» »

Telemach VOIP - je ali ni?

Telemach VOIP - je ali ni?

francko ::

Pozdravljeni!

Predvčeraj sem postal ponosni lastnik Telemach digitalnega trojčka. Do zdaj sem imel Siol internet, Telekom ISDN in pa Telemach analogno kabelsko. V bistvu še nisem odjavil Siol-a in ISDN-ja, ker sem želel prej preveriti delovanje Telemach telefonije. Če v Arris-a vtaknem analogni telefon je vse ok. Včeraj pa sem klical na Telemach ter dejal, da želim priklopiti VOIP telefon (podrazumeval sem, da uporabljajo VOIP). Prosil sem, da mi na modemu deaktivirajo port in povejo podatke, ki jih moram vpisati v VOIP telefon (oz. VOIP - ISDN vmesnik). Po nekajkratni konsultaciji tehnikov v ozadju, so mi dejali, da oni ne uporabljajo VOIP ampak digitalno telefonijo (kaj pa to potem je če ne VOIP? 8-O) in mi ne morejo dati nobenih podatkov. Do tehnika pa me itak niso hoteli vezati.
Zanima me torej ali preko Telemacha lahko uporabljam VOIP naprave ali ne? Če ne gre se mi zdi to res čudno. Bom izgleda internet in telefonijo moral rešiti preko Siol-a oz. T-2.

Insajderji in znalci?

Hardstyle ::

Ne moreš. (pika)

francko ::

Torej moram vzeti alternativnega ponudnika. Kakšno pa je ozadje? Politična odločitev ali pa je kakšna tehnološka ovira?

Ted ::

Itak da uporabljajo telefonijo z voip protokolom, problem je da ti ne dajo SIP podatkov za telefon. To je (varnostna) politika podjetja pač. Enako je pri večini operaterjev.
Mah...

francko ::

Saj to ne moreš verjeti. Vzameš trojčka (ki je tudi najbolj cenovno ugodna varianta), želiš uporabljati tehnologije, ki ti jih trojček ponuja (IP telefonija je sigurno ena izmed njih), pa ti ne pustijo - prisilijo te uporabljati analogni telefon.
Konkretno kaj bi rad naredil:
1. Preko VOIP vmesnika bi rad uporabljal obstoječo ISDN centralo. To mi je nujna zadeva.
2. Na računalniku bi rad uporabljal VOIP telefonijo. V službi imamo Telekom VOIP centreks. Na računalniku imam program, v katerega imam vpisane svoje VOIP podatke. Kjerkoli se nahajam in sem priklopljen na internet, lahko preko slušalke in mikrofona telefoniram, kot da sem v službi. To mi ni tako nujno.

Kaj za vraga jih skrbi? To je kot da bi e-mail dovolili uporabljati samo na enem PC-u (seveda bi oni vpisali podatke o računu), preko web-a pa ne, ker je lahko nevarno.

Ve kdo, če se mogoče obetajo spremembe te bedarije?

francko ::

No, pa je šla internet povezava in telefonija prvič po gobe (Telemach trojčka imam priklopljenega od četrtka, danes pa je nedelja). V log-u na modemu je razvidna napaka: Sync Timing Synchronization Failure. Signal to Noise Ratio je 16dB.
Hm, ta čas, ko sem to pisal, se je zadeva postavila nazaj. Izpad je trajal cca 1 uro. Zdaj je Signal to Noise Ratio narasel na 41dB. Gledal sem stare post-e in vidim, da imate kar težave s stabilnostjo. Je to pri Telemachu normalno? Izgleda bom moral glede interneta in telefonije narediti drugače (ne preko Telemacha).
Še eno vprašanje. Če vzamem dodatno številko (imel bi torej dve) in na obeh uporabljam analogna telefona lahko telefoniram in se pogovarjam z obema hkrati? Torej, da bosta aktivni dve povezavi hkrati in ne samo ena. Nekaj sem slišal, da številki lahko imaš 2, vendar 2 pogovora hkrati nista možna. Kaj je res?

Spc ::

SIP-a pri telemachu ne boš dobil.
Njihov odgovor: ni dovolj secure.
Kajti lahko kak virus ali pa preko wi-fija kdo izkoristi tvoj telefon in ga zlorabi (taka je njihova logika).

Jaz bi si tudi rad naredil SIP in VoIP doma ampak to ne dovolijo pa še nezanesljivi so.
Rajše uporabljam navadni analogni telefon.

Kaj te tiče stabilnosti pa se boš moral navadit, da je to telemach.
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

misek ::

Spc je izjavil:

Kajti lahko kak virus ali pa preko wi-fija kdo izkoristi tvoj telefon in ga zlorabi (taka je njihova logika).
Ampak saj načeloma to drži. Res da bi lahko to dovolili s kakšno posebno izjavo samega uporabnika ampak še vedno se lahko najde, da bi kdo ali kaj izkoritilo tvojo telefonsko številko in ti nabilo račun. Pol pa bi se šlo pregovarjanje zakaj. No, temu bi se enostavno izognil tako, da bi pri ponudniku imel nastavljen limit porabe in ko bi se presegel bi se odhodni klici prepovedali brez ročne spremembe preko spletnega vmesnika. Pač ideja. Ampak ponudniki nočejo imeti dodatnega dela. To je glavni razlog omejitev.

francko ::

Na spodaj navedeno nihče ne ve odgovora?

francko je izjavil:

Še eno vprašanje. Če vzamem dodatno številko (imel bi torej dve) in na obeh uporabljam analogna telefona lahko telefoniram in se pogovarjam z obema hkrati? Torej, da bosta aktivni dve povezavi hkrati in ne samo ena. Nekaj sem slišal, da številki lahko imaš 2, vendar 2 pogovora hkrati nista možna. Kaj je res?

Yacksy ::

Tehnično za to ni ovire. Edina možna ovira bi bila kakšna bedna nelogična omejitev s strani ponudnika storitve.
Shit happens

kopernik ::

To zaradi varnosti je malo za lase privlečeno. Ok, možnost zlorabe obstaja, ampak recimo mobitel ima m-povsod že nekaj časa in prav lepo deluje z navadnim sip clientom.

voltaren ::

Ne vem v cem je problem glede VoIP-a?
VoIP ponudnikov je na netu ogromno le izbrati si moras enega oz. najbolj ugodnega in to je to!

Drugace pa deluje Telemachov VoIP preko lokalnega omrezja oz. lokalnih IP naslovov in zato ni mozno preko njega priklopiti drugih SIP naprav, ki bi potrebovale public IP naslov. Telemach tudi ni primarni ponudnik VoIP-a temvec to ponuja preko drugega ponudnika VoIP telefonije.

Za podjetja drugace Telemach omogoca tudi priklop SIP central preko javnega IP naslova. Toda za to so zadolzeni drugi prodajniki in druga tehnicna podpora. Morda bi moral malo povprasati v to smer?

Na modemih, ki jih Telemach ponuja strankam sta mozni 2 telefonski stevilki in obe delujeta vzporedno. Obstajajo tudi modemi, ki omogocajo 4 ali 8 telefonskih stevilk oz. imajo toliko prikljuckov za analogne telefone. Drugace je to tudi preko SIP-a! ce je komu v interesu, da bi imel modem z vec telefonskimi prikljucki lahko malo povprasa tudi v tej smeri?
Ne morem pa nic rect, da bo to mogoce izpeljat, ker Telemach v svoji ponudbi enostavno nima predvidenih takih paketov za navadne uporabnike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: voltaren ()

francko ::

voltaren je izjavil:

Ne vem v cem je problem glede VoIP-a?
VoIP ponudnikov je na netu ogromno le izbrati si moras enega oz. najbolj ugodnega in to je to!


Čisto enostavno - osnovni problem je zaradi cene. Če si sam zriktam ISDN - IP vmesnik, me od Detla recimo, mesečno pride za dva kanala še dodatno 6€. Potem lahko imam tudi več številk. Problem je tudi, ker mi kuri pasovno širino (imam osnovni internet paket, ker več ne rabim), Telemachov modem pa telefonijo pelje mimo internet pasovne širine (vsaj tako trdijo - nisem preverjal). Če to malo preračunam in upoštevam zanesljivost, mi je še vedno bolje imeti ISDN.

Fajn bi bilo, če bi se Telemach zganil in predvidil uporabo ISDN telefonov. Sicer je za to očitno majhna verjetnost.

Hvala za odgovore.

voltaren ::

Cene so pac kakrsne so. Tu lahko izbirs kar je na trgu in bos le tezko dobil tisto kar zelis po ceni, ki si jo zelis. IP telefonija vedno kuri pasovno sirino, ki jo imas na razpolago. itak pa je promet IP telefonije tako majhen, da je zanemarljiv. Telemach ti pri svoji telefoniji le zagotavlja, da drug promet ne bo vplival na kvaliteto telefonije. To je dosezeno pa predvsem z telefonijo preko lokalnega omrezja. Seveda se da zagotavljati kvaliteto IP telefonije tudi preko javnega omrezja toda razni torrent in ostali P2P klienti znajo zamaskarat/skriti svoj promet kot VoIP promet in ti s tem direktno uporabljajo zagotovljeno pasovno sirino rezervirano za pravi VoIP, kar pa pomeni, da ti VoIP ne bo dobro deloval.

ISDN telefon je pa samo telefon tako kot navaden analogni. Z IP telefonijo nima nic skupnega.

francko ::

Promet IP telefonije je zanemarljiv pri višjih internet hitrostih, pri paketu 1Mb/512kb pa se kar pozna. Ip telefonija "kuri" okrog 100kb/s, lahko tudi manj - odvisno od kodeka. Torej dva hkratna pogovora lahko pri navedenem paketu zmanjšata pasovno širino upload-a na skoraj polovico. Če se motim me prosim popravite.

Glede tega, da IP telefonija vedno kuri pasovno širino pa menim, da nimaš prav. Na Telemachovi strani piše:
Značilnosti
•Prenos podatkov preko IP omrežja
•Prenos podatkov telefonije poteka je ločen od
prenosa internet podatkov in televizijskega signala
•Dva telefonska izhoda na modemu
•Spletni vmesnik dostopen kjerkoli

Po mojem je rezultat sledeči. Skupna pasovna širina = pasovna širina "interneta" 1Mb/512kb + to kar kuri IP telefonija. Vsaj jaz tako razumem napisano in se mi zdi tudi logično. Če kdo iz Telemacha to bere naj me prosim korigira, da bomo točno vedeli kako je. Bom probal stestirati.

Vem kaj je ISDN telefon :). Skupnega z IP telefonijo pa ima toliko kot analogni (mogoče celo malo več). Problem je, da Telemach ponuja modem z vgrajenim konverterjem IP na analog, ne pa tudi take s konverterjem IP na ISDN.

TyKee ::

IP Telefonija 100KB/s? No, meni se ni uspelo presect 15KB/s.

voltaren ::

Ja promet VoIP-a je odvisen od kodeka in telemach uporablja kodek, ki zelo malo kompresira
zato, da preko VoIP-a deluje tudi fax. S kodeki, ki bolj kompresirajo pogovor fax ne deluje.
Toda VoIP ne zaseda pasovne sirine kadar se ga ne uporablja. Tako, da je casovno gledano to
zelo malo casa. Edino ce ne visis skozi na telefonu. Ce ti pa ta VoIP promet ni zanemarljiv
pa vzemi paket z visjo hitrostjo.
Prenos podatkov in telefonije res poteka loceno. VoIP po lokalnem omrezju, ostalo pa po javnem.
Toda oboje si deli isto pasovno sirino. To mi lahko 100% verjames!

Mi lahko poves zakaj bi kdorkoli ponujal modeme z konektorji za ISDN telefon ce pa je analogni
veliko cenejsi, oba pa opravljata povsem enako funkcijo? Od telefona rabis samo slusalko in
stevilcnico. Kaj je notri je povsm nepomembno!
Zato tudi ne vem, da bi sploh obstajal kak modem z ISDN konektorjem. Ce pa ze je to res eksotika
pri kakih noname modemih.

Goodwill ::

VOip-ISDN vmesnikov je kar dost na trgu , samo se vecina uporablja za priklop obsotjecih telefonskih central na VOip. Ker gre za specificne produkte , ki tudi niso ne vem kaj poceni. Ponavadi imajo posebne funkcije ki so potrebne za priklop na telefonske centrale , kot so .. kreiranje ISDN clocka da je centrala sinhronizirana ( drugace se lahko zgodi da slisi kak helikopter v liniji), pa kaksne AOC impulze znajo simulirat za sortirke .
MOdemi z ISDN so tudi na voljo , samo kako se obnesejo pri prikljucitvi na telefonsko centralo pa ne vem. Jaz sem prikljucil kar nekaj obstojecihi sistemov na ta nacin pa tudi precne povezave na kak asterisk so narejene, ampak kot sem rekel ne z nekim low-cost modemom .

Kar se pa Telemacha tice , pa nisem siguren , samo a ni nek drug dejanski operater za njihovim VOIPom ? Nekdo ala INLIFE ?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšen Telefon za Siol IP telefonijo

Oddelek: Omrežja in internet
236452 (4458) x.sci
»

Slovo od Siola in Telemacha - kaj sedaj?

Oddelek: Omrežja in internet
253908 (2993) Slovencelj
»

Obdržati isdn? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
637365 (6293) shock
»

Fiksi IP - Trio Siol paket

Oddelek: Omrežja in internet
143069 (2883) fizolcek
»

telefonija preko interneta

Oddelek: Omrežja in internet
323091 (2438) wifi4all

Več podobnih tem