» »

Android 2.1 za vse

Android 2.1 za vse

HTC Dream iz leta 2008, kmalu tudi z Android 2.1

vir: TG Daily

Interaktivna ozadja na premierni napravi za Android 2.1, Googlovem Nexus One

vir: TG Daily
TG Daily - Mnogi uporabniki cenejših oz. starejših mobilnih telefonov, na katerem teče Android, so se že spraševali, če bodo dočakali nadgradnjo na trenutno najnovejšo različico, 2.1. Google je razčistil nekaj zmešnjave in povedal, da bodo vse izdelane naprave primerne za uporabo Androida 2.1, tudi prvi z Androidom opremljen mobilni telefon, T-Mobile G1 oz. HTC Dream. Žal celoten postopek ne bo povsem rožnat, saj bodo mnoge izmed teh starejših naprav morale biti posodobljene s pomočjo osebnega računalnika, namesto prek zraka, kot je za Android bolj običajno. Skupaj s tem pride tudi verjetno še največja neprijetnost, saj se bodo med posodobitvijo pobrisali vsi uporabniški podatki oz. bo telefon očiščen na tovarniško stanje. Android 2.1 s seboj prinese tudi interaktivna ozadja (valovanje vode in trave, prižigajoče se lučke, kot smo videli na Nexus One), a le-ta ponovno na starejših telefonih ne bodo delovala. Po vsej verjetnosti je to povezano z grafičnim čipom, ki je v teh napravah enostavno prešibak, da bi zmogel prikaz tako zahtevnih efektov. Vseeno bo posodobitev dobrodošla, saj bo izenačila zdaj nekoliko raznolik svet Androida in tako olajšala življenje razvijalcem aplikacij. Omenimo še, da je po neuradnem prenosu Androida 2.1 na Motorolin Droid po enaki poti zdaj tja prispel tudi ROM z Nexusovega dvojčka, HTC-jevega Desira, ki s seboj prinaša HTC-jev SenseUI in še nekoliko nedodelano podporo Flashu 10.1. Prenos ROM-a je še v povojih, torej se lahko v prihodnosti nadejamo bolj gladkega delovanja.

22 komentarjev

tinlad3n ::

Use lepo in prav. Samo glavne informacije, kdaj bo releasan pa ni!!

LapD ::

Verjetno ni enotnega datuma. Tekom leta bodo pomojem posamezne igračke dobivale updejte
web&motion designer

KoMar- ::

Vsekakor ni enotnega datuma, ker mora vsak proizvajalec, včasih pa celo operater, poskrbet za svoj ROM oz. update... uporabniki Milestonea po Evropi smo tega že navajeni :(

tinlad3n ::

A če se naloži unofficial 2,1 na telefon je potem še vedno možnost, ko pride official naložit slednjega?

Hexx ::

Nemorem verjeti, koncno ena novica v mojo korist, imam G1! :)

Ciklamen ::

Za Heroja se je govorilo nekje marec-april, sam že nestrpno pričakujem 2.1 različico, pa kak custom Romček pa bo stvar delovala v nulo!
- End of the Post ->

HeMan ::

Kaj to pomeni da se vsi podatki pobrišejo? To vključuje tudi imenik? In če ja, se ga da kako rešit?

Bor H ::

A se ne sinhronizira imenik z gmailom?

Lonsarg ::

Po defultu je tako nastavleno, da se sihronizira imenik ja z Gmail imenikom, ki je na netu, ta se valda ne zbriše:) Ko sem jaz Hard reset delal sem si samo SMSe skopiral, ki mi sede met vse za nazaj(Mybackup Pro program). Ostalo pride nazaj z sihronizacijo :)

Seto ::

Seveda imenik se ne pobriše, ker je itak sinhroniziran s podatki na Google Contats. Drugač imaš pa tut programe za backupe, kar je omenil Azgard, tako da se da tut druge podatke dobit nazaj. Tut js mam G1 in upam, da bo to še prej, predn si kupm nov telefon. :)
Slovenski Android portal http://slo-android.si

bosta92 ::

sem že varnostno skopiral, kar se skopirati da :))

nekaj pa le ne razumem...kdo bo izdajal te posodobitve in kdo bo ustvarjal te ROMe??? kolikor je meni znano Samsung nima namena updejtati svojih "starih" modelov(i7500, i5700) na Android 2.1
kdo bo torej poskrbel za te modele?

Lonsarg ::

Jah samo proizvajalec lahko poskrbi za ROM uradno. Če gremo primerjat z drugimi OSi.

Pri Windows Mobile so se verzije dosti manj pogosto nadgrajevale in so updajte dobili samo čisto novi aparati, ostali so ostali na starejši verziji.

Pri Symbianu so updajti še nekoliko manj pogosti, tu upgradebilnosti sploh ni, dobiš edino popravke ne nove verzije OSa.

Pol mamo pa tu še iPhone, ki ima en tak release cycle kot Android, ampak tukaj Apple poskrbi za updajte, za vse 3 naprave.

Tak da pr Androidu boš vedno moral gledati tudi na firmo, ne samo da je android OS gor. In zbrati tako firmo, ki BO izdajala upgrade na novejše verzije še nekaj časa. Po drugi strani pa so upgradi vedno manj pomembni, recimo od 1.6 Android naprej so večinoma samo kozmetični, malenkost drugih. Je pa sicer za 2.1 Google sam izjavu, da bodo za vse popravki, ker hoče, da 2.1 postane standard za aplikacije, najbrž bojo zdaj malo dlje čakali z upgradi, je že čas, da povečajo malo ta čas med upgradi.

PrimozR ::

Ma, kupiš HTCja pa maš mir. Če ne drugače pa neuradno prek XDA-devs.

HeMan ::

Če maš kontakte v telefonu niso na gmailu. Če obstajajo programi ki tud te kontakte ohranjo pol je super :)

krneki0001 ::

za htcje je boljši http://www.androidonhtc.com/

PrimozR ::

Tole je za Android na Windows Mobile HTCjih. Vse skupaj se je pa itak začelo na XDA-devs, AFAIK, in so se samo forkali s foruma.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

borchi ::

kr neki. natolcevanje o natolcevanju... kaj ima google s tem kateri proizvajalec bo updejtal svoje rome?!

avtor članka je povzel novico, ki je povzela tole:
After talking with several inside sources familiar with the matter, I would like to report that every Android phone currently released in the United States will be receiving an upgrade to Android 2.1.


po svetu je nebroj android based telefonov, ki uradno ne bodo videli niti 1.6...
l'jga

tinlad3n ::

Evo moj samsung i5700 je včeraj ugledal 2.1. Zadeva deluje super in sem navdušen.

zee ::

zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Bor H ::

Nekako dva zaključka sem povleku vn iz tega članka:
1) tako android kot desktop linux distribucije imajo podoben problem: razdrobljenost
2) kljub svojim opensource koreninam je zadeva bolj zaprta kot srednjeveške device, če bi dali na voljo taprave fajle (driverje predvsem) bi skupnost že sama poskrbela da bi zanesenjaki portal nove verzije androida praktično takoj po izidu na vse mogoče naprave

tinlad3n ::

Mah tako enostavno kot je flashat ta telefon mi je čisto useeno kako je android razdrobljen. Svojega sem flashal na 2.1 in use kar še potrebujem je android market. funkcionalnost se pa itak ne spreminja kej preveč edino bluetooth prenašanje datotek, ki sedaj deluje.

cryptozaver ::

Sem lastnik z androidom opremljene Xperie 10 mini pro, ki me vsak dan bolj in bolj navdušuje. Žal za ta model mobilca verzija 2.1 še ni na voljo, tako da bo treba na izboljšave še malo počakat.

Kurjo polt mi je pa povzročil sicer nepriložen file browzer, ki je razkril pogled na / meni ljubega datotečnega sistema 8-)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Android praznuje 5. rojstni dan

Oddelek: Novice / Android
218133 (5795) c00L3r
»

Android 2.2 v kratkem na HTC-jih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
7416267 (11076) cucolino
»

FroYo za arhitekturo x86

Oddelek: Novice / Android
135047 (4241) 3p
»

Gingerbread bo spremenil uporabniški vmesnik

Oddelek: Novice / Android
215776 (5016) Jaka83
»

Android 2.1 na HTC Hero pred koncem junija

Oddelek: Novice / Android
307046 (5524) Ciklamen

Več podobnih tem