» »

Linux in igre ter o ekonomiki interneta

Linux in igre ter o ekonomiki interneta

Kiberpipa - Vsako leto znova se govori, da bo Linux prevzel vodilno vlogo na namiznih računalnikih. Na Pipinem odprtem terminu si boste lahko danes (torek, 16.3.) ob 19h pogledali košček te sestavljanke in problem, ki nekatere končne uporabnike odvrača od uporabe pingvinovega operacijskega sistema – igre. Zgodovino, izbor, inštalacijo, demonstracije, probleme in skupnosti okoli igričarstva z Linux sistemi bosta v Kiberpipi predstavila Andraž Brodnik in Oskar Koščak.



Za uspešno vodenje biznisa na internetu je dobro poznati nekaj ekonomskih temeljev. Na Spletnih uricah v sredo ob 19h bo z Ivanom Župičem (brez nerazumljivega žargona!) govora o pojmih, kot so mrežni učinki, lock-in, stroški preklopa, avtorske pravice in patenti, se naučili različnih načinov postavljanja cen ter preverili, kako omenjene pojave izkoriščajo veliki igralci, kot so Google, Apple, Microsoft in drugi.

Če ne boste utegnili priti v Kiberpipo, bo kot običajno na voljo tudi neposredni prenos. V videoarhivu pa so tudi na voljo novi posnetki nedavnih predavanj: Pipin odprti termin - Vidiki in ravni virtualizacije - računalnikov, posameznikov, družb, Spletne urice - Kdaj podjetja NE smejo komunicirati prek družabnih medijev?

59 komentarjev

«
1
2

AndrejS ::

Linuxov prevzem vodilne vloge na namiznih računalnikih = Duke Nukem forever :D

Zero0ne ::

2010 je year of the GNU/Linux desktop!

Matheeew ::

Lahko popravite zadnji url? --> http://http//video.kiberpipa.org/media/...

energetik ::

Jah, to je res. Pred prehodom na Linux me zadržuje samo še par iger. Če naredijo ekvivalente za linux Flight Simulatorju, NFS in Simcity, ki bodo vsaj tako dobri, potem takoj preidem. :D
Do takrat pa imamo hvalabogu MSDNAA...

Roadkill ::

Tole predavanje bo trajalo 10 minut. Od tega 8 minut Tux racerja. ;)

Se hecam. Večinoma sem na linuxu špilal skoraj vse kar sem imel željo.
Na winse sem šaltal zaradi online pokra (in pripadajočega softwara).
Ü

c0dehunter ::

Roadkill je izjavil:

Tole predavanje bo trajalo 10 minut. Od tega 8 minut Tux racerja. ;)

Se hecam. Večinoma sem na linuxu špilal skoraj vse kar sem imel željo.
Na winse sem šaltal zaradi online pokra (in pripadajočega softwara).


Zdaj odvisno kje špilaš, ampak Pokerstars deluje skoraj prefektno v Wine :)
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Stipex ::

Če se ne motim X-Plane (resna alternativa MS-FSX) je na voljo tudi za Linux.
Razlog za nerazširjenost te platforme na namiznih računalnikih tiči globje od podpore za igre in multimedijo.

mihec87 ::

Na linuxu je problem po večini sam v tem da ni nekega spodobnega playera za multimedijo(ja so neke stvari sam ni to to).Tako pa vsak ki ma cajt po svoje nekaj razvija in pol se naveliča pa je vse na pol narjeno.

Vanadium ::

Ko bodo igre, in resni programi (autocad...) za linux bo tudi linux imel malo večji procent pomoje

ABX ::

mihec87 je izjavil:

Na linuxu je problem po večini sam v tem da ni nekega spodobnega playera za multimedijo(ja so neke stvari sam ni to to).Tako pa vsak ki ma cajt po svoje nekaj razvija in pol se naveliča pa je vse na pol narjeno.


VLC
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

novaa ::

jap... vlc je odličen

opeter ::

Kot je MadPanter napisal: na Linuxu manjka večina razširjene komercialne programske opreme.
Dokler tega ne bo, Linux nima nekih večjih možnosti za širjenje.

Proizvajalci programske opremo so preveč navadili maso ™, da uporablja njihove izdelke. Ti izdelki so na voljo za Windows in MacOS.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

spenstar ::

Proizvajalci programske opreme in iger imajo tudi stroske z razvojem (mucho $$$). Tako da spili na Linuxu ne bodo mogli nikoli prevladat proti Windowsom, se manj proti konzolam. Kar se tice programja pa, hm, hm, recimo katerega leta ze...
SPENSTAR--builder

MP002 ::

Najmanj problemov s spremembami ali eksperimentiranji ima mularija. Mularija pa rabi igrce. Najnovejše in najbolj popularne.
Če bodo igrce, pol ne bo problema. Nekaj let kasneje bo mularija zrasla...
O podpori za "taprave" igrce se vedno bolj govori, a tokrat morda tudi z resnim namenom. Zarad telefonov in drugih tretjih naprav recimo, pa tudi zaradi mac-ov. Nenazadnje tud zarad browserjev in interneta, ki naj bi bili s podporo OpenGL zmožni za igranje bolj resnih stvari.
Ko pa igra enkrat podpira (tudi) OpenGL, pol je najmanjš problem prilagodit za linux (če ni že).
Drgač pa važno, da je kar je: splet, multimedija, prekleti flash, pisarniški programi in povezljivost z napravami kot so telefoni in multimedijski predvajalniki.
iTunes manjka, kake komplikacije z drajverji in non-free kodeki bi morda blo za rešit, povezljivost prek mreže z windows mašinami do neumnega poenostavit in to je to.
Gotovo pa ne bo dosti uporabnikov nesrečnih zarad autocada, audigija ali kake podobne profesionalnosti.

Pesimist ::

Mene smao pomanjkanje supporta za igre odvraca od linuxa. Nic druga.

Roadkill ::

c0dehunter je izjavil:

Zdaj odvisno kje špilaš, ampak Pokerstars deluje skoraj prefektno v Wine :)

Poker clienti niti niso problem (precej jih že nativno deluje) problem je dodaten software... HoldemManager, sharkscope HUD ipd...

Sem pa s pokrom itak zaključil, tko da bo sčasoma spet kak linux priletel na mašino.
Ü

Pesimist ::

Eh ce je ta bedni poker edini problem te sploh ne razumem. Ze slisal za VirtualBox? Jaz nazalost nemore Bad Company 2... poganjat v virtual boxu, medtem ko za neke bedne karte no biggy.

energetik ::

Zakaj bi v VirtualBoxu poganjal Windows, če jih lahko kar kot glavni sistem (če maš licenco nabavljeno)?

Zmajc ::

Sanja svinja kukuruz

Drugega tu ne morem napisat...

Filo ::

hah quake ftw!

WamPIRe- ::

Ja upam da bodo razvijalci namenili malo več pozornosti za ljudi z linux sistemi.
Veliko starejših iger deluje dobro ali celo bolje na linux sistemih kot na windows (OpenGL), za nove in najbolj zahtevne pač po večini ni podpore.
Upam da se bo to spremenilo...
PS:Pred meseci sem ravno zaradi ene igre začel zapostavljat ubuntu... glede na to, da sem se jo naveličal, je mogoče čas, da se zopet 100% vrnem na ubuntu :P
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

RedDrake ::

Hehe, "year of the GNU/Linux Desktop" bo takrat, ko mi ne bo potrebno porabiti 2-3 dni da bom nasel v Sloveniji dobavljivo TV kartico ki bo 100% delovala pod linuxom, in ki ne bo kostala vec kot cheap TV kartica in licenca za Win OS ;)

Seveda so vzrok proizvajalci strojne opreme, ampak ali se njim splaca investirati $$$ za tistih par % trzisca? Vecinoma ne, zato pa je stanje taksno kot je.

To se ne bo spremenilo, dokler bo % trzisca nizek, le-ta pa se ne bo dvignil dokler bo HW podpora dolocenim stvarem (beri TV kartice, webcami, skenerji, etc...) slaba.
Chicken & egg problem!

Potem so pa tu se ljudje, ki so sicer pametni in izobrazeni (2 diplomi na FF in magisterij v teku), ki klicejo support (aka mene), da ni slike na projektorju in da remote presenter ne deluje.
Hja, seveda ne deluje ce pa ni noben kabel priklopljen!

Takim ljudem samo zamenjas temo v XP-jih na classic, pa majo zmanjsano produktivnost za kak mesec ... (malce sarkasticno ampak delno resnicno)

GNU/Linux je potrebno rahlo izpilit (da ni recimo tako da default install Ubuntu da od sebe 4 ure na bateriji, na Win7/Vista/XP pa 7 ur ...), cimbolj poenotit GUI (max 2-3 teme/WM-ji, ki jih potem kot default ponudijo VSE distribucije) pa seveda stvar potem aktivno predstavljati.

Aktivno ne pomeni v stilu: Lej mene, carja, k mam tle pingivna pa razturam, ti kekec debiln mas pa bedne M$ windoze!!!111!oneena, ampak da se pokaze ljudem na svoji masini kaj so prednosti, kako je mozno izboljsati njihov potek dela etc ...
Jaz sem recimo enega sodelavca hitro preprical, medtem ko je nek drug, ki je v firmi ze 5 let vec kot jaz in je die hard - ne taknem winblowsov ne ziv ne mrtav linux fan, pa ni uspel prepricati nikogar v toliko daljsem obdobju.

Pravilen pristop, namesto blind fanboy rage bi dal mnogo mnogo boljse rezultate.

Mojih nekaj centov.

5er--> ::

Po mojih izkušnjah "mimoidoči" veliko raje uporabljajo takšen ubuntu:

Samo ozadje namizja mora biti pravo, pa start levo spodaj.



Če stvar zamenjaš z default temo, je za večino računalnik "pokvarjen". ;)

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

linuxdady ::

Linux je večinoma brezplačen in seveda iz tega razloga ni predmet trženja.
Ker ga (skoraj) nihče ne prodaja, neposredne ponudbe, reklame ali celo vsiljevanja sploh ni. Kakšna pa so sredstva, s katerimi razpolaga Microsoftova služba za trženje?

Ker je temu tako, Linux za domače namizne računalnike nikoli ne bo prevladal. Kako naj bi le? Večina uporabnikov za Linux niti nikoli ni niti nikoli ne bo slišala. Oglaševanje pač stane, stroške oglaševanja pa je treba pokriti s prodajo. Ne bodimo preveč naivni. Ker torej ni pogojev, da bi se Linux širil pod enakimi pogoji kot komercialni operacijski sistemi, bi bilo tudi otročje pričakovati, da bodo proizvajalci programske opreme vlagali sredstva v razvoj različic svojih izdelkov za Linux.

Drugačna je slika pri proizvajalcih, katerih ciljna skupina so veliki sistemi in ne individualni uporabniki. IBM, Novell, Oracle nudijo svojim odjemalcem Linux kot alternativo. Razlog je spet očiten. Vhodni stroški pri trženju Domino strežnika ali Lotus Notes odjemalca skupaj z operacijskim sistemom Linux so mnogo nižji, iztržek pa ne bistveno. Trg pa se dogaja v prvi vrsti zavoljo dobička.

Komercialne igrice za Linux - tiste najnovejše, strojno najzahtevnejše in najdražje?
Mogoče enkrat na Sodni dan bolj proti večeru.

war-dog ::

a že spet nekdo sanja da bo Linux prevzel vodilno vlogo na namiznih računalnikih?
Koliko let že traja ta sen? :D
Object reference not set to an instance of an object.

PARTyZAN ::

poweroff ::

Danes me je sodelavka v službi vprašala - ej, a ti uporabljaš Linux.

Ja, že dve leti?

Kako pa odpreš naše dokumente???

File - Open? Saj tudi ti moje dokumente že 2 leti normalno odpiraš.

Odgovor je bil samo debel pogled v stilu "aja, pol pa to res dela..." :D
sudo poweroff

luka83 ::

Matthai, že to je nekaj da že ženske vejo za linux.


Prevlada pingvina je samo še vprašanje časa po mojem, saj nas je z vsakim dnem več uporabnikov in več razvijalcev. Kar se tiče igric, se strinjam da je tu v prednosti windows, vendar z wine kar spodobno število iger spraviš v pogon. Za tako imenovane "resne" programe, ki pravzaprav niso tako resni, ker razvijalcem dol visi za uporabnike in jih zanimajo zgolj $ in EUR - na primer autocad, je rešitev več:

  • uporabi bodisi virtualboxa na strežniku, kjer tečejo patchani windowsi za resnično multiuser okolje, tako da so tudi podjetja varna pred inšpekcijami, pa še samo eden autocad morajo kupit

  • Uporabijo lahko wine, kjer tečejo nekatere različice autocada http://appdb.winehq.org/appview.php?app...



Po mojem mnenju linuxu manjka kritična masa uporabnikov, potem pa bo čreda sama preklopila in z njo proizvajalci. Masa pa se nabira precej počasneje kot bi se lahko, ker tisti ki sicer servisirajo računalnike (tako podjetja kot domači šalabajzerji) nimajo zadostnega znanja in uporabijo tisto malo znanja kot ga premorejo, slednji pa seveda še uporabijo nelegalne kopije.

Sicer se pa ne veselim te mase na linuxu, ker to pomeni poleg dobre strani kot so igrice in popolna podpora vseh proizvajalcev, tudi številne nevšečnosti kot so škodljive programske opreme, linux ne bo več cool, pa še fašistično logiko lastniške programske opreme bodo prinesli v ta čist in lep ekosistem.

WamPIRe- ::

Jaz eno izmed najbolj kratkoročnih možnosti za preboj Linux sistemov vidim v Microsoftu. Naj naredi Windows zaščito takšno, da se je ne bo dalo spiratizirat... ja vem... sanjam, ker mu ni v interesu in je skoraj nemogoče.
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

Damiani ::

Nedolgo nazaj sem na mojem kišti prestopil na Ubuntu. Imam dual boot pa od namestitve linuxa nisem zagnal windowsov, to je kakšen dober mesec od tega. Med tem delam vse, obdelujem fotke, pišem besedilo, srfam, gledam filme, tv skratka vse razen tiskalnik mi na njemu ne deluje (pa tud na Macu ne dela). Iger ne špilam, tako da nima zame linux nobenih večjih pomankljivosti. Kar se tiče produktivnosti na linuxu se mi zdi da je bolj primeren za delo kot windowsi. Ob tem sem se malo bolj spustil v OpenOffice.org in sem prišel do spoznanja da prihaja čas odprtokodnega programja. Meni osebno oprtokodni programi zadostujejo za moje domače delo (Kateri mislijo nasprotno so povečini nepoznavalci računalništva). Prej na winsih sem mel kup nelegalnega programja (Photoshop, Nero, MS OFffice,...) pa moram rečt da v odprtokodni programih nič ne pogrešam. Mogoče ni udobja Photoshopa, sam nisem profesionalc, da lahko potrpim. Igre so pa poglavje zase, sam ob povečanem tržnem deležu se bodo tudi proizvajalci iger zbudili in začeli delati tudi za cilno skupino Linux.
Vzanč sm se z eno prijatelco pogovarjal, njena cela družina je daleć stran od teških poznavalcih računalništva, pa imajo za domačo mašhino Linux (internet, besedila,..). Taki primeri kažejo da se javnost počasi prebuja in da je linux postal zrel za splošno uporabo. Počas, počas pa bo Linux pridobil zavidliv tržni delež, ki bo prisilil proizvajalce strojne in programske opreme, da pomisli tudi na nas.

Mavrik ::

Tiskalnik ti ne dela in to je "majhna pomanjkljivost"? Huh?
The truth is rarely pure and never simple.

ss1234 ::

Fino bi blo da bi mel Linux usaj tak delež kot Apple. Bi se usaj malo bolj borili.

Aljaz1980 ::

meni dela

100x je bilo rečeno linux za navadnega uporabnika je več kot dovolj, pa še zastonj je

za photoshop je Gimp alternativa, samo kaj ko se ga je treba naučit pa se večini ne lubi+ recimo da ima vmesnik malce "čuden"

priznam pri kakšnih cad programih je kriza, kot elektronik mi je pa linux čisto dovolj, za vezja imam eagle, razen če hočem plačat 5k za licence bolših komercialnih nelinux programov, ki pa so za moje potrebe čisti overkill, programiram, sheme rišem pa lahko čisto tako

kar se tiče iger je pa tako, da kriza je če si eden tistih ki more met najnovejšo igro dol, pa glavno da se bliska, pa čim bolj realna grafika

če pa daš pri igrah več na igralnost pa je teh dovolj, najbolj pa se mi zdi da šepajo v linux-u strategije in MMO-ji
kot primer novejših iger imate HON, včasih ste imeli od ID-ja, še vedno imate Doom3 pa Q4 in Quake wars
prav tako je bil UT2003, ne vem kaj jim vizualno manjka, oziroma a ni bilo govora da naj bi kmalu izšel D3 source za engine, potlej lahko v roku 2 let na linux-u vidimo vzpon fps-jev z novejšo grafiko

Damiani ::

Mavrik je izjavil:

Tiskalnik ti ne dela in to je "majhna pomanjkljivost"? Huh?

ja mavrik, zame je to majhna pomanjklivost. Na avtu imam par prask, pa zaradi tega ne grem menjat avtomobila.
Sam osebno že nekaj časa si nisem tiskal stvari, kar si tiskam si ponavadi v službi za službene namene. Ma pa punca zdraven MACa, na katerem tudi ne deluje omenjeni tiskalnik. Pač jebat ga, ne dela drugje kot na Winsih. Zaradi tega se ne obremenjujem in mi pretirano ne otežuje dela. Mam pa še winse zdraven v dual booto, kater očitno služi tiskanju enkrat mesečno. Očitno me ne moti tolk, da bi prodal/podaril omenjeni tiskalnik in kupil enga kompatibilnega omenjenim sistemom.

Mavrik ::

100x je bilo rečeno linux za navadnega uporabnika je več kot dovolj, pa še zastonj je


Če nekaj na glas tuliš 100x še ne postane res.

če pa daš pri igrah več na igralnost pa je teh dovolj


A res? Kje so pa potem vse igre, ki inovirajo, podajajo odlično zgodbo, ter so dodelane in taktične? Naštej nekaj takih, ki se lahko primerjajo z novimi predstavniki zabave kot so Mass Effect, Dragon Age, Supreme Commander, Company of Heroes, Mirror's Edge, Total War serija, Half-Life serija?

Ker vse Linux igre so z ostalimi igrami v podobnem odnosu kot so najbolj kmečke turške nadaljevanke in akcijade v primerjavi z ostalo filmsko umetnostjo: ponaredki brez duše in nevredni zapravljanja časa. Kar je v bistvu žalostno, ker to vsem Linuxašem daje (zgrešeno) percepcijo o tej obliki zabave, ki na precej področjih prekaša televizijo in ostale oblike elektronske zabave.
The truth is rarely pure and never simple.

WamPIRe- ::

Ja Wolfenstein: enemy territory je edina igra ki jo igram že več let... pri vseh ostalih sem izgubil zanimanje po največ 3eh mesecih.. in ja celo za linux je original inštalacija :P
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

Kinjorts ::

Mavrik je izjavil:

100x je bilo rečeno linux za navadnega uporabnika je več kot dovolj, pa še zastonj je


Če nekaj na glas tuliš 100x še ne postane res.

če pa daš pri igrah več na igralnost pa je teh dovolj


A res? Kje so pa potem vse igre, ki inovirajo, podajajo odlično zgodbo, ter so dodelane in taktične? Naštej nekaj takih, ki se lahko primerjajo z novimi predstavniki zabave kot so Mass Effect, Dragon Age, Supreme Commander, Company of Heroes, Mirror's Edge, Total War serija, Half-Life serija?

Ker vse Linux igre so z ostalimi igrami v podobnem odnosu kot so najbolj kmečke turške nadaljevanke in akcijade v primerjavi z ostalo filmsko umetnostjo: ponaredki brez duše in nevredni zapravljanja časa. Kar je v bistvu žalostno, ker to vsem Linuxašem daje (zgrešeno) percepcijo o tej obliki zabave, ki na precej področjih prekaša televizijo in ostale oblike elektronske zabave.

Ne trolaj. Sam sam se imam pa povprečno pismenega v rač. pa sem sam brez večjih težav sam namestil suse, sedaj ga uporabljam slabo leto. Brat in sestra sta na ubuntuju. Še celo mater, ki ne pozna ničesar razen win je prvič brez vprašanj (na moje začudenje) šla na net prenesla .doc dokument in ga odprla.

Za domačega uporabnika, ki predvaja video in mp3, brska po spletu, spiše prošnjo za delo je linux več kot odličen in pc-ejev za to delo je po domovih zagoovo več kot 60%.

timberjack ::

Samo ena stvar je. Odkar sem na Linux-u ne igram več bedastih iger! Čas, ki sem ga s tem pridobil, pa uporabim za šport:) Tko, da ni potrebe za igre na Linux-u:)

Zgodovina sprememb…

luka83 ::

Damiani, kateri tiskalnik imaš?

Damiani ::

Canon I-sensys MF3220, je pa multifunkcijski laserc

karagoth ::

Ahjej, dokler 80% račinalniških uporabnikov misli da je Windows vrsta računalnika in da je modra E ikona internet res ne more Linux kam it.

Linux bi mogo met hude oglaševalske kampanje predn bi bil sploh tolk poznan kot Win, pol bi se stvar šele prav odvijala.
Med tem pa vsak supermarket v na svoje ogalševalske letake pokne reklamo za najbolšejši Windows računalnik in tiste lekate gleda praktično vsak, predvsem tisti ki ne vejo kaj sploh gledajo, sam pač novo je in je treba met.

WamPIRe- ::

timberjack je izjavil:

Samo ena stvar je. Odkar sem na Linux-u ne igram več bedastih iger! Čas, ki sem ga s tem pridobil, pa uporabim za šport:) Tko, da ni potrebe za igre na Linux-u:)

Way to go! ;D :thumbs up:
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

linuxdady ::

Damiani je izjavil:

Canon I-sensys MF3220, je pa multifunkcijski laserc

Malo pobrskaj tule:
http://www.canon-europe.com/Support/Sof...

poweroff ::

To, da najnovejše igre niso za Linux ni nič novega. Pač, igričarji bodo imeli Winse.

Saj 10-leten mulc ima tudi kolo. Ko pa odraste, mu pa kupiš motor... >:D
sudo poweroff

JanezekNovak ::

Damiani je izjavil:

Canon I-sensys MF3220, je pa multifunkcijski laserc


Sramota iz vrst Canona, da nimajo niti za Linux niti za Mac OSX driverjev!!!!
http://www.euroairsoft.com/

Damiani ::

ja nažalost, ko bom mel kej več časa bom probaval ostale driverje. mogoče pa ker deluje.

poweroff ::

Saj sta samo dva - en je za več modelov. Poskusi CAPT.
sudo poweroff

r0ker ::

RedDrake je izjavil:

Hehe, "year of the GNU/Linux Desktop" bo takrat, ko mi ne bo potrebno porabiti 2-3 dni da bom nasel v Sloveniji dobavljivo TV kartico ki bo 100% delovala pod linuxom, in ki ne bo kostala vec kot cheap TV kartica in licenca za Win OS ;)

Seveda so vzrok proizvajalci strojne opreme, ampak ali se njim splaca investirati $$$ za tistih par % trzisca? Vecinoma ne, zato pa je stanje taksno kot je.

To se ne bo spremenilo, dokler bo % trzisca nizek, le-ta pa se ne bo dvignil dokler bo HW podpora dolocenim stvarem (beri TV kartice, webcami, skenerji, etc...) slaba.
Chicken & egg problem!

Potem so pa tu se ljudje, ki so sicer pametni in izobrazeni (2 diplomi na FF in magisterij v teku), ki klicejo support (aka mene), da ni slike na projektorju in da remote presenter ne deluje.
Hja, seveda ne deluje ce pa ni noben kabel priklopljen!

Takim ljudem samo zamenjas temo v XP-jih na classic, pa majo zmanjsano produktivnost za kak mesec ... (malce sarkasticno ampak delno resnicno)

GNU/Linux je potrebno rahlo izpilit (da ni recimo tako da default install Ubuntu da od sebe 4 ure na bateriji, na Win7/Vista/XP pa 7 ur ...), cimbolj poenotit GUI (max 2-3 teme/WM-ji, ki jih potem kot default ponudijo VSE distribucije) pa seveda stvar potem aktivno predstavljati.

Aktivno ne pomeni v stilu: Lej mene, carja, k mam tle pingivna pa razturam, ti kekec debiln mas pa bedne M$ windoze!!!111!oneena, ampak da se pokaze ljudem na svoji masini kaj so prednosti, kako je mozno izboljsati njihov potek dela etc ...
Jaz sem recimo enega sodelavca hitro preprical, medtem ko je nek drug, ki je v firmi ze 5 let vec kot jaz in je die hard - ne taknem winblowsov ne ziv ne mrtav linux fan, pa ni uspel prepricati nikogar v toliko daljsem obdobju.

Pravilen pristop, namesto blind fanboy rage bi dal mnogo mnogo boljse rezultate.

Mojih nekaj centov.


everybody, words of wisdom here. sistem, princip, ideja Linux ni napačna. napačn je fanboy base in način.

kitaj ::

r0ker je izjavil:

everybody, words of wisdom here. sistem, princip, ideja Linux ni napačna. napačn je fanboy base in način.

Hja, isto bi lahko rekli za Windows in Apple.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V kiberpipi ta teden: ETC festival, Maven, Astina, Andreja Jernejčič, Github Git trai

Oddelek: Novice / Kiberpipa
184486 (3865) Tear_DR0P
»

Podatkovne baze in NoSQL. Oblikovanje sporočilnosti spletne strani. V Kiberpipi ta te

Oddelek: Novice / Kiberpipa
144127 (3090) Eazy-O
»

Oblikovanje kazala, Foodizmo in počastitev Koale

Oddelek: Novice / Kiberpipa
183428 (2671) Tear_DR0P
»

Hekali bomo prihodnost - na 3. festivalu odprtih tehnologij HAIP 08

Oddelek: Novice / Kiberpipa
54320 (3857) OmegaBlue
»

Prvi februarski teden v Kiberpipi

Oddelek: Novice / Kiberpipa
83534 (2736) zee

Več podobnih tem