Forum » Loža » Družinska pokojnina in "pavziranje"
Družinska pokojnina in "pavziranje"
JObsessed ::
Torej zanima me, če lahko prejemam družinsko pokojnino med enoletnim "pavziranjem" na višji šoli. Diplome ne bi oddal tako, da bi na potrdilu o šolanju izgledalo kot, da bi ponavljal letnik. Enoleten premor potrebujem zato, ker je tretji letnik programa, ki bi si ga želel obiskovati v sloveniji na voljo samo v obliki izrednega študija, za katerega je treba mastno plačati. Čas bi izkoristil tudi za ureditev nekaterih zdravstvenih problemov, katerim se med študijem nisem mogel posvetiti. Po "pavzi" bi nadaljeval študij vse do (upam, da končanega) magisterija.
Brskal sem po (prečiščenem) zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, a tam nisem našel nobene zanesljive informacije za moj primer (mogoče so zanimivi členi 116, 117 in 118). Je mogoče kdo drug bolj vešč na tem področju, ali pa je podobno situacijo že dal skozi?
Za kakršnokoli informacijo vam bom zelo hvaležen.
Brskal sem po (prečiščenem) zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, a tam nisem našel nobene zanesljive informacije za moj primer (mogoče so zanimivi členi 116, 117 in 118). Je mogoče kdo drug bolj vešč na tem področju, ali pa je podobno situacijo že dal skozi?
117. člen (Potrdilo o šolanju) (1) Otrok dokazuje šolanje vsako leto s potrdilom šole. (2) Otrok, ki v letu izgube starša ne izpolni pogojev za vpis v višji letnik šolanja ima pravico do družinske pokojnine do konca naslednjega šolskega leta.
Za kakršnokoli informacijo vam bom zelo hvaležen.
MadMicka ::
Dokler si redno vpisan, toliko časa prejemaš družinsko pokojnino, vendar največ do 26. leta. So še izjeme, npr. opravilno nesposobni, ampak to je že drugo. Se pravi, če ponavljaš letnik in si redno vpisan, ni problema. Lahko se zaradi mene vpišeš celo v prvi letnik kakega drugega faksa. Sicer pa lahko zadevo preveriš kar pri pravni službi na ZPIZ-u.
116. člen
(Otroci)
(1) Otrok ima pravico do družinske pokojnine do dopolnjenega 15. leta starosti oziroma do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti.
116. člen
(Otroci)
(1) Otrok ima pravico do družinske pokojnine do dopolnjenega 15. leta starosti oziroma do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMicka ()
JObsessed ::
Hvala.
Kako je pa potem z letom, ko bom začel študij (izredni)? Problem je, da primerljivega programa v moji smeri ni, bom izgubil pokojnino? (Potrdilo še vedno dobim, samo bo na njem pisalo, da sem vpisan izredno).
Kako je pa potem z letom, ko bom začel študij (izredni)? Problem je, da primerljivega programa v moji smeri ni, bom izgubil pokojnino? (Potrdilo še vedno dobim, samo bo na njem pisalo, da sem vpisan izredno).
MadMicka ::
Ne vem, kako točno se šteje izredni študij oz. kako ga štejejo na ZPIZ-u. Zadevo preveri, ampak, a da bi se vpisal kar na en fax redno v prvi letnik, to ne gre?
jajoinpajo ::
živjo! morda veste če se dobi družinsko pokojnino tudi v primeru da pavziram na šoli univerze v lj., medtem ko se vpišem na samostojni visokošolski zavod-zato da dobim potrdilo o šolanju?? Če ne, je možno da naslednje leto ko se spet redno vpišem na unilj normalno začnem dobivati pokojnino? Lp! Jure
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pokojnina po očetu?Oddelek: Loža | 7208 (5509) | [D]emon |
» | Oce umrl: Komu pripada penzija?Oddelek: Loža | 4518 (3731) | Tilen |
» | Pravniki pomoč! Mediacija - preživninaOddelek: Loža | 5808 (4977) | Tody |
» | Kaj je otrok dolžan staršem?Oddelek: Loža | 6922 (6044) | jrtjtejtt |
» | Letosnja dohodnina - izplonili? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 11613 (8784) | kekz |