» »

UTP vtičnica podometna in kabl CAT5E

UTP vtičnica podometna in kabl CAT5E

uros86 ::

Imam probelm povezat UTP vtičnico podometno!

In sicer uporabil bi rad kabl UTP CAT5E 4 PAIRS 26AWG.
Torej na eni strani kabla bi rad namestil vtičnico na drugi strani pa bom pustil konektor, ki je že serijsko/tovarniško nameščen!!!

Kako pravilno povezat vtičnico???
 SLIKA VTIČNICE!!!!

SLIKA VTIČNICE!!!!



Hvala Lp

moowy123 ::

Uporabi vezavo kot je narisana na B skici.

sinko999 ::

na sami sliki imaš označen razpored kablov kako pridejo, A in B pa sta standarda za to razporeditev tako da pogledaš kako je razporejen konektor , ponavadi so po B shemi in to je to
Ni? ni ve?no !

madog ::

+1
Phenom II X4 955 BlackEdition|M4A87TD EVO|OCZ 2x2GB @1333MHz|Sapphire HD5770 OC

uros86 ::

+1???

Kaj pa tole da ni bilo priložene nobene slikice oz. vezlanega načrta in nič!!! :8);(8-O

Mi ga lahko kdo posreduje!!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: uros86 ()

RazzorX ::

Glej čisto lahko je. Veži tako kot je prikazano.

Če gledaš na sliki spodnjo vrstico veži tako od leve proti desni.

Belo-oranžna, oranžna, modra, belo-modra, belo-zelena, zelena, belo-rjava, rjava.

uros86 ::

Hvala!!!!!

RazzorX ::

Ena zanimivosti UTP kablov je, da je vsaka parica drugače gosto zvita skupaj. Tako da se pri 70m+ lahko pozna tudi 5 metrov in več razlike med dolžinami posameznih paric. :)

ulix ::

a je potrebno pri tej vtičnici kablovje stisniti kot pri navadnem konektorju? Ker meni nikakor ne uspe narediti povezave...

edit: done :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ulix ()

floyd1 ::

Zdravo.

Počasi se spravljam k nabavi vtičnic za domačo mrežo. V hiši imamo položene instalacijske (trdožilne) cat5e kable. Ta vikend sem bil malo okrog po trgovinah in videl, da imajo UTP vtičnice različne načine konektiranja. Nekatere (npr. TEM) imajo samo "vilice". Po mojem je nekako najboljši tisti s posebnim orodjem, kot pri patch panelu. Nekako se mi zdi najbolj zanesljiv. Se tu motim?

Kakšne so vaše izkušnje, katere vtičnice imate doma vi (tip, proizvajalec)?

Tisti, ki ste montirali sami: prednosti - slabosti?

ToniT ::

Jaz uporabljam vtičnice z "vilicami" in uporabo orodja, ker je s temi najmanj problemov glede zanesljivosti. Tiste, ki ne potrebujejo orodja in se samo stisnejo, so po mojih izkušnjah nezanesljive. Zmeraj je bila kaka žička brez kontakta.

Vuli ::

tudi s fazenbriferjem se da uredit, če že nimaš unga orodja za kable v vilice nataknit.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

floyd1 ::

ToniT je izjavil:

Jaz uporabljam vtičnice z "vilicami" in uporabo orodja, ker je s temi najmanj problemov glede zanesljivosti. Tiste, ki ne potrebujejo orodja in se samo stisnejo, so po mojih izkušnjah nezanesljive. Zmeraj je bila kaka žička brez kontakta.

Hvala za potrditev. Nekako tako sem (po zdravi kmečki pameti) razmišljal tudi sam.

tudi s fazenbriferjem se da uredit, če že nimaš unga orodja za kable v vilice nataknit.

Bi rekel. Ampak glede na to, da tega ne delam zadnjič in bom konektiral kakih 20 kablov v patch panel, je po mojem boljše reskirat tistih 6 EUR za namensko orodje. Stisne in hkrati poreže višek žičke.

profii ::

Kupi orodje, delaš zase.
Sam sem kupil orodje in vtičnice v Techtrade, sicer ne najcenejše, ampak takrat se mi je malo mudilo.
Vse vtičnice delujejo, proizvajalec Leviton, pašejo tudi v TEM "ohišja".

floyd1 ::

Sem nabavil tudi orodje. Skoraj zastonj glede na to, kako ti olajša delo.

Sicer pa je patch panel že zmontiran, zdaj pa počasi konektiram še vtičnice. Zaenkrat vse dela, tako kot mora (Win javi 1000/1000 povezave).

Sem pa čisto mimogrede ugotovil, da je en (ožičen) PC delal samo še z 10/10 povezavo. Očitno posledica slabih stikov in konektiranja vtikačev na (trdožilni) instalacijski kabel, ki za to ni predviden. Bom videl, če bo zdaj z vtičnicami kaj boljše. Zaenkrat funkcionira super.

Vtičnice sem si na koncu naredil skupaj kar sam. Nabavil sem Digitus cat5e posamezne module, ki so mišljeni za modularni patch panel (1.5 EUR/kom), kolega pa mi je izdelal platice kamor jih vstavim, vse skupaj pa privijačim na šalčko v steni. Ne zgleda "oh in sploh" a v zameno imam module, ki jih konektiram z orodjem (v trgovinah imajo polno variant "brez orodja", ki mi niso všeč), pa enih 5x cenejša je ta moja vtičnica. Razen dveh v dnevni sobi pa se jih tako ali tako niti ne vidi. (so za sedežno, omarami, TV-jem...).

TOP ::

Jao pa kaj je tako težko kupit par utičnic pa zgleda lepo za videt in use,saj jih kupiš enkrat,ko boš enkrat mel težave in iskal kje je napaka se bi razlika v ceni hitro isplačala.

floyd1 ::

Pri vsej tej današnji izbiri... Serija vtičnic, ki jih imamo v hiši, je imela žal na voljo samo enojno UTP vtičnico, ki ni imela zraven niti barvnih kod. Tega sigurno ne bom povezoval.

Ko sem gledal neke podobne - one malo lepše so bile "tooless" in mi nekako niso simpatične. Več dela, vprašljiv rezultat. Včeraj sem testiral in sem "od oka" pri toolless varianti porabil 2x več časa za konektiranje. Bolj nerodno je, bi pa tu praksa sigurno prinesla svoje.

Na CNC narejena platica pa izgleda vrhunsko, je srebrne barve kot vse ostalo, pa še kombiniram lahko vtičnice po eno, dve ali tri na plato (imam 3 velikosti luknje), kar je pri (mojih) originalnih nemogoče. Uporabil sem še original zunanji okvirček (ostalo mi jih je polno, ker je veliko število vtičnic in stikal šlo v one večje okvirje (2x, 3x, 4x)) in zato v kombinaciji z ostalimi ne zgleda slabo.

Zakaj bi imel s tem kdaj težave mi pa ni jasno. To so čisto običajni posamezni moduli za v modularni patch panel in celo malo boljše narejeni od tistega "lepega" baubau sranja. Skratka - od sedmih do sedaj povezanih delajo vse. S "polno" brzino. Za tisti 2, ki bosta vidni v dnevni sobi pa še vedno lahko kupim neke originale. Ko bom našel kaj pametnega.

Nenazadnje pa sem prihranil 160 - 200 eur, ki jih raje porabim za kaj bolj pametnega.

XS!D3 ::

Pa sej dobiš prazne blende za keystone module. Jaz imam blende od TEM čatež in Cat6a keystone module od Digitusa. Keystone moduli se čisto standardni uporabljajo za vtičnice, niso samo za patch panele. Tisti najbolj osnovni tooless Cat5a od TEM so pa res bol šit, pa še pri teh mislim da gre v resnici za keystone modul, ki ga lahko snameš in zamenjaš s poljubnim (točno to sem naredil z obstoječimi, ki so že bili v stanovanju).

Nekako mi ni jasno, kako je lahko custom made blenda cenejša od tiste, ki jo štancajo na tisoče kosov, razen če ti nekdo naredi uslugo in pač dela "zastonj".... Modul pa itak stane kolikor pač stane, ne glede na to ali ga porineš v blendo iz trgovine, ali p jo greš sam delat.

floyd1 ::

Praznih (tamalih) blend v trgovini nisem videl. Sem pa imel en komplet od TEM doma in ja, njihov modul vzameš ven in lahko daš tega digitusa noter, to sem včeraj že preizkusil. Pride pa tisti TEM modul (plastika in vtičnica) 5 EUR, s tem, da mi je vtičnica v bistvu neuporabna (tečno je to skup delat). Potem je treba nabavit še (skupni) okvirček, pa tisto plastiko za v stensko dozo. Se kar nabere.

Nekako mi ni jasno, kako je lahko custom made blenda cenejša

Res je. Gre za uslugo (tudi jaz sem že naredil kakšno). Material je (siceršnji) odpad, datoteke sem pripravil jaz, tistih 5 minut časa na stroju pa mi tak privatnik tudi ne bo zaračunal ;)...

XS!D3 ::

ADAPTER KS 1M ali pa Adapter KS s prašno zaščito 1M PW, oboje slabih 1,5€. Verjetno kak električar še ceneje dobi. Ko sem nazadnje iskal v Marchiolu, so mi rekli, da karkoli več kot Cat5e kompletov (vsaj pri njih) nimajo, in moram vzet tole prazno + poljuben keystone (vzel Cat6A na Amazonu).

floyd1 ::

Hvala za to.

In seveda je srebrna varianta spet evro dražja :|.

Zvezdica27 ::

samo ne jemati TEM robe - kdor je to dizajniral bi moral za jajca viseti z drevesa...

Drugače pa - dobesedno vse dela (razen TEM), še najbolje je če najdeš vtičnico, za zadaj kar UTP vštekati (torej dobesedno podaljšek. Tako imam jaz.

zz

XS!D3 ::

Zvezdica27 je izjavil:

samo ne jemati TEM robe - kdor je to dizajniral bi moral za jajca viseti z drevesa...

Drugače pa - dobesedno vse dela (razen TEM), še najbolje je če najdeš vtičnico, za zadaj kar UTP vštekati (torej dobesedno podaljšek. Tako imam jaz.

zz

Kaj pa manjka TEMu? To da je tist osnovni Cat5e tool-less keystone sranje smo itak že ugotovili, ampak če vzameš zgolj njihovo keystone blendo in nek kvaliteten keystone, kot sem predlagal zgoraj, pa ne vidim problema. Se mi zdi vseeno boljša opcija kot terminirat s konektorjem in potem štukat naprej sploh za karkoli več od Cat5e.

Zvezdica27 ::

lp,

jaz sem imel 3 komade osnovenga vtikača, ne modulov. Tool-less rešitev je... nikakva.

zz

barakus ::

Kaj je to keystone?

darkolord ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razlika v UTP kablih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
14125179 (2402) bbbbbb2015
»

Pravilna vezava UTP kabla v mrežno vtičnico

Oddelek: Omrežja in internet
2141561 (2818) dvihtelic
»

UTP klešče (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
7611305 (8071) gumby
»

Internet po hiši (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6813205 (7995) XS!D3
»

Domače omrežje - precej veliko

Oddelek: Omrežja in internet
488718 (7017) SeMiNeSanja

Več podobnih tem