» »

Izraelsko podjetje bojda povečalo zanesljivost SSD

Izraelsko podjetje bojda povečalo zanesljivost SSD

ComputerWorld - Trenutno obstojijo polprevodniški pogoni v dveh oblikah: dražji in zanesljivejši uporabljajo enonivojske celice (SLC), medtem ko cenejši in v domačih računalnikih ekskluzivno zastopani uporabljajo večnivojske celice (MLC). Razlik med obema tehnologijama je kar nekaj, čeprav je ideja enaka. Za uporabo v strežnikih so primerni le dražji pogoni z enonivojskimi celicami, a to se utegne spremeniti, saj je mlado izraelsko podjetje Anobit najavilo odkritje tehnologije, ki MLC-je naredi enako zanesljive kot SLC-je.

Doslej neznano podjetje je izdalo pogone iz serije Genesis, ki zmorejo 50.000 ciklov zapisovanja in branja, kar je 20-krat več od običajnih. Dvesto- in štiristogigabajtna izvedenka bereta z 220 MB/s in pišeta s 180 MB/s. Za izboljšano zanesljivost skrbi dodaten nivo popravljanja napak poleg klasičnega ECC-ja. Trik je v dodatni programski opremi v krmilniku, ki izboljšuje razmerje med signalom in šumom. Tako lahko manjša inačica pet let vsak dan prepiše 2 TB podatkov, večja pa 4 TB. Anobit cen ni razkril; dejali so le, da bodo konkurenčne.

15 komentarjev

srus ::

"ki zmorejo 50.000 ciklov zapisovanja in branja, kar je 20-krat več od običajnih."

Sem mislil, da običajni MLC čipi brez težav zmorejo 10.000 - 15.000 EW ciklov in ne 2.500 kot je omenjeno v novici.

Izi ::

Tako je, MLC bojda zdržijo 10.000 zapisovalnih ciklov, SLC pa 100.000 zapisovalnih ciklov.
Zagvišno v novici nekaj ne štima.

WyattEarp, ti pa k učiteljici slovenščine na dopolnilni pouk. Slovenščina nima samo 300 besed, kolikor se jih običajno uporablja na ulici, ampak kar okoli 50.000.
Sopomenka za "bojda" je "baje", protipomenka pa "zagvišno", katerega sopomenka je "zagotovo" :)

Sploh pa se ljudje preveč obremenjujejo z obrabo bliskovnega pomnilnika. V vseh letih njegovega obstoja še nisem slišal, da bi ga komu uspelo izrabiti do nedelovanja.
Sam imam v televizorju za "Time Shifting" celo navaden 16 GB USB ključek, na katerega se non-stop zapisuje program, okoli 10 GB podatkov na dan, pa po enem letu še vedno brezhibno deluje. V računalniku pa je 80 GB SSD na katerega se vsak dan zapiše okoli 60 GB podatkov, pa je po enem letu še veno tip-top. Tako da ni panike tudi če si ne moreš privoščiti SLC.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

hojnikb ::

Doslej neznano podjetje je izdalo pogone iz serije Genesis, ki zmorejo 50.000 ciklov zapisovanja in branja,


A obstaja tud limit branja pr ssdjih ?
#brezpodpisa

nekikr ::

Morda je pa mislil malo sarkastično z bojda. Jaz vem kaj pomeni beseda, ne vem pa kaj dela v nekem kvazi-članku. Lahko vam z gotovostjo povem, da je v spodnjem dupleku nek kmet, ki je z vilami in motiko bojda ustvaril še boljši SSD od teh Izraelcev. Novic, ki se začnejo z "bojda" lahko v eni uri pripopaš pol milijona...
Itaq je pa vse skupaj fail, ker ne gre za 20x izboljšavo ampak kvečjemu 3-4x v seveda optimalnih razmerah.

dunker ::

nekikr je izjavil:

Itaq je pa vse skupaj fail, ker ne gre za 20x izboljšavo ampak kvečjemu 3-4x v seveda optimalnih razmerah.

Hehe, carski argument, zakaj bi se zajebavali z zmanjšanjem porabe z 8 na 6 litrov, itak je brezveze, če ne pridemo direktno na porabo 1 liter / 100 km. ;)

Gregor P ::

Tukaj je PR novica tega podjetja ;)

Anobit Breaks the Cost Barriers of Solid State Drives (SSDs) for Enterprise Storage
Enabled by Anobit's Memory Signal Processing (MSP™) technology, Anobit Genesis SSDs deliver dramatically lower cost as the first ever MLC-based SSDs to provide the enterprise-class reliability and performance previously achievable only by SLC-based SSDs
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Pyr0Beast ::

In ti stroški so izračunani direktno is ReadEreaseWrite ciklov ?

- Programska oprema niti ne zmore izboljšati strojnega razmerja Signal/Šum

- Usb ključek za video je irelevanten, ker tam nimaš zahteve po ohranjanju integritete podatkov.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

nekikr ::

dunker: komentar je letel na članek, ki je čisto v podnu s kvaliteto. Bojda so odkrili nekaj, kar za 20x poveča nekaj, a že to je 5x pretirana ocena. Ko vidim v enem članku 5x preveliko napako in pa besedo bojda vedno pomislim na tiste revolucionarne baterije, ki bodo zdaj zdaj prišle. Bojda jih morajo samo še zapakirati in poslati v trgovine ;)

filip007 ::

Pa še SandForce kontroler gor in ceno pod 100EUR in ne za 5 miljonov prosim.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

jlpktnst ::

Hja, itak. Samo življenske dobe klasičnih diskov 20 let nazaj so bile 10 let mimogrede, če ne več.

Imamo še polno starih diskov ki še vedno delujejo.

Dandans pa se krajšajo. Očitno tudi nikogar ne moti, če ima njegov ssd življensko dobo nekje 3-5 let (s tem da že po par letih kaže znake izrabe prek počasnejšega delovanja).

Zanimivo kako se množice sprijaznijo s vsem, če le jemlješ reči po malem, tako da ni takoj očitno opazno.

Izi ::

jlpktnst, ne vem od kje se je v zadnjih letih uveljavilo prepričanje, kako zanesljivi so bili trdi diski nekoč. Trdi diski so zanesljivi šele zadnjih 5 ali nekaj takega let, prej pa so bili najbolj pokvarljiva roba v računalništvu. Jaz sem imel računalnike s trdim diskom že pred več kot 20 leti. Če ti je takrat disk zdržal 3 leta si bil lahko že zelo srečen. Večinoma so zdržali med 1 in 3 leta.
Vedno sem imel računalnik z dvema diskoma in sem računalnik menjal na 2 leti, pa mi je v tem času obvezno 1 disk crknil.
Je pa seveda zdržal 10 let, če si ga imel spravljenega v omari :D

Poleg tega nikoli ni bilo potrebe, da bi trdi disk zdržal več kot 3 leta, ker je v tem času tako zastarel, da si ob novem računalniku vedno kupil tudi novi disk, ki je bil 2-krat hitrejši in 2-krat večji.

Statistika:
V 20 letih sem kupil 20 trdih diskov od tega jih je 9 crknilo po enem letu, 3 so crknili po 2 letih, 1 pa po 3 letih. Ostalih 7 je zdržalo 5 let, potem pa so še delujoči romali v smeti, ker jih je povozil čas.

Glede zanesljivosti SSD-jev imam zato precej boljši občutek. Sicer so širše uporabljani šele zadnje 2 leti ampak kljub temu ne poznam še nikogar, ki bi na SSD-ju izgubil podatke (razen nekaterih zaradi uporabe pokvarjenega firmwarea). Medtem ko po drugi strani tudi ne poznam nikogar, ki še nikoli ni izgubil podatkov na trdem disku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

jlpktnst ::

Čisto možno kar praviš. Meni jih ni crknilo toliko, precej manj. Skozi moje roke je šlo kar prece zelo starih diskov sicer, samo nisem pa nikoli razmišljal kolik % jih preživi. Glede na tvojo statistiko bo disk crknil takoj ali pa sploh ne. Tudi pri meni je podobno, edino v dveh laptopih sem imel disk s slabim SMART rezultatom(imminent failure), ki pa še vedno deluje bp, vendar iz varnostnih razlogov nabira prah v predalu. Deathstar je crknil v 11 mesecih, en je bil kupljen pokvarjen, drugi je crknil po 3 tednih... Disk iz mojega prvega pcja('95) je delal 5+ let dokaj redno kasneje pa bolj občasno še kakih 5 let kot retro gaming pc. Lani je disk še deloval (640 mb wd). Prav tako recimo 10 gb iz drugega pcja (10+ let) dela redno že ves čas, skoraj vsak dan v rabi (čeprav se sedaj pomoje samo prižge in ne bere, ker je v pcju dodaten disk). hja nevem, tudi disk s pokvarjenim ležajem (80gb) dela že vrsto let (8+ verjetno), samo glasen kot hudič :)

Tako da z moje plati težko rečem, samo nekako sem dobil občutek da sem včasih videl manj okvar. Verjeno ker je bilo manj diskov, moj lapsus v kmečki logiki.

Glede izgube podatkov s SSD-ja, domnevam da bi če že pride do izrabe bil še vedno readable. Je pa seveda možno, tudi usb ključi občasno crknejo nepovratno (medtem ko z magnetnega diska lahko rešiš za par tisoč EUR s čipov težje - obstaja sploh rescue za čipe?).

srus ::

Rezultati praktične študije o odpovedi HD na zelo velikem vzorcu.

http://labs.google.com/papers/disk_fail...

boset ::

Glede izgube podatkov s SSD-ja, domnevam da bi če že pride do izrabe bil še vedno readable. Je pa seveda možno, tudi usb ključi občasno crknejo nepovratno
(medtem ko z magnetnega diska lahko rešiš za par tisoč EUR s čipov težje - obstaja sploh rescue za čipe?).


Kak pa misliš, da blackboxe rešujejo...

pol že obstaja.
Main Desktop:
i9 14900k | EK Custom loop S480 | Asus APEX Encore Z790 | RTX4090 Strix OC
G.Skill 32Gb DDR5 7200 | WD_Black 850XNVMe | ThorII 1200W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boset ()

BaToCarx ::

jlpktnst se strinjam, samo je pa bilo v preteklosti par cvetk dolocenih, firm ki so se kar zapisali v glave ljudstva po nezanesljivosti.

Tista studija je irellevantna ker je iz leta 2006.

Realno gledano so danasnji diskj bolj zanesljivi ce gledamo na stevilo premaknjenih bajtov v zivljenski dobi. ;D

Trenutno se zdej gleda SSD-je pa 4K HDD-je, za tri leta bolo videli zanesljivost. Hitrost pripada SSD-jem, zmogljivost pa HDD-jem. Mesani nacin for the mases anyone? :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Samsung začel proizvajati TLC 3D V-NAND flash (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
7026477 (23763) pegasus
»

Intelovi SSD-ji leta 2014 v celoti na 20 nm

Oddelek: Novice / Diski
318933 (6071) Jst
»

Nakup SSD DISKA

Oddelek: Strojna oprema
234367 (3948) hojnikb
»

SSD Diski - Testi, uporabne informacij ...

Oddelek: Strojna oprema
264569 (2188) Boobiz
»

OCZ predstavil nove Vertexe

Oddelek: Novice / Procesorji
398948 (7868) clix

Več podobnih tem