Forum » Elektrotehnika in elektronika » utemeljitev pojmov
utemeljitev pojmov
braniakkk ::
Ker sem elektronik po izobrazbi sem se v nekem podjetju zelo osramotil ker nisem vedel nekaj osnov o elektrotehniki. Prosim če mi nekdo ki je vešč na tem področju napiše kratko razlago.
1.) Zakaj so na daljnovodih speljane samo 3 žice (L1, L2, L3) zakaj ni potrebno poleg peljati še Nevtralni vodnik????
2) Ko se konča daljnovod verjetno v neki transformatorski postaji, kako ustvarijo nevtralni vodnik, da lahko potem mi v naših hišah uporabljam 230 V napetost.
1.) Zakaj so na daljnovodih speljane samo 3 žice (L1, L2, L3) zakaj ni potrebno poleg peljati še Nevtralni vodnik????
2) Ko se konča daljnovod verjetno v neki transformatorski postaji, kako ustvarijo nevtralni vodnik, da lahko potem mi v naših hišah uporabljam 230 V napetost.
steev ::
Najbolj je zgrešeno to, ko folk misli, da rabiš neko nulo.
Za tok je potrebna napetost, za napetost pa razlika potencialov.
Na sliki vides kako so tri faze (potenciali) med sabo zamaknjene.
Če v kateremkoli trenutku odšteješ med sabo katerekoli faze dobiš medfazno napetost. Torej imaš tri faze in tri medfazne napetosti.
Zdaj je pa važno kaj gor priklapljaš.
Npr. na trifazni 'štrom' lahko priklopiš trifazni motor ali pa primarno navitje transformatorja z navitji zvezanimi v trikot (na sliki spodaj pod B). Sekundar transformatorja pa narediš v zvezda (na sliki pod A), kjer lahko povlečeš nulo ven, kamor lahko potem priklapljamo enofazna bremena (kot jih je večina doma).
Upam, da sem vsaj okvirno razložil. Tukaj se še veliko povedati. Če te še kaj zanima ...
Za tok je potrebna napetost, za napetost pa razlika potencialov.
Na sliki vides kako so tri faze (potenciali) med sabo zamaknjene.
Če v kateremkoli trenutku odšteješ med sabo katerekoli faze dobiš medfazno napetost. Torej imaš tri faze in tri medfazne napetosti.
Zdaj je pa važno kaj gor priklapljaš.
Npr. na trifazni 'štrom' lahko priklopiš trifazni motor ali pa primarno navitje transformatorja z navitji zvezanimi v trikot (na sliki spodaj pod B). Sekundar transformatorja pa narediš v zvezda (na sliki pod A), kjer lahko povlečeš nulo ven, kamor lahko potem priklapljamo enofazna bremena (kot jih je večina doma).
Upam, da sem vsaj okvirno razložil. Tukaj se še veliko povedati. Če te še kaj zanima ...
:|
srus ::
1. Ker so daljnovodi premazani z glondžo, po katero smo v trgovino poslali naše vajence in pripravnike, lahko uporabimo zemljo kot nevtralni vodnik.
2. Enak odgovor. Ko so vajenci prinesli glondžo iz trgovine so z njo poleg daljnovoda premazali še celotno transformatorsko postajo, transformator v njej pa je potrebno premazati dvakrat, da dosežeš boljšo nevtralnost vodnika.
2. Enak odgovor. Ko so vajenci prinesli glondžo iz trgovine so z njo poleg daljnovoda premazali še celotno transformatorsko postajo, transformator v njej pa je potrebno premazati dvakrat, da dosežeš boljšo nevtralnost vodnika.
braniakkk ::
ok hvala vam! zaj pa še eno tako mal mimo vprašanje,... če pravite da si lahko sam nevtralni vodnik ustvarim,...to pomeni če imam 3 fazno vtičnico ter vzamem L1, L2, L3 faze ter jih staknem skupaj dobim ničlišče ali dobim kratek stik in bummmmm?...ali lahko ustvarimo sami nevtralno točko doma ali je nujno da jo prevzamemo od transformacijske postaje.
steev ::
Ne delaj tega! Bo počlo ;) Moreš od transformatorja. Če pa potrebuješ 230V (kot je ena faza), bi lahko tudi kak trafo dal vmes (ena stran dve fazi, druga eno fazni porabnik).
:|
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vgradnja fid stikala (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 32101 (5274) | mirator |
» | Priklop vtičnice ??Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 16793 (6012) | starfotr |
» | Dolocanje faz v vticnicah (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 20081 (11748) | javr |
» | Nesimetrija v trifaznem sistemu in ozemljitev nule v transformatorjuOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4365 (3419) | Kac |
» | vprašanje glede nule (N) (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 20918 (19094) | lovro535v2 |