» »

Nakup prenosnika 12", 13"

Nakup prenosnika 12", 13"

«
1
2

overlord_tm ::

Zivjo!

Danes sem sel malo po trgovinah, ker potrebujem nov prenosnik, ampak ugotovil da imam za slovenijo zelo nestandardne zahteve, tako da nisem nasel nic pametnega. Zelim si spodoben laptop, za ne prevec denarja (1000e max), lazji od 2kg in dobro avtonomijo baterije. Bil sem v Big Bangu (imajo nekega HP z touchscreenom, ni mi vsec ker se nekaj sveti - kao krom, pa porisan z nekimi metuljcki :/), Sony centru (Vaio serija z, samo hocejo 1500e za laptop z C2D procesorjem, pa niti windows 7 ne dajo zraven :/), v comtronu razen igrack z atomi nimajo nic, enko v merkurju in technomarketu. To so nekako vse trgovine, ki so mi prisle na pamet.

Glede uporabe: nic igric (razen transport tycoon deluxe in liero xD), vecinoma je cekiranje emailov, kako remote fixanje streznikov, programiranje (eclipse, matlab). Trenutno imam toshibo satellite pro u200 in vem da na manj nocem, tako da prosim ne o tem, da eclipse lahko poganjas tudi na eeepc igrackah.

Sedaj pa k zahtevam:
- najvec 2kg (da ga lahko nosim okrog)
- prva zahteva nekako implicira velikost do 13"
- avtonomija baterije 5h+
- procesor core 2 duo ali boljsi
- bluetooth
- ce ima posebaj graficno kartico, potem naj ima CUDA (da bo kaj koristi od nje)
- vsaj minimalna kvaliteta izdelave (razni chilligreni in podobno ce se obstja odpade)

Zaenkrat imam naslednje 3 na piki:
ASUS Ul30Vt
+ cena
+ locena graficna z CUDA + integrirna za varcevanje
+ baterija ne strli ven, deklarirana avtonomija okoli 11h, tako da je verjetno vsaj 5h realno pricakovati (na integrirani grafiki)
- kvaliteta izdelave vprasliva (nisem se imel moznosti videt tega laptopa v zivo)
- glossy screen
- ni osvetljene tipkovnice (ampak obstaja cheap hack, da jo zamenjas za 20$)

Torej, ASUS je en od favoritov, edino vprasanje je kako izgleda laptop v zivo :). Sicer ASUS se ponavadi na tistih anketah o zadovoljnosti uvrsca pri vrhu, med Lenovo in Apple. Drugi minus je, da v kratkem, ampak neznanem casu, prihaja nov model PJ30jt, ki bo imel mat zaslon, se malce vec aluminija in i5 procesor. Ampak jaz bi to kupil medtem ko bom v Ameriki, tako da nevem ce bo ze na voljo (konec tega meseca, zacetek julija).

Lenovo X201
+ definitivno kvalitetno narejen
+ lahek, majhen (12")
+ mat zaslon
+ i5
- 9 celicna baterija strli ven
- nima HDMI (razen prek docking station)
- v Sloveniji malce drazji, ampak v USA pride okoli 1200$ ce se ne preseravas z dodatki)

Malo me moti ker nima trackpada (oz ga lahko dokupis, vendar je smesno majhen).

Macbook PRO
+ unibody
- ne mores zamenjat baterije ce je sila
- core 2 duo

Verjetno super laptop, mali na zalost se ni dobil i5 procesorja, se mi pa zdi neumno kupovati Appla da bom potem linux laval gor :). Cena je v USA v rangu do 1000e.

Torej, ce si lastite katerega od zgornjih prenosnikov, ali pa kateregakoli drugega, ki ustreza zahtevam, prosim da pokomentirate kako ste zadovoljni z njim. Sploh vsi lastniki raznih ASUSov. Za ThinkPad in Apple se nekako ve kje so po kvaliteti, ASUS mi je pa cista neznanka.

mtosev ::

Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

IceIceBaby ::

Jaz imam že drugega Asusa UL30. Prvič sem imel UL30A zdaj imam pa črnega UL30VT.

Baterija realno zdrži 8 ur z lahkoto (ekran na 3/4, wifi, pisarniško delo). Če malo šparaš se da dokaj enostavno dobiti ven 10+. Govorim za tovarniško overclockan procesor na 1.73, na 1.33 verjetno dobiš še kakšne pol ure več, ampak skoraj nima smisla.

Izdelava je solidna. Ne bom rekel, da je odlično narejen, ampak pokrov ekrana je iz aluminija in zaprt deje dober občutek. Sicer je prenosnik plastičen, ni na nivoju Appla, je pa primerljiv z business serijami pri HPju recimo.

Skratka, sem zelo zadovoljen. Kvaliteta ohišja ni povsem na nivoju najboljših, ampak se to pozna tudi na ceni. Bom verjetno naslednjič spet kupil Asusa, če bodo delali takšne prenosnike.

trnvpeti ::

sony vaio Z, 13.1, 1600x900, 1.5kg, ...

Gwanaroth ::

ThinkPad Edge
Lights often keep secret hypnosis..

Karen ::

Jaz imam že 2,5 let Dell XPS 1330 (mislim da imajo zdaj serijo 13). Ustreza tvojim zahtevam še danes, edino pri bateriji je diskutable (aja pa gsm modul notri ipd.). Samo jaz bi raje imel za svoje potebe 12palcev in le 1kg.

frodo12 ::

moowy123 ::

nekaj taksnega mogoce ?

overlord_tm ::

@kst: hvala za report :)

@trnvpeti: se bojim da je vaio z serija predraga

@Gwanaroth : Edge je malo tezji, pa se thinkpad pise gor, ceprav ne izgleda kot thinkpad :p

@Karen: XPS je malo tezji, tko kot Edge, glede baterije pa pa tudi dvomim. Sem ze gledal XPSa ko sem zdajsni prenosnik kupoval.

@frodo12: Vostro ima pomoje presvoh baterijo (ce recejo 5 ur je to prej 3 realne ure), UL30Jt, je to resno? Ko po evropi ga prakticno ne najdes, v USA tudi ne. Po specifikacijah se ujema. Glede na to da si pomoje od trgovine, mogoce ves kdaj pridejo PL30Jt?

IceIceBaby ::

UL30JT je pri Avteri na zalogi, tako, da je ponudba očitno aktualna.

trnvpeti ::

z serija se dobi za 1500
sicer brez ssd
tako, da pade notri v tvoj okvir

IceIceBaby ::

elim si spodoben laptop, za ne prevec denarja (1000e max),


Niti ne :)

trnvpeti ::

ops nekje videl 1500e
sorry

MTm2H37rqt7B ::

Kdo pravi da na macbook unibodyu ne mores menjat baterije?

Nightcrawler ::

Ja kakšen Asus, HP,...?

Poglej Prenosnik Dell Vostro V13 z ulv procesorjem...

overlord_tm ::

Nightcrawler je izjavil:

Ja kakšen Asus, HP,...?

Poglej Prenosnik Dell Vostro V13 z ulv procesorjem...


Battery life is where the Vostro V13 comes to a screeching halt. On our video rundown test the V13's six-cell, 30Wh battery lasted only 2 hours and 39 minutes with brightness set to 65 percent. That's more than half the runtime of the ASUS UL50Vf. Even worse is that because of its solid aluminum build the battery cannot be swapped out. There's really no good news when it comes to battery life here -- the reality is that you'll spend more of your time looking for an outlet with this ULV than others out there.
~engadget

Ne slisi se ravno kul ...

ncc2000 ::

Če bi se malo več stegnil, toplo priporočoma tole z SSD-jem

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ncc2000 ()

potepuhec ::

Sam sem pred podobno dilemo in sem sel gledati prenosnike, ki jih v tej temi priporocate:

Sony Vaio Z ima najbolj uporaben ekran (resolucija) ampak mi deluje tako krhko (sploh dno ter pokrov ravno tkao tecaji ekrana), da me je kar malo strah kako je s prenosljivostjo pa cena je tudi lepa za "starejsi" prenosnik. Z baterijo je pa tudi bolj tako tako.

Macbook Pro 13 mi je od vseh najbolj vsec tako vizuelno kot tudi po obcutku trdnosti samega prenosnika. Moti me zgolj to, da se nikoli nisem imel mac-a pa me malo skrbi kako je s programsko opremo. Pa tudi visja resolucija bi mi prisla prav. A obstajajo kaksni pametni RAW converterji za maca ali gre vse preko adobejevega CS4 zo CS5?

Ostane mi pa se Asus UL30jt, ki je na papirju najmocnejsi ampak ga nisem imel prilike videti v zivo. A si ga kdo lasti in bi lahko kaj vec povedal o njem?

Nizje od teh treh pa ne bi sel. Morda bi bila zanimiva se HP Elitebook serija ampak je na vgrajene komponente predraga. Ce se ima kdo kaksen predlog v tej smeri bi bilo super.

overlord_tm ::

PL30jt. Jaz sem se za tole odlocil. V casu ko sem pisal prvi post se ni bil na voljo, ampak se je par dni nazaj pojavil v DE.

Zelo podoben kot Ul30Jt, samo da ima mat zaslon, malo vec aluminija, citalec prstnega odtisa, trackpad ima dva locena gumba, pa se nek sistem proti kraji.

potepuhec ::

Si se samo odlocil ali si ga tudi ze slucajno narocil? verjetno je podoben kot ul30jt tako da ce bi tega dobil v roke, bi se verjetno lazje odlocil za podobnega.

overlord_tm ::

Trenutno se se dogovarjam s trgovino, kako je z dostavo, pa ce mi dajo lahko racun za firmo. Upam da mi rata kmalu, ker cez teden grem v USA, tako da ce nimajo na zalogi, bo pri meni cez kak mesec sele.

sulaco ::

overlord: tale pl30jt je tudi meni zeloo všeč, a je cena 888EUR prava?? Prosim sporoči, ko ti bodo sporočili stroške pošiljanja....

P.S. Do popolne sreče mu manjka 500Gb in osvetljena tipkovnica, pa brez Win7 oz zamenjava za usb3.0, pa da sem bolj tečen še boljša WEB kamera...
Ampak nesvetleči zaslon in 2leti garancije ter baterija so pa čista zmaga :)

overlord_tm ::

Am, cena se je danes dvignila na 900e, no, 10eur gor ali dol. Menim se z bora computers, postnina pa je 30eur via UPS, placilo preko paypala. Zaloga ni, ampak dobijo v enem dnevu od takrat ko narocis pravijo.

Glede osvetljene tipkovnice, pobrskaj notebook review, obstaja poceni trik za okoli 30$, ker asus prodaja osvetljeno tipkovnico za UL30Vt kot rezervni del, tu je pa pomoje ista. Z Win7 sem se pac sprijaznil, disk lahko do 640GB vgradis, USB3 pa nevem kam je sel.

Key Quest ::

Ne vem zakaj bi rabil Trackpad, ko imas enkrat Trackpoint TBH.

sulaco ::

Očitno sta v nemčiji dva PL30JT, eden ima i5 drugi pa i3:
http://www.t-online-shop.de/asus-pl30jt...

http://www.t-online-shop.de/asus-pl30jt...

100EUR razlike hmm?
Le kdaj bo prvi prišel v SLO....

OttoParts ::

Pri obeh gre za UM različico i3 oz. i5 procesorja, nimata pa optičnega pogona.

Foter ravno zdaj želi zamenjati svoj MSI Megabook (ki ima optični pogon), zato bi vprašal, ali ob predlogih v tej temi obstaja kakšen 13" z optičnim pogonom, vsaj delno sodobnim procesorjem za cca. 500-600 € ?

overlord_tm ::

OttoParts je izjavil:

Pri obeh gre za UM različico i3 oz. i5 procesorja, nimata pa optičnega pogona.

Foter ravno zdaj želi zamenjati svoj MSI Megabook (ki ima optični pogon), zato bi vprašal, ali ob predlogih v tej temi obstaja kakšen 13" z optičnim pogonom, vsaj delno sodobnim procesorjem za cca. 500-600 € ?


Asus U30Jc (U ne UL), samo pomoje je malo drzaji kot 500 e.

sulaco ::

o šeise: sploh nisem opazil, da nima optičnega pogona...Ottoparts hvala!!
Torej zame ne pride v poštev...

lexios ::

Od zgoraj omenjenih best buy 12"/13" (pl30jt,Ul30Jt,lenovo...) razen Vaio Z in Maca itaq noben nima optičnega...

OttoParts ::

Ja vem, praktično so vsi, ki imajo optični pogon dražji od od te meje, samo to fotru razložit je pa druga zgodba..... ("Kaj 1.500 € Ta človek je nor :)" ).

IceIceBaby ::

Zakaj pa rabiš optični pogon? Za doma si lahko kupiš USB enoto, na poti pa verjetno redko rabiš?

OttoParts ::

Saj pravim, da je to treba fotru razložit....

On hoče imet čim manjši, ampak "kompleten" prenosnik.
Tega Megabook-a je kupil na razprodaji v e.Leclercu za 250 (mogoče 350 €? ne vem točno) in zdaj mu je to kriterij za vse ostale.
On pač misli malo = poceni in mu je težko dopovedat, da pri malih (13") prenosnikih z optično enoto ne gre več za poceni netbooke ampak običajno za do skrajnosti pomanjšane notebooke, ki so zato ustrezno dražji (sploh v primeru zmogljivih baterij).

Zgodovina sprememb…

OttoParts ::

overlord_tm je izjavil:

OttoParts je izjavil:

Pri obeh gre za UM različico i3 oz. i5 procesorja, nimata pa optičnega pogona.

Foter ravno zdaj želi zamenjati svoj MSI Megabook (ki ima optični pogon), zato bi vprašal, ali ob predlogih v tej temi obstaja kakšen 13" z optičnim pogonom, vsaj delno sodobnim procesorjem za cca. 500-600 € ?


Asus U30Jc (U ne UL), samo pomoje je malo drzaji kot 500 e.


Hvala za namig!

Sem na hitro pogledal stane okrog 890-990 $ (foter won't be amused), je pa zelo dober.

Invictus ::

Macbook (Pro) ... ?

LP I.

nejko8 ::

OttoParts,
poglej še kakšen Dell Studio XPS 13. http://geizhals.at/eu/a402203.html
ima slot load dvd-rw

OttoParts ::

@Invictus

Maci so zelo "luštni", so pa cene ubijalske, pa še ata ma raje PC...

@nejko8

To bo to. Foter že špara.

Se opravičujem obema za tako pozen odgovor, ampak nekaj časa sem bil odsoten.

OttoParts ::

potepuhec ::

A si morda ze kdo lasti tega Asusa PL30JT-RO030X? Ce si ga bi prosil za kaksno info glede kakovosti in uporabnosti samega prenosnika.

kmetek ::

u kurba zgleda super, cena 1000EUR ? :p

SPEEEED ::

ima mogoče zdaj že kdo Asus PL30JT-RO030X? Se za 900 eur dobi kaj boljšega?

overlord_tm ::

Jaz ga imam :) Od 8ih v sluzbi, pise da ima se za 50min baterije. Obcasno brskanje po internetu, nic intenzivnega.

Izgleda kar solidno, ceprav bi zelel malo manj upogljivo tipkovnico, zaslon ki se "zahaklja", pa malo me skrbi da se bodo panti zaslona s casom zrabili in bo vsa zadeva majava. Znucat ga je treba, ne sparat, definitvno pa to ni laptop ki bo delal kaj vec kot 2 leti. Prejsna Toshiba je bila se kot nova, pa sem jo prodal staro 4 leta.

Plastika je svetleca, tako da se vsak dotik pozna. Na aluminiju enako. Dobis pa zraven krpico :p. Polnilec je zelo majhen, vendar se zelo greje. Polni se tudi zelo hitro. Malo moram se za linux pogledat kak je support, fingerprint readerja mi ni prepoznalo, switchanje grafike tudi pomoje ni delalo, ko sem instaliral nvidia driverje pa sploh ni delalo nic.

Dal sem pa zanj 880e v nemciji plus 25e postnine.

SPEEEED ::

si kupil tukaj? http://www.notebooksnochguenstiger.de/

hmmm res nevem. Boljši so vsi tudi krepko čez jurja. Kar je pa slabšega je pa slabše :D

overlord_tm ::

Tocno ta trgovina, sicer jih je bilo treba malo priganjat, ampak je slo.

SPEEEED ::

overlord_tm je izjavil:

Tocno ta trgovina, sicer jih je bilo treba malo priganjat, ampak je slo.


Torej nakup tega računalnika..ja ali rajši počakam na kaj drugega? Mudi se mi ne..

kreki ::

Pred dobrim mesecem sem kupil ASUS UL30J serijo. Všeč mi je ker je tanek težak pa tudi ni. Teža je včasih problem če ga moraš nositi čez celo Ljubljano.
Baterija zdrži dobrih 6 ur brez šparanja energije. Ker prenosnik nima DVD pogona sem zraven dokupil zunanjo DVD enoto in jo priključim samo takrat, ko jo res potrebujem.
Zaenkrat sem z prenosnikom zelo zadovoljen.
Priklopljen na šštrom.

overlord_tm ::

SPEEEED je izjavil:

overlord_tm je izjavil:

Tocno ta trgovina, sicer jih je bilo treba malo priganjat, ampak je slo.


Torej nakup tega računalnika..ja ali rajši počakam na kaj drugega? Mudi se mi ne..


Ce ga se imajo, kupi. Da bi kaj novega superdobrega prihajalo nevem. Ce bos pa cakal na boljse, verjemi da se lahko nacakas, ker vsaka naslednja generacija je boljsa.

Posluje pa tista trgovina samo z bank transferjem, ne jemlejo paypala od slovencev. Tako da sem nakazal denar, potem cakal 4 dni, se ni nic zgodilo, potem poslal mail in naslednji dan so ga poslali. Prisel je pa v 2 dneh z UPS.

So ga pa takoj po tem ko sem narocil iz 880 podrazili na 895e. Sedaj ga pa sloh ne najdem vec v ponudbi.

SPEEEED ::

če iščeš pod številko 1575741 ga njdeš.
Touchpad je dober, to mi je zelo pomembno, ker ne uporabljam miške...

To, da moraš scroolat z dvema prstoma sem navajen, ker imam Asusa 1000h zdaj

alphasaphir ::

Je kdo kaj na tekočem, glede 11,6 do 13,3" netbookov do laptopov.
Najpomembnejši faktor: TEŽA (10" so pa premali)
Kaj je trenutno best buy (čimboljši procesor ob dobri avtonomiji baterije z čimveč spomina za čimmanj EUR - do 1000)?

Kaj so kaj najcenejše variante z hdmi izhodom, pa čimveč rama?

Po možnosti s kakšnim "zavarovanjem" ali podaljšano garancijo.

Trenutno me za 600 najbolj prepričal edge z SU7300, kljub slabši avtonomiji baterije. Ali pa pred pol leta sem gledal Asus 1201N, ampak jih ni nekaj v prodaji, jeseni naj bi celo prišli nasledniki z ion2, kako je kaj s tem?

Hvala

bluefish ::

Pri 13" modelih si oglej Asus UL30 serijo.

trnvpeti ::

ja vzames su verzijo, ali pa i3 ulv ce rabis se mocnejsi cpu
lahko se pogledas sony vaio, z serija ti je predraga, lahko pa pogledas s in y
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najbolj vzdržljiv laptop

Oddelek: Kaj kupiti
255544 (4866) pegasus
»

Kupovanje notebooka?

Oddelek: Pomoč in nasveti
141947 (1845) bluefish
»

Apple Macbook Air in alternative

Oddelek: Kaj kupiti
51205 (1038) mr1two
»

Prenosnik 1a :P

Oddelek: Kaj kupiti
434905 (3519) bastadu
»

Lahek prenosnik do 1000 evrov

Oddelek: Kaj kupiti
161679 (1420) alphasaphir

Več podobnih tem