» »

UM - najhitrejši brskalnik

UM - najhitrejši brskalnik

RVeverca ::

Sedaj si lahko potegnete (seveda zastonj) najhitrejši trenutni brskalnik na trgu - UM.
Je 30% hitrejši od Firefoxa, in je zelo enostaven za uporabo.
Je preprost brez nepotrebnih nastavitev, toolbarov "addonov" itd., a vseeno vsebuje vse glavne funkcije(zaznamki, domača stran, zavihki, kalkulator, koledar, vgrajen google iskalnik, flash vsebine(youtube video), vaša barva ozadja...)

Preprosto lahko tudi zamenjate barvo brskalnika, ali pa pošljete svoje zaznamke prijatelju.

In še link: UM


// Upam da se to ne smatra kot reklama, vendar le kot dobronamerna predstavitev slovenskega zastojnskega programa. Če kakor koli kršim pravila prosim, da se post izbriše.

Gandalfar ::

kako pa meris hitrost?

WarpedGone ::

Izdelal sem ga iz nič, z lastnimi idejami in kodo. Narejen je v C# v .NET 4 okolju. (500 vrstic kode)

V 500 vrsticah si naredu cel render engine? Odpusti mi dvom...

Če si vključu .net komponento za prikaz HTMLja si naredu le še en wrapper za IE, ki je hiter natančno tolk kot IE, ki zna le to kar zna tvoj izdelek.
Zbogom in hvala za vse ribe

Gandalfar ::

Glede na to da rabi XULRunner, je verjetno vzel Geckota - Firefox engine.

RVeverca ::

Hitrost je bla merjena glede na to kar je najbolj pomembno za uporabnika: Sama hitrost naložitve strani. V test so bile vključene različno velke strani, temelječe tako na samem html-ju, kot tudi "pure" flash strani, strani z veliko količino grafike in "emmbed" media datotekami. Med stranmi so bile vključene tudi popularne strani kot so: facebook, youtube, yahoo(home page and mail page)... Prav tako je bila merjena hitrost izvajanja Javascript operacij, DOM operacij, parsanja texta in slik, izrisovanje grafike in prevajanje "raw data" podatkov sam izris na strani.

Nikakor nisem uporabil IE engine. Uporabljen je lastno modificiran Gecko pogon - Geckofx. Pogon je modificiran in prilagojen mojemu brskalniku(custom c# interface, custom metode, odstranjene nepotrebne classe, narejene nove classe...). In že tu je v samem pogonu okoli 500 novih vrstic kode(in okoli 600 izbrisanih). Nato je v samem projektu(kot osnova je windows forma v najnovejšem .net 4 v vs2010) še 500 vrstic kode, kjer uporabim ta pogon, in kjer definiram vse metode za dejansko delovanje brskalnika, zapisovanje .xml fajlov, dobivanje faviconov, generiranje in optimiranje zavihkov....

Če vas še kaj zanima, povprašajte, ali pa ga kar poskusite:)

Je pa to seveda verzija 1.0, v naslednji izdaji pride še nekaj dodatnih funkcionalnosti.

hojnikb ::

zgleda fino, sam tečno je da rab najnovejši dotnet pa še manualno morš neki fajlo skopirat.Za nevešče je to lahko problem.
#brezpodpisa

RVeverca ::

Se trudim tudi to popravit. Najboljša rešitev je da bi celoten projekt naredil v .net 3 okolju, ki je privzet na win wista in win 7. V vs2010 se da spreminjat "target framework", vendar mi to še nekako ni uspelo. Tisto kopiranje pa traja vsega skupaj 5 sekund. Je pa razlog v tem, da lahko kasneje vsak posodobi(ali prek mene ali od uradne spletne strani), različico xulrunnerja, tako da samo zamenja obstoječo mapo. Če bi to storil prek kakšnega sistema "updatanja" bi bilo to še bolj neprijazno in težavnejše za nevešče. Tko da sem ugotovil da je najboljše, brez .net 4 inštalacije in z ročnim kopiranjem (male) mape.

Je pa tako ali tako prednost da imaš .net 4 okolje na računalniku in imaš s tem mir za zlo doug. Ker bo kr velik prihodnih programov( predvsem s strani microsofta) mogl met to naložen. In pa vedno več iger se dela v XNA, ki potrebujejo .net okolja. (za .net 4 bo xna studio na voljo prav kmalu).

Upam da mi bo uspelo v prihodnjih tednih še to popravt, potem pa bo na strani možnost da si vsak dol potegne program v .net 3 ali v .net 4 okolju.

Do takrat pa bo treba malo potrpet :)

karafeka ::

Zgleda super ja, pa vse pohvale, da si to skupaj spravil. Samo ne morem probat, ker imam linux.

Gandalfar ::

Hitrost je bla merjena glede na to kar je najbolj pomembno za uporabnika: Sama hitrost naložitve strani. V test so bile vključene različno velke strani, temelječe tako na samem html-ju, kot tudi "pure" flash strani, strani z veliko količino grafike in "emmbed" media datotekami. Med stranmi so bile vključene tudi popularne strani kot so: facebook, youtube, yahoo(home page and mail page)... Prav tako je bila merjena hitrost izvajanja Javascript operacij, DOM operacij, parsanja texta in slik, izrisovanje grafike in prevajanje "raw data" podatkov sam izris na strani.


No sej. _Kako si_ to meril, ne kaj si meril :)

hojnikb ::

Nwm zakaj ampak men ne pusti inštalirat na Win7, pa mam dotnet4
#brezpodpisa

RVeverca ::

Hvala :) Glede Linuxa mislm da zaenkrat še ne bo verzije za to. Premal časa zaenkrat za to. Vem da obstaja nek Monodevelop program s katerim bi tole vse lahko nekako naredu da laufa pod linuxi, sam pol je spet vprašanje pod katerimi distribucijami bi laufal.

A lahko poveš kaj ti javi? Zelo čudno drugače, saj je bil program testiran na 3 računalnikih, in na vseh se je(večkrat) inštaliral brez problemov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RVeverca ()

Bethrezen ::

Meni ne prepozna .net4 pa sem ga pravkar instaliral, resetiral racunalnik in dal repair .net4
www.urbanterror.net

RVeverca ::

Za DOM, CSS, JS test je bil uporablen: Dromaeo(Sunspider + v8). Za test nalaganja je bil uporablen timer od Rob Keira + ročno testing nalaganja strani. Za prevajanje "raw data" in slik v izris pa lastno narejen mali programček k mi je meru od "fetchanja" do samega document.navigated(), in pa nato optimiranje z "step in" debugganjem da sem zmanjšal število korakov, in pa vsak korak optimiral(recmo da mi default favicon(če stran tega nima) fetcha vn iz Base64Stringa ne pa direkt iz strani al pa lokalnega fajla). Nato sem te rezultate izvedel še na Operi 10.50, FF 3.6, IE 8 in Google chromu, ter nato primerjal povprečje rezultatov od posameznega brskalnika. In pa večjo težo sem dal samemu nalagalnem času, saj je to tisto kar na koncu šteje. Ti nič ne pomaga če se DOM operacije v operi izvajajo malo hitreje kot pri meni, če pa se uporabniku stran odpre počasneje.

A lahko prosim poveš točno napako, ki jo dobiš? Res čudno...

Glihkar sem odinštaliral, šel na stran kliknil UM, in se mi je pojavilo normalno okno za inštalacijo. brez težav. Si siguren da nisi imel že prej kakšne čudne(beta) verzije .net 4 okolja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RVeverca ()

hojnikb ::

jest mam freš install dotnet4; vrže mi pa ven error kao da nimam dotneta in mi ponudi download.Bo treba nekak skenslat 4ko, bo lažji za vse pa en kompletn installer v nsisu
#brezpodpisa

RVeverca ::

Se opravičujem za (porodne težave). Problem je bil da je aplikacija preverjala za razvijalsko verzijo .net 4-ke, in ne navadne(client) verzije. Zakaj ve samo bog :)

Sedaj je bil projekt prenesen da bo deloval v .net 3 okolju(torej privzeto na visti in win7).

Tko da vsi k ste prej poskušal inštalirat, vas lepo prosim pobrišite brskalniški predpomninlnik, piškote,.... in downloadajte še enkrat! (.net 4 pustite inštaliran).

Tko da zdej samo UM inšralirate in kopirate xulrunner0.16!

Ker bi rabu kkšn feedback :)

PARTyZAN ::

UI je grd in neuporaben. Neizkoriščenega prostora je preveč, gumbi za navigacijo so preširoki. Resno misliš, da bo to kdo uporabljal pri vseh teh (sposobnih) alternativah? Si aplikacija zasluži oznako 1.0? ;) Vsaj spletno stran si porihtaj...

In potem je tu še .net, ki te je bolj kot ne priklenil na eno platformo.

RVeverca ::

UI je bolj kot ne demonstracijska/testna grafika. Pride lepši... Če imaš ti idejo in znanje daj kakšen predlog, ne samo da se pizdiš kok je grd:) Ravno to je napaka sodobnih brskalnikov, vsi so naphani z moljonom gumbov, toolbarov in podobnim sranjem. Si že kdaj slišal za minimalističen dizajn? Pa nekaj prostora si moram pustiti še za prihajajoče gumbe in funkcije v naslednjih verzijah. Najbrž se ne bo uporablal masivno, kar tudi ni namen, vendar ga že sedaj redno uporabla 11 uporabnikov. :) S tem da sem ga objavil na parih forumih v zadnjem tednu in to je to. Spletna stran drugače služi drugemu namenu(in je še v "under construction" fazi), to je tam le začasna rešitev, tako da lahko brskalnik sploh ponudim. In zakaj bi me .net priklenil? A mislš na Winse? Nimam namena dt aplikacije za linuxe ali os x-e, vendar če me to zagrabi še zmeraj lahko to storim z Monodevelopom, ki lahko prevede .net c# aplikacijo v linux okolja.

To ni nek super duper marketinški izdelek. Je le brezplačna alternativa, ki jo razvijam sam(v nasprotju z recmo 100 ljudi k delajo gnil IE) in vsak ma možnost da jo uporabla al pa ne. Če znaš narest boljšga, pokaž!? :)

Heisenberg ::

pohvalno! a instaliral ga bom ko bo na voljo install_um.exe ....tako da kar lepo pridno delaj naprej! :)

hojnikb ::

Zdej dela.. sam UI je pa res grd.
#brezpodpisa

misek ::

Nočem zveneti negativen ampak vseeno: 500 vrstic kode in 30% hitrejši od drugih brskalnikov mi ne gre skupaj. Le zakaj avtorji ostalih brskalnikov tega niso pogruntali? :|

PARTyZAN ::

Ravno to je napaka sodobnih brskalnikov, vsi so naphani z moljonom gumbov, toolbarov in podobnim sranjem

Pa nekaj prostora si moram pustiti še za prihajajoče gumbe in funkcije v naslednjih verzijah.


:))

Si že kdaj slišal za minimalističen dizajn?

Aja, še tistega status bara bi se lahko znebil, pa sem pozabil odkljukat.

Aja, dejmo še par citatov z strani:
-Ne vsebuje nepotrebnih funkcij, toolbarov, add-onov, nastavitev..itd

-Vsebuje elemente/funkcije kot so: ... kalkulator, koledar, vaša barva ozadja...

Kaklukator in koledar v brskalniku? A ni tud barva ozadja nekako nepotrebna funkcija, glede na to, da stvar v vsakem primeru izgleda kot nek pre-alpha prve delujoče verzije brskalnika?

Z .net dobiš look&feel, ki nikoli ne bo spadal na KDE/Gnome/OSX okolje. Tudi, če bi hotel portat ... rajš ne. Ker tega ne bo nihče povohal.

Če znaš narest boljšga, pokaž!? :)

Sem zadovoljen z svojim trenutnim brskalnikom, katerega se na noben način ne morem znebit zaradi "vseh teh nepotrebnih funkcij in prilagodljivosti".

Aja, da ne bo pomote, moji posti nikoli niso bili napisani z namenom "flejmanja", samo izpostavil sem slabosti v tvoji filozofiji razvoja. Če pa ne preneseš negativnega feedbacka pa to povej, pa se ti bomo vsi klanjal v temi kolk si car, k maš svoj browser, stari.

Torej:
-Brskalnik ni pripravljen za mase. To bi jaz označil vsaj z 0.1 pre-alpha.
-Izgled je ZELO pomemben, dobi dizajnerja.
-Spletna stran
-Pri sebi razčisti kaj so neuporabne funkcije. Trenutno mislim, da uporabljaš tisti "ja, preprost brskalnik" moto samo zato, ker ostalih funkcij pač še nimaš implementiranih. To te lahko tepe pri kasnejših verzijah.

Bananovec ::

Samo za info FF je po defaultu najbolj zasvinjan brskalnik, ki sem ga kadarkoli preizkusil. Tako lahko vsaj jaz mirne vesti rečem, da je v tem browserju več minimalzima kot v FF. (Čeprav ga sploh nisem preizkusil).

P4ajo ::

Nebi se spuščal v drobovlje brskalnika in tega, kako je bil narejen, ker se na to nespoznam.

Ideja mi je precej več, če je dejansko kako milisekundo počasnejši ali ne, mi niti ni toliko mar, ker se mi niti nebi zdelo smiselno računat na neke presežke v tej smeri.

Glede izgleda pa... nimam potrebe po pretirani šminki, ali kaj podobnega, ampak, če ne želiš vseh toolbarov in podobnih stvari, potem človek pričakuje, da boš čim več prostora namenil spletu samemu, drugače se mi ne zdi smiselno, tukaj je pa ravno spletno "okno" veliko manjše kot drugje.

Če to popraviš in malo urediš funkcije, lahko vsaj z tega vidika postane povsem dovolj uporaben za veliko večino populacije.

(če bi se ti slučajno ljubilo poizkusit: moja ideja za izgled brskalnika Kako narediti gui za program?
(rumene stvari pri straneh bi delovale po principu "autohide", bližje, kot si robu zaslona, manj časa bi bilo potrebnega, za pojavo "rumene stvari"))

RVeverca ::

@DM: Sej je že sedaj inštalacijska datoteka gor. Ne razumem kaj misliš z install? Če klikneš na UM se ti prenese navadna inštalacijska datoteka(kot v večini drugih programov in iger) in si sam izbereš kam se ti bo inštaliral in to je to. In ko se ti bo inštaliral zaženeš .exe kamor si zbral.

@misek: Sej ne da niso, samo kot prvič sem par postov višje že razložil da 500 vrstic kode, je v samem formu ki izvaja brskalnik. V samem pogonu pa je še enkrat toliko dodanih in spremenjenih vrstic(kjer jih je že original par tisoč). In če mislš da je 500 + 500 vrstic res optimirane kode malo, bi moral malo več(ali sploh) programirati. Za določene odseke(recmo 50 vrstic) se porab tud več dni. Vse odvisn kakšn task morš narest. In glede na to da moraš vsako banalno funkcionalnost "na nov izumt", vse skup ni mačji kašelj.

@PARTyZAN: Brez problema sprejmem negativen feedback. Seveda pa želim da je konstruktiven in ne tja v tri krasne. In se čisto strinjam, da moram celotni "upper bar" stanjšati in ga narediti bolj učinkovitega. Glede barve pa se ne bi mogu bol ne-strinjat s tabo. Kako je to lahko nepotrebna funkcija, če pa nikoli ne veš da sploh "obstaja"? Nobenega gumba, vidnega settinga, nadležnega addona,... Človek lahko uporabla brskalnik celo življenje ne da bi sploh vedel da obstaja ta možnost. A zakaj vseeno ne bi dodal nekaj tako preprostega, kot je lastna izbira background barve? Nardi program zlo osebn, po tvoji želji. Zakaj bi mogu met skoz neke sive brskalnike(kot je recmo FF). Sej zdej v zadnjem času majo neke custom bg, ampak šele v zadnjem času. In v naslednji različici bo dodana možnost namesto barve imeti sliko.
Zakaj je take barve? Kaj pa vem, ker mi je pasal. Sej zato pa je to, da lahko vsak spremeni.
Pa prosim ne govorit kako bi ga ti označil(kao 0.1 pre-alpha...), ker nima to tuki veze. Jz ga lahko označm kukr želim. To sori je čisto "flejmanje". Sanja se ti ne kolk je šlo kle not truda in idej. (in še bo šlo)

@P4ajo: Se strinjam. Prostor je treba povečati in izboljšati UI. Glede tiste ideje pa sam nism navdušen preveč. Mogoče bi kje delovalo. V brskalniku se mi ne zdi da paše. Ker pomeni da moraš vsakič čakat(čeprav samo kratek čas) da se ti pojavi menu. Glede na to kako ljudje hitro tipkajo/miškajo bi bilo to lahko nadležno. Poleg tega v naprej ne moreš vedeti kje se bo nahajl določen gumb(no sčasoma bi se navadil), in moraš naprej it z miško do roba, počakaš na "fade in" nato zagledaš gumb, in šele nato greš lahko z miško do njega.

Pa prosim da vsi, ki ste podali komentar o grdem UI-ju, daste boljši predlog. Ker si ga želim izboljšati, naredite slikico kako bi blo bolš pa bom jz probu izboljšat. Sej vas niso sam besede ne? Če veste da je grd, pol tud veste kako bi mogu bit lepši...

Pa LP vsem :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telemach: Počasno delovanje interneta

Oddelek: Omrežja in internet
132646 (2355) floyd1
»

Firefox 4 izšel (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
23572288 (61453) opeter
»

nedelovanje gmaila

Oddelek: Pomoč in nasveti
101899 (1566) lajnard
»

Na voljo prva beta Firefox 4 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
7621513 (18904) Bananovec
»

Opera 10.5 pre-alpha (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
768615 (6682) HairyFotr

Več podobnih tem