» »

En filesystem za več diskov

En filesystem za več diskov

muflon666 ::

Živjo!

Razmišljal sem, ali bi bilo možno da bi imel na linux strežniku več fizičnih diskov, ampak bi skupaj delovali kot en filesystem?
Naprimer da bi hotel imeti storage server in bi se vse skupaj porazdelilo na več diskov. Sem že google-al nekaj, ampak nisem našel pravega odgovora.
Našel sem nekaj o network filesystemih in podobno, a nič kar bi bilo res to (vsaj meni se ni zdelo).

Ali kdo pozna kaj takšnega?

steev ::

Softwareski raid?
:|

BlueRunner ::

LVM ali ZFS (če imaš patch).

muflon666 ::

Jeba je, če ne veš kaj točno googlat :D
Hvala!

Tarzan ::

JBOD :D

metalc ::

Z LVM najprej vsak disk označiš kot physical volume, iz njih narediš volume group (lahko si ga predstavljaš kot en velik disk), tam narediš enega, lahko tudi več, logical volumov (recimo, da ekvivalent particije), jih aktiviraš in na njem/njih narediš katerikoli filesystem in to je to. Začneš na LVM HOWTO, nadaljuješ z man + ukaz (pvcreate, vgcreate, vgdisplay, lvcreate in še ene par) in z goolom (pazi, LVM poznajo tudi nekateri drugi Unixi in ni čisto enak).

VxVM a.k.a. Veritas Volume Manager ima podoben koncept kot LVM, le da je closed source in $$$$$, verjetno (na Linuxu nisem meril) je tudi hitrejši. Za neko omejeno število disk group (ekvivalent volume group) je celo brezplačen, download in licenca išči na straneh Symanteca, ki je pred časom prevzel Veritas.

ZFS na Linuxu pozabi. Če ga želiš, pojdi raje na Solaris oz. še bolje OpenSolaris, ki bi moral biti pi**in dim za upravljanje. Pogojno lahko tudi FreeBSD, ampak v praksi samo na verziji 8.0 na portu za amd64 in z min 4 GB RAM.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: metalc ()

zee ::

Linux fake RAID.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

steev ::

za linux tukja.
:|

BlueRunner ::

IMHO sta LVM in ZFS optimalen način upravljanja z večimi diski. Ne glede na to, če je na voljo tudi (resna) strojna podpora za RAID ali pa ne.

ZFS je na Linux jedru res bolj bolt-on, kot pa integralna zadeva, vendar pa za eksperimentiranje zelo zaniniva kot celota pa je tudi relativno stabilen LVM + FS combo (LVM kot Logical Volume Manager in ne Linux Volume Manager). Negova prednost se tako skriva predvsem v tem kombiniranem delu.

LVM (LVM kot Linux Volume Manager) pa je po drugi stabilen sistem, ki poskrbi za upravljanje s fizičnimi polji, ki se jih združuje v logične skupine, ki se jih nadalje razdeli na logične diske (ekvivalente klasičnih particij), ki se jih lahko nato inicializira s poljubnim datotečnim sistemom. Prednost tega pristopa je jasna ločitev med posameznimi podsistemi (logični diski vs. datotečni sistem) in popolna integriranost v jedro in v precej distribucij (LVM se privzeto ustvari že pri namestitvi).

Ostala dva predloga (JBOD in RAID) sta glede na LVM slabša, ker ne omogočata enostavne uporabe vseh funkcij, ki jih sicer nudi LVM, ta pa nudi še dodatne cukrčke, ki postanejo zanimivi tudi za izdelavo kakšnih varnostnih kopij in podobno. LVM pa tako ali tako sam po sebi implementira oba pristopa.

zee ::

Ostala dva predloga (JBOD in RAID) sta glede na LVM slabša, ker ne omogočata enostavne uporabe vseh funkcij, ki jih sicer nudi LVM, ta pa nudi še dodatne cukrčke, ki postanejo zanimivi tudi za izdelavo kakšnih varnostnih kopij in podobno.


Lahko poves, kaj vec o tem? Sam sem imel donedavna v glavi, da LVM+redundanca (RAID style) ne gresta skupaj.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

BlueRunner ::

Nisem čisto razumel kaj te zanima?

Te zanima kako lahko samo z LVM zagotoviš striping, mirroring ali striping + mirroring (ekvivalente RAID-0, RAID-1 ali RAID-1+0)?

Ali pa te morda zanima kako lahko narediš LVM preko sw. RAID konfiguracij (če želiš uporabljati RAID-5, RAID-6 in druge vrste polj)?

BlueRunner ::

jajks... napačen post.

Zgodovina sprememb…

jkreuztzfeld ::

BlueRunner je izjavil:

IMHO sta LVM in ZFS optimalen način upravljanja z večimi diski. Ne glede na to, če je na voljo tudi (resna) strojna podpora za RAID ali pa ne.

+1
--
Great minds run in great circles.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux server in particije!

Oddelek: Operacijski sistemi
293574 (3119) jkreuztzfeld
»

Ne igrajte se s particijami!

Oddelek: Operacijski sistemi
282591 (1763) drejc
»

Zettabyte File System (ZFS) tudi v operacijskih sistemih za široko rabo

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
264982 (3366) Brane2
»

Linux in LVM- ma kdo izkusnje ?

Oddelek: Operacijski sistemi
121424 (1191) ender
»

dva fizična diska v 1 navideznega? se to da?

Oddelek: Pomoč in nasveti
111683 (1378) Izi

Več podobnih tem