» »

HP NW8440 problematični disk

HP NW8440 problematični disk

barbarpapa1 ::

Pozdravljeni

Imam prenosnik Hp NW8440 (prenosna delovna postaja) z 2GB RAM-a, 80GB trdega diska in ATI Mobilitf FireGL V5200. Operacijski sistem je XP SP3. Po sedanjih ugotovitvah imam težave s trdim diskom, Le-te še niso očitne, a po podatkih določenih diagnostičnih programov so mu dnevi šteti. Kako sem prišel do te ugotovitve je potreben opis dogodkov, ki so pripeljali do diagnostike trdega diska.

Na tem prenosniku sem imel že od svega začetka rehle težave z grafiko in sicer so občasno v windows explorerju (ali 2xExplorerju, ki ga tudi uporabljam) in pa na namizju izginjale ikone. Ikone ensotavno niso bile vidne, vidno je bilo samo njihovo ime oz. opis. Zadeva je bila moteča, vendar sem s tem lahko živel. Sem se pa končno prejšnji teden odločil, da bi bilo mogoče dobro osvežiti gonilnike grafične kartice, saj so po treh letih še vedno nameščeni gonilniki, ki so prišli s prednameščenim OS-om. Po ATI-jevih navodilih sem poiskal poslednje prilagojene gonilnike na HP-jevi strani in jih skušal namestiti. Z namestitvijo gonilnikov se so začele tešave. Računalnik se namreč najprej sploh ni uspel zbootati v OS, temveč se je že pred zagonom OS-a (po prehodu setupa-a) izklopil! Jasno, da me je zgrabila panika zaradi podatkov. Zato sem na kolegovem računalniku snel in zapekel Ubuntu in z CD-ja zagnal računalnik. Prva stvar, ki sem jo videl ob zagonu, je bilo svarilo, da disk odpoveduje. Zganal sem ubuntov disk utility, ki je prikazal naslednje:

 Instalirani disk

Instalirani disk



Podrobnejša analiza pokaže naslednje:

 Analiza diska

Analiza diska



Zaradi tega sem poiskal preiskusno programsko opremo na Hitachijevi spletni strani (trdi disk je Hitachijev) in jo zagnal. Hitri preiskus ne poaže nobenih napak, medtem ko napredejši preiskus nikoli ne pride do konca. Pri preiskušanji zadnje četrtine diska se računalnik enostavno isklopi. To se zgodi neglede na to, ali je računalnik na napajalniku (dockig station), ali pa se zadeva pogasja z baterijo.

Glede na to mislim, da je disk zrel za menjavo. Vaše mnenje?


P.S. Grafiko sem po mukah nekako napol zrihtal (driverji delajo, Open GL programje se obanša normalno, nisem pa uspel spraviti skupaj Catalys control centra). In ikone še kar izginjajo....

LP

Jože

zee ::

Disk fuc, kupi novega. Verjetno je to vzrok za vse tvoje tezave.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Šment! Zakaj mi ne rata pipeti slik s strežnika "moj album"? Na slikah se vidi, da je ubuntu diagnostika na disku našla slabe sektorje (Bad Sectors). In sicer napiše pri rubriki "Reallocated Sector Count" da je teh sektorjev 2.818.466 !

LP

Jože

Pyr0Beast ::

Ce je tako naredi samo backup in zamenjaj HDD. Nimas kaj veliko za razmisljati. Pac potrosna roba.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Starejši računalnik občasno zmrzne.

Oddelek: Pomoč in nasveti
252243 (1454) Riff
»

Kako povezati TV JVC z navadnimi zvočniki G.Stolpa

Oddelek: Zvok in slika
61076 (927) aleksander11
»

Izšel Ubuntu 12.04 LTS (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
13437297 (30440) panteist
»

Portal 2 prihaja nekoliko prej, a koliko prej?

Oddelek: Novice / Igre
166246 (5064) Tr0n
»

Zvočna izolacija za bass zvočnik ?

Oddelek: Kaj kupiti
71924 (1672) boset

Več podobnih tem