Forum » Loža » [slovenščina] nekaj slovničnih vprašanj
[slovenščina] nekaj slovničnih vprašanj
neres ::
1. Kaj je (bolj) pravilno: osveščujoč ali osveščajoč? Črkovalnik predlaga slednje, ampak meni se boljše sliši prvo.
2. Ali je pri tej povedi vejica za drugo črto - :
Poznamo dve vrsti koruze - koruza a in b - ki se med seboj razlikujeta po barvi.
?
2. Ali je pri tej povedi vejica za drugo črto - :
Poznamo dve vrsti koruze - koruza a in b - ki se med seboj razlikujeta po barvi.
?
3. Gorev film (film, ki ga je naredil američan Al Gore). Je to pravilno ali je boljše kaj drugega, npr Gorov ali Gorejev?
4. Ugotovitve IPCCja ali IPCC-ja ali kaj tretjega?
4. Ugotovitve IPCCja ali IPCC-ja ali kaj tretjega?
kogledom ::
1. osveščujoč
2. ali dve vejici ali pa pustiš tako kot že imaš, z dvema pomišljajema
3. Gorov
4. IPCC-ja
3. Gorov
4. IPCC-ja
-žiga- ::
1. OsveščA torej osveščAjoč.
Za kratice si poglej to, mogoče kaj pametnega izveš. Meni se ne ljubi brati :)
Kar se pa ločil tiče pa se v slovenščini redko uporabljajo "-", tako da preveri, če je to sploh pravilno, kot imaš.
Za kratice si poglej to, mogoče kaj pametnega izveš. Meni se ne ljubi brati :)
Kar se pa ločil tiče pa se v slovenščini redko uporabljajo "-", tako da preveri, če je to sploh pravilno, kot imaš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: -žiga- ()
koyotee ::
lol, a če imaš avto ki DELA(obratuje), je delajoč ali delujoč?
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
Pa ti povej, zakaj je potem pravilno osveščajoč in ne osveščujoč. Čeprav, kot je kogledom ugotovil, obstaja boljša oblika besede.
Bi pa verjetno imelo kaj veze z naglasom. Glede na to, da osveščá in déla. Torej naglas na prvem zlogu v besedi dela.
McHusch ::
Pa ti povej, zakaj je potem pravilno osveščajoč in ne osveščujoč. Čeprav, kot je kogledom ugotovil, obstaja boljša oblika besede.
Bi pa verjetno imelo kaj veze z naglasom. Glede na to, da osveščá in déla. Torej naglas na prvem zlogu v besedi dela.
To je mimo, ker osvéšča in déla.
Obe besedi sta jako čudni, tako zelo, da v korpusu ni niti ene omembe. Jaz bi se jima izognil v prid osveščevalnega ali razvezave o podredno konstrukcijo.
Moj amebisov besedni zaklad pa najde kar dva vpisa za osveščajoč. Se pa strinjam, da je čudna beseda.
osveščajoč2
prislov, osnovnik
izvor osveščati
prislov osveščajoč
Zaenkrat bom dal osveščevalen. Glede kratic je tudi rešeno, hvala lepa.
Glede teh dveh se vsi strinjamo?
Mogoče pomišljaji res nimajo neke tradicije v slovenščini, ampak meni se zdijo nenadomestljivi, sploh če je cilj ena preglednost besedila. Ker kot jih jaz razumem imajo močnejšo ločevalno funkcijo od vejic, so kot nekakšna sprotna opomba v samem besedilu.
Glede teh dveh se vsi strinjamo?
3. Gorov
Mogoče pomišljaji res nimajo neke tradicije v slovenščini, ampak meni se zdijo nenadomestljivi, sploh če je cilj ena preglednost besedila. Ker kot jih jaz razumem imajo močnejšo ločevalno funkcijo od vejic, so kot nekakšna sprotna opomba v samem besedilu.
kogledom ::
za 2. primer bi jaz raje izbral pomišljaj, čeprav sta obe verziji slovnično OK. Pač izbor pisca.
Se strinjam z neresom, da pomišljaji v tem primeru povečajo preglednost.
Se strinjam z neresom, da pomišljaji v tem primeru povečajo preglednost.
Irbis ::
ugotovitve IPCC (možno tudi ugotovitve IPCC-ja)
film Ala Gora
delati - delam - delajoč
delovati - delujem - delujoč
sproščevati - sproščujem - sproščujoč
sproščati - sproščam - sproščajoč
osveščati - osveščam - osveščajoč
osveščevati - osveščujem - osveščujoč (ampak tole je bolj redek glagol)
film Ala Gora
delati - delam - delajoč
delovati - delujem - delujoč
sproščevati - sproščujem - sproščujoč
sproščati - sproščam - sproščajoč
osveščati - osveščam - osveščajoč
osveščevati - osveščujem - osveščujoč (ampak tole je bolj redek glagol)
Ejsi_Disi ::
Mene pa zanima ali je pravilno tudi postavljalec in upravljalec? V SSKJu je upravljavec, postavljavec, v časnikih (Dnevnik, Delo...) pa redno berem s črko l.
Rock n' roll ain't noise pollution!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ejsi_Disi ()
Še eno, najbrž lažje vprašanje: Kako se pravilno uporablja navajanje sekundarnega vira s prav tam?
Prvo navajanje je recimo (Novak v Prijatelj 2003, 12).
Potem pa (če je recimo Hribar v isti knjigi):
(Hribar v prav tam, 14)
ali
(Hribar prav tam, 14)
?
Prva varianta se mi zdi nekoliko čudna, ampak google najde kar nekaj primerov take uporabe.
To ni možnost. Rabim enobesedni pridevnik.
Prvo navajanje je recimo (Novak v Prijatelj 2003, 12).
Potem pa (če je recimo Hribar v isti knjigi):
(Hribar v prav tam, 14)
ali
(Hribar prav tam, 14)
?
Prva varianta se mi zdi nekoliko čudna, ampak google najde kar nekaj primerov take uporabe.
film Ala Gora
To ni možnost. Rabim enobesedni pridevnik.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: neres ()
Ti že piše više, da je Gorov film. Tisti e bi ostal le, če bi varoval izgovarjavo črke pred njim (Wallaceov, Georgeov), tu ga pa ne.
Avenger ::
osvešča - osveščujoč
maha - mahujoč
stopa - stopujoč
tipka - tipkujoč
spremlja - spremljujoč
A je pol tko? Najdite mi eno samo besedo, ki naj bi še imela končnico -ujoč. Pravilno je seveda le osveščajoč, ni čisto nobenega razloga da bi se tam iznenada pojavil u, zdi pa se mi, da se ne sliši tako narobe, ker obstaja beseda čuječ.
maha - mahujoč
stopa - stopujoč
tipka - tipkujoč
spremlja - spremljujoč
A je pol tko? Najdite mi eno samo besedo, ki naj bi še imela končnico -ujoč. Pravilno je seveda le osveščajoč, ni čisto nobenega razloga da bi se tam iznenada pojavil u, zdi pa se mi, da se ne sliši tako narobe, ker obstaja beseda čuječ.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
MrBrdo ::
Sodeč po analogiji s parom sproščujoč/sproščajoč sta pravilni obe verziji.
Pa imata ti dve besedi enak pomen? Meni se sproščujoč sliši kot nekaj kar te sprosti (npr. sproščujoča postelja), medtem ko se mi sproščajoč sliši kot nekaj kar nekaj sprošča (npr. dimnik sprošča dim oz. dima sproščajoč dimnik). Kaj pravite?
MrBrdo
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MrBrdo ()
Še eno vpr.
"Neke stvari ne bi mogli niti omeniti brez določenega znanja, kaj šele da bi o njej razpravljali." (izmišljen stavek;))
Je vejica pred "da"?
"Neke stvari ne bi mogli niti omeniti brez določenega znanja, kaj šele da bi o njej razpravljali." (izmišljen stavek;))
Je vejica pred "da"?
MrBrdo ::
Jaz sem mnenja, da je, ker "kaj šele da" ni večbesedni veznik, torej mora bit pred da vejica.
Tukaj sem zasledil tudi eno objavo neke slovenske prevajalke, ki "Je častna članica Društva slovenskih književnih prevajalcev, kjer je uredila pet zbornikov. 20 let je bila tudi članica uredništva Primerjalne književnosti." in piše z vejico:
http://www.ff.uni-lj.si/publikacije/jis...
Ni pa to 100% :)
Tukaj sem zasledil tudi eno objavo neke slovenske prevajalke, ki "Je častna članica Društva slovenskih književnih prevajalcev, kjer je uredila pet zbornikov. 20 let je bila tudi članica uredništva Primerjalne književnosti." in piše z vejico:
http://www.ff.uni-lj.si/publikacije/jis...
Ni pa to 100% :)
MrBrdo
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MrBrdo ()
nevone ::
Meni se sproščujoč sliši kot nekaj kar te sprosti (npr. sproščujoča postelja), medtem ko se mi sproščajoč sliši kot nekaj kar nekaj sprošča (npr. dimnik sprošča dim oz. dima sproščajoč dimnik). Kaj pravite?
Meni se zdi logično.
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
tsh2 ::
1. osveščajoč
2. Poznamo dve vrsti koruze, koruza a in b, ki se med seboj razlikujeta po barvi.
3. Gorov film
4. IPCC-ja
2. Poznamo dve vrsti koruze, koruza a in b, ki se med seboj razlikujeta po barvi.
3. Gorov film
4. IPCC-ja
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Leto 2014 najtoplejše v zgodovini organiziranih meritevOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 16955 (13362) | Rotty |
» | Novinarji v Sloveniji in njihova neslovenščina. (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 19109 (16889) | phantom |
» | Spletni test znanja slovenščine (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 33297 (29531) | T-h-o-r |
» | grammar nazi temaOddelek: Loža | 4137 (3369) | steev |
» | Globalno segrevanje ogroža znanstvenikeOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 4343 (2936) | Thomas |