»

Dragi SSD-ji iz Hitachija in OCZ-ja

Slo-Tech - Hitachi je pokazal posnetke svojih prvih polprevodniških pogonov, ki bodo namenjeni zahtevnim okoljem. Izdelani so iz bliskovnega pomnilnika, ki ga proizvaja IM-Flash, in imajo Intelov krmilnik. Pokazani primerek z računalnikom komunicira prek vmesnika SAS in ima poseben predpomnilnik DRAM. Kakšnih točnejših specifikacij Hitachi še ni razkril, zato lahko le ugibamo. Pomenljiv je podatek, da so tako čipi kot krmilnik iz leta 2009, torej utegnejo biti že nekoliko zastareli. Trenutno aktualna, četudi nekoliko stara napoved iz Hitachija predvideva, da bodo pogoni naprodaj v drugi polovici letošnjega leta. Druga novica s področja polprevodniških pogonov pa prihaja iz...

35 komentarjev

Sandisk predstavil najmanjši SSD na svetu

bit-tech.net - Sandisk je predstavil najmanjši polprevodniški pogon na svetu, ki obstoji v kapacitetah od 4 do 64 GB. Meri zgolj 16 mm x 20 mm x 1,85 mm in tehta 1,3 grama, tako da se prispajka neposredno na vezje v obliki BGA. S sistemom komunicira prek vmesnika SATA, čeprav priključek ni standarden. Novinec tudi ne bo namenjen končnim uporabnikom, ampak ga bodo ti prejeli že vgrajenega v raznih napravah. Hitrost pisanja in branja je zadovoljiva za tako drobno napravo in znaša 100 MB/s za pisanje in 160 MB/s za branje, oboje zaporedno. V mirovanju pogon porabi 60 mW, pri rabi pa povprečno 180 mW. Cena še ni znana.

29 komentarjev

Seagate in Samsung razvijata skupni krmilnik za SSD

X-Bit Labs - Pri polprevodniških pogonih je kakovosten krmilnik vsaj toliko pomembne kot kakovost silicijevega čipa, zato sta se Seagate in Samsung odločila združiti moči. Podjetji sta namreč objavili, da skupaj razvijata tehnologijo za krmilnike za polprevodniške pogone, ki bo zadostila potrebam najzahtevnejših strank (enterprise) z visoko zmogljivostjo, zanesljivostjo in vzdržljivostjo. Razvito tehnologijo bosta navzkrižno licencirali.

Tako bodo združili Seagatovo znanje na področju shranjevanja podatkov v enterprise segmentu s Samsungovo 30-nanometrsko tehnologijo bliskovnega pomnilnika MLC NAND. Novi krmilnik bo v uporabi v novih Seagtovih polprevodniških pogonih. To je že drugi dogovor o sodelovanju na tem področju, ki ga je letos podpisal Seagate. V začetku leta so namreč sodelovanje obljubili tudi LSI-ju. Zanimivo je, da podjetji v svoji izjavi za javnost nista navedli nobenih tehničnih podrobnosti, nobenih preglednic, shem, grafov ali slik, in sta bili nasploh zelo skopi z detajli.

16 komentarjev

Izraelsko podjetje bojda povečalo zanesljivost SSD

ComputerWorld - Trenutno obstojijo polprevodniški pogoni v dveh oblikah: dražji in zanesljivejši uporabljajo enonivojske celice (SLC), medtem ko cenejši in v domačih računalnikih ekskluzivno zastopani uporabljajo večnivojske celice (MLC). Razlik med obema tehnologijama je kar nekaj, čeprav je ideja enaka. Za uporabo v strežnikih so primerni le dražji pogoni z enonivojskimi celicami, a to se utegne spremeniti, saj je mlado izraelsko podjetje Anobit najavilo odkritje tehnologije, ki MLC-je naredi enako zanesljive kot SLC-je.

Doslej neznano podjetje je izdalo pogone iz serije Genesis, ki zmorejo 50.000 ciklov zapisovanja in branja, kar...

15 komentarjev

OCZ predstavil nove Vertexe

Fudzilla - Na cenikih nekaterih evropskih prodajaln so že dlje časa, a šele konec preteklega tedna je OCZ uradno izdal novo družino svojih polprevodniških pogonov Vertex 2, ki imajo krmilnik Sandforce SF-1500.

Vertex 2 Pro uporablja bliskovne čipe z večnivojskimi celicami (angl. MLC NAND flash), medtem ko ima Vertex 2 EX enonivojske (angl. SLC NAND). To pomeni, da je slednji dražji in hitrejši. Oba sta na voljo v različici s priključkom SATA ali SAS. Imata podporo za TRIM, odpravljanje napak ECC in šifriranje. Deklarirana hitrost zapisovanja je 275 MB/s, branja pa 285 MB/s.

Vertex 2 Pro bo na voljo s kapacitetami 50, 100, 200 in 400 GB, pri čemer stane najmanjša verzija 400 evrov. Vertex 2 EX je na voljo v...

39 komentarjev

S poceni SSD-ji tudi Super Talent

Super Talent Value

Slo-Tech - SSD-ji se nezadržno cenijo in tako postajajo vedno bližji povprečnim uporabnikom. Zdaj bo izbiro nekoliko razširil še Super Talent, v svetu pomnilnika dokaj znan igralec. Njihova Value linija pogonov bo uporabljala MLC tip pomnilnika Flash ter bo sprva obsegala 4 različne kapacitete - 8, 16, 32 ter 64 GB.

Prva modela sta s svojo majhno kapaciteto skorajda neuporabna (razen kot npr. osnova za manj obsežno distribucijo Linuxa v domačem strežniku), saj 32-biten Windows 7 potrebuje vsaj 16 GB prostora za namestitev. Vseeno bo cena 8-gigabajtnega primerka relativno ugodna, okrog le 50 €. Nizka cena je poleg nizke kapacitete dosežena tudi z nizko hitrostjo, saj bosta tako 8 kot 16-gigabajtni...

14 komentarjev

IMFT omogoča še cenejše SSDje

8-gigabajten 25 nm čip z dvema bitoma na celico

vir: AnandTech
AnandTech - Intel in Micron, ki sta že leta 2006 ustanovila skupno podjetje IMFT (Intel Micron Flash Technologies), sta s tehnološkimi napredki na področju pomnilnika Flash, ki je glavna komponenta pogonov SSD, nadvse agresivna. Lansko leto je bilo v znamenju pomanjšanja pomnilniških čipov na 34 nm, s katerimi so že predstavili Intelovo (težavno) drugo generacijo SSDjev, medtem ko bomo že pred koncem letošnjega leta ugledali že napovedane 600-gigabajtne SSDje. Ti so namreč tesno povezani z naslednjim tehnološkim korakom, ki bo čipe pomanjšal na 20 do 30 nm. Skrivnosti ni več, saj bo proizvodnja potekala na 25 nm in bo Intelu ter Micronu omogočala izdelati 8-gigabajtni čip s približno enako površino, kot jo v 34 nm tehniki zaseda pol manj prostorno,...

12 komentarjev

Super Talent z novimi SSD-ji

Novi modeli

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Vodilni dobavitelj luksuznih PC-komponent Super Talent je v četrtek predstavil novo družino SSD-jev. Diski serije TeraDrive FT2 so namenjeni zahtevnim okoljem in imajo temu primerne karakteristike: krmilnike podjetja SandForce, flash tipa MLC ali SLC (odvisno od modela), kapaciteto od 50 do 200 GB in vgrajeni procesor SandForce SF-1500 SSD, ki zmore bralne in zapisovalne hitrosti do 250 MB/s. Poleg tega vsebujejo vrsto tehnologij, kot so RAISE (Redundant Array of Independent Silicon Elements, nekakšna verzija RAID-a na nivoju flash celic za večjo zanesljivost), DuraWrite za večjo vzdržljivost, uravnavanje izrabe (wear levelling) ter zaznavanje in popravljanje napak ECC (24 bitov v 512-bitnih blokih). Podatkov o ceni še ni.

9 komentarjev

Micron izboljšal vzdržljivost NAND-flasha

ComputerWorld - Pomnilniški gigant Micron je včeraj objavil, da so dosegli velik napredek pri razvoju MLC in SLC NAND flash pomnilnika. Z uporabo 34-nanometrske litografije so uspeli zvišati vzdržljivost, torej število ciklov zapisa in izbrisa v življenjski dobi čipa, za šestkrat. To pomeni, da bi MLC-ji preživeli 30.000 ciklov, novi SLC-ji pa kar 300.000. 32-gigabitne MLC-je in 16-gigabitne SLC-je je moč zložiti v večjedrne stvore, velikost do 32 oz. 16 GB. Micron poudarja, da to še ni napoved novih SSD-jev, da pa intenzivno sodelujejo s partnerji pri izdelavi končnih izdelkov na osnovi teh novih dosežkov. Tako lahko že prihodnje leto pričakujemo masovno proizvodnjo novih čipov.

64 komentarjev