, je prepoznavanje retoričnih figur - način pristopa oz. smiselnost pristopa. Verjetno ni smiselno za vsako ceno trdemu nevzgojenemu osebku dokazovati svoj prav. Zanimivo bi bilo ugotoviti koliko forumašev je sposobnih ohranjati nivo in ostrino debate v day-to-day pogovorih, sploh tisti z radikalnejšimi idejami.

BALAST ::

Brez prepira = otopelost, malo prepira = dober razum, veliko prepira = učinkovito vplivanje, ogomno prepira = psihične motnje.

1nadan ::

vse to pa v bistvu že prakticiraš skozi vsakodnevne pogovore


ja meni se zdi, da do tega ne prihaja dovolj pogosto. Razlike so tud v kakšnem krogu se giblješ. Recimo ko si omenil forumaše - pisarniški ljudje se mi zdijo taki, da mal otopijo, komunikacija je taka bleda in flegmatična in pač ne zvadijo komunikacijskih spretnosti tolk, kot bi bilo potrebno. Ko pride do atipične situacije - zmrznejo. Poznam človeka, ki je leta delal v klicnem centru na helpdesku. 8ur na dan so se drli nanj. No ta tip se bo znašel v praktično vsaki situaciji. Bil sem poleg, ko je šel reklamirat nek izdelek k zelo osornemu prodajalcu, ali pa ko se je skregal z precej nasilnim voznikom zarad opraskanega avtomobila. Mislim takoj si videl, da je tip dnevno v konfrontaciji. Saj pri vozniku naprimer, seveda je na koncu utihnil, ker je postajal tisti vse bol zaripel v faco od besa, ampak fora je v tem da je znal stopnjevat reakcijo v skladu z situacijo.
http://1nadan.si
s kolektivnimi nakupi do neverjetnih popustov

kopernik ::

Precej je odvisno od tistega na drugi strani "prepira". Obstajajo osebki, ki bi se stepli (oz. poznam primer, ko so se stepli) zaradi vrste pred blagajno. Zato je tudi naša (moja) reakcija dosti odvisna od osebka na drugi strani.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

1nadan ::

@kopernik: med pogovorom in fizičnim obračunom je običajno dovolj manevrskega prostora za doseči marsikaj :) ampak redki ga znajo izkoristit, ker večina ne vadi tovrstnih veščin.
http://1nadan.si
s kolektivnimi nakupi do neverjetnih popustov

Daren ::

1nadan je izjavil:

Obstaja literatura, tečaj, šola?


Ter dejanske izkušnje od tam, ne zgolj Google Talk.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daren ()

Furbo ::

Kje si ti slišal, da vojake tepejo pri urjenju.

Postavljajo jih v stresne situacije, da se jih navadijo, ne pa tepejo.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

guest #44 ::

Well duh! Stupid people, do stupid things, that force smart people to act stupidly.

Avenger ::

Tema je o čustveni inteligenci. Prepir je približno podoben situaciji, v kateri bi na neznanem klancu delno ali popolnoma onemogočil zavore, dal avto v ler in šofiral po najboljših močeh. Če nimaš naravne sposobnosti manevriranja s težavnimi ljudmi, boš moral vklopit inteligenco, prepoznavat igre, vzorce. Pogosto nekdo provocira zato, da lahko kasneje sam sebi upraviči: A naredi nekaj, kar Bju ni všeč, B verbalno provocira, A se čustveno odzove, saj je prepričan, da se mu godi krivica, brani se verbalno, nato B stopnjuje prepir, ker mu ni jasno zakaj se A ni opravičil, ampak ga ima za bedaka, A se nato fizično dotakne Bja, sploh ni nujno da udari, kar Bju pomeni zeleno luč, B obračuna, naloži nekaj udarcev za dobro mero in gre zadovoljen sam s sabo naprej.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

galu ::

guest #44 je izjavil:

that force smart people to act stupidly.


That's smart!
Tako to gre.

BALAST ::

Z izražanjem v tujem jeziku pade nivo sporazumevanja in verjetno bo s tem kmalu tudi konec tematske debate.
C'est la vie
:'(

Pyr0Beast ::

Pristopate h prepiru kakor da je to racionalna izmenjava logičnih mnenj. Pa ni, to je samo ego food in vsiljevanje mnenja drugim brez tehtnih razlogov.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

1nadan ::

racionalna izmenjava logičnih mnenj

... je redek pojav in to me ne zanima v tej temi.

to je samo ego food in vsiljevanje mnenja drugim brez tehtnih razlogov

no ja, o tem gre govora o tej temi. Samo razlogi so lahko čist tehtni - npr. poslovni uspeh, preurejanje odnosov po svojem okusu v zasebnem življenu - tako na kratko.

ja ... približno tko kot je omenil Avenger debata je o čustveni inteligenci in prepoznavanju vzorcev v obnašanju, pa o sposobnosti pravilno odreagirati na atipične situacije (konflikt interesov) in o uporabi tega znanja sebi v prid ... ne bi zdej o pretepih in kok se je neumno kregat zeeeh ;((
http://1nadan.si
s kolektivnimi nakupi do neverjetnih popustov

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 1nadan ()

Pyr0Beast ::

Seveda se je neumno kregati, saj ne ena ne druga stran ne bosta priznali zmote. Čas in živci pa gredo.

Konflitov se NE rešuje s prepiri.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Drekcpekc ::

To je pomoje povezano s samozavestjo.
Nek samozavesten človek v prepiru ve kaj govori in se ne da kar tako zmesti.

Baltazar-x ::

Pyr0Beast je izjavil:

Seveda se je neumno kregati, saj ne ena ne druga stran ne bosta priznali zmote. Čas in živci pa gredo.

Konflitov se NE rešuje s prepiri.


Hehe, zame bi velalo: prijatelstva se ne začne z prepirom ( vsake toliko poskušam postaviti kontakt z bližnjo osebo, žal je zmanipulirana do amena)

Drgač pa kreganje za pav, ali pa čist navadno kreganje je čist ok (predpostavljam da drugače ne gre), ker da do konflikta pride, se je moglo neki zgodit, se pravi je prepir samo en del do končne rešitve(kle se prevečkat postavlja/opisuje prepir kot neki samostojen dogodek/obred, mogoče celo pride do tega, da se ljudje z nezmožnostjo normalnega dialoga prepove pogovarjati (beri kregat) in obenem dati moč manipulatorjem?). Se mi pa zdi, da so "gledalci" prepira ponavadi bolj prizadeti kot dotični, žal.

Popravil slovnične napače

Zgodovina sprememb…

St235 ::

Pyr0Beast je izjavil:

Pristopate h prepiru kakor da je to racionalna izmenjava logičnih mnenj. Pa ni, to je samo ego food in vsiljevanje mnenja drugim brez tehtnih razlogov.


To je bistven stavek, ki se ga moraš zavedat za razumevanje konflikta. Kontrola nad dialogom in možnost vplivanja na iztek je odvisna od tega, do kolikšne mere si sposoben iz konflikta odstraniti čustva. Bistveno je da v konfliktni situaciji zadržiš racionalnost. Ko se na nekoga dereš je to lahko zato, ker izgubljaš kontrolo nad sabo ali pa zato ker si racionalno ocenil, da je to potrebno za dosego cilja. Podobno, kot se vojsko izpostavlja "nevarnim" situacija, da se naučijo pravilno reagirat je pri tem enako. Za trening je dobra igra "hudičevega advokata". Torej zastopaš mnenje, ki je nasprotno vsem ostalim. Ne glede na to kaj si ti misliš o temi poskušaš braniti nasprotno stališče. Najlažje je to delat na temah kjer dejansko nimaš močnega mnenja. V tem primeru nimaš čustvene preference in boš lažje ohranil trezno glavo. Druga tehnika, ki se uporablja je "tretja oseba". Osnova tega je, da ko se zapleteš v prepir si predstavljaš, da si naključni mimoidoči, ki opazuje prepir. Tako lahko nevtralno ocenjuješ kaj se dogaja in ustrezno od reagiraš. Tako lahko ublažiš in skrajšaš številne konflikte, ali pa jih stopnjuješ, če ti to ustreza.

So pa na to temo spisane številne knjige in se organizirajo pregrešno dragi seminarji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Baltazar-x ::

St235 je izjavil:

Pyr0Beast je izjavil:

Pristopate h prepiru kakor da je to racionalna izmenjava logičnih mnenj. Pa ni, to je samo ego food in vsiljevanje mnenja drugim brez tehtnih razlogov.


To je bistven stavek, ki se ga moraš zavedat za razumevanje konflikta. Kontrola nad dialogom in možnost vplivanja na iztek je odvisna od tega, do kolikšne mere si sposoben iz konflikta odstraniti čustva. Bistveno je da v konfliktni situaciji zadržiš racionalnost. Ko se na nekoga dereš je to lahko zato, ker izgubljaš kontrolo nad sabo ali pa zato ker si racionalno ocenil, da je to potrebno za dosego cilja. Podobno, kot se vojsko izpostavlja "nevarnim" situacija, da se naučijo pravilno reagirat je pri tem enako. Za trening je dobra igra "hudičevega advokata". Torej zastopaš mnenje, ki je nasprotno vsem ostalim. Ne glede na to kaj si ti misliš o temi poskušaš braniti nasprotno stališče. Najlažje je to delat na temah kjer dejansko nimaš močnega mnenja. V tem primeru nimaš čustvene preference in boš lažje ohranil trezno glavo. Druga tehnika, ki se uporablja je "tretja oseba". Osnova tega je, da ko se zapleteš v prepir si predstavljaš, da si naključni mimoidoči, ki opazuje prepir. Tako lahko nevtralno ocenjuješ kaj se dogaja in ustrezno od reagiraš. Tako lahko ublažiš in skrajšaš številne konflikte, ali pa jih stopnjuješ, če ti to ustreza.

So pa na to temo spisane številne knjige in se organizirajo pregrešno dragi seminarji.


Kle si pozabu napisat, da lahko 3 oseba iz prepira ki se je ne tiče nardi še večji prepir s tem ko stopi na eno stran (za doseg ciljev), sploh pa če se sama postavi v situacijo v smislu tadva pa ne znata rešvat problemov.

St235 ::

LOL. Tretja oseba v mojem odgovoru ni ravno fizična oseba, ki se lahko aktivno vključi v prepir:)

Baltazar-x ::

Nevem zakaj dopolnilo jemljaš kot popravek tvojega posta. Oprosti za nesporazum.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako bi vi ravnali v takšni situaciji. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
609192 (7229) Avenger
»

Inteligenca/pamet itd... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
847727 (5792) Šmorn

Več podobnih tem