» »

Yale odložil prehod na Gmail

Yale odložil prehod na Gmail

Slashdot - Google se v okviru svoje e-poštne storitve že dlje časa ne omejuje le na posameznike, temveč snubi tudi podjetja, univerze in druge velike ustanove. Kar nekaj šol je že zaupalo skrb za svojo elektronsko korespondenco Gmailu in februarja so se za to odločili tudi na ameriškem Yalu. Svojo odločitev so nekoliko premislili in se odločili, da jo za zdaj preložijo.

Razlogov je več, pravi namestnik predstojnika oddelka za znanost in tehnologijo Steven Girvin, in poudarja obilico pomislekov, ki so jih izrazili zaposleni. Razdelil jih je v tri skupine: problemi z oblačnim računalništvom (prenos informacij med virtualnimi strežniki na internetu), tehnološke nevarnosti in slabosti ter ideološke težave. Google shranjuje podatke na treh naključnih mestih, da bi preprečili izgubo podatkov, kar jih hkrati izpostavlja kopici vlad in državnih zakonov. Google Yalu prav tako ni hotel posredovati seznama držav, kamor bi ti podatki lahko romali; razkriti so bili pripravljeni le 15 držav, kamor zagotovo ne bi šli.

S prehodom bi Yale izgubil nadzor nad svojimi podatki, hkrati pa bi posredoval sporočilo, da odobrava Googlovo poslovno politiko. Svoje pomisleke so izrazili tudi študentje, ki jih je skrbela zasebnost in varnost podatkov. Prvotni načrt je predvideval migracijo do naslednje pomladi, ko bi prenesli račune študentov prvih dveh letnikov in vseh novo vpisanih, medtem ko bi starejši lahko izbrali. Sedaj se je vse skupaj nekoliko zamaknilo, tako da bi prvi lahko bili šele generacija 2015.

20 komentarjev

driver_x ::

Google se iz zelo opevanega in priljibljenega podjetja počasi spreobrača v osovraženo. Kot MS pred leti.

mr1two ::

Zanimivo, da imajo tudi takšne velike ustanove pomisleke glede googlove politike... Meni se zdi, da se google zajeda vse globlje v življenja ljudi, tudi tistih, ki se tega niti ne zavedajo. I smell something fishy 'bout uncle googl' :D

bf4ed ::

Pa nevem kaj je tak težko taki ustanovi imeti mail strežnik...

Sploh nimajo kaj razmišljat o čem drugem kot pa svojem.

Highlander ::

Po mojem jih mika zato, ker je (malo) cenejse... Ampak to z Googlom ni se nic, tale firma zgleda huda - ne samo maile, tud jedrske reaktorje in odpadke, in se mnogo drugega "razvite drzave" ze outsourcajo. :|

Mipe ::

To bo gotovo prvoaprilska... vsi imamo radi Google, ane?

Matwic ::

Tak nivo zanesljivosti, varnosti, hitrosti in kapacitete kot jo ponuja Google je nemogoče dosečt z enim strežnikom v ustanovi / podjetju. Združimo to še z ugodno ceno in postane Googleova ponudba še kako mamljiva. Ni pa zaman omenit tudi super WEB vmesnik in integracijo z vsemi mogočimi mobilnimi napravami.

Je pa res, da se stvari zapletejo ravno pri varnosti. Res, da ima google super varnost pred zunanjimi nevarnostmi, nikoli se pa ne ve komu pa dovoli pregled podatkov. Za marsikatero ustanovo / podjetje je nesprejemljivo, da bi google ugodil vsaki prošnji neke vladne organizacije. Še večji problem je, da je veliko podatkovnih centrov ravno v ZDA, kjer si ne morem predstavljati, da bi Google zavrnil prošnjo NSA oz. FBIja.

Zahteva Yalea o razkritju, kje bi se njihovi podatki fizično nahajali se mi zdi še kako razumna. Če poznaš kje se tvoji podatki nahajajo se lahko razumno odločiš na podlagi lokalnih zakonov kakšno je tveganje.

Spock83 ::

Samo čakam na dan, ko bo Google začel zaračunavati poštne storitve.

madmitch ::

MatWic, lih to, kar si napisal, bi moralo biti ključno za lasten strežnik. Če ne vedo, kako in kaj bo z njihovimi podatki, nimajo kaj razmišljat.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

pss-m ::

mr1two je izjavil:

Zanimivo, da imajo tudi takšne velike ustanove pomisleke glede googlove politike... Meni se zdi, da se google zajeda vse globlje v življenja ljudi, tudi tistih, ki se tega niti ne zavedajo.

meni se zdi da se vedno več ljudi zaveda kako se jim "zajeda".

@matwic po "patriot act-u" do dolžni vse podatke predati "državi" na zahtevo
http://education.zdnet.com/?p=1597

c0dehunter ::

Tole je ziher 1. april. They can't wait to get on Gmail.
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

fosil ::

Originalna novica je bila napisana 31. marca tako da ni prvoaprilska.

Ni mi jasno kaj sploh pridobijo s tem odlogom. A res mislijo da bo čez par let kaj drugače?
Se mi zdi da je to samo manever, da se utiša kritike in naredi prehod bolj potihoma.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

Matwic ::

@pss-m: aha že samo, da je podjetje US based ima dolžnost razkriti vse podatke :P, ni važno v kateri državi se tej podatki nahajajo. To praktično naredi vse googlove storitve neuporabne za namene kjer je privacy velikega pomena.

Me pa zanima, če v petriot act spadajo tudi univerze. Če ja, potem je vseeno ali imajo svoj zasebni strežnik, ali pa vzamejo storitve pri googleu.

techfreak :) ::

Dokler si na strani US vlade je vse v redu. Težave se pojavijo kadar delaš proti njej.

Zgodovina sprememb…

driver_x ::

Če želiš zasebnost v elektronski pošti, si jo šifriraš, ne glede na to, ali si pri Googlu ali imaš svoj strežnik. Ampak glede na to, kako težko je v to prepričati tiste, ki se odločajo in kako malo pošte se dejansko šifrira, bi rekel da so potrebe po zasebnosti zelo majhne.

Matwic ::

Zaresna zasebnost je druga stvar. Lepo je pa vedeti, da nima kr vsak z značko pravico pregledati tvoje pošte, kadarkoli se mu to zazdi... in to govorim jaz, ko imam že od začetka gmail, haha 8-)

Ok zgleda, da v primeru Yale se gre samo še za vprašanje, kaj sam Google dela s podatki (oglasi na podlagi vsebine). Glede zasebnosti pri vladnih agencijah je enako ali imajo svoj strežnik ali pa google.

driver_x ::

Zadnjič sem rihtal dopust in sem izbrani kraj parkrat vpisal v Google ter poslal in dobil kar nekaj e-poštnih sporočil z imenom tega kraja. Kasneje sem opazil, da se kar precej (večina) prikazanih oglasov nanaša na ta kraj. Lepo, da se moje navade in početje stalno analizirajo in nekje beležijo.

fosil ::

Zasebnost je vedno problem. Ampak tukaj gre še za nekaj drugega.

Yale je tudi raziskovalna institucija in pogosto na projektih sodeluje tudi s podjetji. Verjetno tudi s takimi ki so konkurenčna googlu.

Recimo, da se Microsoft odloči povezat z Yale in razvit nove vrste iskalnik. Verjetno bi google močno zamikalo pokukat v njihove maile.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

Daedalus ::

Pa nevem kaj je tak težko taki ustanovi imeti mail strežnik...


Mail serverji so PITA. Jaz sem vedno čisto srečen, če lahko vzdrževanje mail related zadev preprustim komu drugemu...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

guest #44 ::

Res je, Google počasi postaja monstrum od podjetja.

driver_x ::

Kam pripelje prevelika odvisnost od enega podjetja smo pa že parkrat videli.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Napaka v Excelu in površna analiza temelj ekonomske politike varčevanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6329228 (23588) enadvatri
»

Na straneh PHP.net odkrite piratizirane vsebine

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
116049 (4422) Bistri007
»

Na Yalu dostopni osebni podatki 43.000 študentov in zaposlenih

Oddelek: Novice / Zasebnost
64758 (3766) crobat
»

Nova metoda prepoznavanja spama

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
253212 (2158) Bakunin

Več podobnih tem