» »

Ali se nakup dobre osnovne plošče sploh splača?

Ali se nakup dobre osnovne plošče sploh splača?

White666 ::

Nameravam posodobit moj računalnik. V očeh sem imel plošče, ki so bile v revijah dobro ocenjene (ASUS A7V333, MSI KT4 ULTRA, ABIT ... za ca 35-38k) za procesor Athlon 2000+ Ustavil me je podatek da vse te plošče podpirajo procesorje do ca2200. Po podatkih prodajalcev, bo za večje hitrosti procesorjev potrebna spet nova plata. Jao, se pravi naslednje leto spet nova plošča ?????

Zakaj torej ne bi kupil plošče kot je kak ECS K7S5A za 17k saj na njej prav tako dela proc 2000+ Athlon katerega imam na očeh sedaj.

A je sploh kak razlog za nakup dražjih/boljših plošč ? USB2 v bistvu sploh še ni razširjen , ATA133 berem v Jokerju da je en shit, Ram 333 ali več pa je svinjsko drag (a ga sploh rabim?)

Do sedaj sem imel ploščo ABIT BH7 ki me je preživljala skozi 4 menjave procesorjev vse od 266 Mhz pa do sedanjega 1000. Potreben je bil samo upgrade biosa. So dnevi takšnih plošč minili ?

Zanima me vaš pogled na to.

Aja plošče ne rabim za navijanje (mislim tud da Athlona 2000+ sploh ne morem, a ne?)

Lime ::

Plošče trenutno podpirajo do 2.2GHz procesor. Z novejšimi biosi se bo povečala tudi podpora. Zataknilo pa se bo ob zamenjavi podnožja.

White666 ::

Ravno to so mi rekli. Procesorji nad 2200 (oz 2700) bodo imeli drugačna podnožja. Tako da fizično ne bo mogoča nadrgradnja.

morphling1 ::

Damn od kje vi take pobirate, zakaj na plati piše recimo podpora do xp2200+ , zato ker ob izidu plate ni bilo še nič hitrejšega zunaj. Epox 8k3a recimo brez težav dela z najnovejšim 2400+ ter še dodatno navit do 2500 MHz kar je že krepko čez 3000+.
Tudi Barton (t-bred s 512Kb cachea) bo socket A podnožje in bo deloval v vseh socket A platah (vsaj tistih ki so normalne), novo podnožje bosta imela šele Clawhammer in Sladgehammer.
Amd je glede tega dosti boljši kot intel ki menja podnožja in čipsete kot po tekočem trak. Info P4 3000 bo potreboval nove plate oz. čipset (vsaj revision) da bodo podpora hyper threadingu, pa še nekaj težav z napajanjem je na starih platah.
Tega da razmišljaš o Elitki pa sploh ne bom komentiral
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

White666 ::

Podatek, da plate ne bo moč nadgraditi sem dobil z več strani prodajalcev. To pa, da bom lahko na plato dal procesor 2400 ni ravno razveseljiv. To se mi pa res ne zdi razširljivost. V naslednjem letu bodo to že stari procesorji.

Bo torej plata za 1 leto ? In če ja, zakaj kupit drago ?

P.s. Kaj je narobe z Elitko ? Na forumu sem našel kar nekaj zadovoljnih kupcev. Vsak podatek mi bo prav prišel.

Aja pa še enkrat : ne mislim navijat procesorja.

Matek ::

Ram 333 ali več pa je svinjsko drag

Razlike je 3k, če bi ga mel, si kupi namest K7S5A ploščo K7S6A, ki ma sis 745 chipset, pa ni skor nič dražja.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

morphling1 ::

Ja predvsem na prodajalce se lahko obreneš za točne informacije.
2400+ sem dal za primer, je pa zanimivo da glede na to da imaš zdaj 1G Intela dvigaš nos nad 2400+ Amd ... glede nadgradljivosti, zaenkrat je najavljen Barton do 3000+ , to bo zunaj verjetno šele enkrat drugo leto, nove verzije bodo hodile ven skoraj sigurno še celo naslednje leto, ja če vzameš recimo plato s Kt400 čipsetom bi rekel da bo dobra vsaj še za eno leto. Jaz mam KT266 čipset že več kot eno leto in bi ga lahko imel še vsaj eno leto ker na njej brez težav deluje fsb nad 166 torej bodo delovali tudi novejši 333 Mhz athloni. To da so pa novejše plate opremljene z bombončki za katere Elite K7S5A še slišala ni pa ne bom govoril, po zmogljivostih je pa dobra kt333 plata svetlobna leta pred to Elitko...
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

cekr ::

Nakup dražje plate se izplača. Če ne zaradi drugega, pa zato, ker boljše firme, skrbijo za izdelke tudi v prihodnosti. Firme tipa Elite, LuckyStar,Chaintech,..., pa nekaj vržejo na trg, potem pa se pa zafrkavaj, kakor ti je volja.
Kako so nekatere firme solidne, se vidi po tem, kako so popravljali BIOS-e, tako da nekatere ne tako stare plošče sploh ne podpirajo diskov nad 30GB. Ostanejo samo še IDE kontrolerji na kartici, če hočeš rešiti problem.

White666 ::

Kaj pravite pol na MSI -KT4 ULTRA VIA KT400 ? oziroma ASUS A7V333 ? Te mi najbolj ponujajo v mojem okolju. Obe pa staneta ca 37k.

LIPSI ::

Tudi sam sem pred podobnim nakupom.
Zanima me kaj pravite na Gigabyte 7VAX. Zakaj, ker bo cena cca 26k SIT.

LP Lipsi

cekr ::

MSI KT4 ultra se splača kupiti, ker je zelo stabilna, pa še veliko dodatkov ima. Seveda je odvisno tidi od tipa plošče, ki jo kupiš. Največ dobiš pri verziji BSR - ta ima res vse gor.Gor ma USB2.0, fw, sb-5.1, lan,....

Obstaja tudi najnovejša ASUS A7V8X, ki je podobna prvi, kar se mene tiče lahko izbereš eno ali drugo. Nimaš kaj zgrešiti.

Cena teh dveh plošč v full varianti, sta med 45.000 in 50.000 sit. ASUS je običajno kakšnega jurja dražja, vsaj pri prejšnjih tipih plošč je bilo tako.

ASUS A7V333 je tudi dobra izbira, samo, da bo podprta sva najnovejša tehnologija, moraš kupiti, najdražjo varianto, ker v osnovi nima USB2.0, lan,....

bmen ::

nakup drage plošče se splača samo v treh promerih
- imaš viška denarja
- bi bil rad frajer z najbolj navito mašino
- najmanj verjetna - resnično rabiš najnovejšo tehnologijo

Kar se tiče Elitke je plata za NORMALNO delo zelo dobra, ni navijaška ampak narejena za DELO v prvi vrsti in ne za navijanje. (minogrede ECS je prvi ali drugi po količini izdelanih ploš) Podpora pa ni tako slaba oz nič slabsa kot Abitova.

- se še kdo spomni slavne ABIT KT7A ni ji nikoli ni uspelo legalno podpreti Athlona XP
medtem ko so nekih ploščah XY firm (ECS na promer) na istem čipovju z njim veselo delale. (PLata pa je v začetku stala cca.50.000 SIT).

[MYTiX] ::

GIGABYTE 7VA VIAKT400 DDR400 AGP8X ATA133

Kaj pravite na to plato?

White666 ::

Zdej pa res ne vem kaj bi. Po eni strani me mika met bolšo ploščo (pa še to ne vem zakaj, verjetno zaradi vaših nasvetov).

Po drugi strani bi pa narjaje kupu eno Elitko za pol cene ostalih plošč.

Zanimam me pa koliko pa se pozna razlika (predvsem FPS v igrah) če uporabim boljšo/dražjo ploščo in eno Elitko. O kakšni razliko torej govorimo ?

Pa še nekj o RAMIH, kako se pozna razlika med uporabo DDR266 in DDR333 (prav tako FPS v igrah) ?



danielka84 ::

ABIT AT7 Max>:D je tud dobra nalozba....

Glede plat z VIA KT400, teh se raje izogibajte, raje pocakajte na VIA KT400A
ni-da-ni

IceIceBaby ::

Tudi mene zanima c čem je fora. Fotru sem za službeni računalnik kupil Matsonic plato pa je čist vredu. Nebi reku da se pri normalni uporabi pozna da je kej počasna. Tudi glede stabilnosti nimam kej rečt. Pač za zmernega uporabnika čist vredu.
Verjetno z kakšno hudo plato dobiš višji score v 3D marku, ampak meni se za to je*be :) Če bo moj naslednji comp. PC bom tudi jaz kupil eno poceni plato, tisto kar bom prišparal pa rajši dal za ram ali karkoli.

govno ::

jst bom počakal na ASUS A7N8X ... nVIDIA nForce2 SPP & MCP-T plato, ki bo po moje zažgala vse via čipsete ...

pa magari čez dva mesca ...

Krofojed ::

Dobro osnovno plosco ima smisel kupiti zato, ker je maticna plosca pravzaprav srce sistema in slaba plosca je dokaj verjeten vir tezav (pa se tezko je ugotoviti, da je kriva plosca, ker je plosca lahko kriva za takorekoc karkoli). Trenutno se mi zdita najboljsi izbiri Asus A7V8X in morda se bolj Abit AT7 MAX2 (ce ne rabis serijskih portov); tudi Gigabyte 7VAXP ni od muh, ce ne rabis lukenj okrog podnozja za procesor (za npr. vodno hlajenje). SIcer ne vem, ce se te plosce pri nas ze dobijo, bi se pa morale kmalu. Z njimi si tudi dokaj varen za prihodnost.

acer92 ::

elitka k7s5a V AVSTRIJI stane 62 evrov, ko dobiš nazaj se 20% davek prideš na ceno 12000 sit. Plata pa velja za zelo stabilno,
ni najhitrejša, razlika v hitrosti med VIA kt333 in sis735 je okoli 8%. Za to ceno in ponujeno kvaliteto sigurno ni boljše matične plošče. Glede stabilnosti nima ta matična plošča kaj zavidati abitkam, asuskam.Če pa že kupuješ drago matično ploščo ne kupuj takšne, ki nima serial-ata ker ti bo verjetno žal čez par mesecev ko se bo serial-ata uveljavil.
Med ploščami z serial-ata ne kupuj ASUS A7V8X z VIA KT400
čipsetom, ker se je na testih izkazala za daleč najmanj zmogljivo med VIA KT 400 ploščami, Elitka z VIA KT400 čipsetom
pa je prav na vrhu.

Lime ::

Acer ne vem kateri test si gledal, ampak katerikoli test sem jaz opazil, je Asuska povsod v vrhu in ne daleč najmanj zmogljiva. Elitka pa je bolj pri dnu oz. bolj povprečna (boljša je še celo Epox s starim KT333).
test1 test2 test3 test4 test5 test6 test7 test8 test9 in sploh test10





Komentar ob zaključku testa:
Conclusion: Only Asus Is Consistently in the Lead

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lime ()

samoj ::

Kako je s to Elitko K7S5A SIS735? Pravijo, da je manj stabilna, ker podpira oba rama - DDR in navadnega?
Katero ploščo se sploh splača kupovati, da ima podporo za oba rama?

LP,
Samo

Zheegec ::

Če ima kdo namen čakat na KT400A lahko to traja celo stoletje. Pa zakaj bi čakali tolk, če pa bo kmalu že nForce2 na trgu?!
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

slawc ::

Prou smesni ste vsi skupaj s tem cakanjem. Vsi bi sam cakal, pa cakal pa cakal... pride nforce2 ven (recimo)... ja zakaj jo kupit ce je bols cakat na KT-prastevilo-, bah kaj bom kupu, bom raj pocaku na nforce-e-, pa do smrt tko

Ce kdo nuca racunalnik naj si ga kupi za tak denar kolikor misli da je racunalnik se vreden (moj primer - zame je graficna kartica, ki je vredna vec kot 30kSIT stran vrzen denar, cez eno leto bo dobra lih tako kot danes najboljsa na trgu - nic, ker bo vseen pocas delal).

Moje iskreno mnenje pa je, da je nakup supa dupa mamaplate brezvezen. Zakaj? Zato, ker ko kupim plato, bo v kisti recimo dve leti preden se zacnejo kazati znaki da je sistem prepocasen. Da bo pa ta plata cez dve leti pojedla procesor in RAM ki bo takrat zunaj? no way, itak bo treba kupit se novo plato. Zakaj bi potem vrgu danes 50 jurjou za plato?

Nastejte mi supa dupa plate, ki so bile narejene pred dvema letoma in lepo sprejmejo DDR, XP2500+, P4, AGP 8x, etc.
LP, Slawc

BoO ::

Še moje mnenje. Skoraj 2. leti nazaj sem kupil 'ta najboljšo' od 'najboljšega proizvajalca', Abit KT7A, in sedaj jo lahko vržem v smeti; pa še poceni ni bila okoli 50k SIT.
Upoštevaj tudi to, da je gor SDRAM in koliko različnih DDR- ov se je vmes zamenjalo.
Tako, da kupuj računalnik za danes, ne za jutri!

An approximate solution to the right problem is more desirable than a precise solution to the wrong problem.

slawc ::

BoO evo... kot nalasc si se oglasil, tocno to sem hotel povedati kar se je zgodilo tebi.
LP, Slawc

bobby ::

končno dva ki pravilno mislita. se pridružujem mnenju BoO in Slawc-u.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Boky ::

Se vam pridruzujem tudi jaz!
Glede podpore, za ESC K7S5A pride skoraj vsak mesec nov bios ven, razen tega je na na www.ocworkbench.com tako obsiren forum za to plato, da ne vem ce ima se katera plata takega!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boky ()

nodes ::

Zakaj ljudem želite slab računalnik? Tako lahko razmišljamo o vsem materjalnem, ker je vse minljivo, nekatere stvari hitreje.
Zakaj potem ne štancajo več fičkov?
Če se človek že odloči za nakup novega računalnika (vsaj ta dan naj bo praznik) zakaj bi kupu nestabilnega, počasnega, ki ves čas nekaj brez veze pedena? Konec koncev računalnik ne kupuješ samo za en dan.
O razlikah med matičnimi ploščami ne bi (razlika ni samo tistih velikih 8% zgolj v performancah, gre še za veliko drugih dodatnih stvari), vsak, ki se na računalnik mičken spozna, to ve.
Zakaj bi kupoval najceneje oz. najdražje?; če obstaja zlata sredina.

slawc ::

nodes...

nihce ne zeli nekomu slabega racunalnika (11. zapoved , ne zeli bliznjemu slabega racunalnika 0:))

Mogoce si dal malce cudno primerjavo s fickotom...
LP, Slawc

nodes ::

Fička? Pri avtomobilih je večini folka zakon trga jasen. Toliko denarja toliko muzike.
Slawc, ti bi ga kupu, ker ti je očitno važno samo to da se lahko z njim pelješ. Čez dvajset let bo samo toliko vreden kot Mercedes. To je tvoje filozofija in jo deliš ostalim bralcem. Samo na to sem hotel opozoriti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nodes ()

noraguta ::

mah elitka je ze stabilna, oz ena najbolj stabilnih plat. ni pa vec najhitrejsa. pa usb2, etc manjka ampak za to ceno lahko plato 3 krat menjas.

ce kupujes , pocen, pocas pa ziher. potem niti ni napacna.

slawc ::

nodes...

vseeno si malce zgresil s fickotom, pojasnilo sledi nekje v postu (in bos videl, da si se o moji filozofiji zmotil)

1. kolikor berem po forumu elitka sploh ni slaba plosca kar se tice stabilnosti in zanesljivosti, kot pravijo uporabniki pa ni ravno med najhitrejsimi - ampak za 8% vec hitrosti dat 50% vec kesa je malce cudno mar ne? (ne pozabi, za 50% vec dobis samo hitrost, nobenega udobja - kot receno stabilna je, dela vse, bios je vsak mesec zunaj, pa se nekaj casa bo, ce imas usb 2.0 naprave si jo ne bos omislil, ce imas firewire igracke tudi ne, ce imas serial-ata tudi ne, ce imas ... kaj ze? (ce te pa slucajno prime, si se vedno lahko kupis extra kartico)
toliko o elitki

2. pri elektroniki zakon trga definitvno ni jasen. Sori, kle se motis -> koliko denarja toliko muzike NOT! bos rekel da je audio ojacevalnik za 100kUSD res vreden toliko denarja? Kaj pa graficna kartica za 200kSIT? Definitivno obstajajo razlike med kategorijami, sam nekje mora bit meja. Telefon ki ga imas v zepu je v resnici vreden najmanj 3x manj kot si zanj odstel.
Zame je recimo 30kSIT na komponento meja - ampak to ni ficko. in ze smo pri fickotih (raje pa kupim cenejsi procesor in vec spomina)

3. ker ficko ne kosta 30kSIT (govorimo v prenesenem pomenu) ampak recimo 10kSIT, nisem postavil slednje meje. Ce bi bila moja filozofija, da bi si kupil fickota in bi to priporocal ostalim, bi rekel, da naj ljudje kupujejo stare pentium plate. Moja filozofija je: kupi si to kar mislis da bos rabil (mogoce dodam se: kar bos rabil se cez pou leta), ker nadgrajeval sistem ne bos (sem napisal v enem od prejsnih postov da bi rad da mi nekdo nasteje plate...).

4. kot lahko zasledis na forumu ima par ljudi s platami, ki so bile over the top (tako cenovno kot zmogljivost) v tistem casu, ko so jo kupili, precejsne probleme, nakup se s stalisca nadgradnje (imho) ni splacal. ce so jo pa nucali zaradi cesa drugega pac... so jo nucali

Vse prevec je dejstev, ki govorijo v prid, da se nakup dobre plate ne splaca (o tem govorimo, ne pa o nakupu najcenejse stvari).

Eden od odgovorov je bil: kupuj racunalnik za danes in ne za jutri
Odlicno povedano!

p.s.
seti na elitki in xp1600 na sdram presisa p4@1600 na ddram (pa seti na p4 laufa samo ko ni nihce za racunalnikom na elitki je pa zmer akcija) kwa praus na to? a bi kdo su zracunat kuk je najcenejsa plata za p4 z 1600 in 640MB DDR nato pa elitko s 512MB SDRAM in xp1600 pa nj odgovori kaksna je razlika. Aja, oba sistema sta enako stabilna. Toj blo offtopic

p.p.s
ne, nebi se fural s fickotom :D
LP, Slawc

bobby ::

Slawc, ob branju tvojega replya se mi je utrnila solzica. končno nekdo k pravilno razmišlja. šmlc.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

nodes ::

seti na elitki in xp1600 na sdram presisa p4@1600 na ddram (pa seti na p4 laufa samo ko ni nihce za racunalnikom na elitki je pa zmer akcija) kwa praus na to? a bi kdo su zracunat kuk je najcenejsa plata za p4 z 1600 in 640MB DDR nato pa elitko s 512MB SDRAM in xp1600 pa nj odgovori kaksna je razlika. Aja, oba sistema sta enako stabilna. Toj blo offtopic

Po tvojem se edino računalniški potrošniki obnašamo totalno paradoksno. Sem res mislu, da smo bolj izobraženi.
Vsak se lahko moti. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nodes ()

nodes ::

koliko denarja toliko muzike NOT! bos rekel da je audio ojacevalnik za 100kUSD res vreden toliko denarja? Kaj pa graficna kartica za 200kSIT

Na žalost občutki in gnar nista linearna. |O

Super Sonic ::

Aja, oba sistema sta enako stabilna..

MY ASS8-O

slawc ::

radeon power ta tvoj reply je bil namenjen meni?

Ti svojo ass kr lepo posprav al jo pa nastaulej kje drugje ;(( ker delam na omenjeni p4 (laufa 24/7), xpja pa gledam kako visi na netu 24/7 (okey, malenkost manj na dan - ADSL pac)

a misls da sm to sanju al kaj?
LP, Slawc


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakupi matičnih plošč za amd (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
595757 (4492) frenk
»

Nadgradnja računalnika

Oddelek: Kaj kupiti
191061 (851) boštjan
»

M. PLošče Elite?

Oddelek: Kaj kupiti
281469 (964) mile
»

Katera plata za DURONA - čipovje ? SIS ALI VIA ?

Oddelek: Kaj kupiti
372122 (1699) freejack
»

Duron 1.3 ali Athlon XP 1600+

Oddelek: Kaj kupiti
221663 (1312) HUDiR

Več podobnih tem