» »

Gingerbread bo spremenil uporabniški vmesnik

Gingerbread bo spremenil uporabniški vmesnik

Android 2.1 - na moč podoben Androidu 1.5

vir: TechCrunch

Razdrobljenost različic znotraj Androida

vir: TechCrunch
TechCrunch - Čeprav večina mobilnih telefonov oz. sploh naprav z Androidom uporablja običajni uporabniški vmesnik, v mnogih testih in ogledih HTC-jevih mobilnikov s SenseUI slišimo mnenja, da bi moral biti takšen kar običajen Androidov vmesnik. SenseUI je že na Android 1.5 dodal mnogo funkcij, kot so widgeti z vremenom, socialnimi omrežji, njihovo integracijo in enostavno deljenje slik z njimi ter ostale dobrote, ki jih je Android deloma dobil s posodobitvami na različice 1.6, 2.0 ter 2.1. Razlika bo nedvomno postala še manjša z izidom Froya oz. Androida 2.2, a bo Froyo vseeno obdržal splošen izgled, ki je bolj ali manj enak že od Androida 1.5.

To bi se znalo spremeniti še pred koncem leta, ko naj bi izšel Gingerbread. Razvojna ekipa Androida je mnenja, da so poskrbeli za večino osnovnih funkcionalnosti v Androidu (to seveda ne pomeni, da jih ne bodo dodajali oz. nadgrajevali še naprej), zato se bodo dodobra posvetili uporabniškemu vmesniku. Slednji bo očitno popolnoma prenovljen, namena prenove pa sta dva. Želijo se približati ravni kakovosti iPhonovega vmesnika (kot vsi ostali), a želijo obenem narediti dodatne preobleke, kot je HTC-jev SenseUI, Motorolin MotoBlur oz. Samsungov TouchWiz, v uporabi na Galaxy S, brezpredmetne. Preobleke v večini primerih telefone nekoliko upočasnijo, a dodajo obilico funkcionalnosti. Logično je torej sklepati, da bodo za te funkcionalnosti z Gingerbreadom poskrbeli kar pri Googlu samem.

Omenimo še, da ima trenutno najnovejša različica, Android 2.1, točno polovični delež med vsemi napravami z Androidom. Večino preostale polovice zasedata starejši različici 1.5 in 1.6, ki imata skoraj točno 25% vsak (Android 1.6 pravzaprav točno 25%, 1.5 pa 24,6%). Preostalih 0,4% zasedajo Android 2.0 in 2.0.1 (0,1 oz. 0,3 odstotne točke - nekateri uporabniki Droida in Milestona še niso opravili nadgradnje), medtem ko se po spletu še vedno podi majhen delež uporabnikov (0,1%) z Android 1.1, različice, ki je bila popularna na T-Mobile G1.

Upajmo da bo v Gingerbreadu končno mogoče videti uporabniško vsebino poleg ležeče QWERTY tipkovnice...

21 komentarjev

filip007 ::

Lahko samo vpršam v čem je fora s tem vrevenom, pogledaš čez okno pa veš pri čem si ali je že svet že toliko utrgan, da se mu tud to ne da več.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

c00L3r ::

filip007 je izjavil:

Lahko samo vpršam v čem je fora s tem vrevenom, pogledaš čez okno pa veš pri čem si ali je že svet že toliko utrgan, da se mu tud to ne da več.

vrevenom? Najverjetneje si mislil vremenom? Jaz ko pogledam skozi okno ne vem kakšna je vremenska napoved. Prav tako ne vem koliko je stopinj.

Lonsarg ::

Vgrajeni weather widget pri Androidu linka na accuweather.com in je zlo fajn, k maš Hourly pregled. Recimo za kake 6 ur vnaprej je zelo natančno in lahko pogledaš katero uro bo deževalo +-1uro, če gledaš za dlje vnaprej je pač še malo večja napaka lahko, vseeno kar uporabno, recimo zjutri lahko za ziher preveriš, če in koliko bo zvečer poadalo. Ker vidiš količino, da veš a bo naliv, ali sam malo, da se da brez dežnika.

PrimozR ::

TBH tale widget, ki linka na accuweather, totalno sux. V Sloveniji ima pokrito samo Ljubljano in Slovenijo nasploh. Je pa po drugi strani to kul, ker pogledam na telefon in vem kakšno je vreme v LJ preden grem na faks :>

Lonsarg ::

Ja pokritost sucks, sam za tiste, ki rabimo sam LJ je vseeno, no nisem čisto v LJ, tisti od beautifil widgets je v mojem kraju konstantno eno stopinjo manj kazal recimo:) Tisti je sicer ful lep, sam pa je forecast počasen, moraš celo sekundo čakat, da se odpre, to pa je za mojo razvejeno rit preveč:)

Popravek:
Opala sem ga zdaj še enkrat probal, ko mam overclockano iz 550 na 1000Mhz, zdaj se pa takoj odpre, bom kar beutifula zdej uporablu:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

PrimozR ::

Ker telefon pa maš da maš tak OC? O_O

Lonsarg ::

Milestone, sam kolikor vem ime večino androidov tak CPU da se da priti do takih hitrosti. Rekord za Milestone je 1300Mhz, stabilna najvišja pa 1200Mhz, torej je 1000 čist varno, na bateriji se pa praktično ne pozna(učinek je nemerljiv, mam kak teden zdaj), če uporabim SetCPU z profili, da gre v primeru standby/slep na 125-250Mhz, namesto 125-1000Mhz.

Tak da ne razumem Motorole, da je downclockala ta CPU, ker je priporočena frkvenca več od defult 550Mhz frkvence. Najbrž zato, da bojo Droid 2, ter X zdaj prodajali z 750Mhz in bo ful napredek :D (CPU bo isti)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

MKrmec ::

Jest bom tkole rekel... 2.2 Froyo na Nexus One telefonu je vse kar rabs... Sense UI, MotoBlur, itd.. je krneki. So dolocene stvari k zgledajo fajn.. ampak ne pripomorejo čist nč k Android logiki sami, glede na to da pridejo samo z telefoni k so od tistega določenega podjetja.

2.3 Gingerbread bo fajn zadevca. Komi čakam :D sm požrešen in hočem več več več.. Nexus ga zmaga :D

No ja Motorola Droid X in Droid 2 zgledata kul sam motoblur al ninjablur al kar koli je ze bo cist zamoril tko kokr sense.

Lonsarg ::

A nista motoblur, ter SensUI nič drugega kot alternativna "home screen louncherja" Si pač na marketu naložiš recimo ADW louncher, ki je po izgledu kot Froyo, z tem da ima še nekaj dodatnih nastavitev(možnost 5. vrstice mi sploh rox).
Sense UI pa kolikor sem gledal po funkcionalnosti ni nič drugačen od defult luncherja, vse kar je so big widgeti, ki jih lahko vse odstraniš, pa maš samo malo drugačen defult.

Kar jaz osebno upam je, da Gungerbread NE BO prinesel spet novega APIja. To je eden glavnih problemov, kar se developerjev tiče. Če je API isti, potem takoimenovane fragmentacije ni. Bojazni o fragmentaciji so pa itak odveč, ker fragmentacija "izumre" trenutek ko nehajo novi APIji ven hodit, ker pač naprave z starejšimi APIji postanejo 5 let stare in jih nihče več nima.

MKrmec ::

Ah kje.. te predelave so tok globoke v android da boh pomagej :D

Za fragmentacijo ni kriv Android ampak proizvajalci telefonov... kar se tice APIjev.. pomoje da bo vecina ostala istih... sej ne bodo pomoje tok radikalno spremenil vsega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MKrmec ()

PrimozR ::

MKrmec je izjavil:

Jest bom tkole rekel... 2.2 Froyo na Nexus One telefonu je vse kar rabs... Sense UI, MotoBlur, itd.. je krneki. So dolocene stvari k zgledajo fajn.. ampak ne pripomorejo čist nč k Android logiki sami, glede na to da pridejo samo z telefoni k so od tistega določenega podjetja.

2.3 Gingerbread bo fajn zadevca. Komi čakam :D sm požrešen in hočem več več več.. Nexus ga zmaga :D

No ja Motorola Droid X in Droid 2 zgledata kul sam motoblur al ninjablur al kar koli je ze bo cist zamoril tko kokr sense.

2.3? Po čem sklepaš da bo 2.3?

Treba bi blo narest en head to head test Desire in Nexusa. Sense vs. stock Android. Pa da vidmo a se splača Sense al ne.

MKrmec ::

Zato ker so ze povedal imena v naprej in naslednja 2.3 verzija je Gingerbread :D Bomo vidl kera verzija bo in kdaj pride... baje še to leto :D

2.1 Eclair
2.2 Froyo
2.3 ali pa 3.0 Gingerbread

PrimozR ::

Po čem sklepaš da bo Gingerbread 2.3? Po tem, da je bil Cupcake 1.5, Donut pa 1.6? Eclair je po drugi strani 2.0. In 2.0.1. Pa 2.1. Froyo pa 2.2. Reči da bo Gingerbread 2.3 ali 3.0 je nekako isto, kot reči, da bo 2.49 - a wild guess. Tko da IMO najbolje da ostanemo pri Gingerbreadu :)

MKrmec ::

nvem bomo vidl kaksne oznake mu bodo dal, vazn da bodo updejti :D

Jaka83 ::

A ma sploh veze kera cifra bo, važno da bo letelo in da bo uporabno.

Osebno mi SenseUI ni preveč všeč, ker se mi zdi telefon krepko počasnejši kot če Sense izklopiš. Ne vem, mogoče novejši telefoni kaj boljše delajo, ampak nisem še sprobal. Me pa navdušuje, da delajo na prijetnejšem vmesniku. Najbrž bojo zadevo probali čim bolj izpiliti, ker trenutno tudi na overclockanem Milestone-u privzeti launcher deluje tako porazno počasi, da je kar groza. Katerikoli nadomestek za default launcher dela na istem telefonu veliko boljše.

Drugače pa še čakamo na Froyo na nekaterih telefonih.

ADWLauncher je kul ja, mi je pa LauncherPRO boljši (tudi zastonj na marketu). Sploh je developer pri LauncherPRO čisto podivjal z updejti in možnostmi. Zdaj se da že celo zelo fino nastavljati hitrosti odpiranja app traya in minimalno hitrost drsenja (vmesnik namreč zazna kako hitro si s prstom povlekel levo/desno in temu primerno se odzove drsenje na drug zaslon), nastaviti se da hitrost prikaza vseh zaslonov (pinch to show, tako kot pri Sense), dodal je 3D tray (podoben kot je v default 2.1 na Nexusu), nastavit se da dodatno vrstico na home screen-u za ikone, dodatne vrstice v app-trayu, spodnja launcher vrstica je zdaj dobila še 10 novih mest za bližnjice (skrolanje po spodnji vrstici) ... itd.
Skratka LauncherPRO - get it while it's hot. :)

Še en tak zanimiv launcher replacement je pa SlidescreenPRO (ja, spet je nek PRO zraven). Ta pa popolnoma spremeni filozofijo home screena in je po svoje zelo kul, sploh za tiste, ki radi spremljajo twitter, facebook oziroma socialna omrežja. Zna pa bit malenkost nepraktičen, če ste bolj naravnani na uporabo aplikacij (kdo pa ni). Zastonjska verzija z vgrajenimi reklamami je na marketu, dobi se ga pa tudi za malenkosten prispevek (ali pa seveda na travniku).

Kar si pa najbolj želim je pa kakšen dober replacement za lock screen ali pa naj mi dajo nazaj rotary oziroma jog-dial lock screen, kakršen je bil na 2.0. Probal sem Slide unlocker, Lock 2.0, ampak mi noben ni preveč všeč. Poleg tega pa so še zelo nestabilni oziroma se jih da zaobiti, če stisneš home tipko.
Če ima kdo slučajno kakšne iformacije kako spremenit framework-res.apk in services.jar, da bi uporabil lock screen iz verzije 2.0, naj me prosim napoti v pravo smer. (na XDA in nekaterih ostalih forumih bolj ali manj nihče ne ve ... še)

PS: Motorola Milestone tudi na 1200 MHz dela zelo luštno in se ne sesuva. Baterija pa, kot je že Azgard rekel, ne trpi preveč - sploh z nastavljenimi SetCPU profili ne. Bi si pa mogoče želel rahlo nižji vsel, saj ga zdaj gonim na 76 (pravijo da preko 80 naj ne bi šel), pri 1000 MHz pa brez problema na 60.

kody ::

čaki malo...če te prav razumem je temp. CPU 76°C

wtf?

Jaka83 ::

Ne, vsel je vrednost, ki se prevede v voltažo za CPU. Točne vrednosti voltaže ne vem, ker so vse tabele za voltaže v teh "kriptiranih" vrednostih.

Bananovec ::

kody je izjavil:

čaki malo...če te prav razumem je temp. CPU 76°C

wtf?

Normalna temperatura na moji Spici je 25°C. Oni dan, ko je bila taka vročina, je bila temperatura 45°C.
Nisem neki overclocker, ampak včasih imam občutek, da mi bo telefon razneslo

Jaka83 ::

Pri meni je normalna temperatura na nenavitem Milestone okrog 35 °C, pri 1200 MHz pa okrog 39 °C. Če poženem kaj zelo zahtevnega (recimo igro Robo defense), se telefon tako segreje, da je na zadnji strani pri CPU-ju že kar neprijetno vroč. Ampak tako vroč postane tudi na default frekvenci. Če se prav spomnim, pride na okrog 48 °C. Najbrž k temperaturi doda tudi PowerVR.

sgdjkdlsugi4 ::

@jaka83: http://geekfor.me/fixes/vanilla-lockscr... To si videl ?

Sam sicer nisn probal, nebom rootal telefona se zaenkrat.

Jaka83 ::

@maddog
Ni ravno to kar rabim. Jaz že imam delujoč lock screen na 2.1, želel bi tistega iz 2.0. Resource fajli so še vedno v res-framework.apk, samo v XML-ju so nekaj spremenili in še nismo pogruntali kaj.

Pa jaz imam Motorola Milestone, tako da mi ta "fix" do katerega si linkal itak ne bi pomagal.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Naslednji Android bo Ice Cream, 2.4?

Oddelek: Novice / Android
3615040 (13308) Dr_M
»

Android 2.1 za vse

Oddelek: Novice / Android
225560 (3042) cryptozaver
»

Windows Phone 7 vseeno s preoblekami?

Oddelek: Novice / Windows Mobile
53650 (3280) zigomir
»

Android 2.1 na HTC Hero pred koncem junija

Oddelek: Novice / Android
306981 (5459) Ciklamen
»

SenseUI na Nexus One

Oddelek: Novice / Android
154785 (3968) PrimozR

Več podobnih tem