» »

Elektrika - nihanje napetosti

Elektrika - nihanje napetosti

freserovski ::

Zanima me nekaj... v hiši se pogosto dogaja, da utripa luč - sosed švasa. Ker bo sedaj v hiši malo več elektronike (tv, računalnik, avdio sistem,...) verjetno to nihanje ne vpliva ugodno na elektroniko?

Katere naprave bi priporočali za blaženje teh "sunkov"? Je dovolj kakšna Belkin prenapetostna zaščita - to verjetno reže samo višek napetosti? Brezprekinitvenega napajanja (UPS) sicer ne potrebujem, ali pa je to edina rešitev?

Ali pa se je potrebno na to obrnit na Elektro in morajo oni poskrbet, da ni teh sunkov?
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

popster ::

možnosti so ups, kvalitetna prenapetostna zaščita. Belkin mislim da je dovolj uredu, čeprav ne vem kako bi gor priklopil luč(stropno)

sicer pa šenkaj sosedu en xbox da bo mir..:)

Fave ::

Pokliči svojega elektrodistributerja in zahtevaj tedensko meritev kvalitete električne energije. Če bo vse v mejah normale, potem tudi za elektroniko nebi smel biti problem. Če ni ok, je elektro dolžan zadevo poštimat. Na njihove stroške.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

HAM ::

Prednapetosna zascita tu sigurno ne bo pomagala.
Preveri pri sosedu ce uporablja slucajno 1 fazni varilni aparat.
Ce ga, imas moznost da pri njemu prestavi fazo na vticnici ali pa pri sebi luc
prestavis na drugo fazo in se s tem resis utripanja luci.

slowie ::

ABSOLUTNO podpiram to, kar je svetoval Fave!!! Običajni uporabniki električe energije se po mojem mnenju čisto premalo zavedamo, da je ponudba električne energije v teh časih storitev, in ne neka milostna dobrina države! To potem distributerji pridno izkoriščajo in nam vsiljujejo miselnost, da se ne smemo pritoževati čez "slabo elektriko". Kar naj se še oni malo potrudijo in opravijo svoje delo tako, kot je treba. Saj jih na koncu tako ali tako mi mastno plačamo, mar ni tako?
Slowie
"... So let's give our children a chance, okay?" [Douglas Adams]

Zgodovina sprememb…

• spremenil: slowie ()

tac ::

Še en bolj praktičen odgovor od zgornjih ;)
Očitno ti sosed zbije napetost na tvoji fazi (ali večih fazah) ker imate očitno trafo postajo malo predaleč.
Pri žarnici je to očitno kot utripanje, pri zabavni elektroniki po mojem mnenju ne bo nič razlike, tako ali tako so to naprave načrtovane za nihanje 230V +- 20%, če pa imaš stikalne napajalnike, pa prenesejo še dosti več (nihanja navzdol ).
Vseeno greš lahko težit elektru :)

Fave ::

To ni teženje, ampak samo zahtevaš tisto kar plačuješ.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

baresi ::

Fave in slowie, ni kaj za dodati.
lp baresi

telexdell ::

tac je izjavil:

Še en bolj praktičen odgovor od zgornjih ;)
Očitno ti sosed zbije napetost na tvoji fazi (ali večih fazah) ker imate očitno trafo postajo malo predaleč.
Pri žarnici je to očitno kot utripanje, pri zabavni elektroniki po mojem mnenju ne bo nič razlike, tako ali tako so to naprave načrtovane za nihanje 230V +- 20%, če pa imaš stikalne napajalnike, pa prenesejo še dosti več (nihanja navzdol ).
Vseeno greš lahko težit elektru :)

Popolnoma zgrešeno sklepanje. Tako avtor teme, kot sosed sta plačala distributerju za priklop elektrike in redno poravnavata mesečne račune (no ja vsaj upam, drugače itak to ne bo več dolgo problem;((). Torej ima sosed pravico švasati z aparatom,na eni fazi, če mu priključna varovalka to omogoča in avtor teme ima pravico, da kvaliteta dobavljene energije ne vpliva na njegove električne porabnike. Torej je edini pravi naslov distributer in nikakor sosed!
Sodobne elektronske naprave so običajno narejene za širok razpon napajalne napetosti in pri njih ne vidim večjega probleme pri delovanju v takšnih razmerah. Večji problem se mi zdijo: hladilniki, pralni stroji, črpalka za vodo, črpalka za centralno, električna pečica... Elektromotorji bodo preobremenjeni in s tem se jim bo skrajšala življenjska doba (namesto vsakih 7-8 let boš kupoval novi pralni stroj na 4-6 let), električna pečica pa bo za termično obdelavo okusnega kosila najboljše polovice rabila več časa in bo s tem kosilo verjetno še surovo, jaz pa bom moral to pojesti:(.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Glajenje tokovnih konic pri asihronskem 3f motorju.

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
332974 (1992) Barbarpapa2
»

Ponudnik elektrike ni kriv za... (strani: 1 2 )

5915071 (11695) treker
»

Utripanje/žmrkanje luči v stanovanju

142501 (2249) kloko
»

skurhene osnovne plošče

Oddelek: Strojna oprema
171518 (1007) solatko
»

Utripanje luči