» »

Podrobnosti o Windows Phone 7

Podrobnosti o Windows Phone 7

Evolucija uporabniškega vmesnika

vir: engadget

vir: engadget
engadget - Microsoftova konferenca MIX se je za leto 2010 zaključila in tako postregla z vsemi novostmi in informacijami, ki so jih prireditelji imeli v načrtu. Brez dvoma je bil najpomembnejši del predavanj in predstavitev povezan s prenovljenim operacijskim sistemom za mobilne telefone, Windows Phone 7 Series, s katerim je Microsoft tudi nekoliko presenetil. Pa začnimo s preteklostjo, saj so tekom konference pri Microsoftu potrdili, da so bile nekatere pobegle slike uporabniškega vmesnika pravzaprav resnične. Gre za vmesnik, ki je imel prikazovalnik stanja baterije in signala nekoliko neobičajno na dnu ter je bil na mizi pred popolnoma svežim začetkom operacijskega sistema, iz česar je nastala današnja oblika. A tudi ta ni nastala v prvem poizkusu, saj so pokazali še nekaj predhodnikov trenutne teme, v katerih so možne različne barvne sheme. Če se usmerimo v bolj strojno obarvane teme, lahko povemo, da bo ob splavitvi operacijskega sistema, ko bodo proizvajalci uradno predstavili prve naprave, edina ločljivost zaslona 800 x 480 pik. Kasneje (kdaj točno še ni znano) naj bi sledila tudi opcija zaslona s 320 x 480 pikami, a bo v obeh primerih količina delovnega pomnilnika enaka. Medtem ko točne zahteve o centralnem procesorju niso znane, je logično sklepati, da bo zahtevana vsaj določena stopnja zmogljivosti, ki bo zagotavljala gladko delovanje sistema na vseh napravah.

Daleč najbolj presenetljivo je dejstvo, da operacijski sistem ne bo podpiral kopiranja in lepljenja teksta. Kaj je privedlo do te odločitve ni znano, a pri Microsoftu trdijo, da niti najbolj pogosti uporabniki pisarniškega paketa Office (s katerim bo mogoče urejati tekstovne dokumente) te funkcije ne bodo pogrešali. Vgrajena je sicer posebna funkcija, ki bo zaznavala naslove za elektronsko pošto in telefonske številke ter omogočala njihovo uporabo z njim namenjenimi aplikacijami.

Edini način za nameščanje (in kupovanje) aplikacij bo uporaba Windows Marketplacea, vsaj za običajne uporabnike. V primeru aplikacij, namenjenih za določeno podjetje, bodo lahko interni razvijalci pod določenimi pogoji zaobšli Marketplace, a bodo vse ostale aplikacije, namenjene širši javnosti, morale skozi proces pregleda in potrditve, podobno kot pri Applu. Pri Microsoftu sicer trdijo, da bodo ustvarili bolj transparenten postopek, ki naj bi odpravil večino težav. Windows Marketplace naj bi imel tudi funkcijo oddaljenega odvzema licence že nameščeni aplikaciji, medtem ko jo bo moral odstraniti sam uporabnik. Čeprav različice, ki so bile demonstrirane na MIX-u, še niso podpirale večopravilnosti, v končno različico prihaja v dokaj neobičajni obliki. Gre namreč za nadgradnjo Applovega sistema, ki shrani stanje in aplikacijo popolnoma zapre. Microsoft je razvijalcem povedal, da se bo ob menjavi aktivne aplikacije podobno zgodilo tudi na Windows Phone 7 Series, čeprav bo aplikacija v ozadju še vedno tekla v stanju, ki so ga pri Microsoftu imenovali dehidrirano. Dokler operacijski sistem ne bo potreboval pomnilnika in drugih delov strojne opreme, aplikacije ne bo zaprl in jo bo pustil teči v tem okrnjenem stanju. Microsoft si je seveda pustil nekaj privilegijev, saj bosta, podobno kot iPod na iPhoneu, Zune in Internet Explorer v polni obliki delovala ves čas, celo v ozadju.

Windows Phone 7 bo očitno nadvse prijazen krajšanju časa z igrami, saj je v sklopu strojne opreme zahtevana podpora DirectX 9 in Shader Model 3.0. Te standarde so na področju osebnih računalnikov predstavile grafične kartice iz serij GeForce 6000 in Radeon X1000, njihova vključitev v grafične čipe pa bo še bolj olajšala prenos iger z Xboxa (oz. z osebnih računalnikov) neposredno na mobilne telefone, kar je tudi cilj Microsofta.

Vse to in še več si lahko preberete v mnogo bolj obsežnem poročilu na Engadgetu.

58 komentarjev

«
1
2

filip007 ::

Pripravljajo plačljive aplikacije, ki bodo na Silverlight, pomoje je to to, ker ta vmesnik je na web osnovi...mogoče se motim al pa tud ne.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Mr.B ::

Ne bereš med vrsticami.
Podpora displayportu, ki je sicer zaradi NDA verjetno ni napisana, bluetooth tipkovnica in miška. Postavi se ?, ali potrebuješ eePC, oziroma Mini, ker je po potrebah dejansko dovolj močna zadeva. In še kaj....

Silverlight, ni plačljiv, je free, tudi free aplikacije lahko pišeš, če imaš pač drugi poslovni model.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Limit-sky ::

Fantje, naj nekdo hitro napiše mail M$, da ne bodo ponovili iste napake, kot Apple.
- copy/paste spljoh ne...
- oddaljeno šaranje po aplikacijah...
- multitasking...

Al so kreteni pri MS. Ko bi se vsaj kaj naučili od brihtnih uporabnikov, ki točno vedo, kaj se zgodi s takimi fail polizdelki.
>:D

Zero0ne ::

WM6 podpira multitasking in 3rd party aplikacije, custom resolucije, copy/paste, itd. Ena bolj odprtih mobilnih platform, podprta z ogromno skupnostjo razcijalcev aplikacij.

MS nazaduje...

Mikrohard ::

Imam občutek, da so se odločili kopirati najslabše stvari od Appla...

Limit-sky ::

Mikrohard je izjavil:

Imam občutek, da so se odločili kopirati najslabše stvari od Appla...

Kakšni kreteni, a ne. Najslabše stvari kopirajo od nekega marketinškega podjetja. Belo barvo in shiny ohišje so pa spregledali.

Pa tako lahko bi naredili super duper izdelek, zdaj, ko so videli, kako je apple pogorel s svojimi polizdelki.

Lonsarg ::

Saj iPhone BI bolj uspel, če bi imel že na začetku razne multitasking, copy paste itd. Ampak to velja samo za prvo serijo. Apple pa je hotel denarce, torej je raje malo slabše prodal iPhona na začetku, ma ima zdaj konstantno reklamo prek novinarjev, ko se oglašuje nove in nove funkcije, ki dodaja notri.

Ampak take poteza lahko funkcionira samo z Apple, ki je z fanboizmom dosegel, da lahko na začetku izda samo z pol funkcijami in vseeno prodaja kot nor. Microsoft nima te prednosti in si ne more privoščiti igrice "dodajajmo funkcije kasneje, da se bo o tem govorilo"

To pač lahko naredi samo Apple, vsaka druga firma, ki ji ni ime Apple z identično taktiko pogori. Žalostno a resnično.

Gregor P ::

Pa pa MS WP7:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Limit-sky ::

Lonsarg je izjavil:

Saj iPhone BI bolj uspel, če bi imel že na začetku razne multitasking, copy paste itd. Ampak to velja samo za prvo serijo. Apple pa je hotel denarce, torej je raje malo slabše prodal iPhona na začetku, ma ima zdaj konstantno reklamo prek novinarjev, ko se oglašuje nove in nove funkcije, ki dodaja notri.

Ampak take poteza lahko funkcionira samo z Apple, ki je z fanboizmom dosegel, da lahko na začetku izda samo z pol funkcijami in vseeno prodaja kot nor. Microsoft nima te prednosti in si ne more privoščiti igrice "dodajajmo funkcije kasneje, da se bo o tem govorilo"

To pač lahko naredi samo Apple, vsaka druga firma, ki ji ni ime Apple z identično taktiko pogori. Žalostno a resnično.

Daj jim čimprej napiši mail, ker zgleda, da so tako bebavi, da niti tega ne opazijo, da tole vodi v prepad. Razen, če jim ne gre za denar, kot praviš in le enostavno ne znajo...!?!?

Lonsarg ::

Ne jaz ne bom pisal maila, ker za razliko od večine tule verjamem da Microsoft ni neumen in ma Buisenes verzijo nekje v pripravi. Povprečni ne-power-user res ne bo poglešal copy-paste and stuff.

HeMan ::

Kolikokrat na dan pa uporabljante copy/paste na telefonih, da vam je to tak ključnega pomena? Že za iphone se je to večini zdela ključna pomankljivost. Pa se ni zato nič slabše prodajal.

Trinitron ::

Glede copy/paste - na telefonih se kopiranja/lepljenja ne da elegantno izvesti. Selekcija teksta s prstom bo vedno "pain in the ass" postopek, zato to uporablja skoraj nič ljudi. Do sedaj nisem slišal še niti enega pametnega primera uporabe copy/paste na telefonih, ki se ga ne bi dalo rešiti s smart linkingom.

Precej bolj me moti, da je Microsoft rekel ne zunanjim pomnilnikom (mikro SD) in da so inštalacije omejili na marketplace.

Je pa treba razumeti, da tokrat ciljajo na množice - zaradi teh omejitev se izboljša uporabniška izkušnja, ker si Microsoft vzame popolno kontrolo nad tem kaj imate na mobitelu in posledično lahko zagotavlja, da bo vse delovalo. Poweruserji (2% folka) bodo to sovražili, consumerji (98% folka) pa pograbili s polic.

(Ali pa morda ne - konec koncev na zadnji strani manjka odgriznjen jabuk...)

Zgodovina sprememb…

Dr_M ::

Ocitno ljudje nocejo, da bi bil telefon pametnejsi od njih. >:D
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

kopernik ::

Copy/paste pride včasih prav, recimo da bi rad kopiral kakšen tekst iz emaila/browserja v sms ali recimo twidroid. Ok, priznam, da sem to uporabil samo parkrat doslej, tako da bi preživel tudi brez. Je pa zanimivo, da grejo očitno vsi v smer enotnega kanala za distribucijo aplikacij, bomo videli še, kaj bosta spesnila nokia in intel.

MTm2H37rqt7B ::

kopernik je izjavil:

Copy/paste pride včasih prav, recimo da bi rad kopiral kakšen tekst iz emaila/browserja v sms ali recimo twidroid.


Ponavadi ima browser funkcijo da lahko forwardiras URL na SMS/email.

EDIT: Oz. bi moral browser poskrbet za integracijo trenutnega URLja v druge komponente.

Zgodovina sprememb…

kopernik ::

Govorim o vsakršnem tekstu, ne le o url-jih.

Lonsarg ::

Jaz bi brez copy/pasta moral tam približno enkrat na mesec prepisovati kaj iz ena aplikacije v drugo, bi preživel, je pa vseeno smešno zakaj tega naprava ne bi imela, če je pa tako enostavno implementirati.

Sicer pa moj post je rekel copy/paste and stuff. Večji problem je namreč kak miltitasking, ki spremeni čisto osnovo delovanja telefona, že pri tem da so aplikacije popolnoma drugače narejene. Izključno preko Marketa distributiranje ni napačno samo do take mere, dokler ne začnejo določene aplikacije prepovedovati.

Matwic ::

Pred to novico sem že skoraj bil pripravljen hvaliti WP7. Saj je dajal obete o zelo dobrem hardwareu z lepim in uporabnim uporabniškim vmesnikom. Zdej pa nič copy/paste, brez multitaskinga, ehhh polom.

Pa kaj res ljudje samo drkajo igrice na telefonih pa poslušajo muzko, že samo 5 minutna raba interneta velikokrat potrebuje funkcijo copy & paste (dajte mi povedat, kako drugače lahko poiščeš podatke na neki strani in si jih enostavno shraniš za poznejšo rabo?).

Brez multitaskinga? Ahh ne se hecat no, prevečkrat se zgodi, da je potrebno imeti odprtih več aplikacij.

Jest nevem kako si oni predstavljajo prodajo, otroci ponavadi nimajo 600 EUR za nakup igračke (če pa imajo pa kupijo iPhone, hehe :P). Uporabniki, ki smatramo telefon kot uporabno orodje, ki ga lahko pospraviš v žep pa prekleto rabimo te funkcije. Zgleda si bom res moral omisliti Blackberrya, lepa fizična tipkovnica, uporabniški vmesnik grd ko smrt, a je vsaj funkcionalen in praktičen, pa še nov web browser bo kmalu tu, ki bo podpiral skoraj vse na spletu :).

Tako rad se pritožujem nad Symbianom (sicer imam prekleto dobre razloge), ampak očitno edino tu ne režejo stran najbolj osnovnih funkcij :P. Delo s symbianom je nadležno za veliko stvari se porabi preveč klikov in časa, ampak na koncu vsaj lahko neko stvar naredim.

SuperKobeD ::

copy-paste še ni popolnoma izključen. Kar nekaj virov je zatrdilo da naj bi ta funkcija, ali neka oblika le te, prišla v kasnejših updejtih.

Matwic je izjavil:

Brez multitaskinga? Ahh ne se hecat no, prevečkrat se zgodi, da je potrebno imeti odprtih več aplikacij.


Povej eno situacijo kjer Microsoftov "smart-multitaking" ni dovolj in je potreben pravi multitasking?


Pa kot je bilo že povedano, WP7 ni namenjen poslovnim in power uporabnikom. Upam da ta "series" vsebuje še kako verzijo.
[With the lights out]

Lonsarg ::

SizzlaXL jaz sedaj n a androoidu in vecino the stvari sem tudi na prejsnem windows mobilu uporablu soo tele stvari multitasking: Facebook aplikacija sama handla notifications, vreme softwere hendla notifications, ter sprotni update, ce odprem eno veliko spletno stran, ki se nekaj casa odpira grem vmes pogledat mail, pa se v backfroundu nadaljuje lovdanje, potem je tu stevec prenesenih podatkov, ki deluje v ozadju, pa MSN seveda omg, kako to zgleda brez multitaska, jah MSN pac ne dela! Idiotsko, to je v bistvu samozadosten razlog, zakaj multitask nujno, ostale bi se prezivel z veliko muko. Pol so pa se kaki programi kot RSS reader ki v backgroundu sprot se sihronizirajo, da ko odpres vidis vse direkt, tega se ful nabere...

PrimozR ::

Lonsarg je izjavil:

Saj iPhone BI bolj uspel, če bi imel že na začetku razne multitasking, copy paste itd. Ampak to velja samo za prvo serijo. Apple pa je hotel denarce, torej je raje malo slabše prodal iPhona na začetku, ma ima zdaj konstantno reklamo prek novinarjev, ko se oglašuje nove in nove funkcije, ki dodaja notri.

Ampak take poteza lahko funkcionira samo z Apple, ki je z fanboizmom dosegel, da lahko na začetku izda samo z pol funkcijami in vseeno prodaja kot nor. Microsoft nima te prednosti in si ne more privoščiti igrice "dodajajmo funkcije kasneje, da se bo o tem govorilo"

To pač lahko naredi samo Apple, vsaka druga firma, ki ji ni ime Apple z identično taktiko pogori. Žalostno a resnično.

Odstotek je zanemarljiv, čepsloh pozitiven (v nasportnem primeur bi iPhoni žrli baterijo in bi bili počasni). Zakaj? Običajni uporabniki NE zapirajo aplikacij in jih večinoma ne potrebujejov ozadju. Kot dokaz poglej Symbian teleofn povprečnega uporabnika.

bluefish ::

Pravzaprav je v enem od videov na Engadgetu prikazano, kako se v ozadju loada stan v IE, vmes pa brskajo po telefonu.

SuperKobeD ::

@ Azgard

No ne vem na pamet ampak je bilo, se mi zdi da na engadget, dobro razloženo kako ta "smart-multitasking" deluje. Npr Brskalnik lahko v ozadju nalaga strani, prav tako lahko v ozadju delujejo vse default aplikacije. Pri 3rd party aplikacijah deluje push-notification (to je blilo tudi predstavljeno na MIXu) čeprav so v "hibernaciji". Se najdejo tudi izjeme ki nujno potrebujejo pravi multitasking ampak je Microsoftova rešitev za veliko večino uporabnikov povsem dovolj.

Moraš računati tudi na to da WP7 najbrž poje kar veliko baterije (sploh ob tem harweru) in če dodaš še nekaj aplikacij ki laufajo v ozadju je to nočna mora za vsako baterijo in Microsoft ne bo izdal telefona ki pri katerem baterije ne bo zdržala vsaj en dan.
[With the lights out]

Mikrohard ::

Se pravi, da je microsoft tudi push notifications storitev skopiral od appla? Je kje konkretno opisano, kako to deluje pri njih? Mora od developerja server držati povezavo s telefonom, ali imajo centralni push server kot pri applu?

PrimozR ::

bluefish je izjavil:

Pravzaprav je v enem od videov na Engadgetu prikazano, kako se v ozadju loada stan v IE, vmes pa brskajo po telefonu.

Your point being?

bluefish ::

Odgovor na "ce odprem eno veliko spletno stran, ki se nekaj casa odpira grem vmes pogledat mail, pa se v backfroundu nadaljuje lovdanje", da WP7 tega kao ni zmožen.

OnFire ::

bye, bye WM7! Hello Android!

Elysium ::

Meni je WP7 sicer zelo vseč, vendar bom z nakupom počakal, dokler ne bo imel multi taskinga in pa copy/paste. Ravnokar mi na mojem WM6.5 telefonu teče hkrati 8 aplikacij in od novega telefona pričakujem isto.

Copy/Paste pride zelo prav, ko ti npr. nekdo po SMSju pošlje kontaktne podatke in si je zoprno najprej vse prepisati na papir in potem še enkrat prepisovati med kontakte. Prav tako npr. pripravljaš neko dokumentacijo v MS Wordu ali pa OneNote na PC-ju in jo imaš sinhronizirano s telefonom, potem si pa nekje, ko nimaš nobenega računalnika, ampak samo telefon in podtke enostavno Paste-as v mail na telefonu in pošljes. To se mi je že zelo velikokrat zgodilo.

Zato smo mnogi na začetku vedno govorili, da je iPhone navadna igrače, ker dejansko ni bil uporaben za nič drugega, kot za telefoniranje in razne neumnosti kot npr. spomnim se enega programa, ko je gorela sveča, potem si pa nagibal telefon in se je z nagibom premikal tudi plamen. To res ni za nič uporabno.

PrimozR ::

bluefish je izjavil:

Odgovor na "ce odprem eno veliko spletno stran, ki se nekaj casa odpira grem vmes pogledat mail, pa se v backfroundu nadaljuje lovdanje", da WP7 tega kao ni zmožen.

Seveda je. Preberi novico.

bluefish ::

Saj jaz to vem, razlagam Azgardu.

PrimozR ::

Ah, sorči then :)

Lonsarg ::

@PIPI, tega je WM zmožen IZKLUČNO z vgrajenim brskalnikom, zakaj pa ne bi recimo Opero naložil gor pa pričakoval isto? In ja multitask vgrajenih aplikacij pa res upam da ima, to ma namreč tudi 10EUR nokia lol. 100EUR nokie majo pa že tudi dejanski multitasking. Ko je bil tmoj elefon na servisu nisem imel problema z rezervno cheap nokio preko fringa biti povezan na MSN 24/7.

Pa saj lahko gredo iskat "workarounde" preko multitaska za 3rd party aplikacije, pa naredijo svojo IM aplikacijo, ki je zmožna multitaska pa take fore. Sam če jo nardijo bo ravno tako žrla baterijo, kot bi jo 3rd party aplikacija...

Če se bojijo kaj bi kaka aplikacija delala v backgroundu, pa naj razpišejo nek "background app aplication forme" Pa podelijo pravico aplikaciji do izvajanja v ozadju samo tistim, ki jim hočejo. To bi bil tak lep pristop, če se že tako bojijo dati preveč moči posamezni aplikaciji nad telefonom.

Glavni krivec, da gre baterija tako hitro pri stalni data povezavi je pa itak idiotsko postavlen 3G standard kot ne batery friendly pri "keep alive" data povezavah, zato jaz pač 3G vklapljam samo redko, ko res rabim, 2G nima tega problema.

PrimozR ::

Ker 3rd party appi niso Microsoftovi in ne morejo imeti tega in-house hacka? Saj je ista zgodba pri Applu. Ja, za IMje močno najeda, da ni background appov, ampak to je, poleg 3rd party predvajalnikov glasbe, edini primer, ko ti to res manjka. Primerjava z 10 EUR vredno Nokio pa ni na mestu, ker kakorkoli obrneš, manjek MUltitaskinga JE fičr, ne flaw.

Vedno znova špozabljate, da so ti teleofni v veliki večini namenjeni ljudem, ne geekom. Torej morajo enostavno delati. Če si geek ti na iPhone še vedno ostane Jailbreak, zelo verjetno bo nekaj podobnega tudi za winpho7, Android ima Root, itd. Ampak za to je trba teleofn priklopiti na računalnik, nekaj klikati, paziti, itd. Običajni uporabniki tega ne bodo počeli. No, razen za unlock za omrežja na iPhone, pa še to jim ponavadi naredijo drugi. :D

Lonsarg ::

Pa kaj vas res tako malo uporablja IM na telefonu? Telefon je messeging device, men je jako neprijetno meti SMS, klice na telefonu IM pa na računalniku, že 4 leta uporabljam IM izključno na mobitelu.

Vedno bolj tudi forume preko mobitela pregledujem, približno 1/3 časa. Recimo zdele ta post, to je vse preko mobitela, počasi ne bom več rabil računalnika:)

In to mi ni všeč, vse gre v to smer vedno več na mobitelu, pol pa nardijo WM7, ki ne sledi tej tradiciji, torej da dela čim bolj podobno PCju.

PrimozR ::

Nekateri imamo še crap telefon, tako da je browsanje še nekoliko okrnjeno. Ampak tudi s proper telefonom, tako kot zdaj, ne bom imel vklopljenega IMja, razen IRCa. Pa še tega samo, kadar mi je dolgčas. Takrat sicer praktično vedno izkoristim multitasking za browsanje po netu. Itak pa, kater drug IM bi lahko še uporabljal? Spet moraš upoštevati, da povprečna oseba ne visi ves čas na IMu oz. tega na mobitelu ne zna.

Podpiram pa tvoj predlog za per case odločanje o podpori multitaskinga programom. Razni špili in podobno niti pod razno ne potrebujejo backgroundinga (sploh če se shrani stanje).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Lonsarg ::

Jaz sem na MSNju 24/7(no ponoči pač ne :)) Ne ločim jest med MSNjem al pa SMSom, zame je vse isto, sam je MSN bolj praktičen pa če je tisti, ki ga rabim tam gor mu tam pošlem sporočilo. Pa nej bo to med predavnji, na kafetu, busu, pač veljajo ista pravila kot za SMS, sam da je bolj instantno:)

Gregor P ::

Recimo da bomo nekega dne vsi množično uporabljali nekaj takega kot je Google Wave, potem boš moral imeti en brskalnik vklopljen izključno za njega, ali pa bo pač kakšna samostojna aplikacija za to, potem še dodatnega za normalno brskanje, vmes še kakšen radio, pač poslušaš še poročila poleg, tu in tam kakšen urejevalnik dokumentov, še posebej aplikacijo za nadzor strežnikov, na vsake toliko še kakšna igra itd. ... in vse to bo delovalo praktično 24/7 ... nekako se pričakuje od pametnih mobilnikov "prihodnosti", da z vsem tem ne bodo imeli nobenih težav.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

PrimozR ::

Mah, Wave, žal, IMO ne bo zaživel. MSN je pa tudi od popularizacije Facebooka skoraj mrtev oz. samo malce bolj popularen od IRCa. Torej 1 on 1 chat ali kanali? I take the latter.

Gregor P ::

Ne vem, jaz si že predstavljam, da bo imela npr. skupina prijateljev, sodelavcev etc. 24/7 odprt kanal za medsebojno komuniciranje ipd. ne rabi sedaj to biti ravno Google Wave.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Matwic ::

PrimozR je izjavil:

... MSN je pa tudi od popularizacije Facebooka skoraj mrtev oz. samo malce bolj popularen od IRCa. ....


Hahaha daj ga ne seri no :P. MSN in Skype sta še vedno dva najbolj popularna programa (v evropi) za poceni komunikacijo (eden za pisanje, drug za klicanje). Si že kdaj hotel uporabljati FB chat? Zadeva je katastrofa in neuporabna za nek daljši pogovor.

Ok WP7 ni namenjen geekom? Super še bolje, ampak to ne pomeni, da ne sme manjkati funkcionalnost, ki se jo pričakuje od 500 € naprave.

Bom še enkrat napisal: MS bo pogorel na celi črti če bo hotel tekmovati z applom na področju igračke. Naj poskrbijo za svoje najbolj zveste kupce -> poslovneže in ljudi, ki hočejo imeti računalnik v žepu.

PrimozR ::

Pokaži mi povprečneg auporabnika, ki hoče multitastking. Oz. tako, pokaži mi povprečnega uporabnika, ki ve kaj to je. MSN je za resne zadeve recimo da uporaben ja, čeprav preferriam IRC. Ampak defenitivno pa ni več debatnih krožkov med mulci, ker so se ti preselili na Facebook. In ne govorim tukaj o FB chatu, govorim o celotni strani.

HeMan ::

MSN se uporablja v poslovnih krogih? Tega si pa ne bi mislil, zanimivo!

Gregor P ::

Ne vem zakaj bi povprečnega uporabnika sploh rabilo zanimati, kaj je to večopravilnost, važno da deluje OS nemoteno ne glede koliko aplikacij uporabljaš naenkrat8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Lonsarg ::

Jaz Chatam prek MSNja z kolegico, ki je totalni laik. In ima Nokio N95. Pa v LJ nima interneta in je pač preko N95 na MSNju. V tem primeru bi ona kot totalni laik, podpovprečno tehnični uporabnik še kako opazila pomankanje multitaska v WM7...

techfreak :) ::

Lonsarg je izjavil:

Jaz Chatam prek MSNja z kolegico, ki je totalni laik. In ima Nokio N95. Pa v LJ nima interneta in je pač preko N95 na MSNju. V tem primeru bi ona kot totalni laik, podpovprečno tehnični uporabnik še kako opazila pomankanje multitaska v WM7...

Kolikokrat smo že povedali, da ne-multitasking ne pomeni konec MSNja? Saj na iPhonu tudi "ni" multitaskinga, pa lahko še vseeno uporabljam MSN in delam še kaj drugega.

Lonsarg ::

Na iPhonu pač tega ne moreš narediti... ko greš v drugo aplikacijo te odlogira iz MSNja. in te tisti na drugi strani vidi kot odlogiran.

PrimozR ::

Azgard pa ti piše v offline mode. Pač mu poveš 'brb, piši naprej'. Ko ponovno odpreš MSN pa dobiš nazaj ta sporočila. Oz. če TAKO nujno potrebuješ MSN (verjemi, večina ga ne), jailbreakneš iPhone.

Lonsarg ::

No jailbreakaš boš lahko tudi Wm7:) Ta večina je pa dokaj majhna, če iPhone jaibreaka 10-15% lastnikov, pa koliko jih bi še, če bi se upali.

PrimozR ::

90% je zate malo? Pa upoštevaj da je najverjetneje večina jailbreakov na iPhone narejenih za unlock omrežja. TBH ne poznam nikogar, ki bi MSNjal s telefona. Heck, še na kompu zadnje čase MSNjam z dvema, mogoče tremi ljudmi
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potrjene spremembe v prvi nadgradnji Windows Phone 7

Oddelek: Novice / Windows Mobile
447285 (6018) Bor H
»

Microsoft prodal 2 milijona Windows Phone 7 licenc

Oddelek: Novice / Windows Mobile
114571 (3897) Elysium
»

Znani prvi proizvajalci telefonov z Windows Phone 7

Oddelek: Novice / Windows Mobile
126099 (5114) techfreak :)
»

Microsoft želi patentirati vmesnik Windows Phone 7

Oddelek: Novice / Windows Mobile
269029 (7750) Icematxyz
»

Windows Phone 7 Series (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Windows Mobile
7024006 (21571) urosh

Več podobnih tem