» »

Duron 1.3 ali Athlon XP 1600+

Duron 1.3 ali Athlon XP 1600+

Silence-r ::

Odlocam se za nakup nove masince, ki bo osnovana na maticni plati Abit KR7A-R (VIA KT266A cipovje).

Glede na to da ze maticna plata ogroza moj proracun, me zanima kateri procesor izbrati (mi priporocate). Cenovno je zagotovo prvak Duron, ampak poleg cene me zanima tudi kako overclocable je ta procesor v primerjavi z Athlonom (ki je baje kar zahteven za odklepanje mnozilnika), kako se zadeva segreva in katere so njegove meje.

Pa se vprasanje glede napajalnika. Ali mislite, da bi bilo 200W :\\ za zacetek dovolj (hladilnik na procesorju + 2 x vent za ohisje)?

eland ::

Po mojem vzemi raje 300W, ker pri meni je rač. ugašal, ker je prevelik porabnik (imam Athlon).Proc. pa en tipo prodaja XP, tako da kar v šoping. XP ali Duron - ni primerjave. Če ti je predrag, pa si probaj zrihtat Athlon 1333 ali 1400. So glih tko žvali!
Pa velik užitkov.

tha_man ::

Če boš vzel Thinderbirda 1.3 ali 1.4 glej da boš poskrbel za *dobro* hlajenje, sicer raje kupi Durona (v povprečju niti ni toliko slabši, ker mu v določenih aplikacijah pomaga SSE podpora). XP je pa itak zakon.

dr.J ::

Imam Atlona Xp 1600+ in 250 W napajalnik in vse dela brez najmanjše napake. V mašini je še disk, DVD, ZIP, 2 ventilatorja (cpu + chipset), le grafična ni preveč energijsko požrešna (Matrox G450). Plošča je Soyo K7V Dragon+ : MEGA!!! (RAID, 6 kanalni zvok, mrežna, smart-card reader + cel kup softvera)

Če so finance omejene, vzemi zdaj dobro matično in enega poceni Durona, potem pa konec leta nadgradi na Thoroughbreda, prej pa se prepričaj, da jih bo plošča podpirala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dr.J ()

krucymucy ::

Vsekakor rajs Athlona XP ali pa vsaj TB-ja!
Če te pa plata preveč košta - pa kup cenejšo npr. EPOX 8K3A+ za 38K sit ... ma tud RAID kontroler ali pa brez + ki je 32K sit!
Pa še boljše (novejše) čipovje ma!

Zgodovina sprememb…

VASkO ::

ne za plato ne za proc ne meci dosti denarja, ker se stvari zdaj na trgu menjavajo mesecno in bos imel prevelike izgube. raje kupi plato s solidnim cipsetom (kt266A ali kt333, vendar ne abit, je predraga) pa se enega najcenejsega XPja.

aja, na drugi strani pa vidim, da mas 200W napajalnik, pol pa hoces tako drago plato kupit? nesmisel - sistem bo ziher nestabilen, na +5V liniji moras imeti minimalno 25A.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: VASkO ()

kuglvinkl ::

Abosultno namesto KR7A vzemi Epoxovo na Kt333, je cenejša, enake kvalitete in hitrejša.
Your focus determines your reallity

AtaStrumf ::

ABIT res ni nevem kva. Jaz sem primerjal mojo Elite K7S5A (sis 735) in Abit KG7 (AMD 740) in XP 1600 z frišno inštalacijo Win 2000 in je bla moja Elitka celo malenkost hitrejša in to za pol cene, tako da ne metat preveč deenraja za osnovno ploščo samo zato ker je ABIT, ASUS, MSI itd. To sem tudi jaz delal na začetku, da imam kao dobro osnovo pa je brezveze, ker se osnove menjajo vsak mesec (pride ven nov še hitrejši čipset). So čist v redu tudi mal cenejše, pa pol boljši proc pa imaš sigurno hitrejšo mašino. Res ti predlagam cenejšo osnovno (magari novo Elitko K7S6A (Sis 745 - super chipset) (cca 28k; žal pozabi na kakšen RAID, za razlikov ceni so lahko ko/če boš rabil dokupiš RAID kontroler) in XP-ja 1600 po kakšnem oglasu jih dobiš že zelo poceni. Malo poglej na www.bolha.com pa na Slo-tech malih oglasih.

Silence-r ::

Ze, ze da je abitka draga, ampak jaz ne nameravam menjati maticne vsak mesec (leto, dve mora zdrzati), poleg tega me zanimajo tudi (dolgorocno) navijaske sposobnosti. In kolikor vem je cena tovrstne plate pri nas okroglih 60.000 SIT v italiji pa se jo da dobiti za 20.000 SIT manj (cena 153 evrotov).

Tudi za procesor bi rad malo pojasnil tu v forumu kako je kaj z navijanjem (odklepanje, temperatura, meje).

danielka84 ::

Sicer nevem zakaj mu nekateri priporočate bolj Thunderbirda 1400, kot Durona(Morgan) 1300?!?!
V vseh pogledih se lahko Morgan 1300 primerja z TB1400 (verjetno zaradi novega jedra oz. SSE)!

Če zbiraš med tema dvema, poglej ceno in se odloči za cenejšega!
ni-da-ni

_Mortal_ ::

Ripper ma prav. Pa še i Thunderbird-om lahko polet nardiš požar v sobi.>:D
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

VASkO ::

saj nima samo Abitka dobrega navijanja in to ze dolgo ne. Vzami Epoxovo kt333 (novejsi, hitrejsi cipset), ima tudi boljse navijanje od Abitke 100%, voltazo v BIOSu lahko nastelas na 2.25V za core, ostalo enako kot pri abitki, cena pa je nizja.

Ze dolgo vec ne velja pravilo, da je Abit naj naj. Pa se to - ce vzames Abitko, ti nic dalj casa ne bo "trajala" kot kaka druga plata, saj je cipset skoraj edino vazno na platah in ta je na platah istega rodu vedno enak.

TylerDurden ::

Dovolil bi si priporočiti platko epox 8khal, ki je lite verzija 8kha+, ma eno PCI režo manj, pa navija se preko dip switchev ne pa preko biosa vse ostalo je enako. Jaz sem dal zanjo 22k SIT (27 - davek pri ve-milu) tako bi ti moralo ostati dovolj denarja za procesor.
Let\'s make some soap ...

AtaStrumf ::

Aja glede navijanja. Ne pričakuj iz Durona 1300 kaj veliko navijanja. Če boš imel srečo in kupil dobrega Athlona XP 1600+ pa se ti kaj lahko zgodi da ga naviješ do 1800-1900+, ampak vse je odvisno od sreče. Je pa odklep Athona XP precej težji od Durona in te bo tudi nekaj koštal (prevodna barva, sekundni lim, plus nekaj potrpljenja). Navijanje ni več to kar je bilo pri AMD-jih. Sedaj se dosti bolje navijajo počasni Celerončki (1000-1100) in P IV-ke (1,6 GHz). Za AMD bo treba počakat na Throughbread-e ali še bolje Bartone, pol bo pa konc, ker Hammerji bojo menda zaklenjeni (ostane le še FSB, ki pa vprašanje do kam bo šel - upamo na najbolje - 166+)

Aja pa še to. Kar misli si da ti bo plata zdržala 2 leti. To niso več časi BX platk. Sedaj že skor vsak mesec pride ven nov chipset, da ne govorimo o USB 2.0, 64 BIT-nih PCI-jih, Serial ATA, Dual Chanell DDR 400,... ki bo vse prišlo veliko pred dvemi leti in ti ne boš mogel imet nič od tega na tej plati(razen morda USB 2.0). Ne preveč zapravt za plato, k jo boš menjal dosti prej kot si sedaj misliš. Plate so postale potrošno blago pa tudi bistveno bolj izenačene (za isti chipset) so kot so bile včasih.

Zgodovina sprememb…

kuglvinkl ::

Menda si razumen fant in lahko potegneš sklep iz naših zgornjih trditev: nikakor ne odštej več kot 35k SIT za plato. Sicer se obljublja "premirje" s prihodom KT400, ampak samo do konca leta, ko bo na voljo že chipset za Thorou-something AMDje (poleg Vie še SIS s 755). Tako bo tvoja 43k SIT Abit plata z odmet. Scena se v nekaterih pogledih zelo približuje grafičnim kartam.

Jep, tisto glede voltaže Cora je res! Nobenih modov, če bi želel vodno hlajenje.
Your focus determines your reallity

rap3r ::

ej atastrumf a ni tko da se elitka zlo slebo navija oz ma malo možnosti tud sam se odločam zdele za epox 8kha+ sam baše me keš za ram!Neki mi povejte mam 1100 celeron na 1300 ali bi dost prdobu če bi zamenu za epox in 1200 morgan durona?Gledano dolgoročno tud ker amdji so bl pocen in a bo epox podperala prihodne rodove amd?!
Ne droga, ne trava me ne mika, le kakšna promilja alkohola se učasih po krvi mi potika:)

Silence-r ::

Ok, torej priporocate cenejso plato. Kaj menite recimo na GIGABYTOVO 7VRX (chipset VIA KT333), podpora ATA-133 AGP4X, DDR333? Cena okroglih 30.000 SIT, ko pride ven:))!

kuglvinkl ::

Gigabytove plate so menda v redu (Dual BIOS denimo). Jaz stavim na EPOXa na KT333 (debug kode na plati) za 33k pri Mlacomu (jebiga). Sicer pa Google dude!
Your focus determines your reallity

Silence-r ::

Ja saj. Ampak ker je 7VRX nova plata ni nikjer nobenih informacij ali testov.

Zanima me kako je z navijanje pri tej/teh (gigabytovih) platah, preko biosa ali preko jumperjev, pa cem ogoce kdo ve ce omogoca spreminjanje voltaze.

AtaStrumf ::

Ja res je Elitka K7S5A bolj žalost za navijanje. Lahko sicer s posebnim BOS-om spreminjaš FSB v zelo omejenih korakih, samo ker ne moreš množilnika spremeniti je tudi to še manj uporabno. Tanova K7S6A, pa ima baje jumperje za nastavljanje množilnika, tako da to pa niti ni več tako slabo. Pač pol je pa že odvisno od procesorja in kakega voltage moda.

Meni osebno se ne da več navijat nevem kaj, ker premalo pridobiš za preveč truda. Mal probam, predvsem grafično se mi splača (iz 183/175 pride na 210/220), pa recimo Durona 800 sem imel na ABIT KT7A na 133 FSB-ju, ampak na default voltaži in frekvenci. Enostavno premalo pridobiš z tistimi extra 100 MHz, da bi se ti moral proc pregrevat zaradi tega oz. da bi investioral nevem kakšen denar za hladilnik. Pol se ti že skor splača več dat za proc. Samo folku je pomoje zaniiv za manj denarja dobiti hitrejši proc, na koncu pa tolk več zapravijo za plato in hladilnik (vodni itd), da se sploh ne splača.

AtaStrumf ::

aja glede prehoda Celeron na Duron. Pomoje se ti ne splača zdele vsega menjat. Tvoj celeron je bivši Pentium III v 0.13 mikronih, kar sploh ni slab proc. Boljš kot bojo tanovi celeroni, ki bojo osiromašeni P IV, če mene vprašaš.

Problem trenutno pri AMD-ju je da, prihajajop novi proci in plate po vsej verjetnosti ne bojo delovale s novimi proci v 0.13 mikronih, zato ni zdele ravno čas za kupovat dokler se ne zjasnejo a bojo plate uporabne za nove proce al ne. Zaenkrat ne kaže pretirano dobro, tako da je moj nasvet, da malo počakaš. Dogajanje je precej burno in ni preveč pametno kar na hitrco nekaj kupovat. Jaz vem da zdaj nekaj časa ne bom menjal ne plate (Elite K7S5A) ne proca (Athlon XP 1600+). Samo grafično bom pomeje ko malo padejo cene RADEON-om 8500LE (ko pride ven nov R250 graični proc), saj je GF2 MX že malo v letih. Pol pa ko bojo zunaj vse nove tehnologije bo pa že čas malo zamenjat za kak 3 GHz proc 200 GB Serial ATA Disk, ....

rap3r ::

Ne moj celeron je še coppermine jedro!Rd bi pa zamenu za plato k bi mela ddr in podporo amdju oz prihodnim procesorjem!iz izkušn je to pr amdju navada pe intelu pa nikol nepodpirajo naslenjih procov!
Ne droga, ne trava me ne mika, le kakšna promilja alkohola se učasih po krvi mi potika:)

HUDiR ::

Kaj pa EPOX 333 raid pr Mlacomu cca 38.000 Sit
Nastavljanje voltaze RAM-a, procesorja......... vse iz biosa


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov računalnik - nižji/srednji razred

Oddelek: Kaj kupiti
302298 (1814) Mercier
»

Ali se nakup dobre osnovne plošče sploh splača?

Oddelek: Kaj kupiti
362140 (920) slawc
»

Plato za 30k sit

Oddelek: Kaj kupiti
161345 (995) schurda
»

menjava plate...

Oddelek: Kaj kupiti
171292 (1041) LordKnedl
»

Abit KG7 ali KR7 ?

Oddelek: Kaj kupiti
321313 (946) kuglvinkl

Več podobnih tem