Forum » Loža » Kako najlažje sterilizirati steklenice
Kako najlažje sterilizirati steklenice
c0dehunter ::
Zdravo,
delam bezgov in akacijev sirup, pa ne vem kako bi se jutri najlažje lotil sterilizacije steklenic, da se ne bo prehitro pokvarlo?
Slišal sem za kis, ampak to definitivno odpade, ker nočem okusa po kisu v soku :D
Vrelo vodo tudi ne morem not nalit. Razmišljam o pari, ampak nimam nobene priprave, da bi blo to možno.
Še kaka ideja?
delam bezgov in akacijev sirup, pa ne vem kako bi se jutri najlažje lotil sterilizacije steklenic, da se ne bo prehitro pokvarlo?
Slišal sem za kis, ampak to definitivno odpade, ker nočem okusa po kisu v soku :D
Vrelo vodo tudi ne morem not nalit. Razmišljam o pari, ampak nimam nobene priprave, da bi blo to možno.
Še kaka ideja?
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.
but I'll defend to the death your right to say it.
SkIDiver ::
V pečico jih daj na 110°C al koliko je že potrebno za 15 minut.
Jaz se pri kuhanju marmelade s tem nikoli kaj preveč nisem obremenjeval niti nisem delal sterilizacije pa vsaka marmelada drži brez težav 1 leto čeprav toliko nobena ne dočaka. Sem pa zadnjič našel eno staro okoli 2 leti in je bila OK.
Skratka vedno, ko sem napolnil kozarčke sem jih zavil v dve debeli odeji in pustil 3 dni, da se je počasi ohladilo.
Jaz se pri kuhanju marmelade s tem nikoli kaj preveč nisem obremenjeval niti nisem delal sterilizacije pa vsaka marmelada drži brez težav 1 leto čeprav toliko nobena ne dočaka. Sem pa zadnjič našel eno staro okoli 2 leti in je bila OK.
Skratka vedno, ko sem napolnil kozarčke sem jih zavil v dve debeli odeji in pustil 3 dni, da se je počasi ohladilo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: SkIDiver ()
c0dehunter ::
Hvala za ideje, na pečico se pa nism spomnil :)
Pečica torej, 110°C, 15 min..
Pečica torej, 110°C, 15 min..
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.
but I'll defend to the death your right to say it.
brodul ::
Steklovino lahko daš v pečico na 120 C .
Najbolj učinkovito.
Potegneš ven "mrežico" in takoj v njih naliješ sok.
Pokrovčke pa odvisni kakšni so. Nekateri se radi deformirajo. Zato ne presegati temp. višje od 130 C.
Jaz jih sperem z vodo ter dam v mikrovalovno pečico za par minut.
Če so bili pokrovčki že uporabljeni, pa se jih ne da dobro umiti, jih lahko daš v ekonom lonec za 20 min. Ter počakaš da se vse skupaj ohladi.
Pa ne si pozabit umiti rok. ;)
Najbolj učinkovito.
Potegneš ven "mrežico" in takoj v njih naliješ sok.
Pokrovčke pa odvisni kakšni so. Nekateri se radi deformirajo. Zato ne presegati temp. višje od 130 C.
Jaz jih sperem z vodo ter dam v mikrovalovno pečico za par minut.
Če so bili pokrovčki že uporabljeni, pa se jih ne da dobro umiti, jih lahko daš v ekonom lonec za 20 min. Ter počakaš da se vse skupaj ohladi.
Pa ne si pozabit umiti rok. ;)
Pretending to be a mature adult is so exhausting.
Steinkauz ::
Kako bi pa plastične steriliziral ? Ker jst sm lani naredu bezgov sirup pa je po kakih 3 mescih šel v maloro, čeprov je bil v kleti.
823483 ::
gruntfürmich ::
steklenice v pečico (morda še malo mokre), pa vrel sok not, pa ne bi smelo biti problemov. 99,999% ostalega folka ga nima.
plastika pa itq ni za dolgotrajno shranjevanje.
plastika pa itq ni za dolgotrajno shranjevanje.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
c0dehunter ::
Ja, ampak js sirupa ne bom prekuhaval. Jutri ga precedim, poleg zmešam sladkor in citronko,
in ga nato vlijem v sterilizirane steklenice
for(int i=0; i<5; i++){ premešam; pustim_stati; }
in ga nato vlijem v sterilizirane steklenice
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.
but I'll defend to the death your right to say it.
823483 ::
c0dehunter, mislim da ti osnove mikrobiologije niso jasne, zato ti priporočam da poiščeš biološki učbenik za deveti razred osnovne šole, kjer mislim da je to zadovoljivo razloženo, oz. na internetu poiščeš opis pasteurjevega poskusa s stekleno bučo in hranilno juho v njej.
poweroff ::
Jaz naredim takole: sok zavrem na 75 stopinj C, steklenice operem in dam za nekaj časa (da se osušijo in še malo) v pečico na 100+ stopinj, potem pa vroč sok nalijem v vroče steklenice, zaprem (zamaški so prekuhani in obrisani z alkoholom), potem pa steklenice lepo zavijem v brisačo, da se čez noč počasi ohladijo.
Nikoli se ni še nič pokvarilo.
Nikoli se ni še nič pokvarilo.
sudo poweroff
SkIDiver ::
harvey ::
poleg zmešam sladkor in citronko
nejc@ ti tudi zgleda nisi najbolj doma pri mikrobiologiji, prvi del s Pasteurjem ti je jasen, ni ti pa pa jasem mehanizem povišane koncentracija sladkorja in bakterije.
Sicer pa za "kvarjene" niso krive samo bakterije, temveč imamo poleg npr. tudi plesni zato je postopek pasterizacije na mestu, ker s tem "pobijemo" več povzročiteljev kvarjena.
brodul ::
Matthai je lepo povedal. To bo za vecino zadostovalo.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.
c0dehunter ::
No, stvar je v tem da z prekuhavanjem sirup izgubi nekatere sestavine, jaz bi ga pa rad imel v čimbolj naravni sestavi. Dobro, če bi to hranil za ozimnico bi ga že prekuhal, ker ga bomo pa spili čez poletje pa verjetno ni pretiranega straha da bi se pokvaril..
Še nekaj; lahko gumijaste zamaške brez skrbi prekuham? Brodul je sicer omenil da naj jih dam v ekonomlonec za pr minut, strah me je da se ne bi deformirali ker so to še edini ki jih imamo doma :)
Še nekaj; lahko gumijaste zamaške brez skrbi prekuham? Brodul je sicer omenil da naj jih dam v ekonomlonec za pr minut, strah me je da se ne bi deformirali ker so to še edini ki jih imamo doma :)
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.
but I'll defend to the death your right to say it.
Highlag ::
Hm, pri nas vodo prekuhamo pred namakanjem in dodajanjem sladkorja in citronke. Pa se nič ne pokvari...
Never trust a computer you can't throw out a window
guest #44 ::
Kaj pa vzaganje sadja? Je dovolj, če jz dam sadje in vodo (citrirano in sladkano) naenkrat v posodo za vlaganje in pol 15 min na 120 C v pečico?
Pa še en detajl...sklepam da pokrovčke od posod ne smem tsn privit, drgač bom naredu parno bombo not v pečici?
Pa še en detajl...sklepam da pokrovčke od posod ne smem tsn privit, drgač bom naredu parno bombo not v pečici?
poweroff ::
JA, vodo se prekuha prej. ČE pa segreješ na 75 stopinj, se večina vitaminov ne uniči.
sudo poweroff
d0rK ::
Ali je vsa steklovina primerna za ta način sterelizacije?
Imam nekaj steklenic, ki jih bom uporabil za kis in olje, vendar še niso sterilne. Pa nočem da mi kaj raznese med segrevanjem ali ohlajevanjem.
Imam nekaj steklenic, ki jih bom uporabil za kis in olje, vendar še niso sterilne. Pa nočem da mi kaj raznese med segrevanjem ali ohlajevanjem.
jest10 ::
Steklo poči, če segrevanje ni enakomerno(slaba toplotna prevodnost stekla-na eni strani se segreje, na drugi še ne). Če segrevaš/ohlajaš počasi ni nobenih težav.
d0rK ::
Torej če jih dam hladne v pečico in nastavim na 110. Potem pa ugasnem po 15 minutah in jih pustim v pečici doker se skupaj z njo ne ohladijo, bo vse v redu?
Barbarpapa2 ::
Pozdrav
Če te je strah, da bo steklenica počila med sterilizacijo, jih daj v hladno pečico in jo potem vklopi. Naraščanje temperature je dovolj počasno, da bodo steklenice preživele. Je pa postopek s segrevanjem (sterilizacijo) steklenic nujno potreben, če vanje vlivaš vrel sok, tudi zato, da steklenice preživijo nalivanje soka. Če so vroče na približno isti temperaturi, kot je sok, ne bodo počile. Če pa vrel sok vlijete v hladno steklenico, pa je nevarnost, da se steklenica razleti, kar velika (sem sam doživel, se lahko grdo popariš). Kar se gumijastih zamaškov tiče (drugače se zadeva imenuje "vrelna kapica"), jih lahko brez skrbi prekuhavate. Pri jih imamo v hiši v uporabi še kar nekaj, ki imajo za sabo več kot deset ciklov. Hladen zamašek malo napnete, da vidite, če je elastična in da ne poka. Če je vse ok, se lahko ponovno uporabi....
LP
Jože
Če te je strah, da bo steklenica počila med sterilizacijo, jih daj v hladno pečico in jo potem vklopi. Naraščanje temperature je dovolj počasno, da bodo steklenice preživele. Je pa postopek s segrevanjem (sterilizacijo) steklenic nujno potreben, če vanje vlivaš vrel sok, tudi zato, da steklenice preživijo nalivanje soka. Če so vroče na približno isti temperaturi, kot je sok, ne bodo počile. Če pa vrel sok vlijete v hladno steklenico, pa je nevarnost, da se steklenica razleti, kar velika (sem sam doživel, se lahko grdo popariš). Kar se gumijastih zamaškov tiče (drugače se zadeva imenuje "vrelna kapica"), jih lahko brez skrbi prekuhavate. Pri jih imamo v hiši v uporabi še kar nekaj, ki imajo za sabo več kot deset ciklov. Hladen zamašek malo napnete, da vidite, če je elastična in da ne poka. Če je vse ok, se lahko ponovno uporabi....
LP
Jože
Miha_T ::
Ne vem kaj tolk komplicirate...
Jaz že nekaj let delam bezgov sirup, ki brez problema zdrži do naslednje pomladi.
V oprane steklenice nalijem vrelo vodo in pustim stati 10 min. Vodo ven in pogret sirup not. Seveda je treba tud zamaške prekuhati.
Jaz že nekaj let delam bezgov sirup, ki brez problema zdrži do naslednje pomladi.
V oprane steklenice nalijem vrelo vodo in pustim stati 10 min. Vodo ven in pogret sirup not. Seveda je treba tud zamaške prekuhati.
RejZoR ::
Pri stvareh kot je marmelada je to čist nepotreben postopek. Ko imaš sladkor segret je zadeva tolk vroča, da garantirano ne preživi nobena bakterija. Največkrat je krivec, da se stvar pokvari zanič oz že rabljen pokrov, kjer tesnilo popusti. Če vedno uporabiš nove, pa se stvari skor ne morejo pokvarit.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Machete ::
Točno tako kot je Miha T povedal. Dobro operaš, magari v P.S. in potem dobro splahneš z vrelo vodo.
Sok se ne pokvari zaradi steklenice ampak večinoma zaradi slabega zapiranja. Najbolje je kupiti nove pokrovčke, če so steklenice lanske. Zapiranje z tistimi na visoki navoj po mojih izkušnjah odpadejo za kaj več ko nekaj tednov. Se pravi neke rabljene od vina, radenske ipd.. Najboljši so široki pokrovčki, novi ali pa tisti na 'odpirač'. Res da za to zadnje rabiš zadevo za pritiskanje zamakškov, ampak niti ni toliko draga.
Preverjena finta je da se sok natoči čisto do roba steklenice, toliko da gre že kakšna kaplja čez. Ko se sok shladi, se skrči in na vrhu nastane vakum, in taka se ne pokvari tudi par let.
@Chuapoiz: jaz uporabljam kar vinske, ki so večinsko temne, ali pa od kakega drugeg kupljenega olja v temnih steklenicah.. Pač opereš in gasa.
Če jih nimaš doma, jih ima 100% sosed, žlahta, ali pa vprašaj lokalni bife. Kakor vem so itak nepovratne. Z nekim zapiranjem kot pri sokovih se ne rabiš obremenjevat.
Sok se ne pokvari zaradi steklenice ampak večinoma zaradi slabega zapiranja. Najbolje je kupiti nove pokrovčke, če so steklenice lanske. Zapiranje z tistimi na visoki navoj po mojih izkušnjah odpadejo za kaj več ko nekaj tednov. Se pravi neke rabljene od vina, radenske ipd.. Najboljši so široki pokrovčki, novi ali pa tisti na 'odpirač'. Res da za to zadnje rabiš zadevo za pritiskanje zamakškov, ampak niti ni toliko draga.
Preverjena finta je da se sok natoči čisto do roba steklenice, toliko da gre že kakšna kaplja čez. Ko se sok shladi, se skrči in na vrhu nastane vakum, in taka se ne pokvari tudi par let.
@Chuapoiz: jaz uporabljam kar vinske, ki so večinsko temne, ali pa od kakega drugeg kupljenega olja v temnih steklenicah.. Pač opereš in gasa.
Če jih nimaš doma, jih ima 100% sosed, žlahta, ali pa vprašaj lokalni bife. Kakor vem so itak nepovratne. Z nekim zapiranjem kot pri sokovih se ne rabiš obremenjevat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Machete ()
enota13 ::
Sterilizacije, 110°C, 120°C, prekuhavanja, uv in mikrovalovna obsevanja, obdelave z alkoholom in paro, Pasteur in juhe v buči. Pa kaj si ponavadi kuhate kosila v laboratoriju? Da ne bo koga pobralo od vsega tega. Še prej kot se kakšni plesni sploh uspe razmnožiti.
PacificBlue ::
Opereš v pomivalcu, najenostavneje. Sok pa ne zavreješ, ampak segreš od 75 do 80 stopinj. Nato ga v steklenici ohladiš v mrzli vodi. Postopek se imenuje pasterilizacija.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PacificBlue ()
harvey ::
111111111111 je izjavil:
Ali kdo ve, kje bi lahko dobil temne steklenice, za shranjevanje olivnega olja?
v Trzinu Stenko.si (Address: Špruha 3, 1236 Trzin, Slovenia Phone:+386 1 562 17 22) bo pravi naslov, imaš kakršne želiš 2.5dcl, 0.5dcl, 1l...
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
francek1 ::
Za bezgov sirup sploh ne potrebuješ steriliziranja, saj vsebuje dovolj sladkorja in citronske kisline, ki sta sama po sebi konzervansa. Zato ne kompliciraj. Sam letno naredim 150 l sirupa, pa ga imam kar v 25 l kanistrih s pipico.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...
enota13 ::
... Postopek se imenuje pasterilizacija.Narobe. Danes je vsak lahko kemik v laboratoriju, tako kot je vsak lahko fotograf. Samo napol približno moraš uporabljati strokovne têrmine.
111111111111 ::
111111111111 je izjavil:
Ali kdo ve, kje bi lahko dobil temne steklenice, za shranjevanje olivnega olja?
v Trzinu Stenko.si (Address: Špruha 3, 1236 Trzin, Slovenia Phone:+386 1 562 17 22) bo pravi naslov, imaš kakršne želiš 2.5dcl, 0.5dcl, 1l...
Super kontakt. Sem se že pomenil in grem danes iskat. Hvala.
Machete ::
PacificBlue je izjavil:
Sok pa ne zavreješ, ampak segreš od 75 do 80 stopinj. Nato ga v steklenici ohladiš v mrzli vodi.
Eni celo mrzlega pripravljajo (bezgov sirup), ampak nisem še proval..
Drugače pa jaz jih hladim kontra. Zelo počasi, tako da so steklenice zavite v odeje in brisače, čez noč ali celo kak dan ali dva. Videl, slišal, sproval, da je to najboljše. To velja tudi za vse ostale flaširane in vložene zadeve.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | TemperaturaOddelek: Loža | 4379 (3748) | echo |
» | Prodaja bezgovega sirupa (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 19704 (9743) | veroniq525 |
» | "Najboljša" paradižnikova omaka za pico (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 26491 (24239) | Vajenc |
» | Katera pijača vas najbolj odžeja... (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14708 (12569) | energetik |
» | bezeg in čebele...Oddelek: Loža | 3360 (2911) | Pyr0Beast |