» »

Začasno stanovanje in služba v Miamiju

Začasno stanovanje in služba v Miamiju

bluedothp ::

Pozdravljeni,

zaradi nestabilnega čeljustnega sklepa se mi je pred nekaj meseci izpahnil levi čeljusti sklep med žvečenjem hrane. Kljub močni bolečini sem nekako na silo sam reponiral sklep, vendar sem s tem očitno pretegnil eno ali več čeljustnih mišic in živčevje. Posledično se je razvil tinnitus (stalen pisk v ušesu) in od takrat naprej imam tudi boleče vratne in ramenske mišice. Temu se drugače pravi "temporomandibular joint disorder" in oba simptoma sta pogosta posledica tovrstne "poškodbe".

V SLO sem že kontaktiral 3 maksilofacialne kirurge in več zobozdravnikov in čeprav je problem v teoriji znan, praktičnih izkušenj žal nima nihče. Trenutno obiskujem enega samoplačniškega zobozdravnika, ki je drugače super in bo mogoče lahko pomagal, vendar dejstvo je, da nima aparatur, ki bi omogočale objektivno merjenje trenutnega stanja in morebitnih izboljšav.

Da naredim dolgo zgodbo v kratko - v ZDA je ta problem zelo dobro preučen in tako rekoč vsa zdravstvena literaura o analizah in zdravljenju prihaja od tam.

V Miamiju je eden od takšnih zobozdravnikov, ki imajo veliko izkušenj z zdravljenjem "TMJD" in razen tega, da že tudi on-line izredno veliko svetuje pacientom, ga zelo hvalijo na ameriških zdravstvenih forumih (mimogrede, tudi Shaquille O'Neal je njegov pacient).

Stroške zdravljenja ni možno vnaprej predvideti, vendar bi se gibali tam do $5000, traja pa ponavadi od nekaj tednov do nekaj mesecev, odvisno od resnosti problema.

Torej, dejstvo je, da za mene to ni majhna vsota denarja, vendar sem pripravljen poskusiti. Glede na to, da sem že nekaj let zaposlen, imam dovolj prihranjenega denarja, da bi si let, zdravljenje in življenje tam lahko privoščil za toliko časa, vendar bi to naredilo precej resno luknjo v moj proračun. Iz tega razloga bi bilo dobro, če bi lahko tam našel službo za ta čas, da bi vsaj pokril nekaj stroškov.

Ne glede na izobrazbo in izkušnje mi verjetno ne bi ostalo nič drugega, kot kakšna fizična dela, ampak to me niti najmanj ne moti. Bolj me zanima, ali ve kdo, kakšne so možnosti, da dobi tujec službo tam? Sem še relativno mlad (pod 30) in delal bi kar koli. Zanima me tudi, ali ve kdo (oz. ima izkušnje s tem), kakšni so stroški življenja tam? Koikor sem uspel izbrskati, je služb na stotine in tudi poceni hostli se najdejo, ampak jaz bi verjetno potreboval neko enosobno stanovanje ali kaj podobnega...

V glavnem, kakršna koli pomoč bo dobrodošla. Vem, da je moj zdravstveni problem rešljiv in zato ne mislim živeti s tem do konca življenja.

Hvala!

tony1 ::

Če misliš, da boš čez noč dobil delovno vizo v ZDA, se malo motiš... :)

Vzemi bolniško, pejt gor, naj te probajo porihtat, in to je to. (BTW. 5 jurjev $ je po moje sumljivo malo, da ti sperejo zamašek ušesnega masla iz ušesa lahko b.p. stane desetino tega...). Kar se mojih (zelo) omejenih izkušenj z zdravljenjem v tujini tiče, je povsem normalno, da povejo ceno vnaprej. Kot tudi ceno za 1 bolnišnični dan itd.

In še to: poskušaj se zmeniti z ZZZS, da bi ti krili vsaj del stroškov zdravljenja...

Pegaz ::

tony1, tale je imel zelo male stroške zdravljenja v ZDA.

Gandalfar ::

Za sobo poglej po craigslist. Glede na to, da si young adult ti ne bo problem dobiti sobo pri kaksnih cimrih. Ti bo pa vzelo par dni iskanja ko prides gor. Ti bodo tudi jasno pisale cene.

Za sluzbo bo pa vecja stala, ker bos sel gor na visa waiverju in ni nacina, da ti dajo legalno denar, razen ce jih prepricas da placajo racun na tvoj d.o.o/s.p. v slovenijo ali pa paypal. To pa na koncu dneva pomeni bolj ali manj IT dela. Za fizicna dela itak tekmujes z mehicani za minium wage, kar se ti ne splaca. Raje tu doma malo vec delaj pa se v ZDA hitreje pozdravi.

bluedothp ::

@tony1: ne gre za ušesno maslo. :) $5k je relativno dosti, glede na to, da ne gre za operacijo. Zadeva se zdravi z okluzijsko opornico, vendar diagnoza je najbolj pomembna. Pri nas pa žal ni ustreznih aparatur (kot so npr. tukaj: http://www.tmjcalgary.com/tmj-test-diag...

ZZZS bom še vprašal.

@Gandalfar: Hvala za Craigslist! Izgled uporabno. IT dela bi šla, ker sem zaposlen na tem področju, vendar vse je bolj "basic" (bolj na splošno mreže, win, linux, tudi hw servis,...)

Na http://jobs.careerbuilder.com/ imajo cel kup služb za Miami, ampak sumim, da bi me kdo zaposlil za samo približno 6 mesecev, zato bolj ciljam na nekaj "fizičnega". :)

Kako pa lahko izvem, če imajo na STA (http://www.staljubljana.com/delo-v-tuji... možnot dela v Miamiju? Sicer študent več nisem, vendar bi se lahko nekam vpisal... Verjetno bi tako ali tako moral dati odpoved iz trenutne službe, ker enostavno potrebujejo človeka na tem mestu.

Zgodovina sprememb…

icko ::

Če je zzzs nevretenčarja poslal v Švico na operacijo hrbtenice ni hudič da nebi tudi tebe. Razen če si drugorazredni... Pol nimaš šans. :)))
Sorry za OT. Upam da poštimaš.
Lp

metalc ::

Z ameriško zeleno karto (== delovno dovoljenje za ZDA) se je že prej birokratsko vleklo, sedaj, ko je kriza.... Ne pozabi, da si v ZDA lahko največ 3 mesece, sicer boš rabil vizo. Ali pa za par dni skočil v Kanado, Mehiko... samo ne vem, kdaj ti "resetirajo" dneve.

Ali si prepričan, da tega ne znajo poštimati nikjer v EU. Namreč dosti lažje se boš preselil (začasno ali morda kar za stalno) in se legalno zaposlil. Mogoče se celo najprej zaposliš in ti zdravstveno zavarovanje pokrije vsaj del stroškov?

crtg ::

Glede bivanja v ZDA v tem primeru ni problema, saj si lahko uredis vizo za čas zdravljenja. Verjetno ni poceni (par 100EUR), je precej papirologije, je pa mozno.

Gandalfar ::

ampak pazi, pogoj za pridobitev vseh teh daljsih viz je, da dokazes da si se sposoben vzdrzevati ne da bi imel sluzbo tam.

ahac ::

metalc je izjavil:

Ali pa za par dni skočil v Kanado, Mehiko... samo ne vem, kdaj ti "resetirajo" dneve.

Ne gre tako. V potni list ti dajo en kartonček in z tega je razvidno, da imaš dovoljenje, da si v ZDA. Zato te tudi hitro spustjo nazaj, če si šel vmes npr. v Kanado. Če bi ga takrat sam vrgel stran imajo pa itak vse podatke (tudi prstne odtise) in ti sigurno ne bodo kar na novo začel štet.

Visa Waiver Program @ Wikipedia
Travelers can leave to contiguous countries (Canada, Mexico and the Caribbean), but will not be granted another 90 days after reentry in the United States.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

bluedothp ::

@metalc: v EU imajo največ izkušenj z zdravljenjem tovrstnih težav na Švedskem v Stockholmu. Tam obstaja zasebni klinični center, kjer so specializirani za zdravljenje težav v tempormandibularnem sklepu in vseh simptomov, kot je tinnitus ipd.

@crtg: hvala za info!

@Gandalfar: to bi šlo, ampak kot rečeno, bi to naredilo resno luknjo v moje finančno stanje. Če računam stanovanje, hrano in zdravljenje za 6 mesecev... Auč. Zato pa bi rabil službo tam.

***

Sicer bom pa najprej v SLO poskusil vse, kar je možno - mislim, da je moj lečeči zobozdravnik najboljši možen naslov za to težavo pri nas, zdaj še moram najti dobrega kiropraktika (čeljustne mišice so povezane z ramenskimi in vratnimi mišicami in če so napete ene, ne morejo dobro delovati druge itd. itn.) in čeljustnega kirurga, ki bo me poslal na magnetno resonanco čeljustnega sklepa.

Sicer močno upam, da mi bodo uspeli pri nas pomagati, vendar če ne bo šlo, bom nekako moral priti v ZDA. Kolikor sem videl na forumih, veliko ljudi iz EU leti k njim, vendar mislim, da so finančno na boljšem, kot sem jaz.

Gandalfar ::

Problem s to tvojo vizo, ki jo bos hotel je, da moras dokazat da imas dovolj za prezivetje in da ne bos iskal sluzbe/poskusal tam ostati. Ce nic drugega racunaj, da bos imel na osebnem racunu realno kolicino denarja v tistem trenutku, ko bos sel tezit za vizo, ker se zna zgodit, da bodo hoteli videt ves denar na kupu.

metalc ::

Aja še tole. Kjerkoli se boš že zdravil, ZZZS menda načelno, če gre za nujno zdravljenje, povrne toliko, kot bi isti poseg po njihovih cenikih stal pri nas. Seveda boš v ZDA (ali kjerkoli že) plačal iz svojega žepa, ob vrnitvi pa predložil vse izvide, račune itd. Verjetno bo vse skupaj še treba dati prevesti registriranemu prevajalcu..., potem pa bodo kar nekaj časa zadevo prekladali med levim v desnim predalom, preden bodo končno sprejeli sklep. Sam sicer nimam tovrstnih izkušenj, vsekakor pa velja povprašati pri ZZZS in zavarovalnici, kjer maš dopolnilno zavarovanje.

JanK ::

bluedothp je izjavil:


Sicer bom pa najprej v SLO poskusil vse, kar je možno - mislim, da je moj lečeči zobozdravnik najboljši možen naslov za to težavo pri nas, zdaj še moram najti dobrega kiropraktika (čeljustne mišice so povezane z ramenskimi in vratnimi mišicami in če so napete ene, ne morejo dobro delovati druge itd. itn.) in čeljustnega kirurga, ki bo me poslal na magnetno resonanco čeljustnega sklepa.


Hmm, tole o povezanisti misic mi je zdelo malo cudno, pa sem sel pogledati. Nisem studiral anatomije, ampak sodec po slikah tule, ni povezave med celjustnimi misicami in kaksnimi drugimi. Itak se, IIRC, misice v glavnem ne povezujejo z drugim misicami, ampak na skelet. In na sliki se to prav lepo vidi.

Mogoce malo off-topic (ali pa tudi ne), kiropraktikov bi se jaz na dalec izogibal. Fiasko v zvezi s tozbo proti Simonu Singhu, ki je izjavil, da ponujajo lazna zdravljenja in da se tega zavedajo, je samo sirsi javnost priblizal to, kar malo bolje obvesceni ze dolgo vemo: kiropraktiki so v glavnem sarlatani.

Ko je zadeva postala medijsko zanimiva, je zdruzenje kiropraktikov v paniki svojim clanom posiljalo pisma z vsebinami a-la: "If you have a website, take it down NOW." in "Finally, we strongly suggest you do NOT discuss this with others, especially patients." in da naj odstranijo vse brosure iz pisarn.

Ko bi morali zagovarjati svoje trditve na sodiscu, so navedli dokaze, s katerimi se je zgodilo tole:

[it was] ripped apart by bloggers within 24 hours of publication, before being subjected to a further shredding in the British Medical Journal. It emerged that 10 of the papers cited had nothing to do with chiropractic treatment, and several weren't even studies. The remainder consisted of a small collection of poor-quality trials. More seriously, the BCA misled the public with a misrepresentation of one paper, a Cochrane review looking at the effectiveness of various treatments for bed-wetting..."


V koncni fazi pa so opustili tozbo.

bluedothp ::

Oj, JanK.

No, večkrat sem že zasledil, da neka povezava obstaja oz. napetost ene mišice vpliva na drugo. Čeljustne mišice, ki so v krču, lahko vplivajo na ramenske in vratne mišice in obratno. Žal pa iz trenutnih izkušenj vem, da to še kako drži. Sicer pa, če ta zanima, google "tmj neck and shoulder pain".

Zaradi nekaj "gnilih jabolk" pri kiropraktikih je po moje fasala cela stroka. Res je, da jih ima veliko samo "vikend tečaje", vendar najdejo se tudi takšni, ki so formalno izobraženi in dejansko pomagajo ljudem. Delam v kolektivu s 60+ ljudmi in veliko sodelavcev je že bilo pri takšnih kiropraktikih (od učitelja telovadbe, organizatorke dela, knjižničarke,... in to v Zagrebu, Budimpešti in Ljubljani) in vsi poročajo o pozitivnih izkušnjah.

Kakor koli že, glavni topic ostaja, kako priti do začasne službe v ZDA! :) Sicer pa bom tudi na ZZZS vprašal ali mi lahko kako pomagajo. Sicer pa škoda, da se v SLO nič ne dela na tem in zdaj tudi sam vidim, kako malo zdravnikov je dejansko seznanjenih s "TMJD-tinnitus" problemom. Če ne drugo, upam vsaj, da bodo imeli željo na meni pridobiti izkušnje!

Drugače pa, če koga zanima, kakšen je standarden postopek analize in zdravljenja v ZDA:
http://www.tmjcalgary.com/tmj-test-diag...

Zgodovina sprememb…

JanK ::

OK, bom tiho okoli kiropraktikov - to je res za drugo temo.

Kar se tice bolecin v vratu in ramenih - I stand corrected. Narobe sem intepretiral "povezanost" in si mislil, da hoces povedati, da so misice dejansko povezane (samo se to moram omeniti: in imel obcutek, da ti je kak kiropraktik to natvezil ;)).

Se pa cisto strinjam, da napetost in bolecina, posebej konstanta v enem delu telesa lahko pripelje do napetosti tudi kje drugje. Tudi sam sem dozivel podobno, ko sem si na smucanju "navil" koleno (s katerimi imam itak rahle tezave ze od otrostva). Je slo sicer relativno hitro nazaj, ampak tam nekje na polovici okrevanja me je zacelo boleti drugo koleno, ker sem pac narobe hodil. Oboje je slo potem priblizno "paralelno" nazaj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NEC: pozabite prstne odtise, tu je prepoznavanje oblike ušesnega kanala

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
207276 (4809) stegl
»

Dober kiropraktik (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5031510 (25631) mtosev
»

Fiksni zobni aparat (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5316708 (15307) gruntfürmich
»

Nekaj za žvečit?

Oddelek: Loža
221736 (1280) Beli_Zajcek
»

Heksenšus (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7428266 (25943) antonija

Več podobnih tem